Back to top

Besvarade frågor

Hur länge kan man Leva med skelettcancer?

Hur länge kan man Leva med skelettcancer?

Hej och Tack för din fråga!

 

Det finns flera olika typer av det som vanligtvis kallas för skelettcancer. Det kan vara cancer som utgår från skelettet från början eller cancer som sprider sig till skelettet, men har börjat någon annanstans i kroppen. Du kan läsa mer om cancer i skelettet här.

 

Beroende på vilken typ av skelettcancer du menar är det svårt för oss att ge ett svar på din fråga. Oavsett vilken typ av skelettcancer det gäller så finns det ofta flera sorters behandlingsalternativ att ta till. En del av dessa ges som botande behandling och en del som lindrande behandling och/eller för att bromsa sjukdomsförloppet.

 

Du är välkommen att höra av dig igen.

 

Med vänliga hälsningar näracancer.se

2014-06-23

Hej! Jag undrar om man kan bota tjocktarmscancer u...

Hej!

Jag undrar om man kan bota tjocktarmscancer utan operation med bara cytostatika. Min moster fick precis reda på att hon har tjocktarmscancer och tumören skulle inte opereras bort utan hon skulle bara få cytostatika. Finns det någon anledning att ge cytostatika innan operation?

Hej!

När vi pratar om tjocktarmscancer menar vi en tumör som började i cellerna i tjocktarmen. I enstaka fall kan man ha en tumör i tjocktarmen som inte började i cellerna där utan började i celler i något annat organ i kroppen. Behandlingen skiljer sig åt om sjukdomen utgår från tjocktarmen eller kommer från något annat organ.

Ibland ger man cellgiftsbehandling innan man opererar en tjocktarmscancer för att krympa tumören så att den blir lättare att operera bort.  Ibland går det inte att operera bort tumören oavsett och då ger man cellgiftsbehandling för att bromsa sjukdomen och krympa tumören. Vi brukar inte ge enbart cellgiftsbehandling i botande syfte. Om du känner att du kan kanske du ska fråga din moster vilken information hon fått på sjukhuset när det gäller behandlingen.

vänliga hälsningar

näracancer

140619

Hej! I torsdagskväll upptäckte jag en kula ( lika ...

Hej!

I torsdagskväll upptäckte jag en kula ( lika stor som en puttekula ) på halsen! Den ömmar och gör ont! I fredags var jag på min VC, det var en lymfkörtel som förstorats, så hon skall skriva remiss till öron, näsa, hals!! Misstänker hon cancer?? Jag går sönder av oro 😢

Mvh

Jenny

Hej Jenny!

Den vanligaste orsaken till förstorade lymfkörtlar på halsen är att körteln tar hand om en infektion. Infektionen kan sitta i svalget eller örat till exempel. Det går över efter ett par veckor. Andra orsaker till knölar som gör ont på halsen kan vara en böld eller fettknöl. Cancer kan visa sig som en knöl på halsen, men gör sällan ont.

Hos öronläkaren kommer de känna på knölen, om den krympt eller växt. Om man inte helt säkert kan säga att det är ofarligt kan man ta ett cellprov. Med en tunn nål drar man ut lite celler som man undersöker i mikroskop.

Hälsningar,

näracancer.se

2014-06-17

Min halv mormor har fått lungcancer och hon är dem...

Min halv mormor har fått lungcancer och hon är dement så hon kommer inte ihåg det. Hon är 88år och har redan haft cancer sedan tidigare. Det är,så plågade och sorgligt att få veta att hon har cancer men att hon själv inte förstå detHur länge kommer hon att leva?

Hej,

det är tråkigt att höra att din halvmormor är dement och har fått en cancer.

Det är alltid svårt att säga någonting om hur länge en person som har fått cancer kan leva. Det beror på hur utbredd sjukdomen är när man hittar den, vilken typ av cancer det är, och om det finns möjlighet till behandling.

Den som bäst kan svara på din fråga är din halvmormors läkare som har hela sjukdomsbilden.

Vänliga hälsningar

Naracancer.se

2014-06-13

Hur länge kan man leva med en obotlig cancer?

Hur länge kan man leva med en obotlig cancer?

Hej

Du undrar hur länge man kan leva med en obotlig cancer och det är väldigt svårt att svara på. Det finns flera faktorer som påverkar detta

När man pratar om obotlig cancer menar man oftast att cancersjukdomen har spridit sig till flera organ och det då inte går att ge en botande behandling.

