Back to top

Besvarade frågor

Skelettmestastaser som trots Tamoxifen fortsätter ...

Skelettmestastaser som trots Tamoxifen fortsätter att växa. Nu visar det sig att man har givit Zoloft i kombination med Tamoxifen i fyra månader vilket är helt fel.

Behandlingen fortsätter nu med Falslofex och Tamoxifen tas bort.

Kommer detta att påverka långtidsprognos av långtidsåterfall (15 år) av bröstcancer då tumörmarkörer fortsätter att öka från skyhöga? Fö har funnits i två år och inga metastaser i andra organ. Orolig anhörig. Tack!

Hej!

 

När en bröstcancer spridit sig till skelettet är sjukdomen att betrakta som kronisk. Detta innebär att sjukdomen inte går att bota och att all behandling har som mål att lindra ev symtom och att hålla sjukdomen i schakt. Att ett behandlingbyte blivit fördröjt på det sätt som du beskriver påverkar inte långtidsprognosen och medför ej heller risk för försämrat behandlingresultat.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-07-24

Min sambo får kemoterapi var tredje vecka för sin ...

Min sambo får kemoterapi var tredje vecka för sin livmoderscancer kan det påverka mig. Har hört rykten om att man ej ska ha aex under tiden

Hej!

 

Man kan ha sex trots att en själv eller ens partner får cellgifter. Det man bör tänka på är att cellgifter påverkar slemhinnorna och att då slemhinnorna i underlivet kan bli sköra och lätt börja blöda eller göra ont. Den som får cellgifter kan även må dåligt på andra sätt som till exempel illamående och trötthet som kan hindra ett samliv. Men mår din sambo bra och känner lust så går det bra att ha sex. Använd dock kondom och ibland kan man behöva använda glidmedel. Det viktigaste är dock att du finns där för din sambo och att ni om din sambo inte orkar med sex att ni finner närhet på andra sätt.

 

Hälsningar

 

näracancer.se

2014-07-18

En vännina 62 år blev diagnosticerad bröstcancer. ...

En vännina 62 år blev diagnosticerad bröstcancer. Tumören var 7 x 5 centimeter. Således riktig stor. Bröstet har operats bort. Ingen cancer i lymfkörtlarna och hormonpositiv. Hon har behandlats med cytostatika och anti-hormoner dessutom ska hon strålbehandlas varje dag i 5 veckor. Jag försöker läsa på och vad jag förstår av tumörstorleken är denna stadium 4. Har jag fel? Hoppas det.

Hej,

av det du beskriver skulle vi bedöma tumören som stadium IIB(2B). Stadium IV(4) innebär att tumören spridit sig till andra organ i kroppen och det låter inte som att din vännina har en spridd sjukdom. Det är också mycket positivt att det inte fanns någon spridning till lymfkörtlarna.

hälsningar näracancer

140715

Hej. Min pappa avled tyvärr i cancer i halsen denn...

Hej. Min pappa avled tyvärr i cancer i halsen denna veckan. Han genomgick cellgifter och strålning Nuder sommaren 2013 och blev färdigbehandlad sep. -13. Återbesök gjordes i Örebro i oktober, och det visade att tumören var borta. (Det var vad som sas till oss) pappa kunde äntligen boka en resa på nytt. Mamma och pappa var så glada och grät utanför csk i Örebro. Nu i efterhand fick vi höra av tumören fanns kvar med strl på 15 mm först och sedan en krympning på 10 mm, och de därav trodde att den skulle försvinna. Har inte denna läkare skyldighet att berätta att såhär är det...tex den har krympt si och så mycket och de här alternativ finns. Vi fick inget veta förutom att han var "frisk" . Mamma sa hela tiden efter ont att det stämmer inte, det ska inte va såhär. Alla sa att det va normalt, men när pappa körde av vägen i nov, samt svimmade på csk i jan och blev inlagd, fick vi se att tumören växt tillbaka. Han blev skickad till Örebro igen i feb. och på självaste alla hjärtans dag fick vi besked att tumören nu blivit obotlig. Hela min värld rasande. De sa ju att det var borta. De har alltså ljugit. Den hade nu tagit fäste kring halspulsådern så operation var inte möjlig. Jävla läkare. Hatar dem. Hade vi då i okt vetat detta att 10-15 mm famns kvar hade vi nog sagt operera. Gör nåt. Hur fan kan de tro att den försvinner av sig själv när den var såpas aggressiv som de säger i efterhand. Vad kan jag göra? Kan inte släppa detta. Kan jag kontakta ansvarig läkare Örebro för att få svar? Tack! En förtvivlad och ledsen dotter till en pappa som dog alldeles för tidigt.

