Back to top

Besvarade frågor

Hej! Hur många procent finns det att man dör i lun...

Hej! Hur många procent finns det att man dör i lungcancer? Tack frö en bra sida..!

Hej,

 

Tack för frågan.

 

När man pratar om en cancerdiagnos, är det många saker avgör det som vi kallar prognos. Alltså chansen att bli botad från sjukdomen av behandling, eller hur länge man kan leva med sin sjukdom med bromsande behandling.

 

När det gäller lungcancer delas den in i stadier när den upptäcks. Stadierna avgör vilken behandling man kan ge och om man anser att den går att bota. Ungefär 1/3 av de som drabbas av lungcancer får tänkt botande behandling.

 

Tyvärr är lungcancer en svår sjukdom. Om man tittar på alla som får sjukdomen säger statistiken att 15% överlever i fem år. Det betyder att av 100 personer som får lungcancer, så lever 15 stycken i 5 år efter att dom blev sjuka.

 

Det är dock viktigt att tänka på, är att man aldrig med hjälp av statistik kan säga hur det går för en enskild person.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2014-05-14

hur bildas cancer

hur bildas cancer

Hej!

 

Cancer är ett samlingsnamn på sjukdomar som beror på att celler delar sig för mycket och inte lyder kroppens signaler. Felen sitter i cellens arvsmassa, DNA. I våra filmer med Eva Funck, Så funkar cellen, Så funkar cancer och Så funkar cancerbehandling kan du lära dig hur cancer bildas men också hur man kan behandla sjukdomarna. Vi har också gjort en illustrerad film Vad är egentligen cancer? som vi varmt kan rekommendera.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-05-13.

Taxol... Ett bra eller ett dåligt cellgift? Hur st...

Taxol... Ett bra eller ett dåligt cellgift? Hur stor positiv verkan har cellgiftet på cancertumörer?

Hej

 

Det finns en mängd olika cytostatika precis som det finns många olika cancersjukdomar. Vilken typ av cytostatika man får beror alltså på vilken typ av cancer man har. Taxol är en vanligt förekommande effektiv cytostatika som används vid flera cancersjukdomar.

 

All cytostatika har syftet att skada de sjuka cellerna i tumörer och på sikt efter upprepade behandlingar ta död på dessa. Cytostatika påverkar även de friska cellerna men de har förmåga att återhämta sig mellan behandlingarna. Det är därför man dessvärre ofta  får biverkningar (som dock är övergående)

 

Hur cytostatika verkar på cancercellerna kan du se i vår film med Eva Funck, Så funkar cancerbehandling (del 3 av 3) . Se gärna också del 1 och 2 Så funkar cellen och Så funkar cancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2014-05-13

Min mamma har kronisk lymfatisk leukemi. Hon är 55...

Min mamma har kronisk lymfatisk leukemi. Hon är 55. Hur länge kan hon leva?

Tack

 Hej

Kronisk lymfatisk leukemi är en sjukdom som man kan leva väldigt länge med. Det som avgör hur länge är olika riskfaktorer och hur sjukdomen svarar när man ger cytostatikabehandling (cellgifter) 

Det finns många patienter som lever länge utan att behöva behandling

Har man många riskfaktorer eller ser att behandlingen inte hjälper är dock sjukdomen allvarligare och kan ha ett kortare förlopp

Hur det ser ut just för din mamma vet bara hennes läkare. Vänd dig till vårdpersonalen som kan svara på hur de ser på hennes situation

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer  2014-05-09

Jag tror jag har cancer, jag är bara 12 och har kn...

Jag tror jag har cancer, jag är bara 12 och har knölar runt ryggraden, lika stora som vanliga finnar, snälla, har jag verkligen cancer?!

Hej!

Det är extremt ovanligt att få cancer när man är 12 år gammal. Och små knölar på ryggen låter inte som nåon annan allvarlig sjukdom heller. Kanske är det finnar eller något annat hudutslag.

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2014-05-02

Hur kan man förbättra sitt blodvärde på egen hand ...

Hur kan man förbättra sitt blodvärde på egen hand när man cellgiftsbehandlas? Tips?

Hej!