Det kan också vara så att man har en tumör som inte går att operera eller inte har någon effektiv behandling att sätta in.

Vissa cancerdiagnoser kan man leva länge med trots att man betraktar den som obotlig tack vare att det finns effektiva läkemedel mot just den cancern. Det kan finnas läkemedel som kan hålla sjukdomen i schack under lång tid (likt bromsmedicin) och man kan leva ett liv med livskvalite trots sjukdomen. Andra cancerdiagnoser kan däremot vara av mer aggresiv typ eller att det inte finns någon effektiv behandling mot just den diagnosen. Då kan sjukdomsförloppet bli snabbare.

Effekten av en behandling kan bero på andra omständigheter, som ålder och om man är frisk för övrigt. Detta kan också påverka hur mycket biverkningar man får.

Hur länge man kan leva med en obotlig cancer är därför mycket svårt att svara på

Vänliga hälsningar

näracancer.se

2014-06-11

Förbättra blodvärdet vi cytostatika behandlingar?

Förbättra blodvärdet vi cytostatika behandlingar?

Hej

Vi har lite svårt att tyda vad din fråga gäller.

Blodvärdena förändras vid cytostatikabehandling. Både de röda och vita blodkropparna brukar sjunka i antal vilket kan göra personen mer infektionskänslig och trött.

Det är inte så mycket man själv som patient kan göra något åt.

 

Cytostatikabehandlingar ges med ett visst intervall så att kroppen ska hinna återhämta sig mellan behandlingarna ( och då även blodvärdena)

Ibland kan de röda blodkropparna i blodet sjunka och bli väldigt lågt pga behandling men också av sjukdomen. Då brukar man erbjuda blodtransfusion för att få upp värdet och bli piggare

 

Hoppas du fått svar på det du undrade, annars är du välkommen att fråga igen

 

Vänliga hälsningar

näracancer.se   2014-06-10

hej jag är 24 år gammal och har en känsla av klump...

hej jag är 24 år gammal och har en känsla av klump i halsen i 4 månader gör ont i halsen och käkarna, jag är orolig om jag har nån slags cancer 

Hej,

Vi råder dig att ta kontakt med din Vårdcentral, och boka ett läkarbesök, där man kan undersöka dig närmare. Det finns flera tänkbara orsaker till dina symtom, och risken för att det skulle vara cancer är mycket liten, med tanke på din ålder.

Vänliga hälsningar

Näracancer.se

2014-06-11

Hej! För ett par år sedan var jag och gjorde ett ...

Hej!

För ett par år sedan var jag och gjorde ett ultraljud på en knöl bakom örat. Dom sa att det inte var någon fara, att den säkert skulle gå ner snart och att den troligen uppkommit vid förkylning. Saken är den att knölen fortfarande är lika stor. Jag har också en knöl i armhålan, och den gör ont. Den har jag haft ungefär sedan jag gjorde ultraljudet. Sedan har jag också någon liten knöl på halsen och bakhuvudet. Jag är 17 år nu, runt 163 cm och väger under 50 kilo. Knölarna oroar mig, vad tror ni det kan vara?

Hej

Det är svårt att svara på din fråga vad gäller dina knölar. Man måste göra en undersökning för att känna hur det känns. Vi råder dig till att söka igen till samma ställe som undersökte dig när de gjorde ultraljudet. Ibland tar man prov från knölar för att undersöka i mikroskop och se vad för slags celler de innehåller.

Vänliga hälsningar

Näracancer.se

2014-06-11

Hej jag är 24 år gammal och fick igår reda på att ...

Hej jag är 24 år gammal och fick igår reda på att min pappa har bukspottkörtelcancer han är 72 år gammal och vägde som mest 120kg nu väger han 66kg det har gått på några månader bara han har knappt någon aptit han har diabetes och han sover inte på nätterna då han har andningssvårigheter vi misstänkte innan att det var demens och han har lite demens men allt beror mest på cancern. Jag gråter konstant bor med min kille men min mamma och 17 åriga syster bor hemma jag är så orolig han ska läggas in i lund nästa vecka jag kan inte tänka mig ett liv utan min pappa. Min pojkvän försöker få mig på andra tankar och göra mig glad men jag kan inte vara glad jag vet inte om han kan opereras än . Ja vet att man inte ska tänka det värsta men han är så fruktansvärt svag det känns som att hela livsenergin försvinner från en ja vet inte om ja kan leva utan honom ja älskar honom så otroligt mycket har pratat med vänner och mamma ska till pappa imorgon försöka att inte gråta. Fast jag kan inte överbelasta mina vänner heller ja vet inte vart ja ska vända mig få svar på mina frågor kommer han klara sig? Ja vill inte sova ja vill inte vakna ja vågar inte drömma ja vill bara inte att min pappa ska försvinna min ända önskan är att han lever i några år till har ingen annan önskan.

