Back to top

Besvarade frågor

Hej! För ett par år sedan var jag och gjorde ett ...

Hej!

För ett par år sedan var jag och gjorde ett ultraljud på en knöl bakom örat. Dom sa att det inte var någon fara, att den säkert skulle gå ner snart och att den troligen uppkommit vid förkylning. Saken är den att knölen fortfarande är lika stor. Jag har också en knöl i armhålan, och den gör ont. Den har jag haft ungefär sedan jag gjorde ultraljudet. Sedan har jag också någon liten knöl på halsen och bakhuvudet. Jag är 17 år nu, runt 163 cm och väger under 50 kilo. Knölarna oroar mig, vad tror ni det kan vara?

Hej

Det är svårt att svara på din fråga vad gäller dina knölar. Man måste göra en undersökning för att känna hur det känns. Vi råder dig till att söka igen till samma ställe som undersökte dig när de gjorde ultraljudet. Ibland tar man prov från knölar för att undersöka i mikroskop och se vad för slags celler de innehåller.

Vänliga hälsningar

Näracancer.se

2014-06-11

Hej jag är 24 år gammal och fick igår reda på att ...

Hej jag är 24 år gammal och fick igår reda på att min pappa har bukspottkörtelcancer han är 72 år gammal och vägde som mest 120kg nu väger han 66kg det har gått på några månader bara han har knappt någon aptit han har diabetes och han sover inte på nätterna då han har andningssvårigheter vi misstänkte innan att det var demens och han har lite demens men allt beror mest på cancern. Jag gråter konstant bor med min kille men min mamma och 17 åriga syster bor hemma jag är så orolig han ska läggas in i lund nästa vecka jag kan inte tänka mig ett liv utan min pappa. Min pojkvän försöker få mig på andra tankar och göra mig glad men jag kan inte vara glad jag vet inte om han kan opereras än . Ja vet att man inte ska tänka det värsta men han är så fruktansvärt svag det känns som att hela livsenergin försvinner från en ja vet inte om ja kan leva utan honom ja älskar honom så otroligt mycket har pratat med vänner och mamma ska till pappa imorgon försöka att inte gråta. Fast jag kan inte överbelasta mina vänner heller ja vet inte vart ja ska vända mig få svar på mina frågor kommer han klara sig? Ja vill inte sova ja vill inte vakna ja vågar inte drömma ja vill bara inte att min pappa ska försvinna min ända önskan är att han lever i några år till har ingen annan önskan.

Hej!

 

Vi förstår att det är jobbigt att din pappa fått cancer och att du inte vet om han kommer klara sig eller inte. När en familjemedlem får cancer påverkas inte bara den personen utan hela familjen drabbas av den psykiska belastning som sjukdomen medför. Vanligtvis hamnar hela familjen i kris. Det är viktigt att du nu är ärlig mot dina känslor inte försöker vara mer stark än du känner dig. Är du ledsen - gråt, är du arg - var arg, är du glad över någonting så är det också helt ok fastän din pappa är sjuk. Ärligheten i känslorna är viktig. Du skrev att du skulle försöka att inte gråta när du besöker din pappa, men varken du eller din pappa mår bättre av det. Ofta försöker den som är sjuk också att hålla ihop sig inför sin familj för att skydda dem. Det kan då bli att den sjuke håller ihop sig för familjens skull och resten av familjen håller ihop sig för den sjukes skull. När man inte kan mötas i det jobbiga kan det bildas klyftor i familjen och det är därför viktigt att istället kunna prata om det som känns besvärligt. Man kan på så vis snarare komma varandra ännu närmre i den jobbiga situation man gemensamt befinner sig i.

 

Du undrar om din pappa kommer klara sig vilket är svårt för oss att svara på. Vi rekommenderar dig att fråga din pappa om han vet hur prognosen ser ut. Om han inte kan/vill svara kan du be din pappa att få vara med på nästa läkarbesök, eller få ta en egen kontakt med din pappas läkare så du kan få svar på dina frågor.

 

Ibland kan det vara skönt att prata med andra unga som också står nära någon som har cancer. I vårt forum kan du skriva anonymt och i Snacka kan du anmäla dig för att få direktkontakt med någon i liknande situation.

 

Vänliga hälsninar

 

Nära cancer

2014-06-02.

Hej!min mamma har matsäck cancer läkarna har gett ...

Hej!min mamma har matsäck cancer läkarna har gett henne tid 6månader /hon har inte haft nåt behandling från början det var inte lönt sa dem.nu har hon börjat kräka varannan dag men det är inte blod i jag undrar om det är slut på hennes liv när som helst?

Hej!

 

Det låter som din mamma mår mycket dåligt och vi förstår att det är svårt för dig också att se henne må så här. Kräkningarna kan vara ett tecken på att maten och magsaften inte kan rinna från magsäcken ner i tarmen som den ska, istället kommer maten upp. Cancer påverkar hela kroppen negativt och det finns också andra orsaker till att man mår illa och kräks av cancer.

