Back to top

Besvarade frågor

Hej! Jag är 16 år och har en mamma som fick cancer...

Hej! Jag är 16 år och har en mamma som fick cancer för lite mer än ett år sedan. Hon är nu friskförklarad men hon har upptäckt en förändring i bröstet. Är det en större risk att få cancer när man redan har haft det en gång?

Hej!

Det finns en risk att få tillbaka samma sorts cancer man haft förut. Den risken är större än för en tidigare frisk person att få cancer.

Om man pratar om en annan sorts cancer är det oftast inte större risk för att få den, än för någon som varit frisk tidigare.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2014-12-08

Det är 4 mån sen min pappa gick bort i cancer. Tyc...

Det är 4 mån sen min pappa gick bort i cancer. Tycker sorgen bara blir värre och värre, är det normalt?

Hej!

Det är helt normalt att sorgen ändrar sig, även att det kan kännas värre när det gått en tid. Efter ytterligare tid kommer sorgen inte kännas lika tung att bära. Vi har skrivit om att sörja och sorgens skiftningar på sajten.

 

Vänliga hälsningar,

Nära Cancer

2014-12-01

Hej, jag är 18 år och min mamma har metastaser i h...

Hej, jag är 18 år och min mamma har metastaser i hjärnan, buken, levern, lungorna, binjurarna och hudcancer (började med det troligen).

Jag undrar varför hon inte fått någon bromsmedicin... Hon är timmar till dagar från döden.

Tack för svar!

Mvh Carl

Hej Carl!

 

I din situation är det vanligt att fundera på om allt har gått rätt till eller om det finns behandlingar som hade hjälpt bättre.

Inom cancervården används ofta ord som cytostatika, cellgifter, antikroppar etc. för att beskriva läkemedel som har en bromsande effekt på cancern. Därför kan det hända att din mamma fått det du kallar för bromsmediciner.

Det är viktigt att du får svar på dina frågor och kan känna dig trygg. Be om ett samtal med din mammas sköterskor eller läkare, gärna i sällskap med din familj eller en vän, där du får svar på dina frågor.

 

Vänliga hälsningar, Nära cancer

2014-12-02

Hej! Jag har en fundering på vad som kan hända om ...

Hej! Jag har en fundering på vad som kan hända om jag skulle bli gravid undertiden min man får cellgifter och hur stor chans det kan bli att det går fel med graviditeten?

Hej!

Cellgifter påverkar ofta bildningen av spermier negativt. Därför kan det vara svårare att bli gravid under den tiden. Om det finns risk för att fertiliteten blir permanent nedsatt brukar man få frysa in spermier före behandlingsstart, för att kunna bli med barn senare.

Barn som föds till män som genomgått cellgiftsbehandling har inte någon ökad risk för missbildningar.

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-12-02

Hej!

Hej! Min släkting fick bröstcancer för 18 år sedan. Cancer har kommit tillbaka och hon har haft den i skelettet (bäcken) i snart 3 år. Nu finns cancern även i skallebenet, nedre rygg och dessutom i ett revben. Förutom det finns i lunga och "något" litet i en njure. Hon har smärtor till och från men mår i stort sätt ganska bra. Vid operationen för 18 år sedan tog man bort hela bröstet och det fanns ingen patologisk i lymkörtlarna. Ingen annan behandling. Senast året har man givit olika anti-hormoner utan resultat. Markören 15-3 fortsätter att öka. Nu planerar man strålning och cellgifter (oralt). Bisfosfonater fortsätter man med som vanlig.

Svårt att se att hon är så sjuk när hon ser ut att vara helt ok utom svårvärk till och från. Hon är medveten om allvaret i situation. Hon säger att hon kan leva 10, 15 eller 2 år. Ingen som vet!

Realistiskt vad kan jag förvänta mig? Hon bor ensam 400 mil härifrån och det finns ingen familj i närheten. Jag behöver planera en del då jag inte lämnar henne ensam.

Ursäkta att jag tar er tid!

/Orolig 

Hej!