Hej!

 

Det verkar som om du har mycket frågor som du undrar över. Frågor som du behöver få svar på. Som anhörig har man rätt att få ha ett samtal med ansvarig läkare om det är något man funderar på kring sin anhörigas sjudom. Kontakta gärna därför ansvarig läkare för ett samtal.

 

Hälsningar

 

näracancer.se

2014-07-09

Runt min bröstvårtan så har jag ett sår, jag har h...

Runt min bröstvårtan så har jag ett sår, jag har haft det väldigt länge, hur ska jag få det normalt igen?

Hej!

 

Det är inte helt lätt att ge ett svar på din fråga då vi inte vet hur såret ser ut. Det bästa vore om du gick till din vårdcentral så att en sjuksköterska får titta på det och göra en bedömning av såret för att sedan rekommendera en lämplig åtgärd.

 

Hälsningar

 

näracancer.se 2014-07-07

Kan en 13 åring få bröstcanser?

Kan en 13 åring få bröstcanser?

Hej!

Bröstcancer är vanligast från 60-års ålder och uppåt, men även yngre kvinnor kan drabbas. Dock har vi aldrig varit med om att någon så ung som 13 år fått bröstcancer.

I 13-årsåldern utvecklas fortfarande brösten och det är vanligt att man känner knölar som beror på tillväxten och hormoner.

Hälsningar,

näracancer.se

2014-07-03

Min bästa väns mamma har drabbats av bröstcancer. ...

Min bästa väns mamma har drabbats av bröstcancer. Den första operationen är snart och det är svårt att säga hur allvarligt det är än. Jag vill verkligen finnas där för min vän och undrar vad mer jag kan göra än att låta henne veta att hon kan komma till mig och prata närhelst hon vill. Jag tänker att kanske finns det olika forum, inte enbart webbaserade, där hon kan träffa likasinnade. En toppengrej, tror jag, hade varit om man kunde träffa andra i liknande eller samma situation och prata och diskutera med dem. Googlar, men hittar inget. Vet ni något bra? Min vän stänger sig gärna som en mussla, och även om jag absolut inte vill tvinga in henne i något så kanske en liten puff hade varit bra..???

Hej!

 

Vad bra att du vill ställa upp för din kompis. Många i din kompis situation berättar att man uppskattar att bli lyssnad på, men inte vill ha goda råd eller uppmuntran om man inte ber om det.

 

Genom att anmäla sig till Snacka kan din kompis få kontakt med andra i liknande situation. Man bestämmer själv om man vill ses eller ha kontakt på annat sätt. Föreningen Ung Cancer ordnar också gruppträffar på flera håll i landet.

 

Även om din kompis inte vill prata så mycket om cancern är det skönt att ha en bra vän att få vara som vanligt och ha kul med.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-07-03

Min pappa är super trött efter att ha gått på taxo...

Min pappa är super trött efter att ha gått på taxol cellgiftsbehandling nu i 3 månader, en gång i veckan. Han blir bara tröttare och tröttare, orkar ingenting. Är detta vanligt att man blir såhär trött?

Hej!

Det är mycket vanligt att bli trött av cellgiftsbehandling. Tröttheten brukar bli värre när man fått behandling länge, som din pappa. Blodvärden blir påverkade genom att benmärgen inte orkar bilda lika många blodkroppar längre, och man kan bli trött av lågt blodvärde. Många upplever också att de får svårare att koncentrera sig och glömmer lättare under tiden man får cellgiftsbehandling.

Beroende på varför din pappa får behandling så kan han och hans läkare bestämma om han bör fortsätta med behandlingen ändå, eller om han behöver en paus från den här behandlingen.

 

Hälsningar, näracancer.se

2014-07-01

Min syster fick bröstcancer 1997. Cancern har komm...

Min syster fick bröstcancer 1997. Cancern har kommit tillbaka i skelett 2013. Hon hade jätteont innan man upptäckt vad det var för fel. Hon behandlas med bisfosfonater och Taximofen. Hennes tumörmarkörer var skyhöga. Hon mår jättebra sedan man startade med behandling och äter inga värtabletter. Vad kan de vara för prognos?