 

För personer som är friska i övrigt beror dåligt blodvärde (Hb-värde) ofta på järnbrist. Det kan avhjälpas genom att äta mer järnrik mat.

Men för den som får cellgiftsbehandling beror dåligt blodvärde nästan alltid på att benmärgen inte hinner bilda tillräckligt mycket blod. Cellgifterna dödar nämligen även celler som bildar blod. Ju mer cellgiftern man fått i livet, desto mer märks detta.

Det här går inte att motverka själv. Istället kan man behöva få blodtransfusioner om värdet är för lågt.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-04-29

Hej. Jag fick just reda på att min mormor har canc...

Hej. Jag fick just reda på att min mormor har cancer. Både bröstcancer och skelettcancer. De fick först reda på att hon hade bröstcancer när hon gjorde mammografi som hon gjort varje år de senaste åren och då har det inte vart nått. Så skulle hon in på en operation för att ta bort det dom hittade där då, när hon fick jätteont i typ höften och ryggen och åkte in och röntgade sig. Då visade det sig att hon hade skelettcancer också. Nu har det gått ett par veckor, kanske 2 månader. Hon äter bromsmedicin mot skelettcancern för det var för sent att bota den typ? Bröstcancern vet jag inte vad dom gör åt, hon har inte opererats iaf tror jag. Hon är typ lite över 75 år gammal och jag tror hon har typ ms eller reumatism sen innan då hon har haft ont i armarna väldigt ofta vet jag, men också benen och höften ett tag har jag för mig. Hon tar 7 tabletter på morgonen och flera på kvällen. Hon har fått morfin mot smärtan å sånt för nu har hon tydligen jättejätte ont när hon börjat med bromsmedicinen. Hon har problem med tänderna också, och har nyss typ opererat hela käften. Så de var typ oroliga om det krockade på nått sätt? Hon har ont i munnen nu iaf och äter ingenting fast förutom vindruvor, dricker proteindrycker och grejer och är hård i magen. Hon har besök av hemsjukvården. Vilket tydligen var att en sköterska kommer dit ibland? Och att de kan få dit någon när de ringer och inte behöver åka till akuten (för mormor tar sig knappt ur sängen förutom på toa typ) Jag pratar inte så mycket med min familj, så jag vet inte mer än det här. Jag skulle däremot vilja veta mer. T.ex, vad för sorts skelettcancer tror ni det är? Vad är det som de gör åt det egentligen? Och hur är prognosen för att hon ska leva ett tag? Ska jag göra mig beredd på att hon försvinner nu snart, eller finns med mig i typ 10 år till iaf? Vad händer nu och i framtiden med behandling och så? Något? Tack.

Hej!

 

Du undrar om situationen för din mormor som drabbats av cancer både i bröstet och skelettet. Utifrån din berättelse så tror vi att det är samma sjukdom hon har på flera ställen, det vi i vården kallar bröstcancer med skelettmetastaser.

 

Bröstcancer kan sprida sig till skelettet på just det sätt du beskriver. När bröstcancer satt sig i skelettet går det inte att bota. Därför resonerar man ofta så att det inte är meningsfullt att operera bort cancern från bröstet heller. Men det kan vara olika, det är alltid ett beslut utifrån den personens situation.

 

Bröstcancer behöver ofta östrogen för att växa. En vanlig behandling är tabletter som minskar cellernas tillgång på östrogen. Det kan nog vara den typen av behandling din mormor får, så kallad hormonell behandling. Behandlingens syfte är att bromsa sjukdomen och minska smärtorna.

 

En annan behandling, så kallade bisfosfonater, används vid skelettmetastaser för att minska risken för att bryta något ben och för att minska smärtorna. Den typen av behandling kan vara skadlig för käkbenet om man nyligen opererat tänderna eller har en infektion där, så det låter som det du beskriver.

 

Skelettmetastaser kan göra mycket ont. Behandlingarna kan förhoppningsvis hjälpa mot smärtorna men det kan också behövas morfin. Om det alltid gör ont på samma ställe brukar man strålbehandla det stället.