 

Din mamma var så dålig när man upptäckte cancern att behandlingar inte skulle göra någon nytta. Nu låter det som hon blivit ännu sämre. Hur långt din mamma har kvar i livet kan vi inte veta. Tecken på att livet närmar sig sitt slut är att man blir tröttare och tröttare, vill nästan bara sova. Att man inte orkar äta eller ens dricka. Har din mamma hjälp av sjukvården hemma? Då kanske du kan prata med någon av dem som ser din mamma ofta, vad de tror. Detsamma gäller om din mamma läggs in på sjukhus. Det hör till personalens arbete att prata om detta med de som står nära.

 

 

Vänliga hälsningar,

 

näracancer.se

2014-06-02

Hej. Min mamma har cancer. Hon pratar inte om det,...

Hej. Min mamma har cancer. Hon pratar inte om det, när resten av familjen försöker blir hon arg. Jag vet att det är svårt för henne, men jag är orolig dygnet runt. För hon berättar inte hur det går, eller vad som händer. Ibland så säger hon att det blivit bättre, och ibland så säger hon ingenting. Nu på senaste har jag en känsla av att hon döljer något. Kan vara min paranoia över att hon inte pratar.. Men jag tror inte det. Hon gråter ibland när hon tror att ingen ser. Tänk om hon är döende? Tänk om jag vaknar en dag och hon är död, och jag aldrig fick säga hejdå eller tacka henne för allt. Tänk om jag slösat min tid när jag inte är hemma, slösar den tiden som hon har kvar. Jag önskar jag visste. Jag har inte ens fråga att ställa. Jag ville bara få berätta för någon. Godnatt

Hej!

Din mammas cancer drabbar hela familjen och det är viktigt att ha en öppen kommunikation så alla får en chans att vara delaktiga och kunna försöka förstå och hantera det som sker. Vi är alla olika och bearbetar kriser individuellt. Vissa skärmar av sig och håller tankar och känslor inombords. Detta kan vara för ett försök att skydda sig själv men det kan även vara ett sätt att försöka skydda sin omgivning.

Hur du och din mamma behöver bearbeta den här krisen kan vara olika. Hon kanske inte har förstått på vilket sätt hennes sjukdom och hennes sätt att hantera den påverkar dig och ditt liv. Om din mamma inte orkar pratar om det här rekommenderar vi att du ber om tillstånd av din mamma att få prata med hennes läkare, så du kan få klara besked om hennes tillstånd.

Vad bra att du skrev till oss. Att få sätta ord på sina tankar och känslor är viktigt, särskilt när man går igenom något svårt. Det kan även vara skönt att få prata med någon som verkligen vet vad man pratar om. I vårt forum kan du skriva anonymt till andra unga i liknande situation och i Snacka kan du få direktkontakt med andra unga i liknande situation.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-06-02.

Hej! Min mamma ska behandlas med tamoxifen i 5 år....

Hej!

Min mamma ska behandlas med tamoxifen i 5 år. Jag undrar om hon är "säkrad" att inte få något återfall under dessa 5 år? Sen undrar jag också om konsumtion av sojaprodukter kan hämma läkemedlet?

Hej!

 

Att din mamma behandlias med Tamoxifen, som är ett hormonpreparat, innebär inte att hon är "säkrad" från att få tillbaka sin cancer under den perioden. Däremot så minskar det risken för att cancern ska komma tillbaka.

 

Det finns inget som tyder på att konsumtion av sojaprodukter hämmar läkemedlet.

 

Hälsningar näracancer

2014-05-30

Hej. Min pappa har cancer lite överallt i kroppen ...

Hej. Min pappa har cancer lite överallt i kroppen och bl.a. i bukfettet. Han har genomgått 3 starka cellgiftsbehandlingar. Röntgen efter dessa var både positiva och negativa. Det negativa var att cellgiftet inte hade tagit på metastaserna i bukfettet men överallt annars. Man kom överens att testa cellgiftet taxol 1 gång i veckan i 3 månader. Nu har pappa ont i magen lite då och då. Är det så att cellgiftet inte har tagit där eller kan man ha ont för att det verkar?

Hälsningar en orolig dotter

Hej!

 

Det är svårt att säga varför din pappa har ont i magen. Det finns många orsaker till ont i magen. Det är inte säkert att det beror på cancern. Det händer att man får ont i magen av cellgiftsbehandling, det kan också finnas andra orsaker. Så småningom kommer man säkert röntga din pappa för att se om dennna behandling hjälper mot cancern. Har han ont så kan det vara lämpligt att han frågar sina sköterskor och läkare om råd.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-05-27

Min man har opererat bort ena njuren och urinledar...