Hej!

 

Vi förstår att det är jobbigt att din pappa fått cancer och att du inte vet om han kommer klara sig eller inte. När en familjemedlem får cancer påverkas inte bara den personen utan hela familjen drabbas av den psykiska belastning som sjukdomen medför. Vanligtvis hamnar hela familjen i kris. Det är viktigt att du nu är ärlig mot dina känslor inte försöker vara mer stark än du känner dig. Är du ledsen - gråt, är du arg - var arg, är du glad över någonting så är det också helt ok fastän din pappa är sjuk. Ärligheten i känslorna är viktig. Du skrev att du skulle försöka att inte gråta när du besöker din pappa, men varken du eller din pappa mår bättre av det. Ofta försöker den som är sjuk också att hålla ihop sig inför sin familj för att skydda dem. Det kan då bli att den sjuke håller ihop sig för familjens skull och resten av familjen håller ihop sig för den sjukes skull. När man inte kan mötas i det jobbiga kan det bildas klyftor i familjen och det är därför viktigt att istället kunna prata om det som känns besvärligt. Man kan på så vis snarare komma varandra ännu närmre i den jobbiga situation man gemensamt befinner sig i.

 

Du undrar om din pappa kommer klara sig vilket är svårt för oss att svara på. Vi rekommenderar dig att fråga din pappa om han vet hur prognosen ser ut. Om han inte kan/vill svara kan du be din pappa att få vara med på nästa läkarbesök, eller få ta en egen kontakt med din pappas läkare så du kan få svar på dina frågor.

 

Ibland kan det vara skönt att prata med andra unga som också står nära någon som har cancer. I vårt forum kan du skriva anonymt och i Snacka kan du anmäla dig för att få direktkontakt med någon i liknande situation.

 

Vänliga hälsninar

 

Nära cancer

2014-06-02.

Hej!min mamma har matsäck cancer läkarna har gett ...

Hej!min mamma har matsäck cancer läkarna har gett henne tid 6månader /hon har inte haft nåt behandling från början det var inte lönt sa dem.nu har hon börjat kräka varannan dag men det är inte blod i jag undrar om det är slut på hennes liv när som helst?

Hej!

 

Det låter som din mamma mår mycket dåligt och vi förstår att det är svårt för dig också att se henne må så här. Kräkningarna kan vara ett tecken på att maten och magsaften inte kan rinna från magsäcken ner i tarmen som den ska, istället kommer maten upp. Cancer påverkar hela kroppen negativt och det finns också andra orsaker till att man mår illa och kräks av cancer.

 

Din mamma var så dålig när man upptäckte cancern att behandlingar inte skulle göra någon nytta. Nu låter det som hon blivit ännu sämre. Hur långt din mamma har kvar i livet kan vi inte veta. Tecken på att livet närmar sig sitt slut är att man blir tröttare och tröttare, vill nästan bara sova. Att man inte orkar äta eller ens dricka. Har din mamma hjälp av sjukvården hemma? Då kanske du kan prata med någon av dem som ser din mamma ofta, vad de tror. Detsamma gäller om din mamma läggs in på sjukhus. Det hör till personalens arbete att prata om detta med de som står nära.

 

 

Vänliga hälsningar,

 

näracancer.se

2014-06-02

Hur länge kan man Leva med skelettcancer?

Hej och Tack för din fråga!

 

Det finns flera olika typer av det som vanligtvis kallas för skelettcancer. Det kan vara cancer som utgår från skelettet från början eller cancer som sprider sig till skelettet, men har börjat någon annanstans i kroppen. Du kan läsa mer om cancer i skelettet här.

 

Beroende på vilken typ av skelettcancer du menar är det svårt för oss att ge ett svar på din fråga. Oavsett vilken typ av skelettcancer det gäller så finns det ofta flera sorters behandlingsalternativ att ta till. En del av dessa ges som botande behandling och en del som lindrande behandling och/eller för att bromsa sjukdomsförloppet.

 

Du är välkommen att höra av dig igen.

 

Med vänliga hälsningar näracancer.se

2014-06-23

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)