Back to top

Besvarade frågor

Hej. Min mamma har cancer. Hon pratar inte om det,...

Hej. Min mamma har cancer. Hon pratar inte om det, när resten av familjen försöker blir hon arg. Jag vet att det är svårt för henne, men jag är orolig dygnet runt. För hon berättar inte hur det går, eller vad som händer. Ibland så säger hon att det blivit bättre, och ibland så säger hon ingenting. Nu på senaste har jag en känsla av att hon döljer något. Kan vara min paranoia över att hon inte pratar.. Men jag tror inte det. Hon gråter ibland när hon tror att ingen ser. Tänk om hon är döende? Tänk om jag vaknar en dag och hon är död, och jag aldrig fick säga hejdå eller tacka henne för allt. Tänk om jag slösat min tid när jag inte är hemma, slösar den tiden som hon har kvar. Jag önskar jag visste. Jag har inte ens fråga att ställa. Jag ville bara få berätta för någon. Godnatt

Hej!

Din mammas cancer drabbar hela familjen och det är viktigt att ha en öppen kommunikation så alla får en chans att vara delaktiga och kunna försöka förstå och hantera det som sker. Vi är alla olika och bearbetar kriser individuellt. Vissa skärmar av sig och håller tankar och känslor inombords. Detta kan vara för ett försök att skydda sig själv men det kan även vara ett sätt att försöka skydda sin omgivning.

Hur du och din mamma behöver bearbeta den här krisen kan vara olika. Hon kanske inte har förstått på vilket sätt hennes sjukdom och hennes sätt att hantera den påverkar dig och ditt liv. Om din mamma inte orkar pratar om det här rekommenderar vi att du ber om tillstånd av din mamma att få prata med hennes läkare, så du kan få klara besked om hennes tillstånd.

Vad bra att du skrev till oss. Att få sätta ord på sina tankar och känslor är viktigt, särskilt när man går igenom något svårt. Det kan även vara skönt att få prata med någon som verkligen vet vad man pratar om. I vårt forum kan du skriva anonymt till andra unga i liknande situation och i Snacka kan du få direktkontakt med andra unga i liknande situation.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-06-02.

Hej! Min mamma ska behandlas med tamoxifen i 5 år....

Hej!

Min mamma ska behandlas med tamoxifen i 5 år. Jag undrar om hon är "säkrad" att inte få något återfall under dessa 5 år? Sen undrar jag också om konsumtion av sojaprodukter kan hämma läkemedlet?

Hej!

 

Att din mamma behandlias med Tamoxifen, som är ett hormonpreparat, innebär inte att hon är "säkrad" från att få tillbaka sin cancer under den perioden. Däremot så minskar det risken för att cancern ska komma tillbaka.

 

Det finns inget som tyder på att konsumtion av sojaprodukter hämmar läkemedlet.

 

Hälsningar näracancer

2014-05-30

Hej. Min pappa har cancer lite överallt i kroppen ...

Hej. Min pappa har cancer lite överallt i kroppen och bl.a. i bukfettet. Han har genomgått 3 starka cellgiftsbehandlingar. Röntgen efter dessa var både positiva och negativa. Det negativa var att cellgiftet inte hade tagit på metastaserna i bukfettet men överallt annars. Man kom överens att testa cellgiftet taxol 1 gång i veckan i 3 månader. Nu har pappa ont i magen lite då och då. Är det så att cellgiftet inte har tagit där eller kan man ha ont för att det verkar?

Hälsningar en orolig dotter

Hej!

 

Det är svårt att säga varför din pappa har ont i magen. Det finns många orsaker till ont i magen. Det är inte säkert att det beror på cancern. Det händer att man får ont i magen av cellgiftsbehandling, det kan också finnas andra orsaker. Så småningom kommer man säkert röntga din pappa för att se om dennna behandling hjälper mot cancern. Har han ont så kan det vara lämpligt att han frågar sina sköterskor och läkare om råd.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-05-27

Min man har opererat bort ena njuren och urinledar...

Min man har opererat bort ena njuren och urinledaren eftersom man såg en liten tum ör på njuren. Njuren har skickats till patologen, vad kollar man där, enligt olika röntgen skall denn inte ha spritt sig

Hej!

Patologen undersöker alltid bortopererade organ. Man kommer titta på vilken typ av njurcancer det är, alltså vilka celler som cancern kommer ifrån. Det kan vara hjälpsamt om det behövs någon ytterligare behandling.  Man kommer också säkerställa att all cancer är bortopererad. 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-05-27

Jag skrev det om rökning vid minneslunden, och som...

