Back to top

Besvarade frågor

Hej jag är nyfiken. Vad är den farligaste cancer ...

Hej jag är nyfiken. Vad är den farligaste cancer formen hos män?

Hej!

 

Man kan besvara din fråga på flera sätt. Både män och kvinnor kan drabbas av alla cancerformer, utom de som finns i könsorganen.

 

En del cancerformer är mycket snabbväxande, personen blir fort mycket sjuk och kan dö. Många av dessa sjukdomar går ändå att behandla och bli helt frisk ifrån. Till den här gruppen hör till exempel vissa former av leukemi, lymfom och testikelcancer.

 

Andra cancerformer är betydligt långsammare i sitt förlopp, men det går inte att bli botad. Det är därför svårt att säga vilken sjukdom som är farligast.

 

Hälsningar, näracancer.se

2014-08-08

Är denna sida också för en ung kvinna som nyligen ...

Är denna sida också för en ung kvinna som nyligen förlorat sambo i cancer?

Hej!

Alla som är unga och står nära någon som har eller har haft cancer är välkomna hit för att mötas på forumet, få en kontakt eller annat. Så svaret på din fråga är : ja!

Varma hälsningar, näracancer.se

2014-08-08

Min pappa har fått taxol i 3 månader nu. Nu i slut...

Min pappa har fått taxol i 3 månader nu. Nu i slutet har han börjat hosta enormt mycket. Han har små metastaser även i lungorna. Men hans läkare säger att de är väldigt små. Läkaren tror att det är cellgiftet som har påverkat slemhinnorna. Det låter bra på lungorna. Kan det vara cellgiftet som de säger?

Hej

Det finns många orsaker till att man har hosta. I det här fallet är det säkert så som din pappas vårdpersonal säger. Små metastaser i lungorna ger sällan hosta.

 

Hälsningar

Naracancer.se

2014-08-06

Hej. Jag undrar över ärftligheten på levercancer. ...

Hej. Jag undrar över ärftligheten på levercancer. Min mamma avled av metastaser i levern. För henne började det med bröstcancer, kristaller i ena bröstet och armhåla. Nu ett halvår efter att min mamma avled har min mormor fått metastaser i levern. Min mormor ska opereras och läkaren har varit positiv.Hon är 80 och pigg och frisk i övrigt. Min mamma blev 53 och var innan cancern sjuk och sliten. Men kan det vara ärftligt fast mamma fick det innan mormor? Är det möjligt att det är "samma" ärftliga typ eller kan det vara en oturlig slump? Mvh H

Hej!

 

Cancer är sällan ärftligt. Däremot drabbas många människor och det är vanligt att flera personer i samma familj får cancer, utan att det finns något ärftligt orsak.

 

Du berättar att både din mamma och mormor haft cancer som spridit sig till levern. Inom sjukvården kallar vi det för levermetastaser, för att skilja det från levercancer som har sitt ursprung i levern. Många olika cancerformer kan ge levermetastaser. I din mammas fall var det bröstcancer som satt sig i levern. Vi vet inte vilken typ av cancer din mormor har.

 

Bröstcancer kan ibland vara ärftligt och då kan det hända att en yngre person i familjen får cancern före en som är äldre. Ju yngre personerna som fått bröstcancer är, och ju fler fall det finns i familjen desto större är sannolikheten att cancern är ärftlig. För att veta om det finns risk för ärftlighet skulle man behöva veta hur gammal din mammma var när hon först blev sjuk i bröstcancer och om det är fler i er familj som är drabbade.

Hör gärna av dig igen.

 

Hälsningar, näracancer.se

2014-08-05

Vaccin yervoy är ett vaccin som min pappa ska få. ...

Vaccin yervoy är ett vaccin som min pappa ska få. Vad är detta?

Hej!

 

Yervoy, eller ipilimumab, är ett läkemedel för att behandla malignt melanom som spridit sig i kroppen. Läkemedlet gör kroppens immunförsvar mer aktivt, så att det i sin tur ska attackera cancercellerna.

 

Yervoy ges var 3:e vecka, oftast fyra behandlingar. Sedan ska kroppens immunförsvar vara igång med att motverka cancern om man är en av dem som behandlingen fungerar för.

 

Hälsningar, näracancer.se

2014-08-05

Hej! Min man fick för 2 1/2 år sedan coloncancer o...

Hej! Min man fick för 2 1/2 år sedan coloncancer och opererades för detta. För 6 månader sedan upptäcktes spridning till bukhinnan, dock inte till lever eller lungor. HIPEC är inte aktuellt pga för stort tunntarmsengagemang och för stor spridning. Det är palliativa behandling med cellgifter, vi vet nu efter att första kuren är avslutad att han svarar bra. I April sa som 1-2 år, 3 år om han svarar bra. Stämmer detta? Vad har jag att vänta mig? Med vänlig hälsning, Frugan

Hej!

