Back to top

Besvarade frågor

Min pappa är super trött efter att ha gått på taxo...

Min pappa är super trött efter att ha gått på taxol cellgiftsbehandling nu i 3 månader, en gång i veckan. Han blir bara tröttare och tröttare, orkar ingenting. Är detta vanligt att man blir såhär trött?

Hej!

Det är mycket vanligt att bli trött av cellgiftsbehandling. Tröttheten brukar bli värre när man fått behandling länge, som din pappa. Blodvärden blir påverkade genom att benmärgen inte orkar bilda lika många blodkroppar längre, och man kan bli trött av lågt blodvärde. Många upplever också att de får svårare att koncentrera sig och glömmer lättare under tiden man får cellgiftsbehandling.

Beroende på varför din pappa får behandling så kan han och hans läkare bestämma om han bör fortsätta med behandlingen ändå, eller om han behöver en paus från den här behandlingen.

 

Hälsningar, näracancer.se

2014-07-01

Min syster fick bröstcancer 1997. Cancern har komm...

Min syster fick bröstcancer 1997. Cancern har kommit tillbaka i skelett 2013. Hon hade jätteont innan man upptäckt vad det var för fel. Hon behandlas med bisfosfonater och Taximofen. Hennes tumörmarkörer var skyhöga. Hon mår jättebra sedan man startade med behandling och äter inga värtabletter. Vad kan de vara för prognos?

Hej!

Din fråga gäller prognosen när bröstcancer spridit sig till skelettet. Nu fungerar behandling med Tamoxifen bra, en typ av hormonell behandling.

Bröstcancer kan ha ganska olika egenskaper. Det visar sig bland annat i hur ofta de ger återfall, var återfallen sitter och hur snabbväxande de är. Grovt delas bröstcancern in i fyra grupper.

Utifrån det du beskriver om din syster tror vi att det rör sig om en cancer som hör till det vi kallar grupp A. Om man får ett återfall av den sortens bröstcancer kommer det efter relativt lång tid, som för din syster, och sitter nästan alltid i skelettet. Cancern är beroende av östrogen för att växa och när man tar bort östrogenet med hjälp av mediciner så bromsas cancern effektivt. Den här typen av bröstcancer kan man leva med i många år. Tack vare behandlingarna behöver man inte märka av cancern särskilt mycket utan kan leva som vanligt.

 

Vänliga hälsningar, Nära cancer

2014-06-27

Hej. Min pappa har precis blivit diagnosticerad me...

Hej. Min pappa har precis blivit diagnosticerad med bukspottskörtelcancer som börjat sprida sig. Jag har inte vågat fråga nån på sjukhuset om hur länge han har kvar att leva fast det är det enda jag kan tänka på. Kan man säga något om det? Handlar det om några få månader? Kan man leva med det länge? Har förstått det som att det går rätt fort... Han skulle få vänta ca 1 månad på att få börja cellgiftsbehandling men jag tänker att har han kort tid kvar så är 1 månad JÄTTElänge att vänta?!? Jag vågar inte ens prata om det med pappa heller, vill inte att han ska tycka att det är jobbigare än det redan är. Jag står knappt ut med tanken på att han kanske aldrig får se sina barnbarn eller vara med om jag någon gång gifter mig...

Mvh

Hej

Bukspottkörtelcancer är en sjukdom som man tidigare inte hade så effektiv behandling att ge. De senaste åren har man dock börjat behandla med cytostatika i olika kombinationer som ger lindrande effekt på sjukdomen.

Sjukdomen är förstås allvarligare om den sprider sig till andra organ men det finns ändå chans att man kan få en bra effekt på behandlingen.

Hur sjukdomsförloppet blir och hur länge man kan leva med sjukdomen är svårt att svara på.

Vi har nyligen svarat på en liknande fråga om obotlig cancer. Där kanske du får svar på det du undrar om hur länge man kan leva med en obotlig sjukdom

 

Det kan vara svårt att prata med sin förälder om så allvarliga saker och lika svårt kan det vara för din pappa att prata med dig. Detta skapar då oro och ångest eftersom man bär allting inom sig och inte får ventilera sina tankar. Har du någon annan i din närhet som du kan prata med, förälder/syskon/kompis?