Jag skrev det om rökning vid minneslunden, och som jag skrev så är minneslunden väldigt liten, en bänk och en sten, och det är bara min mamma och en till som ligger där, och jag är 100% säker på att han inte känner nån av dem, då jag kände båda.

Han satt antagligen där för att det var enda bänken där solen sken.

Sjukt respektlöst och blir väldigt irriterad iallafall..

Hej!

 

Vi förstår att du blev upprörd. Om det händer igen rekommenderar vi dig att be personen röka någon annanstans av respekt till dig och din mamma.

Med vänlig hälsning

 

näracancer.se

2014-05-22

Hej, jag var och hälsade på min älskade mamma på k...

Hej, jag var och hälsade på min älskade mamma på kyrkogården idag och får se en gubbe sitta vid minneslunden där mamma och en till ligger.

Gubben sitter på en bänk med sin fru och efter ett tag ser jag honom ta upp en cigarett och tänder den. Han sitter alltså och röker precis vid graven, och inte nog med det, han fimpar sedan ciggaretten precis vid stenen.

Min mamma dog av lungcancer pågrund av rökning och ciggaretter är nått av det värsta jag vet, röken och lukten är ännu värre..

Jag vill fråga om ni tycker att det är okej att sitta och röka precis vid en minneslund när han inte kände nån av de två som ligger på minneslunden?

För jag var nära att säga till honom men hade inte modet till det.

15 år och mammalös

Hej!

Vad fint att du går och hälsar på hos din älskade mamma i minneslunden.

 

I en minneslund ligger oftast många människor, även sådana som man själv inte kände. Kanske var mannen och besökte en släkting till sig som ligger där?

 

Att du tog illa vid dig att se mannen sitta och röka vid minneslunden där din älskade mamma ligger är förståerligt.Speciellt då det var rökning som tog din mamma ifrån dig. När man har någon man älskar som ligger i en minneslund så kan man känna olika vad som är acceptabelt beteende på ett sådan plats. En del vill att det ska vara lugnt och tyst vid en minneslund medan andra kanske tycker det är okej att röka på en sådan plats.

 

Att fimpa är dock inte okej då det är nedskräpning. Fimpar ska plockas med av rökaren och slängas i närmsta papperskorg alternativt att man tar med sig sådant hem och slänger.

 

 

Med vänlig hälsning

 

näracancer.se

2014-05-22

Om både min farfar och min farfars pappa gått bort...

Om både min farfar och min farfars pappa gått bort i cancer, hur stor är risken att min pappa får cancer?

Hej!

 

När en anhörig drabbas av cancer oroar många sig för att cancern ska vara ärftlig.

Cancer beror på fel i vår arvsmassa. Men det är bara en tiondel av alla cancerfall som beror på att man ärvt en skadad gen och då brukar det vara flera generationer som får samma typ av cancersjukdom. De andra cancerfallen beror på genetiska skador som uppkommit under personens egen livstid. Det är därför cancer är vanligare ju äldre vi blir.

 

Risken att din pappa ska drabbas av ärftlig cancer är utifrån detta inte särskilt stor.

 

Du kan läsa mer om ärftlig cancer under rubriken "Om cancer".

 

Vänliga hälsningar

 

näracancer.se 2014-05-22

Hej. Min mamma har cancern myelom och är bara 42! ...

Hej. Min mamma har cancern myelom och är bara 42! Hon är just nu på sjukhus och är på sin första behandling av 3st och som jag förstod det så kommer den aldrig gå bort utan den kommer komma igen, men jag undrar hur stor risk är det att hon dör eftersom det är det värsta som kan hända! Doktorn säger dock att hon är stark och kämpar vilket jag vet, och jag hoppas så att hon klarar det här men jag bara undrar!

Hej!

 

Myelom är en kronisk sjukdom och vad man vet idag kan sjukdomen inte botas. Däremot finns det många nya olika sorter av behandlingar vid myelom. Detta gör att de med sjukdomen förväntas leva mycket längre än vad de tidigare gjort. Med nyare behandlingar kan människor med myelom ofta leva flera år utan att behöva ha så mycket besvär av sjukdomen.

 

Vänlig hälsning

 

näracancer.se

2014-05-22

Hej Mamma har haft bröstcancer sedan 2003. Hon ope...

