Back to top

Besvarade frågor

Finns det några vetenskapliga bevis på hur mycket ...

Finns det några vetenskapliga bevis på hur mycket vaccinet yervoy kan minska tumörerna? Hur många har klarat dig, lever längre?

Hej!

 

Alla läkemedel har testats i vetenskapliga studier innan de börjar användas i vården.

Läkemedlet Yervoy används för att behandla malignt melanom som spridit sig. Man kan inte säga att metastaserna minskar med en viss procent när man behandlas med Yervoy. Istället är det så att för en del personer fungerar läkemedlet inte alls, för en del fungerar det bra under en tid, och för en tredje grupp fungerar det så bra att tumörerna krymper bort. Studierna visar att ungefär var 5:e person som behandlats lever efter två år. Av dem har en del haft så bra effekt att sjukdomen inte syns på röntgen längre och man antar att de kommer leva i många år till. Det finns exempel på personer som lever 10 år efter behandlingen. Eftersom läkemedlet inte funnits så länge så vet vi inte än hur många som det kommer ha så bra effekt för. Vi kan inte heller säga på förhand vilka behandlingen kommer fungera för.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-18

Finns det några risker med att skaffa barn innan m...

Finns det några risker med att skaffa barn innan man har börjat med cellbehandling?

Hej!

 

Cancerbehandlingar som cellgifter och strålbehandling riskerar att skada foster eller leda till missfall. Därför ska man inte planera att bli gravid under sådan behandling. Efter avslutad behandling är det inte någon ökad risk längre.

 

Efter avslutad cancerbehandling kan det däremot vara svårare att bli med barn, det gäller både för killar och tjejer. Killar som ska få behandling som påverkar fertiliteten ska erbjudas att frysa in spermier innan behandlingen startar. För tjejer finns det olika varianter, det vanligaste är att frysa in ägg. Det kan vara lite mer komplicerat, men alla ska få en möjlighet att diskutera om det finns risk för nedsatt fertilitet och om det går att göra något åt det.

 

Att få barn är ett stort steg och att drabbas av cancer under en sådan process ställer många frågor. En sak att tänka på är vilka möjligheter man har att ta hand om ett litet barn medan en förälder är sjuk eller under behandling.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-16

Jag har genomgått cellgiftsbehandling, 6 omgångar ...

Jag har genomgått cellgiftsbehandling, 6 omgångar av taxol var tredje vecka. Jag tappade allt hår på kroppen som återkom efter avslutad behandling. Nu sex månader efter har jag tappat ögonbryn, fransar, håret på benen och under armarna. Undrar om dettta är normalt är ju livrädd att jag ska tappa håret på huvudet med, har ca tre cm hår där.

Hej!

 

Det du beskriver känner vi inte igen som en eventuell biverkan efter genomgången cytostatikabehandling. Om man har avslutat sin behandling och håret har börjat växa igen, brukar man inte tappa det på nytt.

 

Har du börjat med några andra mediciner, antikroppar eller hormoner, som kan påverka hårväxten?

Vi råder dig till att ta kontakt med din läkarmottagning för att få svar

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2014-09-16

Hejsan. Min pappa har obotlig bukspottskörtelcance...

Hejsan. Min pappa har obotlig bukspottskörtelcancer, och har under 1 och ett halvt års tid fått cellgiftsbehandlingar. Vid senaste kontrollen visade det sig att dom inte har hjälp något alls det sista och att nu alla cancerceller virvlar runt hejdlöst i hans kropp. Han fick också en hjärtinfarkt i somras och får inte ta några starkare cellgifter pga det.

Just nu väntar vi på svar ifrån röntgen - om det har bildats några nya tumörer.. Svaret dröjer ca 2 veckor.

Min fråga är om det finns någon bromsmedicin för just den här sortens cancer? Vad jag har förstått så är inte cytostatika och bromsmedicin samma sak?

Och en fråga till, om det har bildats några nya tumörer, hur lång tid kan han då ha kvar att leva?

Han är 51 år..

Jag vet att jag kan få svaren hos läkaren om 2 veckor, men vill inte vänta, och kanske kunna förbereda mig lite.

