Back to top

Besvarade frågor

Hej! Tänkte höra om någon har någon som helst susn...

Hej! Tänkte höra om någon har någon som helst susning om hur lång tid det kommer att ta innan något mer och bättre botemedel mot någon typ av cancer kommer att upptäckas?

Är någon nära på att komma på någon nytt, bra eller positivt inom cancer?

Hej!

 

Det är helt klart mycket som är på gång inom cancerforskningen. Ett område där det forskas mycket just nu är hur man kan aktivera kroppens eget immunförsvar mot cancer. Ett annat område handlar om vilken roll stödjecellerna i kroppen har för att cancerceller ska kunna växa. Forskningen idag handlar också om att bättre förstå exakt vad som går fel i cellerna när det blir cancer, och att hitta läkemedel som påverkar just den processen. Det sker framsteg hela tiden.

Hälsningar,

Nära Cancer

20141113

Hej jag är 14 år och har en knöl på bröstvårtan so...

Hej jag är 14 år och har en knöl på bröstvårtan som gör väldigt ont vad har ni för tips är väldigt orolig

14årig tjej

Hej!

 

När man är i tidiga tonåren, som du är nu, händer det mycket i kroppen. Brösten utvecklas och kan upplevas annorlunda. De kan kännas ömma och ibland knöliga. Dessa förändringar kan skilja sig åt mellan olika individer, men är en del av puberteten och är helt naturliga. Det är mycket hormoner i omlopp och likaväl som man kan få finnar i ansiktet, kan dessa även uppkomma på t.ex. ryggen och/eller bröstet/bröstvårtan.

 

Du kan läsa mer om tjejers bröst på UMO:s hemsida.

 

Sannolikheten att det du beskriver skulle vara något farligt, som en cancertumör, är väldigt liten. Om knölen kvarstår och du fortfarande känner dig orolig, råder vi dig att ta upp detta med exempelvis skolsköterskan eller på någon ungdomsmottagning.

 

Med vänlig hälsning

 

näracancer 2014-11-12

Vad ska jag göra när min mor han cancer och jag tä...

Vad ska jag göra när min mor han cancer och jag tänker väldigt mycket på det, jag tänker inte på något annat? Jag gråter varje dag

Hej

 

Att du känner dig orolig och ledsen nu när din mor drabbats av cancer är helt naturligt, när något sådant inträffar skakas hela ens tillvaro om och både tankar och känslor kan kännas kaotiska. Känslor som exempelvis förtvivlan, maktlöshet och ensamhet är allihop naturliga reaktioner och kan även kallas som en form av krisbearbetning .

I en krissituation behöver vi ofta hjälp med att hantera situationen, då är stöd från familj och vänner viktigt. Att få utlopp för sina känslor är en väsentlig del i bearbetningen och ibland kan även stöd utifrån vara nödvändigt, som exempelvis av en kurator, som du kan bolla dina tankar och känslor med. Kliniken din mamma tillhör kan hjälpa dig med detta, ta gärna kontakt med dem om du vill eller kolla på vår sjukvårdslista , där finns en del kontaktuppgifter samlade.

Att få prata med personer som varit med om något liknande kan också vara skönt, för att göra detta kan du gå in på vårt forum eller skicka in anmälan till snacka.

Som skrivet är det naturligt att känna sig ledsen och uppgiven när någon närstående blivit sjuk och det finns inga rätt och fel gällande hur man får känna sig. Vi är alla olika och våra behov kan skilja sig åt, även när det gäller bearbetning av kriser. Men viktigt är att du känner att du kan få utlopp för dina känslor och stöd från din omgivning. För att minska nedstämdheten är det också viktigt att du tar hand om dig, både fysiskt och psykiskt. Tillåt dig att känna, men tillåt dig även göra annat och göra saker som du mår bättre av. Försök att hitta metoderna som funkar för dig! 

Hälsningar

 

Nära Cancer
2014-11-11

Hej! Min mamma fick cancer i kinden och opererades...

Hej! Min mamma fick cancer i kinden och opererades i maj och strålades till juli 30 gånger! De opererade oxå bort lymfkörteln på samma sida! Allt var bra och för bara 2 månader sedan visade alla prover bra! En knuta kom på halsen och igår fick vi svar på vätskan som de tog prov på att det är cancer igen! Metastas i lymfkörteln är det inte jätte farligt! Nu väntar ny operation och strålning ! Kommer min mamma klara detta? Är det säkert att man kan bota det? Mvh Jenny

Hej Jenny!

 

När cancer från huvudet eller halsen kommer tillbaka som en metastas i en lymfkörtel på halsen kan det gå att bli botad. Nu planerar läkarna att ta bort den sjuka lymfkörteln och att ge ytterligare strålbehandling. Den behandlingen ges i syfte att din mamma ska bli frisk igen.

 

Med vänliga hälsningar,

Nära Cancer

2014-11-10

hej! jag åkte flygplan och påväg landningen så fic...

hej! jag åkte flygplan och påväg landningen så fick jag fruktansvärt ont det började känna som om det kom strålning genom huvudet på vänster sida, jag sa själv ajaj för det gjorde ont. efteråt kände jag mig yr,trött och dagarna efter har jag känt ett tryck på halvan av mitt huvud och haft ont på visa delar. kan detta orsaka en hjärntumör och vad kunde det vara som gjorde att jag fick ont och att det håller i sig?tack/orolig 18 år

Hej!

 

Det låter som om du fick värk vid flygningen, och det beror på att man inte kan tryckutjämna ordentligt. Då blir trumhinnan mycket spänd vilket gör att det kan göra väldigt ont. Det kan även göra att vätska kan tränga ut i mellanörat. I efterförloppet kan man känna sig lomhörd, ha värk från öra och huvudet, och man kan också känna sig yr på grund av detta då balansorganet också finns där. Detta kommer att klinga av, då irritationen i mellanörat går tillbaka.