På näracancer.se finns ett Forum där man kan prata med andra unga som är i liknande situation som du själv. Där finns också Snacka där man kan hitta en vän att ha mailkontakt med.

Vi hoppas du kommer att ta dig igenom detta med stöd från din omgivning.

Vi på näracancer.se finns också här för att stötta dig

 

Vänliga hälsningar

näracancer.se

2014-06-11

Hur länge kan man Leva med skelettcancer?

Hur länge kan man Leva med skelettcancer?

Hej och Tack för din fråga!

 

Det finns flera olika typer av det som vanligtvis kallas för skelettcancer. Det kan vara cancer som utgår från skelettet från början eller cancer som sprider sig till skelettet, men har börjat någon annanstans i kroppen. Du kan läsa mer om cancer i skelettet här.

 

Beroende på vilken typ av skelettcancer du menar är det svårt för oss att ge ett svar på din fråga. Oavsett vilken typ av skelettcancer det gäller så finns det ofta flera sorters behandlingsalternativ att ta till. En del av dessa ges som botande behandling och en del som lindrande behandling och/eller för att bromsa sjukdomsförloppet.

 

Du är välkommen att höra av dig igen.

 

Med vänliga hälsningar näracancer.se

2014-06-23

Hej! Jag undrar om man kan bota tjocktarmscancer u...

Hej!

Jag undrar om man kan bota tjocktarmscancer utan operation med bara cytostatika. Min moster fick precis reda på att hon har tjocktarmscancer och tumören skulle inte opereras bort utan hon skulle bara få cytostatika. Finns det någon anledning att ge cytostatika innan operation?

Hej!

När vi pratar om tjocktarmscancer menar vi en tumör som började i cellerna i tjocktarmen. I enstaka fall kan man ha en tumör i tjocktarmen som inte började i cellerna där utan började i celler i något annat organ i kroppen. Behandlingen skiljer sig åt om sjukdomen utgår från tjocktarmen eller kommer från något annat organ.

Ibland ger man cellgiftsbehandling innan man opererar en tjocktarmscancer för att krympa tumören så att den blir lättare att operera bort.  Ibland går det inte att operera bort tumören oavsett och då ger man cellgiftsbehandling för att bromsa sjukdomen och krympa tumören. Vi brukar inte ge enbart cellgiftsbehandling i botande syfte. Om du känner att du kan kanske du ska fråga din moster vilken information hon fått på sjukhuset när det gäller behandlingen.

vänliga hälsningar

näracancer

140619

Hej! I torsdagskväll upptäckte jag en kula ( lika ...

Hej!

I torsdagskväll upptäckte jag en kula ( lika stor som en puttekula ) på halsen! Den ömmar och gör ont! I fredags var jag på min VC, det var en lymfkörtel som förstorats, så hon skall skriva remiss till öron, näsa, hals!! Misstänker hon cancer?? Jag går sönder av oro 😢

Mvh

Jenny

Hej Jenny!

Den vanligaste orsaken till förstorade lymfkörtlar på halsen är att körteln tar hand om en infektion. Infektionen kan sitta i svalget eller örat till exempel. Det går över efter ett par veckor. Andra orsaker till knölar som gör ont på halsen kan vara en böld eller fettknöl. Cancer kan visa sig som en knöl på halsen, men gör sällan ont.

Hos öronläkaren kommer de känna på knölen, om den krympt eller växt. Om man inte helt säkert kan säga att det är ofarligt kan man ta ett cellprov. Med en tunn nål drar man ut lite celler som man undersöker i mikroskop.

Hälsningar,

näracancer.se

2014-06-17

Min halv mormor har fått lungcancer och hon är dem...

Min halv mormor har fått lungcancer och hon är dement så hon kommer inte ihåg det. Hon är 88år och har redan haft cancer sedan tidigare. Det är,så plågade och sorgligt att få veta att hon har cancer men att hon själv inte förstå detHur länge kommer hon att leva?

Hej,

det är tråkigt att höra att din halvmormor är dement och har fått en cancer.