 

Bröstcancer kan bete sig på olika sätt. En hormonkänslig bröstcancer som spridit sig till skelettet, men inte till organ som lever eller lungor, kan man ofta leva med i många år. Exakt hur länge går inte att förutse, men visst finns det dem som levt med detta i både 10 och 15 år.

En cancer av den här typen blir inte plötsligt sämre utan förändringarna kommer långsamt. 

 

Hälsningar,

 

Nära Cancer

2014-11-25

Hej! Fick för 2 månader sedan redan på att min pap...

Hej! Fick för 2 månader sedan redan på att min pappa har cancer. Han har kommit åt sina journaler från både Karlstad och Uppsala. Där pratar man om förändringar, allt mellan 10 mm till 2,5 cm upp till hela 14 cm. De refererar 1centimetarna i vänstra lungan som lungmetastaser, men skriver endast om "förändringar" i höger njure, vänster binjure, lever och höger lunga. Den största förändringen som sitter solid i solar plexus är den största med hela 14*15 cm. De talar om den 7,5 cm stora tumören i vänster njure, men att det vankas central nekros på den.

Han är helt "frisk" förutom viktminskning på 13 kg sedan juni/juli, avmagring och lågt blodvärde. Dock har blidvädret faktiskt ökat konstigt nog.

Min fråga är. Är det hugget i sten att alla dessa förändringar är maligna? I journalerna benämner man lungmetastaserna och lungförändringarna som multipla, även de i höger njure är multipla godartade men med en 2,5 cm stor tumörliknande förändring som de ej vet vad det är. Samma gäller den 2 cm stora förändringen i levern. Måste dessa förändringar vara cancer? Pappa är 59 år gammal, slutade röka för 2 år sedan och är vid ganska god hälsa trots rökningen.

Om alla dessa förändringar är maligna, varför har då inte hans doktorer sagt något om detta? Den info som vi fick nu senast i veckan när pappa låg inne för utredning innan behandling, kändes väldigt positiv och läkarna kändes lugna. Är inte det tjänstefel och väldigt olagligt?

Vi är så oroliga, vi slänga mellan hopp och förtvivlan hela tiden. Struntar dom i pappa eller varför händer ingen behandling, varför får han ingen i formation om sitt tillstånd?

Med vänlig hälsning,

Sara Dottern

Hej Sara!

 

Vi förstår din oro. Att tolka röntgenbilder för att bedömma om det är cancer eller ej är en komplicerad process som utförs av specialiserade röntgenläkare. Ofta behövs det dessutom något vävnadsprov eller cellprov från en eller flera av förändringarna.

 

Att utreda misstänkt cancer kan ta flera veckor, ibland flera månader. Här bedöms röntgenbilder, vävnadsprover och blodprover men också sjukhistorien och riskfaktorer som rökning. Det är viktigt att få rätt diagnos för att kunna starta rätt behandling.

 

Patienten och dennes anhöriga har alltid rätt att få veta om sin diagnos. Under en utredning kan det dock framkomma många olika misstänkta diagnoser,så kallade differentialdiagnoser. Utredningen handlar om att kunna bekräfta eller avfärda de olika differentialdiagnoserna. Det är inte alltid läkarna kan informera om alla vändningar i processen utan det viktiga bedöms ofta vara att man får bra information när den rätta diagnosen är fastställd.

 

Eftersom ni är oroliga föreslår vi att ni ber om ett nytt samtal med din pappas läkare för att få mer information.

 

Hälsningar,

 

Nära Cancer

2014-11-25

Hej jag är styv papa till vår flicka som har fått ...

Hej jag är styv papa till vår flicka som har fått cancer i högra njure ca3,5cm. Hur farligt är det att ta bort tumören

Ock hur många timmar tar det att får vårt det mvh Marc

Hej!

 

Vi har för lite information om din styvdotter och hennes sjukdom för att kunna besvara din fråga. Det bästa du kan göra är att fråga den vårdpersonal som är ansvarar för din styvdotters behandling.

 

Med Vänlig Hälsning

Nära Cancer 141121 

Jag har alltid huvudvärk och få ofta finnar i ansi...

Jag har alltid huvudvärk och få ofta finnar i ansikte och i hela min kropp på ryggen eller i på huvudet .

Hej!

