Back to top

Besvarade frågor

Hej. Min pappa avled tyvärr i cancer i halsen denn...

Hej. Min pappa avled tyvärr i cancer i halsen denna veckan. Han genomgick cellgifter och strålning Nuder sommaren 2013 och blev färdigbehandlad sep. -13. Återbesök gjordes i Örebro i oktober, och det visade att tumören var borta. (Det var vad som sas till oss) pappa kunde äntligen boka en resa på nytt. Mamma och pappa var så glada och grät utanför csk i Örebro. Nu i efterhand fick vi höra av tumören fanns kvar med strl på 15 mm först och sedan en krympning på 10 mm, och de därav trodde att den skulle försvinna. Har inte denna läkare skyldighet att berätta att såhär är det...tex den har krympt si och så mycket och de här alternativ finns. Vi fick inget veta förutom att han var "frisk" . Mamma sa hela tiden efter ont att det stämmer inte, det ska inte va såhär. Alla sa att det va normalt, men när pappa körde av vägen i nov, samt svimmade på csk i jan och blev inlagd, fick vi se att tumören växt tillbaka. Han blev skickad till Örebro igen i feb. och på självaste alla hjärtans dag fick vi besked att tumören nu blivit obotlig. Hela min värld rasande. De sa ju att det var borta. De har alltså ljugit. Den hade nu tagit fäste kring halspulsådern så operation var inte möjlig. Jävla läkare. Hatar dem. Hade vi då i okt vetat detta att 10-15 mm famns kvar hade vi nog sagt operera. Gör nåt. Hur fan kan de tro att den försvinner av sig själv när den var såpas aggressiv som de säger i efterhand. Vad kan jag göra? Kan inte släppa detta. Kan jag kontakta ansvarig läkare Örebro för att få svar? Tack! En förtvivlad och ledsen dotter till en pappa som dog alldeles för tidigt.

Hej!

 

Det verkar som om du har mycket frågor som du undrar över. Frågor som du behöver få svar på. Som anhörig har man rätt att få ha ett samtal med ansvarig läkare om det är något man funderar på kring sin anhörigas sjudom. Kontakta gärna därför ansvarig läkare för ett samtal.

 

Hälsningar

 

näracancer.se

2014-07-09

Runt min bröstvårtan så har jag ett sår, jag har h...

Runt min bröstvårtan så har jag ett sår, jag har haft det väldigt länge, hur ska jag få det normalt igen?

Hej!

 

Det är inte helt lätt att ge ett svar på din fråga då vi inte vet hur såret ser ut. Det bästa vore om du gick till din vårdcentral så att en sjuksköterska får titta på det och göra en bedömning av såret för att sedan rekommendera en lämplig åtgärd.

 

Hälsningar

 

näracancer.se 2014-07-07

Kan en 13 åring få bröstcanser?

Kan en 13 åring få bröstcanser?

Hej!

Bröstcancer är vanligast från 60-års ålder och uppåt, men även yngre kvinnor kan drabbas. Dock har vi aldrig varit med om att någon så ung som 13 år fått bröstcancer.

I 13-årsåldern utvecklas fortfarande brösten och det är vanligt att man känner knölar som beror på tillväxten och hormoner.

Hälsningar,

näracancer.se

2014-07-03

Min bästa väns mamma har drabbats av bröstcancer. ...

Min bästa väns mamma har drabbats av bröstcancer. Den första operationen är snart och det är svårt att säga hur allvarligt det är än. Jag vill verkligen finnas där för min vän och undrar vad mer jag kan göra än att låta henne veta att hon kan komma till mig och prata närhelst hon vill. Jag tänker att kanske finns det olika forum, inte enbart webbaserade, där hon kan träffa likasinnade. En toppengrej, tror jag, hade varit om man kunde träffa andra i liknande eller samma situation och prata och diskutera med dem. Googlar, men hittar inget. Vet ni något bra? Min vän stänger sig gärna som en mussla, och även om jag absolut inte vill tvinga in henne i något så kanske en liten puff hade varit bra..???

Hej!

 

Vad bra att du vill ställa upp för din kompis. Många i din kompis situation berättar att man uppskattar att bli lyssnad på, men inte vill ha goda råd eller uppmuntran om man inte ber om det.

 

Genom att anmäla sig till Snacka kan din kompis få kontakt med andra i liknande situation. Man bestämmer själv om man vill ses eller ha kontakt på annat sätt. Föreningen Ung Cancer ordnar också gruppträffar på flera håll i landet.

 

Även om din kompis inte vill prata så mycket om cancern är det skönt att ha en bra vän att få vara som vanligt och ha kul med.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-07-03

Min pappa är super trött efter att ha gått på taxo...

Min pappa är super trött efter att ha gått på taxol cellgiftsbehandling nu i 3 månader, en gång i veckan. Han blir bara tröttare och tröttare, orkar ingenting. Är detta vanligt att man blir såhär trött?