Det är alltid svårt att säga någonting om hur länge en person som har fått cancer kan leva. Det beror på hur utbredd sjukdomen är när man hittar den, vilken typ av cancer det är, och om det finns möjlighet till behandling.

Den som bäst kan svara på din fråga är din halvmormors läkare som har hela sjukdomsbilden.

Vänliga hälsningar

Naracancer.se

2014-06-13

Hur länge kan man leva med en obotlig cancer?

Hur länge kan man leva med en obotlig cancer?

Hej

Du undrar hur länge man kan leva med en obotlig cancer och det är väldigt svårt att svara på. Det finns flera faktorer som påverkar detta

När man pratar om obotlig cancer menar man oftast att cancersjukdomen har spridit sig till flera organ och det då inte går att ge en botande behandling.

Det kan också vara så att man har en tumör som inte går att operera eller inte har någon effektiv behandling att sätta in.

Vissa cancerdiagnoser kan man leva länge med trots att man betraktar den som obotlig tack vare att det finns effektiva läkemedel mot just den cancern. Det kan finnas läkemedel som kan hålla sjukdomen i schack under lång tid (likt bromsmedicin) och man kan leva ett liv med livskvalite trots sjukdomen. Andra cancerdiagnoser kan däremot vara av mer aggresiv typ eller att det inte finns någon effektiv behandling mot just den diagnosen. Då kan sjukdomsförloppet bli snabbare.

Effekten av en behandling kan bero på andra omständigheter, som ålder och om man är frisk för övrigt. Detta kan också påverka hur mycket biverkningar man får.

Hur länge man kan leva med en obotlig cancer är därför mycket svårt att svara på

Vänliga hälsningar

näracancer.se

2014-06-11

Förbättra blodvärdet vi cytostatika behandlingar?

Förbättra blodvärdet vi cytostatika behandlingar?

Hej

Vi har lite svårt att tyda vad din fråga gäller.

Blodvärdena förändras vid cytostatikabehandling. Både de röda och vita blodkropparna brukar sjunka i antal vilket kan göra personen mer infektionskänslig och trött.

Det är inte så mycket man själv som patient kan göra något åt.

 

Cytostatikabehandlingar ges med ett visst intervall så att kroppen ska hinna återhämta sig mellan behandlingarna ( och då även blodvärdena)

Ibland kan de röda blodkropparna i blodet sjunka och bli väldigt lågt pga behandling men också av sjukdomen. Då brukar man erbjuda blodtransfusion för att få upp värdet och bli piggare

 

Hoppas du fått svar på det du undrade, annars är du välkommen att fråga igen

 

Vänliga hälsningar

näracancer.se   2014-06-10

hej jag är 24 år gammal och har en känsla av klump...

hej jag är 24 år gammal och har en känsla av klump i halsen i 4 månader gör ont i halsen och käkarna, jag är orolig om jag har nån slags cancer 

Hej,

Vi råder dig att ta kontakt med din Vårdcentral, och boka ett läkarbesök, där man kan undersöka dig närmare. Det finns flera tänkbara orsaker till dina symtom, och risken för att det skulle vara cancer är mycket liten, med tanke på din ålder.

Vänliga hälsningar

Näracancer.se

2014-06-11

Min pappa är super trött efter att ha gått på taxol cellgiftsbehandling nu i 3 månader, en gång i veckan. Han blir bara tröttare och tröttare, orkar ingenting. Är detta vanligt att man blir såhär trött?

Hej!

Det är mycket vanligt att bli trött av cellgiftsbehandling. Tröttheten brukar bli värre när man fått behandling länge, som din pappa. Blodvärden blir påverkade genom att benmärgen inte orkar bilda lika många blodkroppar längre, och man kan bli trött av lågt blodvärde. Många upplever också att de får svårare att koncentrera sig och glömmer lättare under tiden man får cellgiftsbehandling.

Beroende på varför din pappa får behandling så kan han och hans läkare bestämma om han bör fortsätta med behandlingen ändå, eller om han behöver en paus från den här behandlingen.

 

Hälsningar, näracancer.se

2014-07-01

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)