Back to top

Besvarade frågor

Min mamma är snart 78 år och de upptäckte hennes c...

Min mamma är snart 78 år och de upptäckte hennes cancer för 3 år sedan. Från början var det en stor tumör i tjocktarmen, som de opererade bort då, men de såg även metasterad cancer på flera ställen i levern redan för 3 år sedan. Därefter har det långsamt spridit sig till ena lungan och även njuren. Hon har tidigare fått cellgiftsbehandlingar som hon har svarat väldigt bra på, men nu sedan några månader tillbaka svarar ej

kroppen på cellgifter. De har även provat

en antikroppsbehandling efter årsskiftet,

men denna behandling blev hon väldigt sjuk av och tålde ej. Nu har läkaren sagt

att hon ej kommer att få någon mer behandling. De har dock konstaterat att

hennes cancer i levern växer långsamt.

Min fråga nu är hur lång tid hon kan

bedömas ha kvar i livet? Hon mår än så länge ganska bra ändå, hon har lite ont i magen ibland och känner sig självklart trött.

Hej!

 

Tack för din fråga.

 

Det är alltid svårt att ge angivelser i tid när det gäller cancer. Med din mammas historia, som nu fått ett antal cellgifter under en längre tid, är det ännu svårare. Vårt råd är att du tar kontakt med din mammas behandlande läkare som har all information kring hur just hennes situation ser ut.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-05-16.

Hej !! Min mamma har metastaser i lunga och lever ...

Hej !!

Min mamma har metastaser i lunga och lever :( vad har vi att vänta oss framöver ?? Modertumören är inte hittad än, finns inget i brösten och doktorn säger att vi är i ett allvarligt läge :(

Hej!

 

Tack för frågan,

Tråkigt att höra att din mamma är sjuk.

 

Som vi förstår vet man inte var ursprungstumören sitter.  Det är alltid bra om man kan få reda på vad ursprunget till metastaserna är. Det försöker man göra med hjälp av olika röntgenundersökningar och andra undersökningar, beroende på vad man misstänker. Man brukar ta ett prov från någon av metastaserna för att få hjälp med att ställa diagnos. Då tittar man på provet i mikroskop. Ibland hittar man ingen modertumör trots att man letat noggrant.

 

Tyvärr så kan man sällan bli botad från sin cancer om den har spridit sig till både lunga och lever. Men oavsett vilket ursprung cancern har finns det olika möjligheter att bromsa sjukdomen med behandlingar.  Vad man väljer för behandlingsform beror på flera olika saker. Ofta behandlar man med cellgifter eller andra mediciner, ibland ger man  strålbehandling och ibland kan man operera. Här kan du läsa mer om behandlingar.

 

Att drabbas av cancer är ofta väldigt tungt för den som fått sjukdomen men också för dem som står bredvid. Får du och din mamma det stöd ni behöver? Troligtvis så finns det en kurator på kliniken som din mamma tillhör som ni kan vända er till. Du kan också få hjälp av vår kontaktperson i ditt län till att få en samtalskontakt där du bor. Ibland kan det vara skönt att prata med någon som är i liknande situation. Det kan du göra på vårt forum eller anmäla dig på Snacka så kan du få direktkontakt med någon som är med om något liknande.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-05-14.

Kan alla få cancer till och med djur hur känner ma...

Kan alla få cancer till och med djur hur känner man att man eller en annan har cancer jag är orolig att jag eller någon i min familj kommer att få cancer.

Hej,

 

Tack för frågan.

 

Alla människor kan få cancer och vad vi vet även de allra flesta djur. Man brukar säga att den största risken för att få cancer är ålder. Det betyder att ju äldre man blir, desto större är risken för att drabbas av cancer.

 

Hur man upptäcker att man fått cancer beror till stor del vilken sorts cancer det är. Vid vissa cancrar kan man upptäcka en knöl, tex i bröstet eller i armhålan eller ljumsken. Annars kan man exempelvis få bekymmer med hosta, svårt att kissa eller ändrade avföringsvanor. Ibland får man ont på ett visst ställe. Allmänna tecken brukar man säga är: Viktnedgång, trötthet, sämre ork.

 

Det är viktigt att komma ihåg att många som får cancer idag, blir botade.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-05-14.

Hej! Hur många procent finns det att man dör i lun...

Hej! Hur många procent finns det att man dör i lungcancer? Tack frö en bra sida..!

Hej,

 

Tack för frågan.

 

När man pratar om en cancerdiagnos, är det många saker avgör det som vi kallar prognos. Alltså chansen att bli botad från sjukdomen av behandling, eller hur länge man kan leva med sin sjukdom med bromsande behandling.

