Back to top

Besvarade frågor

Jag skrev det om rökning vid minneslunden, och som...

Jag skrev det om rökning vid minneslunden, och som jag skrev så är minneslunden väldigt liten, en bänk och en sten, och det är bara min mamma och en till som ligger där, och jag är 100% säker på att han inte känner nån av dem, då jag kände båda.

Han satt antagligen där för att det var enda bänken där solen sken.

Sjukt respektlöst och blir väldigt irriterad iallafall..

Hej!

 

Vi förstår att du blev upprörd. Om det händer igen rekommenderar vi dig att be personen röka någon annanstans av respekt till dig och din mamma.

Med vänlig hälsning

 

näracancer.se

2014-05-22

Hej, jag var och hälsade på min älskade mamma på k...

Hej, jag var och hälsade på min älskade mamma på kyrkogården idag och får se en gubbe sitta vid minneslunden där mamma och en till ligger.

Gubben sitter på en bänk med sin fru och efter ett tag ser jag honom ta upp en cigarett och tänder den. Han sitter alltså och röker precis vid graven, och inte nog med det, han fimpar sedan ciggaretten precis vid stenen.

Min mamma dog av lungcancer pågrund av rökning och ciggaretter är nått av det värsta jag vet, röken och lukten är ännu värre..

Jag vill fråga om ni tycker att det är okej att sitta och röka precis vid en minneslund när han inte kände nån av de två som ligger på minneslunden?

För jag var nära att säga till honom men hade inte modet till det.

15 år och mammalös

Hej!

Vad fint att du går och hälsar på hos din älskade mamma i minneslunden.

 

I en minneslund ligger oftast många människor, även sådana som man själv inte kände. Kanske var mannen och besökte en släkting till sig som ligger där?

 

Att du tog illa vid dig att se mannen sitta och röka vid minneslunden där din älskade mamma ligger är förståerligt.Speciellt då det var rökning som tog din mamma ifrån dig. När man har någon man älskar som ligger i en minneslund så kan man känna olika vad som är acceptabelt beteende på ett sådan plats. En del vill att det ska vara lugnt och tyst vid en minneslund medan andra kanske tycker det är okej att röka på en sådan plats.

 

Att fimpa är dock inte okej då det är nedskräpning. Fimpar ska plockas med av rökaren och slängas i närmsta papperskorg alternativt att man tar med sig sådant hem och slänger.

 

 

Med vänlig hälsning

 

näracancer.se

2014-05-22

Om både min farfar och min farfars pappa gått bort...

Om både min farfar och min farfars pappa gått bort i cancer, hur stor är risken att min pappa får cancer?

Hej!

 

När en anhörig drabbas av cancer oroar många sig för att cancern ska vara ärftlig.

Cancer beror på fel i vår arvsmassa. Men det är bara en tiondel av alla cancerfall som beror på att man ärvt en skadad gen och då brukar det vara flera generationer som får samma typ av cancersjukdom. De andra cancerfallen beror på genetiska skador som uppkommit under personens egen livstid. Det är därför cancer är vanligare ju äldre vi blir.

 

Risken att din pappa ska drabbas av ärftlig cancer är utifrån detta inte särskilt stor.

 

Du kan läsa mer om ärftlig cancer under rubriken "Om cancer".

 

Vänliga hälsningar

 

näracancer.se 2014-05-22

Hej. Min mamma har cancern myelom och är bara 42! ...

Hej. Min mamma har cancern myelom och är bara 42! Hon är just nu på sjukhus och är på sin första behandling av 3st och som jag förstod det så kommer den aldrig gå bort utan den kommer komma igen, men jag undrar hur stor risk är det att hon dör eftersom det är det värsta som kan hända! Doktorn säger dock att hon är stark och kämpar vilket jag vet, och jag hoppas så att hon klarar det här men jag bara undrar!

Hej!

 

Myelom är en kronisk sjukdom och vad man vet idag kan sjukdomen inte botas. Däremot finns det många nya olika sorter av behandlingar vid myelom. Detta gör att de med sjukdomen förväntas leva mycket längre än vad de tidigare gjort. Med nyare behandlingar kan människor med myelom ofta leva flera år utan att behöva ha så mycket besvär av sjukdomen.