Att försöka förutse hur lång tid någon har kvar är alltid svårt och allt man kan göra är att spekulera utifrån de omständigheter som råder just nu.  Men med den bakgrund du beskrivit anser vi att tidsuppskattningen de gjort är rimlig.

Återkom gärna om du har fler frågor.

Hälsningar näracancer.se
14.07.31

Hej! Min pappa har en misstänkt.cancertumör i buks...

Hej! Min pappa har en misstänkt.cancertumör i bukspottkörteln. Vad menas med misstänkt, har man inte tagit nåt prov på den då? Nu ligger beslutet hos Linköping de ska ta ställning till om den går att ta bort. De har hittills inte sett nån spridning. Mvh Cissi

Hej Cissi!

 

Resultatet av olika undersökningar kan leda till misstanke om cancer, men för att säkert veta behöver ett vävnadsprov tas som sedan kan undersökas i mikroskop. Dessa prover tas ofta med hjälp av en tunn nål i samband med ultraljud eller datortomografi , men planeras en operation tas oftast vävnadprovet i samband med den.

 

För att få veta mer hur det ligger till med just din pappa så råder vi dig att tala med honom. Det kanske även finns möjlighet att få prata med hans läkare genom att exempelvis följa med på ett läkarsamtal? 

 

Hoppas du snart får svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen om det är något annat du undrar över.

 

Hälsningar näracancer.se

14-07-31

Hejsan. Min pappa har obotlig cancer och har genom...

Hejsan.

Min pappa har obotlig cancer och har genomgått 2olika cellgiftsbehandlingar med varierande resultat. Nu vet det inte riktigt mer vad de ska göra. Läkaren hörde av sig och ville prova ett vaccin på pappa, ett vaccin som stärker immunförsvaret och dödar cancercellerna. 4st sprutor var 3:e vecka. Varje behandling kostar 155 000:-. Vad är detta för ett vaccin och hur verkar det?

Hej,

 

Principen med vaccinering mot cancer har prövats mot några olika cancerformer under lång tid. Ingen av dessa behandlingar är helt etablerad i nuläget men det pågår studier på flera cancerformer. Principen går ut på att man presenterar cancervävnad för immunsystemet och på olika sätt försöker stimulera immunförsvaret till att angripa cancern.

Förhoppningen är att denna stimulering av immunförsvaret ska ha en bromsande effekt på cancersjukdomen.

Hoppas detta besvarar din fråga. Återkom gärna om du har fler funderingar!

Hälsningar näracancer.se
14-07-31

Har röntgat lungan var tredje månad då det varit "...

Har röntgat lungan var tredje månad då det varit "två mörka stråk" på lungan.Fjärde gången visade det att det börjat växa. Det var 27/5 och jag har fått tid för PETkameran 4/8. Är det inte lång väntan med tanke på att det kan spridas om det skulle vara cancer?

Hej!

Det är svårt att svara på om väntetiden är rimlig just i ditt fall då vi inte är insatta i din situation. Vi råder dig att vända dig till din läkare, där kan du få bättre svar och även möjlighet att diskutera din situation och nödvändiga undersökningar.

Hälsningar näracancer.se
14-07-29

Skelettmestastaser som trots Tamoxifen fortsätter ...

Skelettmestastaser som trots Tamoxifen fortsätter att växa. Nu visar det sig att man har givit Zoloft i kombination med Tamoxifen i fyra månader vilket är helt fel.

Behandlingen fortsätter nu med Falslofex och Tamoxifen tas bort.

Kommer detta att påverka långtidsprognos av långtidsåterfall (15 år) av bröstcancer då tumörmarkörer fortsätter att öka från skyhöga? Fö har funnits i två år och inga metastaser i andra organ. Orolig anhörig. Tack!

Hej!

 

När en bröstcancer spridit sig till skelettet är sjukdomen att betrakta som kronisk. Detta innebär att sjukdomen inte går att bota och att all behandling har som mål att lindra ev symtom och att hålla sjukdomen i schakt. Att ett behandlingbyte blivit fördröjt på det sätt som du beskriver påverkar inte långtidsprognosen och medför ej heller risk för försämrat behandlingresultat.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-07-24

Hej jag är nyfiken. Vad är den farligaste cancer formen hos män?

Hej!

 

Man kan besvara din fråga på flera sätt. Både män och kvinnor kan drabbas av alla cancerformer, utom de som finns i könsorganen.

 

En del cancerformer är mycket snabbväxande, personen blir fort mycket sjuk och kan dö. Många av dessa sjukdomar går ändå att behandla och bli helt frisk ifrån. Till den här gruppen hör till exempel vissa former av leukemi, lymfom och testikelcancer.

 

Andra cancerformer är betydligt långsammare i sitt förlopp, men det går inte att bli botad. Det är därför svårt att säga vilken sjukdom som är farligast.

 

Hälsningar, näracancer.se

2014-08-08

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)