Back to top

Besvarade frågor

Hej! Min nära vän har meningiom grad tre. Jag läse...

Hej! Min nära vän har meningiom grad tre. Jag läser och läser men hittar mycket lite om den här tumörsorten, då de flesta meningiom är godartade. Det verkar som att alla omkring henne är inställda på att hon kommer bli frisk och återställd. Det är svårt att våga ställa frågor till henne och hennes föräldrar. De har ju själva valt att inte prata om framtiden på det sättet med läkarna. Finns det exempel på människor som levt länge och varit friska efter att ha fått samma diagnos? Jag behöver hitta hopp.

Hej!

 

Det stämmer att de flesta meningiom är godartade, bara några procent är grad III-meningiom så det vetenskapliga underlaget är mycket tunnare och data mycket osäkrare. Faktorer som gör att man kan ha hopp om att vara botad är tex om man kunnat operera bort hela meningiomet utan kvarvarande rest. Man brukar också rekommendera strålbehandling efter genomförd operation. I de fallen är både överlevnaden och återfallsrisken bättre och i en del studier till och med riktigt bra med upp mot 80% av patienterna i livet utan tecken till tillväxande sjukdom vid 5-årskontroller.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-08-31

Hej! Finns det exempel på människor som blivit he...

Hej! Finns det exempel på människor som blivit helt botade/levt friska i fler år efter diagnosen astrocytom grad 4?

Hej!

 

Astrocytom grad 4 är dessvärre en sjukdom med mycket dålig prognos. Patienter i medeltal har inte en lång överlevnad eller blir botade men det finns absolut exempel på patienter som trots denna svåra diagnos levt mycket länge med sin sjukdom. I studier brukar man se att runt en tiondel av patienterna är i livet efter fem år. En del mycket längre än så.


Det här svaret gäller framför allt vuxna personer med astrocytom, för barn med astrocytom är bilden annorlunda och prognosen tydligt bättre men också där är det en svår sjukdom.


Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-08-31

Hej! Jag undrar om man kan dö av skivepitelcancer?...

Hej! Jag undrar om man kan dö av skivepitelcancer? Samt var i kroppen cancern kan sprida sig förutom huden? Mvh, Angela

Hej.


Skivepitelcancer är en cancer som utgår från skivepitel, platta celler som klär många av kroppens ytor. Skivepitel finns bland annat i huden, luftstrupen, matstrupen, livmoderhalsen och lungorna. Skivepitelcancer kan alltså ha startat på olika platser i kroppen och benämns då hudcancer, matstrupscancer, livmoderhalscancer etc. Vart cancern sprids skiljer sig åt beroende på i vilket organ den har startat.

 

Utifrån din fråga tolkar vi det som att du menar skivepitelcancer i huden. I de allra flesta fall av skivepitelcancer i huden kan man behandla sjukdomen med operation eller annan lokalbehandling. Efter detta brukar man vara frisk och risken att sjukdomen ska komma tillbaka är liten. Skivepitelcancer i huden kan sprida sig, men det är inte särskilt vanligt eftersom man ofta upptäcker cancern i ett tidigt skede. Om den sprider sig är det vanligast att det sker till lymfkörtlar, men den kan även sprida sig till andra organ i kroppen och då kan man inte bota sjukdomen.

 

Men vi upprepar: I de allra flesta fall av skivepitelcancer i huden kan man behandla sjukdomen med operation eller annan lokalbehandling. Efter detta brukar man vara frisk och risken att sjukdomen ska komma tillbaka är liten. Här kan du läsa mer om skivepitelcancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-08-28

 

Hej! Min mamma fick just veta att hon har hjärncan...

Hej! Min mamma fick just veta att hon har hjärncancer typ 4. Hon hade en stor tumör som just opererades bort och nu ska hon få cellgift och strålning för att det inte ska växa upp igen. Tydligen kommer det växa upp igen men man kan inte säga hur fort. Läkaren sa att man aldrig kan bli frisk från det här men att den här typen cancer inte sprider sig till resten av kroppen.

Hur vet man det? Och finns det några utsiker på hur länge man kan överleva med sån här cancer? Kan man leva länge med den lr brukar det gå illa snabbt? Svårt att svara på kanske men det kanske finns nån statestik? Finns det folk som lever med det här i många år?

Hej!

 

Tack för din fråga. Det finns flera olika typer av hjärntumörer, men av det du berättar om din mamma låter det som att hon har ett glioblastom. Oavsett vilken typ av hjärntumör man har brukar de aldrig sprida sig utanför hjärnan. Man vet det på grund av lång erfarenhet av patienter med hjärntumörer, inte bara hos den enskilda doktorn som behandlar din mamma, utan genom många studier där man studerar bland annat spridningsmönster. Av samma anledning vet man att man inte kan bota sjukdomen.

 

Det finns statistik för hur länge man kan överleva i sjukdomen. Eftersom vi inte känner till din mammas sjukdom, mer än det du skrivit, kan vi inte uttala oss om hennes prognos.

Däremot kan du ta kontakt med din mammas läkare för att kunna få bättre svar på dina frågor.

 

Med vänliga hälsningar

 

Nära Cancer 

 

2018-08-17

Hur bedömer/vet läkaren att man har några månader ...

Hur bedömer/vet läkaren att man har några månader kvar att leva? Min bror har cancer med metastaser som hållits i schack med bl.a. väldigt mycket cellgift. Han har nu drabbats av förmodad konfusion & uppträder som om han va dement, läkaren säger att han har några månader kvar att leva.

Hej!