 

Vänlig hälsning

 

näracancer.se

2014-05-22

Hej Mamma har haft bröstcancer sedan 2003. Hon ope...

Hej

Mamma har haft bröstcancer sedan 2003. Hon opererades och blev friskförklarad. Hon fick antihormon tabletter i fem år men ingen annan behandlig. Efter ca sju år fick hon återfall. Man såg förstorade lymfkörtlar i mediastinum. Därför röntgades hon och då såg man metastaser i hjärnan och lite i lungorna. Hon strålbehandlades mot hjärnmetastaserna och fick cellgifter. Sedan fick hon fortsätta med herceptin var tredje vecka och femar en tablett om dagen. Nchu efter ca tre o halvt år har de upptäckt nya förstorade lymfkörtlar i hals och mediastinum. vad kommer att hända med mamma nu?

Hej!

 

Tack för din fråga!

 

Vi förstår det som att du undrar om vilken cancerbehandling din mamma nu kan få. Det kan vi inte helt svara på då det vid bröstcancer finns ett flertal olika alternativ till att bromsa sjukdomen. Vilka alternativ som kan vara aktuella för din mamma vet hennes behandlande läkare. Det kan vara cytostatika (cellgifter), andra mediciner eller strålbehandling. Här kan du läsa mer om cancerbehandling. Vi rekommenderar att du tar kontakt med din mammas behandlande läkare så att du kan få svar på dina frågor.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2014-05-16.

Vilka tecken på cancer ska man vara observant på?

Vilka tecken på cancer ska man vara observant på?

Hej!

 

Cancer är ett samlingsnamn på sjukdomar som beror på att celler delar sig för mycket och inte lyder kroppens signaler. Felen sitter i cellens arvsmassa, DNA.

 

De olika cancersjukdomarna får sitt namn utifrån vilka celler som blev sjuka. Ibland hör man vilken kroppsdel det handlar om, till exempel lungcancer eller bröstcancer. Andra cancerformer talar om vilken celltyp som är drabbad, men inte var cancern sitter, till exempel malignt melanom som kommer från hudens pigmentceller.

 

Eftersom det finns så många olika typer av cancer är det svårt att säga generellt vad man ska vara observant på. Symtomen på cancer varierar från fall till fall.

 

Hör gärna av dig igen om det är symtom på någon specifik cancersjukdom som du funderar över? Du kan läsa mer om olika cancerformer under rubriken "Om cancer", samt se våra filmer "Så funkar cancer" och "Vad är egentligen cancer?".

 

Vänliga hälsningar

 

näracancer.se 2014-05-19

Min mamma är snart 78 år och de upptäckte hennes c...

Min mamma är snart 78 år och de upptäckte hennes cancer för 3 år sedan. Från början var det en stor tumör i tjocktarmen, som de opererade bort då, men de såg även metasterad cancer på flera ställen i levern redan för 3 år sedan. Därefter har det långsamt spridit sig till ena lungan och även njuren. Hon har tidigare fått cellgiftsbehandlingar som hon har svarat väldigt bra på, men nu sedan några månader tillbaka svarar ej

kroppen på cellgifter. De har även provat

en antikroppsbehandling efter årsskiftet,

men denna behandling blev hon väldigt sjuk av och tålde ej. Nu har läkaren sagt

att hon ej kommer att få någon mer behandling. De har dock konstaterat att

hennes cancer i levern växer långsamt.

Min fråga nu är hur lång tid hon kan

bedömas ha kvar i livet? Hon mår än så länge ganska bra ändå, hon har lite ont i magen ibland och känner sig självklart trött.

Hej!

 

Tack för din fråga.

 

Det är alltid svårt att ge angivelser i tid när det gäller cancer. Med din mammas historia, som nu fått ett antal cellgifter under en längre tid, är det ännu svårare. Vårt råd är att du tar kontakt med din mammas behandlande läkare som har all information kring hur just hennes situation ser ut.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-05-16.

Hej !! Min mamma har metastaser i lunga och lever ...

Hej !!

Min mamma har metastaser i lunga och lever :( vad har vi att vänta oss framöver ?? Modertumören är inte hittad än, finns inget i brösten och doktorn säger att vi är i ett allvarligt läge :(

Hej!