 

När det gäller lungcancer delas den in i stadier när den upptäcks. Stadierna avgör vilken behandling man kan ge och om man anser att den går att bota. Ungefär 1/3 av de som drabbas av lungcancer får tänkt botande behandling.

 

Tyvärr är lungcancer en svår sjukdom. Om man tittar på alla som får sjukdomen säger statistiken att 15% överlever i fem år. Det betyder att av 100 personer som får lungcancer, så lever 15 stycken i 5 år efter att dom blev sjuka.

 

Det är dock viktigt att tänka på, är att man aldrig med hjälp av statistik kan säga hur det går för en enskild person.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2014-05-14

hur bildas cancer

hur bildas cancer

Hej!

 

Cancer är ett samlingsnamn på sjukdomar som beror på att celler delar sig för mycket och inte lyder kroppens signaler. Felen sitter i cellens arvsmassa, DNA. I våra filmer med Eva Funck, Så funkar cellen, Så funkar cancer och Så funkar cancerbehandling kan du lära dig hur cancer bildas men också hur man kan behandla sjukdomarna. Vi har också gjort en illustrerad film Vad är egentligen cancer? som vi varmt kan rekommendera.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-05-13.

Taxol... Ett bra eller ett dåligt cellgift? Hur st...

Taxol... Ett bra eller ett dåligt cellgift? Hur stor positiv verkan har cellgiftet på cancertumörer?

Hej

 

Det finns en mängd olika cytostatika precis som det finns många olika cancersjukdomar. Vilken typ av cytostatika man får beror alltså på vilken typ av cancer man har. Taxol är en vanligt förekommande effektiv cytostatika som används vid flera cancersjukdomar.

 

All cytostatika har syftet att skada de sjuka cellerna i tumörer och på sikt efter upprepade behandlingar ta död på dessa. Cytostatika påverkar även de friska cellerna men de har förmåga att återhämta sig mellan behandlingarna. Det är därför man dessvärre ofta  får biverkningar (som dock är övergående)

 

Hur cytostatika verkar på cancercellerna kan du se i vår film med Eva Funck, Så funkar cancerbehandling (del 3 av 3) . Se gärna också del 1 och 2 Så funkar cellen och Så funkar cancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2014-05-13

Min mamma har kronisk lymfatisk leukemi. Hon är 55...

Min mamma har kronisk lymfatisk leukemi. Hon är 55. Hur länge kan hon leva?

Tack

 Hej

Kronisk lymfatisk leukemi är en sjukdom som man kan leva väldigt länge med. Det som avgör hur länge är olika riskfaktorer och hur sjukdomen svarar när man ger cytostatikabehandling (cellgifter) 

Det finns många patienter som lever länge utan att behöva behandling

Har man många riskfaktorer eller ser att behandlingen inte hjälper är dock sjukdomen allvarligare och kan ha ett kortare förlopp

Hur det ser ut just för din mamma vet bara hennes läkare. Vänd dig till vårdpersonalen som kan svara på hur de ser på hennes situation

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer  2014-05-09

Jag tror jag har cancer, jag är bara 12 och har kn...

Jag tror jag har cancer, jag är bara 12 och har knölar runt ryggraden, lika stora som vanliga finnar, snälla, har jag verkligen cancer?!

Hej!

Det är extremt ovanligt att få cancer när man är 12 år gammal. Och små knölar på ryggen låter inte som nåon annan allvarlig sjukdom heller. Kanske är det finnar eller något annat hudutslag.

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2014-05-02

Hur kan man förbättra sitt blodvärde på egen hand ...

Hur kan man förbättra sitt blodvärde på egen hand när man cellgiftsbehandlas? Tips?

Hej!

 

För personer som är friska i övrigt beror dåligt blodvärde (Hb-värde) ofta på järnbrist. Det kan avhjälpas genom att äta mer järnrik mat.

Men för den som får cellgiftsbehandling beror dåligt blodvärde nästan alltid på att benmärgen inte hinner bilda tillräckligt mycket blod. Cellgifterna dödar nämligen även celler som bildar blod. Ju mer cellgiftern man fått i livet, desto mer märks detta.

Det här går inte att motverka själv. Istället kan man behöva få blodtransfusioner om värdet är för lågt.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-04-29

Hej. Jag fick just reda på att min mormor har canc...