Hej!

Det är mycket vanligt att bli trött av cellgiftsbehandling. Tröttheten brukar bli värre när man fått behandling länge, som din pappa. Blodvärden blir påverkade genom att benmärgen inte orkar bilda lika många blodkroppar längre, och man kan bli trött av lågt blodvärde. Många upplever också att de får svårare att koncentrera sig och glömmer lättare under tiden man får cellgiftsbehandling.

Beroende på varför din pappa får behandling så kan han och hans läkare bestämma om han bör fortsätta med behandlingen ändå, eller om han behöver en paus från den här behandlingen.

 

Hälsningar, näracancer.se

2014-07-01

Min syster fick bröstcancer 1997. Cancern har komm...

Min syster fick bröstcancer 1997. Cancern har kommit tillbaka i skelett 2013. Hon hade jätteont innan man upptäckt vad det var för fel. Hon behandlas med bisfosfonater och Taximofen. Hennes tumörmarkörer var skyhöga. Hon mår jättebra sedan man startade med behandling och äter inga värtabletter. Vad kan de vara för prognos?

Hej!

Din fråga gäller prognosen när bröstcancer spridit sig till skelettet. Nu fungerar behandling med Tamoxifen bra, en typ av hormonell behandling.

Bröstcancer kan ha ganska olika egenskaper. Det visar sig bland annat i hur ofta de ger återfall, var återfallen sitter och hur snabbväxande de är. Grovt delas bröstcancern in i fyra grupper.

Utifrån det du beskriver om din syster tror vi att det rör sig om en cancer som hör till det vi kallar grupp A. Om man får ett återfall av den sortens bröstcancer kommer det efter relativt lång tid, som för din syster, och sitter nästan alltid i skelettet. Cancern är beroende av östrogen för att växa och när man tar bort östrogenet med hjälp av mediciner så bromsas cancern effektivt. Den här typen av bröstcancer kan man leva med i många år. Tack vare behandlingarna behöver man inte märka av cancern särskilt mycket utan kan leva som vanligt.

 

Vänliga hälsningar, Nära cancer

2014-06-27

Hej. Min pappa har precis blivit diagnosticerad me...

Hej. Min pappa har precis blivit diagnosticerad med bukspottskörtelcancer som börjat sprida sig. Jag har inte vågat fråga nån på sjukhuset om hur länge han har kvar att leva fast det är det enda jag kan tänka på. Kan man säga något om det? Handlar det om några få månader? Kan man leva med det länge? Har förstått det som att det går rätt fort... Han skulle få vänta ca 1 månad på att få börja cellgiftsbehandling men jag tänker att har han kort tid kvar så är 1 månad JÄTTElänge att vänta?!? Jag vågar inte ens prata om det med pappa heller, vill inte att han ska tycka att det är jobbigare än det redan är. Jag står knappt ut med tanken på att han kanske aldrig får se sina barnbarn eller vara med om jag någon gång gifter mig...

Mvh

Hej

Bukspottkörtelcancer är en sjukdom som man tidigare inte hade så effektiv behandling att ge. De senaste åren har man dock börjat behandla med cytostatika i olika kombinationer som ger lindrande effekt på sjukdomen.

Sjukdomen är förstås allvarligare om den sprider sig till andra organ men det finns ändå chans att man kan få en bra effekt på behandlingen.

Hur sjukdomsförloppet blir och hur länge man kan leva med sjukdomen är svårt att svara på.

Vi har nyligen svarat på en liknande fråga om obotlig cancer. Där kanske du får svar på det du undrar om hur länge man kan leva med en obotlig sjukdom

 

Det kan vara svårt att prata med sin förälder om så allvarliga saker och lika svårt kan det vara för din pappa att prata med dig. Detta skapar då oro och ångest eftersom man bär allting inom sig och inte får ventilera sina tankar. Har du någon annan i din närhet som du kan prata med, förälder/syskon/kompis?

På näracancer.se finns ett Forum där man kan prata med andra unga som är i liknande situation som du själv. Där finns också Snacka där man kan hitta en vän att ha mailkontakt med.

Vi hoppas du kommer att ta dig igenom detta med stöd från din omgivning.

Vi på näracancer.se finns också här för att stötta dig

 

Vänliga hälsningar

näracancer.se

2014-06-11

Hur länge kan man Leva med skelettcancer?

Hur länge kan man Leva med skelettcancer?

Hej och Tack för din fråga!

 

Det finns flera olika typer av det som vanligtvis kallas för skelettcancer. Det kan vara cancer som utgår från skelettet från början eller cancer som sprider sig till skelettet, men har börjat någon annanstans i kroppen. Du kan läsa mer om cancer i skelettet här.

