Back to top

Besvarade frågor

Om tumören i bröstet är 17mm, hur länge har den fu...

Om tumören i bröstet är 17mm, hur länge har den funnits där då?

Hej!

 

Cancer växer olika snabbt, därför går det inte riktigt att säga hur länge en tumör funnits.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-25

I vintras fick min expojkvän tarmcancer. Jag ställ...

I vintras fick min expojkvän tarmcancer. Jag ställde då upp för honom till 100 %.

Efter operationen slutade han successivt intressera sig för vårt förhållande, slutade till slut att höra av sig och

gjorde slut på ett sms.

I dagsläget känner jag mig sviken och vet inte riktigt hur jag ska gå vidare då jag ältar många frågor inom mig.

varför väljer han bort sin primärgrupp som stod honom närmast då han var som sjukast?

Hej!

 

När en person drabbas av cancer drabbas han/hon i regel också av en kris. Kris kan förklaras med att personens tidigare erfarenheter och kunskaper inte räcker till för att hantera och förstå den situation som han/hon har hamnat i. Man kan känna sig väldigt vilsen i ett sådant läge i livet och en del personer får stort behov av att dra sig undan och vara för sig själv. Här kan du läsa mer om kris.

 

Det kan tänkas att din expojkvän fick ett behov att dra sig tillbaka då han drabbats av både sjukdom och den kris som sjukdomen medför. Det är också vanligt att man vill skydda dem som står närmast. Kan det vara därför han gjorde slut, för att skydda dig? För att du skulle slippa gå igenom det här med honom? När någon blir sjuk ställs allt på sin spets gällande hur man vill leva sitt liv, både för den som blivit sjuk och för den närmaste omgivningen. Utifrån den tanken kan det tänkas att han gjorde slut relaterat till att han omprioriterat.

 

Oavsett varför han gjorde slut är det viktigt att ni får prata om det, om inte annat för att du ska få chans att gå vidare. Vi tycker att du ska höra av dig till din expojkvän och bestämma en tid och plats där ni kan träffas och prata så att du kan få svar på dina frågor!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2014-09-22.

Jag har prostatacancer som jag dock ännu inte har ...

Jag har prostatacancer som jag dock ännu inte har behövt behandla med annat än kontroller. Nu har man upptäckt "något" på ett revben. För att ta reda på om detta är spridd cancer vill man börja medicinera mig med bitulamid (osäker stavning). Detta är en antiandrogen medicin som ska slå ut min produktion av testosteron. Tanken är att om detta "något" slås ut av medicinen, då var det cancer, om "något" finns kvar då är det troligen någonting annat.

Är detta en normal behandling? Jag tycker att det låter som lite "Dr House". Medicineringen har många biverkningar som jag gärna vill slippa. Finns det något alternativt sätt att kolla mitt "något"? Mitt psa-värde ligger relativt stilla på ca 4 men Gleason är på 7.

Hej!

 

Att ta bort testosteron med hjälp av läkemedel som Bikalutamid är nästan alltid första behandlingsvalet vid spridd prostatacancer.

Ibland är det svårt att säkert säga vad små förändringar på röntgen består av, och då kan man välja att sätta in behandling för att se vad som händer. Där måste läkarna förstås göra en avvägning av vad som är sannolikt och även hur mycket biverkningar behandlingen ger.

Vad som är bäst i ditt fall bör du diskutera med din läkare om du känner dig osäker.

Prostatacancerförbundet kan kanske ge dig råd och tillfälle att prata med andra i din situation.

 

Med vänlig hälsning,

Nära Cancer

 

2014-09-19

Finns det några vetenskapliga bevis på hur mycket ...

Finns det några vetenskapliga bevis på hur mycket vaccinet yervoy kan minska tumörerna? Hur många har klarat dig, lever längre?

Hej!

 

Alla läkemedel har testats i vetenskapliga studier innan de börjar användas i vården.