 

Överlevnaden vid bröstcancer med skelettmetastaser varierar mycket. En del personer lever i mer än 10 år med detta och har mycket lite besvär av sin sjukdom. För andra är det ett betydligt snabbare förlopp. Det låter tyvärr som din mormor är mycket sjuk och det verkar bra att hon kan få den hjälp hon behöver hemma. Du får se om medicinerna hon får för att bromsa cancern gör henne bättre eller ej. Det kan ta upp till 3 månader innan man ser effekt av den behandlingen.

 

Vänliga hälsningar,

näracancer.se

2014-04-29

Taxol, en cellgiftsort, hur funkar detta på metast...

Taxol, en cellgiftsort, hur funkar detta på metastaser i bukfettet?

Hej!

 

Taxol är ett namn på cellgiftet paklitaxel. Paklitaxel används vid många cancerformer som lungcancer, bröstcancer, äggstockscancer med flera. Detta cellgift ges som ett dropp, ensamt eller tillsammans med andra cellgifter. Ämnet sprider sig i blodet och når cancern var den än sitter i kroppen. Hur bra effekten är får man utvärdera efter en tids behandling. Ofta gör man röntgen för att se om cancern har krympt eller växt.

 

Paklitaxel ger håravfall men ibland kan man ha en kylmössa som gör att man får behålla håret. Andra biverkningar kan vara domningar i fingrarna och försämrade blodvärden. För att inte reagrera med allergi får man alltid kortison tillsammans med paklitaxel.

 

Hälsningar, näracancer.se

2014-04-23

Min absolut bästa kompis farmor fick reda för 30 m...

Min absolut bästa kompis farmor fick reda för 30 min. Sedan att hon har lungcancer, vad ska jag skriva och bete mig mot hon?

Hej!

 

Fortsätt vara den goda vän du är till din kompis och våga fråga hur han eller hon mår. Det viktigaste är inte att kunna trösta eller komma med goda råd utan det viktigaste är att du lyssnar och finns där för henne eller honom. Din kompis känslor kan komma att variera från dag till dag och det är normalt.  Försök göra sådant ni brukar, men ta inte illa upp om din kompis tackar nej ibland. Det är viktigt att fortsätta göra roliga saker tillsammans men att finnas där även de jobbigare stunderna. Ibland behöver man inte använda ord. Kramar räcker och att bara vara där.

 

Hälsningar

 

näracancer.se 2014-04-17

Hej, jag har under senaste veckan haft väldigt ont...

Hej, jag har under senaste veckan haft väldigt ont i magen typ där revbenen börjar och även haft en "attack" då det blivit en VÄLDIGT stark smärta just där som varade i ca. 30 min. Jag har även mått illa, ej varit sugen på mat så värst mycket och har gul avföring. Kan detta vara levercancer? /en orolig tjej

Hej!

Att få ont i magen och besväras av illamående kan ha många bakomliggande orsaker och cancer är inte det första man skulle misstänka i ditt fall.

Vi föreslår att du söker för dina besvär på vårdcentral eller sjukhus om problemen kvarstår, så kan en ordentlig undersökning genomföras och rätt åtgärder vidtas.

Hälsningar näracancer.se
2014-04-16

Hej! Hur många procent finns det att man dör i lungcancer? Tack frö en bra sida..!

Hej,

 

Tack för frågan.

 

När man pratar om en cancerdiagnos, är det många saker avgör det som vi kallar prognos. Alltså chansen att bli botad från sjukdomen av behandling, eller hur länge man kan leva med sin sjukdom med bromsande behandling.

 

När det gäller lungcancer delas den in i stadier när den upptäcks. Stadierna avgör vilken behandling man kan ge och om man anser att den går att bota. Ungefär 1/3 av de som drabbas av lungcancer får tänkt botande behandling.

 

Tyvärr är lungcancer en svår sjukdom. Om man tittar på alla som får sjukdomen säger statistiken att 15% överlever i fem år. Det betyder att av 100 personer som får lungcancer, så lever 15 stycken i 5 år efter att dom blev sjuka.

 

Det är dock viktigt att tänka på, är att man aldrig med hjälp av statistik kan säga hur det går för en enskild person.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2014-05-14

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)