Ska tillägga att han opererades vintern 2012/2013 och att man då plockade bort hela bukspottkörteln och också fick bort hela tumören. Dock så har det hela tiden funnits cancerceller kvar i blodet och dom hade under de tre senaste månaderna ökat från ett värde på 8 till 13000.

Hej!

 

När man är orolig kan två veckor kännas mycket långt. Vi ska försöka ge dig några svar under tiden, på hur det brukar vara. Om det stämmer in helt på din pappa får ni veta vid hans läkarbesök.

 

Bukspottskörtelcancer, eller pankreascancer, är ofta svårt att behandla och det är inte helt ovanligt att man som i din pappas fall kan bli opererad men att cancern kommer tillbaka ändå. I dessa fall är det cytostatika, cellgifter, som kan bromsa sjukdomen. Det verkar ha fungerat för din pappa en tid, men till sist hjälper de inte längre. Alla cancerceller i en tumör är inte likadana, och det kan finnas några som cellgiftet inte biter på, till slut blir det dessa celler som blir fler.

 

Uttrycket bromsmedicin används olika när man pratar om cancer. En del menar cellgifter som används i syfte att bromsa cancer, inte bota den. Andra kanske menar de lite nyare läkemedel som på olika sätt verkar direkt på cancercellerna (inte på alla delande celler som cytostatika gör). Man har studerat flera av dessa läkemedel för att se om de hjälper mot bukspottskörtelcancer, men tyvärr gör de inte det.

 

Så till din sista fråga om hur länge du kan förvänta dig att din pappa kan leva med denna sjukdom. Det är mycket som spelar in, och även om vi skulle träffa din pappa och ha hela hans sjukdomshistoria skulle vi inte kunna säga exakt.

Den viktigaste faktorn för överlevnad är allmäntillståndet. Med det menas hur din pappa mår allmänt: orkar han vara uppe på dagarna, eller måste han mest vila och ligga till sängs? Har din pappa gått ner mycket i vikt? Gör cancern plötsligt mera ont? De här faktorerna är viktigare än både röntgen och blodprov för att veta vad som händer i kroppen.

Ett sätt att göra sig en uppfattning om framtiden är att se hur det var med orken, vikten och smärta för 6 månader sedan, för 3 månader sedan, för en månad sedan och idag. Då får man en slags kurva som man kan förlänga in i framtiden.

 

Hoppas detta gett dig lite svar på vägen,

vänliga hälsningar, Nära Cancer

2014-09-15

Min pappa opererades i juli. Nu högre PSA, lite öv...

Min pappa opererades i juli. Nu högre PSA, lite över 50, gleason 9 och i 20/20 körtelprov cancer när han opererades. Vad kan jag vänta mig? Uppskattar ärligt och realistiskt svar.

Hej!

 

När man opererar bort prostatan är målet alltid att personen ska bli frisk från cancern, och de allra flesta som opererats för prostatcancer får aldrig tillbaka sjukdomen.

 

Olika egenskaper hos cancern kan ge en uppfattning om risken för återfall. Sådana faktorer är till exempel PSA-värdet före operationen, och olika egenskaper i cancercellerna som mäts med Gleason-systemet. Andra faktorer är hur cancern växt och hur gammal personen är.

 

Uifrån de värden du nämner med PSA 50 och Gleason 9 så skulle denna cancer vara av högrisk-typ. Även med denna typ av prostatacancer blir 70-80 % botade med en operation.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-08

Hej, är cancer ärftligt?...

Hej, är cancer ärftligt?...

Hej!

Cancer kan vara ärftligt, men för det mesta är det inte det. Läs mer på vår sida om ärftlig cancer.

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-02

Hej! Min pappa har testikelcancer som metastaserat...

Hej! Min pappa har testikelcancer som metastaserat. Vad jag förstår det som har det spritt sig till skelettet, ryggraden. Om det finns i ryggraden, finns det då i hela skelettet och kan man få bort dessa metastaser helt?

Hej!

 

Skelettmetastaser kan sitta i en eller flera ryggkotor utan att hela skelettet är drabbat.