Läkemedlet Yervoy används för att behandla malignt melanom som spridit sig. Man kan inte säga att metastaserna minskar med en viss procent när man behandlas med Yervoy. Istället är det så att för en del personer fungerar läkemedlet inte alls, för en del fungerar det bra under en tid, och för en tredje grupp fungerar det så bra att tumörerna krymper bort. Studierna visar att ungefär var 5:e person som behandlats lever efter två år. Av dem har en del haft så bra effekt att sjukdomen inte syns på röntgen längre och man antar att de kommer leva i många år till. Det finns exempel på personer som lever 10 år efter behandlingen. Eftersom läkemedlet inte funnits så länge så vet vi inte än hur många som det kommer ha så bra effekt för. Vi kan inte heller säga på förhand vilka behandlingen kommer fungera för.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-18

Finns det några risker med att skaffa barn innan m...

Finns det några risker med att skaffa barn innan man har börjat med cellbehandling?

Hej!

 

Cancerbehandlingar som cellgifter och strålbehandling riskerar att skada foster eller leda till missfall. Därför ska man inte planera att bli gravid under sådan behandling. Efter avslutad behandling är det inte någon ökad risk längre.

 

Efter avslutad cancerbehandling kan det däremot vara svårare att bli med barn, det gäller både för killar och tjejer. Killar som ska få behandling som påverkar fertiliteten ska erbjudas att frysa in spermier innan behandlingen startar. För tjejer finns det olika varianter, det vanligaste är att frysa in ägg. Det kan vara lite mer komplicerat, men alla ska få en möjlighet att diskutera om det finns risk för nedsatt fertilitet och om det går att göra något åt det.

 

Att få barn är ett stort steg och att drabbas av cancer under en sådan process ställer många frågor. En sak att tänka på är vilka möjligheter man har att ta hand om ett litet barn medan en förälder är sjuk eller under behandling.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-16

Jag har genomgått cellgiftsbehandling, 6 omgångar ...

Jag har genomgått cellgiftsbehandling, 6 omgångar av taxol var tredje vecka. Jag tappade allt hår på kroppen som återkom efter avslutad behandling. Nu sex månader efter har jag tappat ögonbryn, fransar, håret på benen och under armarna. Undrar om dettta är normalt är ju livrädd att jag ska tappa håret på huvudet med, har ca tre cm hår där.

Hej!

 

Det du beskriver känner vi inte igen som en eventuell biverkan efter genomgången cytostatikabehandling. Om man har avslutat sin behandling och håret har börjat växa igen, brukar man inte tappa det på nytt.

 

Har du börjat med några andra mediciner, antikroppar eller hormoner, som kan påverka hårväxten?

Vi råder dig till att ta kontakt med din läkarmottagning för att få svar

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2014-09-16

Hejsan. Min pappa har obotlig bukspottskörtelcance...

Hejsan. Min pappa har obotlig bukspottskörtelcancer, och har under 1 och ett halvt års tid fått cellgiftsbehandlingar. Vid senaste kontrollen visade det sig att dom inte har hjälp något alls det sista och att nu alla cancerceller virvlar runt hejdlöst i hans kropp. Han fick också en hjärtinfarkt i somras och får inte ta några starkare cellgifter pga det.

Just nu väntar vi på svar ifrån röntgen - om det har bildats några nya tumörer.. Svaret dröjer ca 2 veckor.

Min fråga är om det finns någon bromsmedicin för just den här sortens cancer? Vad jag har förstått så är inte cytostatika och bromsmedicin samma sak?

Och en fråga till, om det har bildats några nya tumörer, hur lång tid kan han då ha kvar att leva?

Han är 51 år..

Jag vet att jag kan få svaren hos läkaren om 2 veckor, men vill inte vänta, och kanske kunna förbereda mig lite.

Ska tillägga att han opererades vintern 2012/2013 och att man då plockade bort hela bukspottkörteln och också fick bort hela tumören. Dock så har det hela tiden funnits cancerceller kvar i blodet och dom hade under de tre senaste månaderna ökat från ett värde på 8 till 13000.

Hej!

 

När man är orolig kan två veckor kännas mycket långt. Vi ska försöka ge dig några svar under tiden, på hur det brukar vara. Om det stämmer in helt på din pappa får ni veta vid hans läkarbesök.

