Back to top

Besvarade frågor

Angående Tamoxifen. Hur kommer det sig att östrog...

Angående Tamoxifen.

Hur kommer det sig att östrogen som kroppen själv producerar plötsligt är skadligt och kan ge upphov till cancer? Är det inte istället obalansen östrogen - progesteron som skapar en miljö som är gynnsam för cancertillväxt?

Hej!

 

Tamoxifen är ett läkemedel som gör att östrogen inte kan ta sig in i cellerna och påverka dem. Tamoxifen används framförallt för att minska risken för återfall av bröstcancer eller när bröstcancer inte går att bota. Ibland används tamoxifen även vid andra cancerformer.

 

Orsaken till att detta är en verksam behandling mot cancer är inte att östrogenet i sig är farligt. Däremot fungerar östrogen som en naturlig tillväxtsignal i många celler. Till exempel i bröstkörtelceller. Det är bland annat därför brösten påverkas av kroppens naturliga hormoncykler, vid puberteten, menscykeln etc.

 

Vid cancer delar sig cellerna okontrollerat. De "på-" och "av-knappar" som ska fungera i varje cell är satta ur spel på olika sätt. En del cancerceller kan själva starta sin tillväxt och delning. Andra behöver fortfarande (som friska celler) något som slår igång dem, men sen fortsätter de att växa och dela sig på ett sjukligt sätt. Östrogenet blir då det som slår igång "på-knappen". Genom att stoppa östrogenet från att nå knappen, så bromsas cancern.

 

Om östrogen orsakar cancer är delvis en annan fråga. Vi vet att tillförsel av östrogen under många år kan öka riskerna för cancer, därför finns det begränsningar i hur länge man rekommenderar östrogenersättning vid klimakteriet till exempel. Sannolikt beror även det samband man kan se mellan vissa cancerformer och övervikt också på hormonbalansen i kroppen under många år.

 

Hoppas du fått svar på din fråga.

Hälsningar,

Nära Cancer 20141028

Hej. Min pappa fick för snart två år sedan lungcan...

Hej. Min pappa fick för snart två år sedan lungcancer. Någon tumör i lungan opererades bort och de andra små tumörerna fick han cellgifter för. Grejen är njurarna tog stryk av behandlingen och fungerar inte längre som de ska. Han har gått på dialys i över ett år men det blir inte bättre. Cancern har stannat upp men nu behöver han en ny njure. Får anhöriga donera en njure?

Hej!

Du funderar över njurtransplantation för din pappa. Ibland kan familjemedlemmar donera en njure. Du kan läsa mer hos MOD.

Om det är lämpligt för just din pappa och dig behöver ni fråga hans läkare.

Hälsningar,

Nära Cancer 20141023

hej! Vad innebär den nya forskningen på cancer vac...

hej!

Vad innebär den nya forskningen på cancer vaccin?

min syster har fått cancer 42 år gammal. Cancern som de upptäckt sitter i gallgångarna, levern och metastaser i lungorna. Är det ngt som kan förlänga hennes liv eller bota?

Och hur kommer man vidare med kontakter till läkare/folk som vet än mer om detta? För att hon ska överleva måste hon nog komma med i senaste forskningen.

Hej!


Cancervaccin innebär att man med olika metoder får kroppens immunförsvar att bekämpa cancer.
Det är en lång process att få fram nya läkemedel mot cancer och det behövs försökspersoner i olika faser. För att vara med i en studie finns alltid strikta kriterier. Det kan vara att cancern skapa en speciell mutation eller att den som är sjuk har fått eller inte fått en annan behandling tidigare. Det är alltid viktigt att man mår tillräckligt bra för att orka med behandlingen.
Hör med din systers läkare om det finns någon studie som kan vara lämplig för henne. Studier kan vara öppna för personer från olika landsting.
Vid cancer har man också rätt att få en "second opinion", det vill säga att läkare på en annan cancerklinik gör en bedömning av lämpliga behandlingar eller kan föreslå studier om det finns. En sådan remiss skrivs av den ordinarie läkaren.

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

2014-10-07

Hej! Min mamma har i dagarna fått veta att hon har...

Hej!

Min mamma har i dagarna fått veta att hon har en tumör i ena lungan. Hon är 63 år o mår bra o alla värden är bra o så. Den är för stor att operera bort så de ska sätta in behandling (cellgifter) o sen spränga bort den. Vad de kunde se när de var ner med en slang o tog prov så var den inte spridd. Min fråga är o oron som skulle va skönt att veta då jag googlat nästan ihjäl mig dessa dagar är. Hur länge kan man leva? Om den nu inte är spridd o de sen kan spränga bort den är väl chanserna bättre att hon ska kunna leva några år framöver ändå? Detta gnager o gnager i mitt huvud o skulle vilja veta hur de ser ut. De jag läser är att 6 mån- 18 mån.....usch.. har ingen annan att fråga så hoppas ni kan ge mig lite info ändå

Tack på förhand! Lisette

Hej!