 

Hur lång tid en patient har kvar att leva beror bland annat på till vilka organ/platser i kroppen som cancern har spridit sig och på vilka symptom man har. Ju längre cancersjukdomen har fortskridit, desto sämre fungerar kroppen och organen. När man arbetar med cancersjuka patienter får man efterhand en erfarenhet av hur lång tid en människa brukar ha kvar att leva utifrån spridning och symptom. Laboratorieprover är ofta också ett stöd i bedömningen. Självklart kan ingen säga exakt hur lång tid någon har kvar att leva utan det blir just en bedömning.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-08-10

 

Om jag har gjort en petröntgen kan man då se om ja...

Om jag har gjort en petröntgen kan man då se om jag har kanser i livmoder eller i brösten?

Hej!

 

En PET-röntgen undersökning är för det mesta en bra undersökningsmetod för att leta efter tumörer i kroppen (används ej för att undersöka urinblåsan och hjärnan). Dock är det inte någon tillförlitlig metod för att hitta väldigt små tumörer.

Därför använder man sig istället av mammografi och ultraljud då det gäller att undersöka brösten. För att undersöka livmodern kan PET-röntgen vara ett bra komplement till en vanlig CT-undersökning.

 

Med vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2018-08-10

Hej! Min låsasmamma har fått cancer och jag mår jä...

Hej! Min låsasmamma har fått cancer och jag mår jätte dåligt över detta jag vet nt vad jag ska göra! Snälla hjälp mig!

Hej!

Vad tråkigt att din låtsasmamma blivit sjuk!

Det är vanligt att man mår dåligt då någon man bryr sig om har fått cancer. Det beror på att man är med om något som man inte vill ska hända och därför drabbas oftast hela familjen av kris. Kris kan förklaras med att en persons tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Du kan läsa mer om kris här Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv och dina känslor och tillåter dig vara ledsen när du är det, arg när du är det, glad när du är det osv. Det kommer då bli lättare att hantera det svåra.

 

Har du någon att prata med om det som känns jobbigt? Har du någon nära vän? Kan du prata med din familj? En del familjer vill inte prata med varandra om det svåra då de är rädda för att tynga varandra mer. Men det har visat sig att i familjer där man  pratar om sjukdomen, hur den påverkar hela familjen och visar sina känslor för varandra mår man bättre än i familjer där man försöker skydda varandra genom att inte prata om det svåra. Så vårt tips är att prata med de som står dig nära. Om du vill prata med någon som du inte känner och som är van att prata om svåra saker kan du vända dig till din skolkurator eller någon på din låtsasmammas klinik. Här kan du se vem du kan kontakta på sjukhuset som ni tillhör.

 

Om du vill ha kontakt med någon annan som står nära någon som har cancer är du välkommen att skriva på vårt forum eller anmäla dig på vår vänförmedling Snacka.

 

Sköt om dig!

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-08-07

Varför får jag göra massor av kontroller utan ha f...

Varför får jag göra massor av kontroller utan ha fått svar på mitt cellprov?

Hej

Vi kan tyvärr inte svara på det då vi inte vet de medicinska omständigheterna

För bästa svar råder vi dig att kontakta din vårdcentral som tagit provet

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-08-03

Vart vänder man sig om man är över 30??

Vart vänder man sig om man är över 30??

Hej!

 

Självklart är du varmt välkommen att ta del av alla våra informationssidor och filmer även fast du är över 30 år! Om du är över 30 år och vill ha kontakt med andra anhöriga  har vi däremot inte möjlighet att hjälpa dig. Vi rekommenderar dig att du då vänder dig till  Cancerkompisar där du kan få kontakt med någon annan som står nära någon som har cancer eller som har dött av sjukdomen.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-08-01

Min mamma hade en 6cm stor tumör i hjärnan. Som lå...

Min mamma hade en 6cm stor tumör i hjärnan. Som låg i motorik och rörelse centrat. Hon hade tappat kännsel i vänster hand och lite i vänster ben.

Dom har opererat bort den nu ett par dagar sedan men hennes symptom har blivit värre. Och efter operationen så sluddrar hon jättemycket när hon pratar och mister ord. Vad kan det bero på? Kan det va för svullnad efter operation eller har nått gått fel eller kan det va nåt annat?

Hej

Vi kan tyvärr inte uttala oss om det medicinska runt din mammas operation då vi inte känner till alla fakta kring hennes sjukdom. Förstår att du funderar vad som har hänt vid operationen så det bästa för dig är att du pratar med personalen som har hand om henne. Om hon är kvar på sjukhuset finns personalen på avdelningen eller om hon är hemma nu kan man kontakta avdelningen som vårdade henne efter operationen. Hoppas du får svar på dina frågor

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-07-31

Hej! Min nära vän har meningiom grad tre. Jag läser och läser men hittar mycket lite om den här tumörsorten, då de flesta meningiom är godartade. Det verkar som att alla omkring henne är inställda på att hon kommer bli frisk och återställd. Det är svårt att våga ställa frågor till henne och hennes föräldrar. De har ju själva valt att inte prata om framtiden på det sättet med läkarna. Finns det exempel på människor som levt länge och varit friska efter att ha fått samma diagnos? Jag behöver hitta hopp.

Hej!

 

Det stämmer att de flesta meningiom är godartade, bara några procent är grad III-meningiom så det vetenskapliga underlaget är mycket tunnare och data mycket osäkrare. Faktorer som gör att man kan ha hopp om att vara botad är tex om man kunnat operera bort hela meningiomet utan kvarvarande rest. Man brukar också rekommendera strålbehandling efter genomförd operation. I de fallen är både överlevnaden och återfallsrisken bättre och i en del studier till och med riktigt bra med upp mot 80% av patienterna i livet utan tecken till tillväxande sjukdom vid 5-årskontroller.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-08-31

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)