Hej. Jag fick just reda på att min mormor har cancer. Både bröstcancer och skelettcancer. De fick först reda på att hon hade bröstcancer när hon gjorde mammografi som hon gjort varje år de senaste åren och då har det inte vart nått. Så skulle hon in på en operation för att ta bort det dom hittade där då, när hon fick jätteont i typ höften och ryggen och åkte in och röntgade sig. Då visade det sig att hon hade skelettcancer också. Nu har det gått ett par veckor, kanske 2 månader. Hon äter bromsmedicin mot skelettcancern för det var för sent att bota den typ? Bröstcancern vet jag inte vad dom gör åt, hon har inte opererats iaf tror jag. Hon är typ lite över 75 år gammal och jag tror hon har typ ms eller reumatism sen innan då hon har haft ont i armarna väldigt ofta vet jag, men också benen och höften ett tag har jag för mig. Hon tar 7 tabletter på morgonen och flera på kvällen. Hon har fått morfin mot smärtan å sånt för nu har hon tydligen jättejätte ont när hon börjat med bromsmedicinen. Hon har problem med tänderna också, och har nyss typ opererat hela käften. Så de var typ oroliga om det krockade på nått sätt? Hon har ont i munnen nu iaf och äter ingenting fast förutom vindruvor, dricker proteindrycker och grejer och är hård i magen. Hon har besök av hemsjukvården. Vilket tydligen var att en sköterska kommer dit ibland? Och att de kan få dit någon när de ringer och inte behöver åka till akuten (för mormor tar sig knappt ur sängen förutom på toa typ) Jag pratar inte så mycket med min familj, så jag vet inte mer än det här. Jag skulle däremot vilja veta mer. T.ex, vad för sorts skelettcancer tror ni det är? Vad är det som de gör åt det egentligen? Och hur är prognosen för att hon ska leva ett tag? Ska jag göra mig beredd på att hon försvinner nu snart, eller finns med mig i typ 10 år till iaf? Vad händer nu och i framtiden med behandling och så? Något? Tack.

Hej!

 

Du undrar om situationen för din mormor som drabbats av cancer både i bröstet och skelettet. Utifrån din berättelse så tror vi att det är samma sjukdom hon har på flera ställen, det vi i vården kallar bröstcancer med skelettmetastaser.

 

Bröstcancer kan sprida sig till skelettet på just det sätt du beskriver. När bröstcancer satt sig i skelettet går det inte att bota. Därför resonerar man ofta så att det inte är meningsfullt att operera bort cancern från bröstet heller. Men det kan vara olika, det är alltid ett beslut utifrån den personens situation.

 

Bröstcancer behöver ofta östrogen för att växa. En vanlig behandling är tabletter som minskar cellernas tillgång på östrogen. Det kan nog vara den typen av behandling din mormor får, så kallad hormonell behandling. Behandlingens syfte är att bromsa sjukdomen och minska smärtorna.

 

En annan behandling, så kallade bisfosfonater, används vid skelettmetastaser för att minska risken för att bryta något ben och för att minska smärtorna. Den typen av behandling kan vara skadlig för käkbenet om man nyligen opererat tänderna eller har en infektion där, så det låter som det du beskriver.

 

Skelettmetastaser kan göra mycket ont. Behandlingarna kan förhoppningsvis hjälpa mot smärtorna men det kan också behövas morfin. Om det alltid gör ont på samma ställe brukar man strålbehandla det stället.

 

Överlevnaden vid bröstcancer med skelettmetastaser varierar mycket. En del personer lever i mer än 10 år med detta och har mycket lite besvär av sin sjukdom. För andra är det ett betydligt snabbare förlopp. Det låter tyvärr som din mormor är mycket sjuk och det verkar bra att hon kan få den hjälp hon behöver hemma. Du får se om medicinerna hon får för att bromsa cancern gör henne bättre eller ej. Det kan ta upp till 3 månader innan man ser effekt av den behandlingen.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2014-04-29

Min mamma är snart 78 år och de upptäckte hennes cancer för 3 år sedan. Från början var det en stor tumör i tjocktarmen, som de opererade bort då, men de såg även metasterad cancer på flera ställen i levern redan för 3 år sedan. Därefter har det långsamt spridit sig till ena lungan och även njuren. Hon har tidigare fått cellgiftsbehandlingar som hon har svarat väldigt bra på, men nu sedan några månader tillbaka svarar ej

kroppen på cellgifter. De har även provat

en antikroppsbehandling efter årsskiftet,

men denna behandling blev hon väldigt sjuk av och tålde ej. Nu har läkaren sagt

att hon ej kommer att få någon mer behandling. De har dock konstaterat att

hennes cancer i levern växer långsamt.

Min fråga nu är hur lång tid hon kan

bedömas ha kvar i livet? Hon mår än så länge ganska bra ändå, hon har lite ont i magen ibland och känner sig självklart trött.

Hej!

 

Tack för din fråga.

 

Det är alltid svårt att ge angivelser i tid när det gäller cancer. Med din mammas historia, som nu fått ett antal cellgifter under en längre tid, är det ännu svårare. Vårt råd är att du tar kontakt med din mammas behandlande läkare som har all information kring hur just hennes situation ser ut.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-05-16.

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)