 

Tack för frågan,

Tråkigt att höra att din mamma är sjuk.

 

Som vi förstår vet man inte var ursprungstumören sitter.  Det är alltid bra om man kan få reda på vad ursprunget till metastaserna är. Det försöker man göra med hjälp av olika röntgenundersökningar och andra undersökningar, beroende på vad man misstänker. Man brukar ta ett prov från någon av metastaserna för att få hjälp med att ställa diagnos. Då tittar man på provet i mikroskop. Ibland hittar man ingen modertumör trots att man letat noggrant.

 

Tyvärr så kan man sällan bli botad från sin cancer om den har spridit sig till både lunga och lever. Men oavsett vilket ursprung cancern har finns det olika möjligheter att bromsa sjukdomen med behandlingar.  Vad man väljer för behandlingsform beror på flera olika saker. Ofta behandlar man med cellgifter eller andra mediciner, ibland ger man  strålbehandling och ibland kan man operera. Här kan du läsa mer om behandlingar.

 

Att drabbas av cancer är ofta väldigt tungt för den som fått sjukdomen men också för dem som står bredvid. Får du och din mamma det stöd ni behöver? Troligtvis så finns det en kurator på kliniken som din mamma tillhör som ni kan vända er till. Du kan också få hjälp av vår kontaktperson i ditt län till att få en samtalskontakt där du bor. Ibland kan det vara skönt att prata med någon som är i liknande situation. Det kan du göra på vårt forum eller anmäla dig på Snacka så kan du få direktkontakt med någon som är med om något liknande.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-05-14.

Kan alla få cancer till och med djur hur känner ma...

Kan alla få cancer till och med djur hur känner man att man eller en annan har cancer jag är orolig att jag eller någon i min familj kommer att få cancer.

Hej,

 

Tack för frågan.

 

Alla människor kan få cancer och vad vi vet även de allra flesta djur. Man brukar säga att den största risken för att få cancer är ålder. Det betyder att ju äldre man blir, desto större är risken för att drabbas av cancer.

 

Hur man upptäcker att man fått cancer beror till stor del vilken sorts cancer det är. Vid vissa cancrar kan man upptäcka en knöl, tex i bröstet eller i armhålan eller ljumsken. Annars kan man exempelvis få bekymmer med hosta, svårt att kissa eller ändrade avföringsvanor. Ibland får man ont på ett visst ställe. Allmänna tecken brukar man säga är: Viktnedgång, trötthet, sämre ork.

 

Det är viktigt att komma ihåg att många som får cancer idag, blir botade.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-05-14.

Hej! Hur många procent finns det att man dör i lun...

Hej! Hur många procent finns det att man dör i lungcancer? Tack frö en bra sida..!

Hej,

 

Tack för frågan.

 

När man pratar om en cancerdiagnos, är det många saker avgör det som vi kallar prognos. Alltså chansen att bli botad från sjukdomen av behandling, eller hur länge man kan leva med sin sjukdom med bromsande behandling.

 

När det gäller lungcancer delas den in i stadier när den upptäcks. Stadierna avgör vilken behandling man kan ge och om man anser att den går att bota. Ungefär 1/3 av de som drabbas av lungcancer får tänkt botande behandling.

 

Tyvärr är lungcancer en svår sjukdom. Om man tittar på alla som får sjukdomen säger statistiken att 15% överlever i fem år. Det betyder att av 100 personer som får lungcancer, så lever 15 stycken i 5 år efter att dom blev sjuka.

 

Det är dock viktigt att tänka på, är att man aldrig med hjälp av statistik kan säga hur det går för en enskild person.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2014-05-14

Jag skrev det om rökning vid minneslunden, och som jag skrev så är minneslunden väldigt liten, en bänk och en sten, och det är bara min mamma och en till som ligger där, och jag är 100% säker på att han inte känner nån av dem, då jag kände båda.

Han satt antagligen där för att det var enda bänken där solen sken.

Sjukt respektlöst och blir väldigt irriterad iallafall..

Hej!

 

Vi förstår att du blev upprörd. Om det händer igen rekommenderar vi dig att be personen röka någon annanstans av respekt till dig och din mamma.

Med vänlig hälsning

 

näracancer.se

2014-05-22

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)