Back to top

Besvarade frågor

Jag har en fråga som jag vill Få svar på. Hur mång...

Jag har en fråga som jag vill Få svar på. Hur många seljgifter finns det mot cancer 😐 snälla svara jag vill veta

Hej!

 

Cellgifter eller cytostatika som det egentligen heter är en behandlingsmetod som används för många olika cancersjukdomar. 

Exakt hur många som finns är svårt att svara på, men kombinationen av olika preparat gör att det finns hundratals variationer av cellgifter för olika sjukdomstillstånd. 

 

Du kan läsa mer om cytostatika (och andra cancermediciner) under rubriken Om cancer.

 

Du får gärna höra av dig igen om du har fler frågor om någon specifik diagnos och behandling.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2019-01-14

vem var den förste som fick cancer?

vem var den förste som fick cancer?

Hej!

 

Cancer är en tumörsjukdom. I dokument man hittat som är över 3000 år gamla finns det beskrivningar om tumörsjukdomar. När man undersökt egyptiska mumier har man sett att en del av dem haft cancer. Så troligtvis har människor genom alla tider kunnat drabbas av cancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

hur kommer cancer som?

hur kommer cancer som?

Hej!

 

Vi antar att du undrar hur det blir cancer. För att få det förklarat på ett bra sätt rekommenderar vi dig att titta på våra filmer Vad är egentligen cancer och Så funkar cancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

Jag tappar hår. Kan det bero på cancer?

Jag tappar hår. Kan det bero på cancer?

Hej!

 

Alla tappar mer eller mindre hårstrån dagligen. Om man tappar mycker hår kan det exempelvis bero på stress, kostvanor mm. Det är inte ett symptom på cancer. De som tappar hår i samband med cancer, gör det på grund av cancerbehandling.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

 

Vad innebär det att ha kronisk cancer?

Vad innebär det att ha kronisk cancer?

Hej!

 

De flesta som får cancer blir idag friska igen, men ibland går cancer inte att bota.

En del som har cancer kan leva länge med cancer som en kronisk sjukdom, i vissa fall i flera årtionden.

Om cancern inte går att bota kan behandlingsprincipen övergå från kurativ (botande) till palliativ (lindrande).

Behandlingen av cancer som blivit kronisk beror på vilken typ av cancer det är. Ofta hålls sjukdomen under kontroll med hjälp av cytostatika, hormonbehandling eller någon av de nya, målriktade läkemedlen.

Om patienten har en cancersjukdom som har metastaserat kan även strålbehandling behövas.

Du kan läsa mer om när cancer inte går att bota under rubriken Leva nära cancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

 

Är det farligt att massera i samband med att någon...

Är det farligt att massera i samband med att någon har tumörer?

Hej!

 

Det är aldrig farligt att massera någon som har tumörer. (I särskilda fall kan det dock vara olämpligt och bäst att undvika beroende på sjukdom och eventuell behandling.) Lättare beröring, så kallad taktil massage tycker de flesta är behagligt. Har man till exempel skelettmetastaser och har smärta vill man förmodligen inte ha massage precis där det gör ont, men det kan kännas skönt på övriga kroppen. 

 

Massage har visat sig ha positiva effekter på både smärta, illamående och välbefinnande för cancerpatienter i olika stadier av sin sjukdom.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2018-12-12

Hej, Jag inte riktigt vad jag ska skriva då jag ä...

Hej,

Jag inte riktigt vad jag ska skriva då jag ännu inte vet hur allvarlig situationen är.

Vad jag vet är att min bästa vän fått diagnosen förstadie till cancer i olika organ i buken som upptäcktes i samband med cellförändringar i livmodern.

Det har varit turer fram och tillbaka om hon ska operera levern eller inte, ta bort en njure eller inte samt om hon behöver ta bort livmodern eller ej.

Hon har gjort en blodtransfusion då hennes blodvärden var otroligt dåliga, hon har gått på dialys och kan behöva operera njuren (det senaste jag hört).

Jag vet inte om läkaren inte vet riktigt än eller om hon inte säger allt till mig. Hon är mig allra närmast och hennes familjesituation är komplicerad vilket gör att hon alltid valt att berätta för mig innan någon annan, jag är hennes familj.

Men nu känns det som hon inte berättar allt. Jag får en version och sen springer jag in i våra gemensamma vänner och bekanta som säger ngn annan. Till dem säger hon att det är levern hon opererat, till mig och några andra är det livmodern.

Sprang in i en vän idag som sa att hon ska strålas, något hon inte alls nämnt för mig.

Till mig sa hon att hon skulle få en starkare dos cellgifter. Då jag själv inte vet hur en behandling går till så känns det som jag famlar i mörket när hon säger saker. Jag googlar och försöker förstå men blir inte klokare.

Det känns som hon undanhåller något men jag vågar heller inte pressa henne för hårt. Jag vet också att hon kanske blir så rädd och desorienterad att det kan vara svårt att få ihop alla besked och diagnoser i huvudet själv som hon sedan ska berätta för alla som frågar.

Hur får jag henne att prata om det? Hur ska jag fråga? VAD ska jag fråga..?

Jag vill bara vara bästa möjliga stöd för henne. Hon är mitt allt, snälla hjälp mig att hjälpa.