 

Beroende på vilken typ av skelettcancer du menar är det svårt för oss att ge ett svar på din fråga. Oavsett vilken typ av skelettcancer det gäller så finns det ofta flera sorters behandlingsalternativ att ta till. En del av dessa ges som botande behandling och en del som lindrande behandling och/eller för att bromsa sjukdomsförloppet.

 

Du är välkommen att höra av dig igen.

 

Med vänliga hälsningar näracancer.se

2014-06-23

Hej! Jag undrar om man kan bota tjocktarmscancer u...

Hej!

Jag undrar om man kan bota tjocktarmscancer utan operation med bara cytostatika. Min moster fick precis reda på att hon har tjocktarmscancer och tumören skulle inte opereras bort utan hon skulle bara få cytostatika. Finns det någon anledning att ge cytostatika innan operation?

Hej!

När vi pratar om tjocktarmscancer menar vi en tumör som började i cellerna i tjocktarmen. I enstaka fall kan man ha en tumör i tjocktarmen som inte började i cellerna där utan började i celler i något annat organ i kroppen. Behandlingen skiljer sig åt om sjukdomen utgår från tjocktarmen eller kommer från något annat organ.

Ibland ger man cellgiftsbehandling innan man opererar en tjocktarmscancer för att krympa tumören så att den blir lättare att operera bort.  Ibland går det inte att operera bort tumören oavsett och då ger man cellgiftsbehandling för att bromsa sjukdomen och krympa tumören. Vi brukar inte ge enbart cellgiftsbehandling i botande syfte. Om du känner att du kan kanske du ska fråga din moster vilken information hon fått på sjukhuset när det gäller behandlingen.

vänliga hälsningar

näracancer

140619

Hej! I torsdagskväll upptäckte jag en kula ( lika ...

Hej!

I torsdagskväll upptäckte jag en kula ( lika stor som en puttekula ) på halsen! Den ömmar och gör ont! I fredags var jag på min VC, det var en lymfkörtel som förstorats, så hon skall skriva remiss till öron, näsa, hals!! Misstänker hon cancer?? Jag går sönder av oro 😢

Mvh

Jenny

Hej Jenny!

Den vanligaste orsaken till förstorade lymfkörtlar på halsen är att körteln tar hand om en infektion. Infektionen kan sitta i svalget eller örat till exempel. Det går över efter ett par veckor. Andra orsaker till knölar som gör ont på halsen kan vara en böld eller fettknöl. Cancer kan visa sig som en knöl på halsen, men gör sällan ont.

Hos öronläkaren kommer de känna på knölen, om den krympt eller växt. Om man inte helt säkert kan säga att det är ofarligt kan man ta ett cellprov. Med en tunn nål drar man ut lite celler som man undersöker i mikroskop.

Hälsningar,

näracancer.se

2014-06-17

Hej. Min pappa avled tyvärr i cancer i halsen denna veckan. Han genomgick cellgifter och strålning Nuder sommaren 2013 och blev färdigbehandlad sep. -13. Återbesök gjordes i Örebro i oktober, och det visade att tumören var borta. (Det var vad som sas till oss) pappa kunde äntligen boka en resa på nytt. Mamma och pappa var så glada och grät utanför csk i Örebro. Nu i efterhand fick vi höra av tumören fanns kvar med strl på 15 mm först och sedan en krympning på 10 mm, och de därav trodde att den skulle försvinna. Har inte denna läkare skyldighet att berätta att såhär är det...tex den har krympt si och så mycket och de här alternativ finns. Vi fick inget veta förutom att han var "frisk" . Mamma sa hela tiden efter ont att det stämmer inte, det ska inte va såhär. Alla sa att det va normalt, men när pappa körde av vägen i nov, samt svimmade på csk i jan och blev inlagd, fick vi se att tumören växt tillbaka. Han blev skickad till Örebro igen i feb. och på självaste alla hjärtans dag fick vi besked att tumören nu blivit obotlig. Hela min värld rasande. De sa ju att det var borta. De har alltså ljugit. Den hade nu tagit fäste kring halspulsådern så operation var inte möjlig. Jävla läkare. Hatar dem. Hade vi då i okt vetat detta att 10-15 mm famns kvar hade vi nog sagt operera. Gör nåt. Hur fan kan de tro att den försvinner av sig själv när den var såpas aggressiv som de säger i efterhand. Vad kan jag göra? Kan inte släppa detta. Kan jag kontakta ansvarig läkare Örebro för att få svar? Tack! En förtvivlad och ledsen dotter till en pappa som dog alldeles för tidigt.

Hej!

 

Det verkar som om du har mycket frågor som du undrar över. Frågor som du behöver få svar på. Som anhörig har man rätt att få ha ett samtal med ansvarig läkare om det är något man funderar på kring sin anhörigas sjudom. Kontakta gärna därför ansvarig läkare för ett samtal.

 

Hälsningar

 

näracancer.se

2014-07-09

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)