Din fråga leder inte i första hand tankarna till någon cancersjukdom. Vi får uppfattningen om att du är i skolåldern och bör i så fall ta hjälp av din skolsjuksköterska. I annat fall rekomenderar vi dig att ta kontakt med din vårdcentral.

 

Med Vänlig Hälsning

Nära Cancer 141121

Hej! Min man fick diagnos testikelcancer ifjol och...

Hej! Min man fick diagnos testikelcancer ifjol och opererade bort primärtumören och fick 4 kurer med olika cytostatikum eftersom det visade sig finnas två st metastaser i ena lungan. Behandling var framgångsrik och sänkte tumörmarkörer inom normala värden. Men man kunde se på röntgen att det fanns en lungförändring. Men som läkarna påstod vara en ärrbildning pga blodproppar som uppstod under behandlingen. Nu i år (sep) fick han göra en pef-röntgen i Uppsala som visade att det fanns 3st metastaser i lungan. Han fick en högdosbehandling och vara nära på att mista livet. Tumörmarkörena sjönk från 300 till 40. Sedan fick han en mildare dos pga att benmärgen hade svårt att återhämta sig och kroppen tagit skada. Nu tror läkarna att tumörena som är kvar blivit resistenta och att inte hans benmärg orkar en kraftigare behandling. Värderna ligger fortfarande på 40 och dom menar på att just nu får han bara i bromsningsyfte. Att inget annat finns att göra. Kirurgiskt ingrepp säger dom inte är möjligt för dom inte sitter samlade på ett ställe i lungan. Och strålning gör dom inte heller. Undrar nu finns det inget annat sätt än vad dom säger? Någon annan cellgift, strålining eller operation? Vi vill inte nöja oss med att det finns inget vi kan göra, den är obotbar.. Snälla hjälp oss så vi får svar på ett bra sjukhus eller metoder utomlands.. Någon läkare/forskare som kan hjälpa oss så min man blir frisk. Mvh Elin

Hej Elin!

 

Din man har fått högdosbehandling för att bli botad från ett återfall av testikelcancer. Det har inte hjälpt fullt ut, utan det finns cancer kvar. Nu har ni fått veta att behandlingar kan bromsa sjukdomen men inte få bort den helt.

I första hand föreslår vi att du och din man ber om ett till läkarbesök på hans klinik, där du kan få svar på dina frågor om varför de bedömmer att just detta är den bästa behandlingen. Om ni önskar, har en person med cancer också rätt till en "second opinion" på ett annat sjukhus. Det får man genom att en läkare på hemsjukhuset skickar en remiss.

 

Hälsningar,

 

Nära Cancer

20141118

Hejsan. Min pappa har obotlig hud cancer. Han har ...

Hejsan.

Min pappa har obotlig hud cancer. Han har genomgått olika cellgiftsbehandlingar och nu sist immun terapi med yervoy. Men nu är han s trött att han inte orkar vara uppe, mest som 2 tim per dag. Hans körtlar blommar ibland upp men går tillbaka igen. I torsdags även hans ens testikel. Läkaren skrev senast i förra veckan i hans läkar intyg att han hade hepatit. Vad är det som händer? Är det cancern som börjar ta överhand?

Hej!

 

På din beskrivning låter som din pappa är mycket sjuk. Om detta är tillfälligt eller på grund av att cancern blivit värre kan inte vi på Nära Cancer veta. Försök fråga din pappa, hans läkare eller sköterska om detta. Det är viktigt att hela familjen får veta vad som händer.

Hepatit betyder inflammation i levern, vilket man kan få av flera olika orsaker. Hepatit kan oavsett orsak leda till stor trötthet.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

20141118

Hej! Jag är 16 år och har en mamma som fick cancer för lite mer än ett år sedan. Hon är nu friskförklarad men hon har upptäckt en förändring i bröstet. Är det en större risk att få cancer när man redan har haft det en gång?

Hej!

Det finns en risk att få tillbaka samma sorts cancer man haft förut. Den risken är större än för en tidigare frisk person att få cancer.

Om man pratar om en annan sorts cancer är det oftast inte större risk för att få den, än för någon som varit frisk tidigare.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2014-12-08

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)