Hej!

Din fråga gäller prognosen när bröstcancer spridit sig till skelettet. Nu fungerar behandling med Tamoxifen bra, en typ av hormonell behandling.

Bröstcancer kan ha ganska olika egenskaper. Det visar sig bland annat i hur ofta de ger återfall, var återfallen sitter och hur snabbväxande de är. Grovt delas bröstcancern in i fyra grupper.

Utifrån det du beskriver om din syster tror vi att det rör sig om en cancer som hör till det vi kallar grupp A. Om man får ett återfall av den sortens bröstcancer kommer det efter relativt lång tid, som för din syster, och sitter nästan alltid i skelettet. Cancern är beroende av östrogen för att växa och när man tar bort östrogenet med hjälp av mediciner så bromsas cancern effektivt. Den här typen av bröstcancer kan man leva med i många år. Tack vare behandlingarna behöver man inte märka av cancern särskilt mycket utan kan leva som vanligt.

 

Vänliga hälsningar, Nära cancer

2014-06-27

Hej. Min pappa har precis blivit diagnosticerad me...

Hej. Min pappa har precis blivit diagnosticerad med bukspottskörtelcancer som börjat sprida sig. Jag har inte vågat fråga nån på sjukhuset om hur länge han har kvar att leva fast det är det enda jag kan tänka på. Kan man säga något om det? Handlar det om några få månader? Kan man leva med det länge? Har förstått det som att det går rätt fort... Han skulle få vänta ca 1 månad på att få börja cellgiftsbehandling men jag tänker att har han kort tid kvar så är 1 månad JÄTTElänge att vänta?!? Jag vågar inte ens prata om det med pappa heller, vill inte att han ska tycka att det är jobbigare än det redan är. Jag står knappt ut med tanken på att han kanske aldrig får se sina barnbarn eller vara med om jag någon gång gifter mig...

Mvh

Hej

Bukspottkörtelcancer är en sjukdom som man tidigare inte hade så effektiv behandling att ge. De senaste åren har man dock börjat behandla med cytostatika i olika kombinationer som ger lindrande effekt på sjukdomen.

Sjukdomen är förstås allvarligare om den sprider sig till andra organ men det finns ändå chans att man kan få en bra effekt på behandlingen.

Hur sjukdomsförloppet blir och hur länge man kan leva med sjukdomen är svårt att svara på.

Vi har nyligen svarat på en liknande fråga om obotlig cancer. Där kanske du får svar på det du undrar om hur länge man kan leva med en obotlig sjukdom

 

Det kan vara svårt att prata med sin förälder om så allvarliga saker och lika svårt kan det vara för din pappa att prata med dig. Detta skapar då oro och ångest eftersom man bär allting inom sig och inte får ventilera sina tankar. Har du någon annan i din närhet som du kan prata med, förälder/syskon/kompis?

På näracancer.se finns ett Forum där man kan prata med andra unga som är i liknande situation som du själv. Där finns också Snacka där man kan hitta en vän att ha mailkontakt med.

Vi hoppas du kommer att ta dig igenom detta med stöd från din omgivning.

Vi på näracancer.se finns också här för att stötta dig

 

Vänliga hälsningar

näracancer.se

2014-06-11

Skelettmestastaser som trots Tamoxifen fortsätter att växa. Nu visar det sig att man har givit Zoloft i kombination med Tamoxifen i fyra månader vilket är helt fel.

Behandlingen fortsätter nu med Falslofex och Tamoxifen tas bort.

Kommer detta att påverka långtidsprognos av långtidsåterfall (15 år) av bröstcancer då tumörmarkörer fortsätter att öka från skyhöga? Fö har funnits i två år och inga metastaser i andra organ. Orolig anhörig. Tack!

Hej!

 

När en bröstcancer spridit sig till skelettet är sjukdomen att betrakta som kronisk. Detta innebär att sjukdomen inte går att bota och att all behandling har som mål att lindra ev symtom och att hålla sjukdomen i schakt. Att ett behandlingbyte blivit fördröjt på det sätt som du beskriver påverkar inte långtidsprognosen och medför ej heller risk för försämrat behandlingresultat.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-07-24

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)