 

Du undrar om man kan få bort metastaser från kotor helt? Den vanligaste cancerformen hos män är prostatacancer. Prostatacancer ger ofta metasaser till skelettet. Dessa kan man inte få bort helt, men med hjälp av olika behandlingar kan metastasernas tillväxt bromsas.

 

Testikelcancer går nästan alltid att bota med cytostatikabehandling. Det gäller även om cancern har spridit sig i kroppen.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-02

Hej. Vad ska man göra för att liksom... undvika at...

Hej.

Vad ska man göra för att liksom... undvika att få cancer? Är det något speciellt som höjer risken typ? Alltså höjer risken att man får det...

Hej!

 

Det finns flera saker man kan göra för att minska risken för att drabbas av cancer. Här kommer de viktigaste, och det finns mer info på sidan Risker och skydd.

 

1) Rök inte!!! Allra viktigast!

2) Ät frukt och grönsaker varje dag.

3) Var försiktig med solen, undvik att bränna dig och sola inte i solarium.

4) Om du är tjej, vaccinera dig mot HPV, det skyddar mot livmoderhalscancer. Och vare sig du är vaccinerad eller inte, gå till gynekologisk cellprovtagning när du blir kallad.

5) Motionera regelbundet.

 

Hälsningar,

Nära cancer

2014-09-02

Hej, Hur ska jag göra för att kolla om jag oxå ka...

Hej,

Hur ska jag göra för att kolla om jag oxå kan bli drabbad av cancer?

Min moster dog förra året av hjärntumör, min mammas kusin som var 34 år gammal dog förra året av cancer. Min morfar år 2005 av lungcancer. Min mamma börjar cellgiftsbehandling idag, hon har cancer i lungorna, njurarna hjärnhålan.

Hej!

 

Det låter som din familj blivit hårt drabbad av cancer och vi förstår din oro för att själv bli sjuk. Cancer är dock sällan ärftligt. Ett kännetecken för ärftlig cancer är att personerna i samma familj får samma typ av cancer. I din familj har ni fått olika sorters cancer och mest sannolikt hör de inte ihop. Det bästa i ditt fall är att du eller din mamma frågar hennes läkare om det kan finnas risk att cancern är ärftlig. Om det skulle göra det så sköter de även utredningen vidare.

 

Här kan du läsa mer om ärftlig cancer.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-02

Min pappa har påbörjat en behandling med vaccinet ...

Min pappa har påbörjat en behandling med vaccinet yervoy. Efter en vecka började han kränka och må illa, en vanlig biverkning står det. Men nu har han även fått tumörsmärta där han har sina tumörer, vilket renligt läkaren är bra. Då verkar vaccinet på tumörerna. Stämmer detta?

Hej!

Den här medicinen verkar genom att aktivera kroppens eget immunförsvar, så att det i sin tur ska bekämpa cancercellerna. När immunförsvaret är aktivt på ett ställe blir det inflammerat, det vill säga svullet, rött, varmt och gör ont. Så det kan stämma att den nya smärtan beror på att medicinen har börjat verka.

Hälsningar,

Nära cancer

2014-08-27

Finns det några vetenskapliga bevis på hur mycket vaccinet yervoy kan minska tumörerna? Hur många har klarat dig, lever längre?

Hej!

 

Alla läkemedel har testats i vetenskapliga studier innan de börjar användas i vården.

Läkemedlet Yervoy används för att behandla malignt melanom som spridit sig. Man kan inte säga att metastaserna minskar med en viss procent när man behandlas med Yervoy. Istället är det så att för en del personer fungerar läkemedlet inte alls, för en del fungerar det bra under en tid, och för en tredje grupp fungerar det så bra att tumörerna krymper bort. Studierna visar att ungefär var 5:e person som behandlats lever efter två år. Av dem har en del haft så bra effekt att sjukdomen inte syns på röntgen längre och man antar att de kommer leva i många år till. Det finns exempel på personer som lever 10 år efter behandlingen. Eftersom läkemedlet inte funnits så länge så vet vi inte än hur många som det kommer ha så bra effekt för. Vi kan inte heller säga på förhand vilka behandlingen kommer fungera för.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-18

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)