 

Det kan vara klurigt i cancerstatistiken och de siffror du hittat gäller för lungcancer i olika stadier, dvs som har spridit sig olika mycket.

 

Precis som du skriver så är det viktigt för överlevnaden att din mammas cancer inte spridit sig. Målet är då att försöka få bort cancern helt. Går det inte att operera använder man cellgifter och strålbehandling för att få bort tumören.

 

Tyvärr kan cancern komma tillbaka även efter  en sådan här behandling. Efter 5 år är det ungefär en fjärdedel av de som behandlats som fortfarande är i livet.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2014-10-03

Min bästa har fått cancer, hon behöver njure för a...

Min bästa har fått cancer, hon behöver njure för att överleva. Ingen av hennes släktingar har samma blod som henne. Fast jag har samma blod som henne. Vad ska jag göra? Jag vill inte ge min njure, jag vill överleva men jag vill inte lämna min bästa kompis

Hjälp???

Hej!

 

Vad jobbigt att din kompis har fått cancer. Det är fint att du vill ställa upp för din vän. Det finns många sätt att ställa upp för en vän som har cancer, att lyssna, göra något roligt tillsammans eller bara vara betyder mycket. I ditt fall funderar du också på att din kompis behöver en organdonation.

 

Vi har två njurar och om de är friska klara man sig med bara en. Därför är det inte så vanligt att man behöver få en ny njure även om man har fått cancer i den ena och måste operera bort den. Det är också så att man kan donera en njure och sedan klara sig bra med den njure man har kvar så länge den förblir frisk.

 

Vid cancersjukdomar är det mer vanligt att man kan behöva en stamcellstransplantation (benmärgstransplantation). Det kan vara vid leukemi eller andra sjukdomar. Stamcellerna tas från givaren genom en slang i armen, som när man ger blod. Först får givaren sprutor som gör att stamcellerna kommer ut i blodet.

 

Vid organdonation eller stamcellstransplantation är det inte bara blodgrupper som A, B och 0 som spelar roll utan även något som kallas HLA-typ som är mer komplicerat med många olika varianter.

 

Att donera sina stamceller eller en njure är ett stort steg och man är aldrig tvungen att göra detta, vare sig för en vän eller en familjemedlem. Alla har rätt att bestämma över sin egen kropp.

 

Hoppas du har fått svar på dina frågor, annars kan du gärna höra av dig igen.

Hälsningar, Nära Cancer

2014-10-03

Varför heter det just Cancer? och varför överlever...

Varför heter det just Cancer? och varför överlever vissa och de andra dör?

Hej!

Ordet cancer kommer från grekiskan som betyder kräfta. Det syftar på att tumören sprider sig krypande och sätter sig fast på olika ställen i kroppen.

 

Cancer är ett samlingsnamn för många olika typer av tumörsjukdomar. De olika tumörsjukdomarna kan vara väldigt olika och har olika egenskaper och finns på olika ställen i kroppen. Detta medför även att de kan vara olika lätta eller svåra att behandla. Det är alltså många faktorer som spelar in och är orsaken till varför vissa männskor dör av sin cancersjukdom och vissa inte. En av faktorerna är alltså vilken tumörsjukdom det handlar om. En annan faktor är hur långt sjukdomen är gången när den upptäcks. Det spelar också roll om sjukdomen hunnit sprida sig till andra delar av kroppen eller inte innan den upptäcks. Detta är något om orsaken till att en del dör av sin cancer och andra överlever.

 

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

2014-10-02

Vad är stråk på lungan

Vad är stråk på lungan

Hej!

 

På röntgenbilder kan man ibland se vita streck eller stråk på lungorna. Det kan vara tecken på lunginflammation eller efter strålbehandling, men det kan ha andra orsaker också. Det kanske inte går att säga vad stråken beror på utifrån bara en undersökning, och då säger man att det finns stråk på lungan för att veta att man ska vara uppmärksam på detta vid nästa kontroll. Fråga gärna läkaren om de vet vad stråken beror på.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2014-09-30

Hej. Det är så att en av mina närmaste vänner för ...

Hej. Det är så att en av mina närmaste vänner för några månader sedan fick veta att han har Ewings sarkom. Sen dess har han både varit med om operationer och strålbehandlingar. Eftersom jag inte är familj utan bara nära vän har jag velat stötta honom men vill samtidigt inte tränga mig på. Jag vet inte riktigt hur jag ska prata med honom, om jag ska nämna cancern eller ej. Vill som bara vara där för honom men vet inte hur och är orolig för att jag kliver över mina gränser.

Hej!

 

Vad bra att du vill vara där och stötta din vän. Var inte rädd att du ska tränga dig på. I sådana här sistuationer behöver man sina vänner även om man själv inte orkar vara den som håller kontakten och sträcker ut en hand om hjälp. Visa din kompis att du är där för honom genom att försöka vara som vanligt. Umgås ni som vanligt så kanske din kompis tar upp själv hur han mår och om sin sjukdom. Bli inte ledsen om din kompis inte orkar umgås med dig som förr. Genom att fortsätta fråga så visar du att du vill vara hans vän även när han har det tufft och svårt.