Detta kan inte orsaka en hjärntumör.

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

2014-11-06

Vilka är biverkningarna av anastrozol ?

Vilka är biverkningarna av anastrozol ?

Hej!

 

De vanligaste biverkningarna är ledvärk, vallningar hudutslag och illamående. De flesta som tar mediciner får någon eller några biverkningar som ofta kan klinga av något.

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

2014-11-06

Min farmor diagnostiserades idag med levercancer o...

Min farmor diagnostiserades idag med levercancer och läkarna uppskattade att hon hade ca 3--6 veckor kvar.Jag undrar bara, hur dör hon? Vad dör hon av, lägger levern av och förtvinar kroppen, blir lungorna fyllda av vätska eller stannar bara hjärtat? Är bara så förvirrad just nu.

Hej!

 

Levern är ett viktigt organ, som renar kroppen från produkter i kroppen. Om inte levern fungerar bra kan dessa restprodukter ansamlas i kroppen. Det brukar göra att man blir successivt trött och tagen. Det man som oftast slutligen dör av är att hjärtat blir så påfrestat att det slutar att slå.

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

2014-11-06

Hej Läkarna har upptäckt en förändring i min mamma...

Hej

Läkarna har upptäckt en förändring i min mammas lunga för ett år sen cirka 2 cm. De var osäkra på vad det var och fortsatte röntga under året. Idag fick vi svaret att det har vuxit till 2,5 cm och kan inte uteslutas lungcancer. Hur är prognosen för en 2,5 cm stor förändring? De skrev också något om vätska i lungan, vad betyder det? Finns det möjlighet för henne att bli botad?

Hon är 68 år gammal och har inga symptom, men lider av ledgångsreumatism sen 25 år tillbaka och röntgas därför med jämna mellanrum, därför upptäcktes förändringen.

Tacksam för svar,

Orolig dotter.

Hej!

 

Prognosen för lungcancer beror på flera saker, vilken sorts lungcancer det är, om man tror att den går att operera bort eller om det är möjligt att ge botande strålbehandling. Prognosen avgörs också av om det finns spridning till lymfkörtlar och vätskan i lungan.

Det finns en chans att hon kan bli botad. Din mammas doktor kommer kunna ge ett bättre svar när fler saker är utredda.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2014-11-06

Jag vill inte ta Tamoxifen för att förebygga att f...

Jag vill inte ta Tamoxifen för att förebygga att få tillbaka bröstcancer. Jag vill ha alternativ till att stoppa i mig läkemedel som tar bort symptomen och ger en rad andra biverkningar. Vad finns det för alternativ?

Hej!

Tamoxifen är en mycket effektiv medicin för att förebygga återfall i bröstcancer och därför kan sjukvården inte rekommendera dig att låta bli så om du känner dig osäker bör du boka ett läkarsamtal för att diskutera alternativen innan du avslutar behandlingen.

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

2014-11-06

Angående Tamoxifen. Hur kommer det sig att östrog...

Angående Tamoxifen.

Hur kommer det sig att östrogen som kroppen själv producerar plötsligt är skadligt och kan ge upphov till cancer? Är det inte istället obalansen östrogen - progesteron som skapar en miljö som är gynnsam för cancertillväxt?

Hej!

 

Tamoxifen är ett läkemedel som gör att östrogen inte kan ta sig in i cellerna och påverka dem. Tamoxifen används framförallt för att minska risken för återfall av bröstcancer eller när bröstcancer inte går att bota. Ibland används tamoxifen även vid andra cancerformer.

 

Orsaken till att detta är en verksam behandling mot cancer är inte att östrogenet i sig är farligt. Däremot fungerar östrogen som en naturlig tillväxtsignal i många celler. Till exempel i bröstkörtelceller. Det är bland annat därför brösten påverkas av kroppens naturliga hormoncykler, vid puberteten, menscykeln etc.

 

Vid cancer delar sig cellerna okontrollerat. De "på-" och "av-knappar" som ska fungera i varje cell är satta ur spel på olika sätt. En del cancerceller kan själva starta sin tillväxt och delning. Andra behöver fortfarande (som friska celler) något som slår igång dem, men sen fortsätter de att växa och dela sig på ett sjukligt sätt. Östrogenet blir då det som slår igång "på-knappen". Genom att stoppa östrogenet från att nå knappen, så bromsas cancern.

 

Om östrogen orsakar cancer är delvis en annan fråga. Vi vet att tillförsel av östrogen under många år kan öka riskerna för cancer, därför finns det begränsningar i hur länge man rekommenderar östrogenersättning vid klimakteriet till exempel. Sannolikt beror även det samband man kan se mellan vissa cancerformer och övervikt också på hormonbalansen i kroppen under många år.

 

Hoppas du fått svar på din fråga.

Hälsningar,

Nära Cancer 20141028

Hej! Tänkte höra om någon har någon som helst susning om hur lång tid det kommer att ta innan något mer och bättre botemedel mot någon typ av cancer kommer att upptäckas?

Är någon nära på att komma på någon nytt, bra eller positivt inom cancer?

Hej!

 

Det är helt klart mycket som är på gång inom cancerforskningen. Ett område där det forskas mycket just nu är hur man kan aktivera kroppens eget immunförsvar mot cancer. Ett annat område handlar om vilken roll stödjecellerna i kroppen har för att cancerceller ska kunna växa. Forskningen idag handlar också om att bättre förstå exakt vad som går fel i cellerna när det blir cancer, och att hitta läkemedel som påverkar just den processen. Det sker framsteg hela tiden.

Hälsningar,

Nära Cancer

20141113

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)