 

Bukspottskörtelcancer, eller pankreascancer, är ofta svårt att behandla och det är inte helt ovanligt att man som i din pappas fall kan bli opererad men att cancern kommer tillbaka ändå. I dessa fall är det cytostatika, cellgifter, som kan bromsa sjukdomen. Det verkar ha fungerat för din pappa en tid, men till sist hjälper de inte längre. Alla cancerceller i en tumör är inte likadana, och det kan finnas några som cellgiftet inte biter på, till slut blir det dessa celler som blir fler.

 

Uttrycket bromsmedicin används olika när man pratar om cancer. En del menar cellgifter som används i syfte att bromsa cancer, inte bota den. Andra kanske menar de lite nyare läkemedel som på olika sätt verkar direkt på cancercellerna (inte på alla delande celler som cytostatika gör). Man har studerat flera av dessa läkemedel för att se om de hjälper mot bukspottskörtelcancer, men tyvärr gör de inte det.

 

Så till din sista fråga om hur länge du kan förvänta dig att din pappa kan leva med denna sjukdom. Det är mycket som spelar in, och även om vi skulle träffa din pappa och ha hela hans sjukdomshistoria skulle vi inte kunna säga exakt.

Den viktigaste faktorn för överlevnad är allmäntillståndet. Med det menas hur din pappa mår allmänt: orkar han vara uppe på dagarna, eller måste han mest vila och ligga till sängs? Har din pappa gått ner mycket i vikt? Gör cancern plötsligt mera ont? De här faktorerna är viktigare än både röntgen och blodprov för att veta vad som händer i kroppen.

Ett sätt att göra sig en uppfattning om framtiden är att se hur det var med orken, vikten och smärta för 6 månader sedan, för 3 månader sedan, för en månad sedan och idag. Då får man en slags kurva som man kan förlänga in i framtiden.

 

Hoppas detta gett dig lite svar på vägen,

vänliga hälsningar, Nära Cancer

2014-09-15

Min pappa opererades i juli. Nu högre PSA, lite öv...

Min pappa opererades i juli. Nu högre PSA, lite över 50, gleason 9 och i 20/20 körtelprov cancer när han opererades. Vad kan jag vänta mig? Uppskattar ärligt och realistiskt svar.

Hej!

 

När man opererar bort prostatan är målet alltid att personen ska bli frisk från cancern, och de allra flesta som opererats för prostatcancer får aldrig tillbaka sjukdomen.

 

Olika egenskaper hos cancern kan ge en uppfattning om risken för återfall. Sådana faktorer är till exempel PSA-värdet före operationen, och olika egenskaper i cancercellerna som mäts med Gleason-systemet. Andra faktorer är hur cancern växt och hur gammal personen är.

 

Uifrån de värden du nämner med PSA 50 och Gleason 9 så skulle denna cancer vara av högrisk-typ. Även med denna typ av prostatacancer blir 70-80 % botade med en operation.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-08

Hej, är cancer ärftligt?...

Hej, är cancer ärftligt?...

Hej!

Cancer kan vara ärftligt, men för det mesta är det inte det. Läs mer på vår sida om ärftlig cancer.

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-02

Hej! Min pappa har testikelcancer som metastaserat...

Hej! Min pappa har testikelcancer som metastaserat. Vad jag förstår det som har det spritt sig till skelettet, ryggraden. Om det finns i ryggraden, finns det då i hela skelettet och kan man få bort dessa metastaser helt?

Hej!

 

Skelettmetastaser kan sitta i en eller flera ryggkotor utan att hela skelettet är drabbat.

 

Du undrar om man kan få bort metastaser från kotor helt? Den vanligaste cancerformen hos män är prostatacancer. Prostatacancer ger ofta metasaser till skelettet. Dessa kan man inte få bort helt, men med hjälp av olika behandlingar kan metastasernas tillväxt bromsas.

 

Testikelcancer går nästan alltid att bota med cytostatikabehandling. Det gäller även om cancern har spridit sig i kroppen.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-02

Om tumören i bröstet är 17mm, hur länge har den funnits där då?

Hej!

 

Cancer växer olika snabbt, därför går det inte riktigt att säga hur länge en tumör funnits.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-25

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)