Hej

Mamma har haft bröstcancer sedan 2003. Hon opererades och blev friskförklarad. Hon fick antihormon tabletter i fem år men ingen annan behandlig. Efter ca sju år fick hon återfall. Man såg förstorade lymfkörtlar i mediastinum. Därför röntgades hon och då såg man metastaser i hjärnan och lite i lungorna. Hon strålbehandlades mot hjärnmetastaserna och fick cellgifter. Sedan fick hon fortsätta med herceptin var tredje vecka och femar en tablett om dagen. Nchu efter ca tre o halvt år har de upptäckt nya förstorade lymfkörtlar i hals och mediastinum. vad kommer att hända med mamma nu?

Hej!

 

Tack för din fråga!

 

Vi förstår det som att du undrar om vilken cancerbehandling din mamma nu kan få. Det kan vi inte helt svara på då det vid bröstcancer finns ett flertal olika alternativ till att bromsa sjukdomen. Vilka alternativ som kan vara aktuella för din mamma vet hennes behandlande läkare. Det kan vara cytostatika (cellgifter), andra mediciner eller strålbehandling. Här kan du läsa mer om cancerbehandling. Vi rekommenderar att du tar kontakt med din mammas behandlande läkare så att du kan få svar på dina frågor.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2014-05-16.

Vilka tecken på cancer ska man vara observant på?

Vilka tecken på cancer ska man vara observant på?

Hej!

 

Cancer är ett samlingsnamn på sjukdomar som beror på att celler delar sig för mycket och inte lyder kroppens signaler. Felen sitter i cellens arvsmassa, DNA.

 

De olika cancersjukdomarna får sitt namn utifrån vilka celler som blev sjuka. Ibland hör man vilken kroppsdel det handlar om, till exempel lungcancer eller bröstcancer. Andra cancerformer talar om vilken celltyp som är drabbad, men inte var cancern sitter, till exempel malignt melanom som kommer från hudens pigmentceller.

 

Eftersom det finns så många olika typer av cancer är det svårt att säga generellt vad man ska vara observant på. Symtomen på cancer varierar från fall till fall.

 

Hör gärna av dig igen om det är symtom på någon specifik cancersjukdom som du funderar över? Du kan läsa mer om olika cancerformer under rubriken "Om cancer", samt se våra filmer "Så funkar cancer" och "Vad är egentligen cancer?".

 

Vänliga hälsningar

 

näracancer.se 2014-05-19

Hej. Min mamma har cancer. Hon pratar inte om det, när resten av familjen försöker blir hon arg. Jag vet att det är svårt för henne, men jag är orolig dygnet runt. För hon berättar inte hur det går, eller vad som händer. Ibland så säger hon att det blivit bättre, och ibland så säger hon ingenting. Nu på senaste har jag en känsla av att hon döljer något. Kan vara min paranoia över att hon inte pratar.. Men jag tror inte det. Hon gråter ibland när hon tror att ingen ser. Tänk om hon är döende? Tänk om jag vaknar en dag och hon är död, och jag aldrig fick säga hejdå eller tacka henne för allt. Tänk om jag slösat min tid när jag inte är hemma, slösar den tiden som hon har kvar. Jag önskar jag visste. Jag har inte ens fråga att ställa. Jag ville bara få berätta för någon. Godnatt

Hej!

Din mammas cancer drabbar hela familjen och det är viktigt att ha en öppen kommunikation så alla får en chans att vara delaktiga och kunna försöka förstå och hantera det som sker. Vi är alla olika och bearbetar kriser individuellt. Vissa skärmar av sig och håller tankar och känslor inombords. Detta kan vara för ett försök att skydda sig själv men det kan även vara ett sätt att försöka skydda sin omgivning.

Hur du och din mamma behöver bearbeta den här krisen kan vara olika. Hon kanske inte har förstått på vilket sätt hennes sjukdom och hennes sätt att hantera den påverkar dig och ditt liv. Om din mamma inte orkar pratar om det här rekommenderar vi att du ber om tillstånd av din mamma att få prata med hennes läkare, så du kan få klara besked om hennes tillstånd.

Vad bra att du skrev till oss. Att få sätta ord på sina tankar och känslor är viktigt, särskilt när man går igenom något svårt. Det kan även vara skönt att få prata med någon som verkligen vet vad man pratar om. I vårt forum kan du skriva anonymt till andra unga i liknande situation och i Snacka kan du få direktkontakt med andra unga i liknande situation.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-06-02.

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)