Hej

Förstår att du känner dig förvirrad. Eftersom du har en så bra relation med din vän så tror vi det bästa är att du är ärlig och att du pratar med henne och säger precis vad du känner.Berätta att du får höra olika saker från andra och att det gör dig förvirrad. Det är förstås viktigt att du säger att du vill veta sanningen för att du ska kunna stötta henne på bästa sätt och att du bryr dig.

Du beskriver så fint att du betyder mycket för henne och att hon betyder mycket för dig. I en sån här situation kan det vara väldigt värdefullt att säga det till varandra så att hon förstår att du finns där för henne.

 

Många som går på läkarbesök eller går på behandlingar för sin sjukdom har någon anhörig med sig för att ta del av den information som ges och för att se vad det handlar om. Om du känner att du skulle vilja göra det så kan du fråga henne om det är ok för henne att du följer med.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-12-04

Hej. Min pappa dog i lymfom endast 54 år gammal, m...

Hej.

Min pappa dog i lymfom endast 54 år gammal, min mamma 56 år gammal har nu matstrupscancer och den har tyvärr spridning till lymfkörtlarna. Jag tycker det är orättvist och läskigt. Kommer jag oxå dö i cancer när jag är 50 ? Är det risk för cancer om båda föräldrarna haft det ?

Hej!

 

Vad tråkigt att höra att din pappa dog så ung och att din mamma är sjuk idag! Det är väldigt vanligt att man blir orolig för sin egen del när någon eller flera i familjen drabbats av cancer. Men det är bara 10 % av all cancer som är ärftlig! Ärftlig cancer misstänks i första hand när många familjemedlemmar får samma slags cancer. Exempelvis om en mormor, moster och mamma alla drabbats av bröstcancer, kan man börja misstänka att det finns en ärftlig gen. Om man inte bär på en ärftlig gen har man inte större risk än andra att drabbas av cancer. Att båda dina föräldrar drabbats av cancer innebär alltså inte större risk för dig än för andra att drabbas av cancer. Här kan du läsa mer om ärftlig cancer. 

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

Hej. Min pappa fick cancer, han dog för två år sen...

Hej. Min pappa fick cancer, han dog för två år sen.Det känns fortfarande både ensamt och tomt..

Men jag vet att han inte lider längre så som han gjorde. Men varför är de så svårt o gå vidare va ska man göra... Är samtidigt rädd för att gå vidare.

Hej!

 

När man förlorar någon som stått en nära hamnar man i sorg. Sorg betyder "förlust av något slag" och den förlusten kan kännas starkt under en lång tid. Så småningom lär man sig att leva med förlusten, men saknaden kommer alltid finnas kvar. Den kommer dock kunna kännas olika under olika perioder i livet. Ibland pratar man om att sorg kan vara svart- och vit randig. Tänk dig en streckkod som får symbolisera sorgen. När din pappa dog kom ett svart tjockt streck in i ditt liv och det kändes antagligen väldigt tungt under en period. Sen händer något som ljusar upp, då kommer det ett smalt vitt streck. Därpå kommer tjocka svarta och vita streck om varandra. Men om man ser på streckkoden (sorgen) i ett livsperspektiv kan man se att det var mest tjocka svarta streck i början. I slutet av koden är det mest tjocka vita och några tunna svarta streck. Sorgen och saknaden finns kvar men är lättare att leva med. När du skriver att du är rädd för att gå vidare tänker vi att du är rädd för att glömma din pappa. Men sorgen och minnena är inte samma sak. Minnena av din pappa kommer du alltid ha kvar trots att du tillåter dig att fortsätta leva och gå vidare med ditt liv.

 

Du kanske kan känna igen dig och lära dig mer genom att läsa om att sörja. Känner du att det är svårt att komma vidare i livet kan det vara bra att få professionell hjälp. Det kan också vara skönt att prata med någon som också har förlorat en förälder. Genom att anmäla dig till Snacka kan vi förmedla en sådan kontakt.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

Min mamma har precis blivit frisk från leukemi, ho...

Min mamma har precis blivit frisk från leukemi, hon har haft de sen jag var 5 år, jag är nu 13, det känns som om jag gått in i en depprison, jag är alltid trött, irriterad utan anledning, sover för mkt, orkar ingenting osv, har olika symptom

Hej!

 

Det är inte ovanligt att bli deprimerad efter att en anhörig varit sjuk. Du kan vända dig till din skolkurator eller skolsköterska för att få råd och stöd kring detta. Här kan du läsa om depressioner.

 

Med vänliga hälsningar,

Nära Cancer

2018-11-15

Jag har en fråga som jag vill Få svar på. Hur många seljgifter finns det mot cancer 😐 snälla svara jag vill veta

Hej!

 

Cellgifter eller cytostatika som det egentligen heter är en behandlingsmetod som används för många olika cancersjukdomar. 

Exakt hur många som finns är svårt att svara på, men kombinationen av olika preparat gör att det finns hundratals variationer av cellgifter för olika sjukdomstillstånd. 

 

Du kan läsa mer om cytostatika (och andra cancermediciner) under rubriken Om cancer.

 

Du får gärna höra av dig igen om du har fler frågor om någon specifik diagnos och behandling.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2019-01-14

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)