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

2014-09-29

Hej! Min pappa har för ca. 2 månader sen fått diag...

Hej!

Min pappa har för ca. 2 månader sen fått diagnosen lungcancer med spridning till lungsäck och även till bröstkorgen. Han har fått behandling med cellgift 2 gånger och vi ska in för en tredje behandling 7:e oktober. Behandlingen är ej botande. Min fråga lyder: När man vet att det inte går att bota varför trappar man då upp cellgiftbehandlingen, alltså ger starkare doser. Är inte risken större att själva behandlingen förkortar överlevnadstiden än cancerns förlopp? Kan inte en mer hurman balans av cellgifttillskott ge en större chans att förlänga livet. Jag försöker att hålla en viss balans till hela förloppet men ibland känns det som att man hellre vill bli av med patienten, om ni förstår vad jag menar? Behandlingen kostar säkert en hel del pengar och resurser så man funderar ju om det oftast blir ett avvägande att försöka göra ett humant och ganska kort slut på ett liv för att kunna lägga resurser på saker som har bättre chanser att lyckas och känns mer kostnadseffektivt? Med vänlig hälsning, Robert

Hej Robert!

 

Din pappa får behandling mot lungcancer, behandlingen är inte botande, utan vad vi i vården kallar palliativ. Palliativ behandling kan förlänga livet och/ eller hjälpa till att lindra symptom av cancern. Det du funderar över är verkligen en av cancerläkarens svåraste uppgifter: när kommer en behandling förlänga livet, och när kommer biverkningarna göra så att man istället förkortar livet?

 

För att göra en så riktig bedömning som möjligt måste läkaren ha kunskap om hur sjukdomen brukar te sig och vad cellgifterna har för biverkningar, men också förstå hur patienten verkligen mår. Det handlar om blodprover och röntgen, men framförallt om vad patienten själv säger.

 

Utifrån din fråga kan det vara så att läkaren tänker att en ny behandling eller högre dos skulle kunna fungera bättre och ge din pappa en chans att må bättre eller leva längre. Känner din pappa sig för dålig för att orka med behandling ska han säga det till sin läkare. Att familjen följer med till läkarbesöket och ger sin syn på situationen hjälper också läkaren att göra en bra bedömning.

 

Att med flit ge en för stark behandling för att förkorta en patients liv är helt emot den etik som finns i vården, och dessutom olagligt. Detta behöver du inte oroa dig för.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2014-09-29

Hej! jag gör ett skol arbete om cancer och jag und...

Hej! jag gör ett skol arbete om cancer och jag undrar hur länge kan man kan ha caner på ett ungefär?

Hej!

 

Det finns många olika cancerformer. En del är väldigt aggressiva och kan göra att en människa dör efter några månader. Andra sorter blir mer som en kronisk sjukdom som man leva med i uppåt tjugo år. Det finns alltså stora variationer.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-25

Angående Tamoxifen.

Hur kommer det sig att östrogen som kroppen själv producerar plötsligt är skadligt och kan ge upphov till cancer? Är det inte istället obalansen östrogen - progesteron som skapar en miljö som är gynnsam för cancertillväxt?

Hej!

 

Tamoxifen är ett läkemedel som gör att östrogen inte kan ta sig in i cellerna och påverka dem. Tamoxifen används framförallt för att minska risken för återfall av bröstcancer eller när bröstcancer inte går att bota. Ibland används tamoxifen även vid andra cancerformer.

 

Orsaken till att detta är en verksam behandling mot cancer är inte att östrogenet i sig är farligt. Däremot fungerar östrogen som en naturlig tillväxtsignal i många celler. Till exempel i bröstkörtelceller. Det är bland annat därför brösten påverkas av kroppens naturliga hormoncykler, vid puberteten, menscykeln etc.

 

Vid cancer delar sig cellerna okontrollerat. De "på-" och "av-knappar" som ska fungera i varje cell är satta ur spel på olika sätt. En del cancerceller kan själva starta sin tillväxt och delning. Andra behöver fortfarande (som friska celler) något som slår igång dem, men sen fortsätter de att växa och dela sig på ett sjukligt sätt. Östrogenet blir då det som slår igång "på-knappen". Genom att stoppa östrogenet från att nå knappen, så bromsas cancern.

 

Om östrogen orsakar cancer är delvis en annan fråga. Vi vet att tillförsel av östrogen under många år kan öka riskerna för cancer, därför finns det begränsningar i hur länge man rekommenderar östrogenersättning vid klimakteriet till exempel. Sannolikt beror även det samband man kan se mellan vissa cancerformer och övervikt också på hormonbalansen i kroppen under många år.

 

Hoppas du fått svar på din fråga.

Hälsningar,

Nära Cancer 20141028

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)