Min man har opererat bort ena njuren och urinledaren eftersom man såg en liten tum ör på njuren. Njuren har skickats till patologen, vad kollar man där, enligt olika röntgen skall denn inte ha spritt sig

Hej!

Patologen undersöker alltid bortopererade organ. Man kommer titta på vilken typ av njurcancer det är, alltså vilka celler som cancern kommer ifrån. Det kan vara hjälpsamt om det behövs någon ytterligare behandling.  Man kommer också säkerställa att all cancer är bortopererad. 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-05-27

Jag skrev det om rökning vid minneslunden, och som...

Jag skrev det om rökning vid minneslunden, och som jag skrev så är minneslunden väldigt liten, en bänk och en sten, och det är bara min mamma och en till som ligger där, och jag är 100% säker på att han inte känner nån av dem, då jag kände båda.

Han satt antagligen där för att det var enda bänken där solen sken.

Sjukt respektlöst och blir väldigt irriterad iallafall..

Hej!

 

Vi förstår att du blev upprörd. Om det händer igen rekommenderar vi dig att be personen röka någon annanstans av respekt till dig och din mamma.

Med vänlig hälsning

 

näracancer.se

2014-05-22

Hej, jag var och hälsade på min älskade mamma på k...

Hej, jag var och hälsade på min älskade mamma på kyrkogården idag och får se en gubbe sitta vid minneslunden där mamma och en till ligger.

Gubben sitter på en bänk med sin fru och efter ett tag ser jag honom ta upp en cigarett och tänder den. Han sitter alltså och röker precis vid graven, och inte nog med det, han fimpar sedan ciggaretten precis vid stenen.

Min mamma dog av lungcancer pågrund av rökning och ciggaretter är nått av det värsta jag vet, röken och lukten är ännu värre..

Jag vill fråga om ni tycker att det är okej att sitta och röka precis vid en minneslund när han inte kände nån av de två som ligger på minneslunden?

För jag var nära att säga till honom men hade inte modet till det.

15 år och mammalös

Hej!

Vad fint att du går och hälsar på hos din älskade mamma i minneslunden.

 

I en minneslund ligger oftast många människor, även sådana som man själv inte kände. Kanske var mannen och besökte en släkting till sig som ligger där?

 

Att du tog illa vid dig att se mannen sitta och röka vid minneslunden där din älskade mamma ligger är förståerligt.Speciellt då det var rökning som tog din mamma ifrån dig. När man har någon man älskar som ligger i en minneslund så kan man känna olika vad som är acceptabelt beteende på ett sådan plats. En del vill att det ska vara lugnt och tyst vid en minneslund medan andra kanske tycker det är okej att röka på en sådan plats.

 

Att fimpa är dock inte okej då det är nedskräpning. Fimpar ska plockas med av rökaren och slängas i närmsta papperskorg alternativt att man tar med sig sådant hem och slänger.

 

 

Med vänlig hälsning

 

näracancer.se

2014-05-22

Om både min farfar och min farfars pappa gått bort...

Om både min farfar och min farfars pappa gått bort i cancer, hur stor är risken att min pappa får cancer?

Hej!

 

När en anhörig drabbas av cancer oroar många sig för att cancern ska vara ärftlig.

Cancer beror på fel i vår arvsmassa. Men det är bara en tiondel av alla cancerfall som beror på att man ärvt en skadad gen och då brukar det vara flera generationer som får samma typ av cancersjukdom. De andra cancerfallen beror på genetiska skador som uppkommit under personens egen livstid. Det är därför cancer är vanligare ju äldre vi blir.

 

Risken att din pappa ska drabbas av ärftlig cancer är utifrån detta inte särskilt stor.

 

Du kan läsa mer om ärftlig cancer under rubriken "Om cancer".

 

Vänliga hälsningar

 

näracancer.se 2014-05-22

Hej!

För ett par år sedan var jag och gjorde ett ultraljud på en knöl bakom örat. Dom sa att det inte var någon fara, att den säkert skulle gå ner snart och att den troligen uppkommit vid förkylning. Saken är den att knölen fortfarande är lika stor. Jag har också en knöl i armhålan, och den gör ont. Den har jag haft ungefär sedan jag gjorde ultraljudet. Sedan har jag också någon liten knöl på halsen och bakhuvudet. Jag är 17 år nu, runt 163 cm och väger under 50 kilo. Knölarna oroar mig, vad tror ni det kan vara?

Hej

Det är svårt att svara på din fråga vad gäller dina knölar. Man måste göra en undersökning för att känna hur det känns. Vi råder dig till att söka igen till samma ställe som undersökte dig när de gjorde ultraljudet. Ibland tar man prov från knölar för att undersöka i mikroskop och se vad för slags celler de innehåller.

Vänliga hälsningar

Näracancer.se

2014-06-11

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)