Back to top

Besvarade frågor

vad ar blodcancer

vad ar blodcancer

Hej!

Blodcancer som även kallas Leukemi är en typ av cancer som drabbar benmärgen där våra blodkroppar bildas. Det finns olika typer av Leukemi men generellt innebär sjukdomen en överdriven produktion av vita blodkroppar och det är därför den har fått namnet Leukemi som på grekiskan betyder "vitt blod".

Vill du läsa mer om blodcancer kan du gå in på cancerfonden.se!

Hälsningar Nära Cancer

2015-01-05

För kanske ett år sen märkte jag en liten knöl på ...

För kanske ett år sen märkte jag en liten knöl på min testikel. Men jag visste inte va de kunde vara då. Nu efter tiden har gått och jag vet va det kan vara så finns den fortfarande kvar. Kan det fortfarande vara testikel cancer efter ett år utan att ha haft ont eller något annat som kan innebära att man har det? Eller är det bara en knöl som inte har något med testikelcancer att göra?

Hej!

Vi tycker att det är bra att undersöka det som är eller känns annorlunda med testiklarna. Det behöver naturligtvis inte vara cancer utan kan vara helt andra orsaker till att det finns en knöl, känns ömt eller något annat ovant. Vi tycker att du ska vända dig till din vårdcentral eller om du går i skolan till din skolsköterska.

Vänliga hälsningar

Nära cancer.

Blir man aggressiv av cellgifter ???

Blir man aggressiv av cellgifter ???

Hej!

Ett kort svar på din fråga är: Nej, man blir inte aggressiv av cellgifter!

Däremot kan det finnas andra orsaker till att man under behandling med cellgifter kan känna sig mer trött och irriterad än annars. Det kan också vara andra läkemedel som används som gör att man känner sig mer "uppvarvad" än vanligt och har svårare att koppla av. Ett sådant läkemedel är kortison.

 

Vänliga Hälsningar

Näracancer

Hur länge kan man leva när läkaren säger att nu fi...

Hur länge kan man leva när läkaren säger att nu finns det inget mer att göra?

Hej

När man får ett besked att det inte går att behandla mer kan man oftast inte säga hur lång tid man har kvar att leva. Det beror på vilken typ av cancersjukdom man har och flera andra faktorer spelar också in t.ex hur utbredd sjukdomen är. Andra faktorer kan vara om man har andra sjukdomar utöver cancersjukdomen och den fysiska hälsan kan också spela roll.

Ibland kan det hända att man inte har någon mer behandling att erbjuda men att det senare kommer fram något nytt läkemedel eller behandlingsform  som kan vara aktuell för att bromsa sjukdomsförloppet.

 

Den fråga som du ställer till oss är vanlig från anhöriga och fullt förstålig men tyvärr är det inte lätt att generellt säga hur sjukdomsförloppet kommer att bli.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer  2014-12-27

Hej min sambo fick testikelcancer för lite mer än ...

Hej min sambo fick testikelcancer för lite mer än 1-årsen, allt är bra nu och han har varit på 1-årsen kontroll. Men nu för någon månadsen gjorde han slut med mig, fast vi haft ett bra och kärleksfullt förhållande. Folk i min närhet tror han fått någon form av livskris. Min fråga är, är det vanligt att man får det efter cancern? Och hur långtid brukar de ta innan det går över? Han själv säger att han mår bra men att han inte riktigt vet vad han vill med sitt liv och att han känner sig tom, men vill leva själv. Jag tycker detta låter konstigt eftersom vi inte haft några problem innan och han vaknade upp en dag och sa detta utan jag märkt något! Så tänkte att ni här kanske ha någon information, tack för svar :)

Hej!

 

När en person drabbas av cancer drabbas han/hon nästan alltid också av en kris. Hur krisen blir och när den kommer är olika från person till person. Vid testikelcancer går allt ofta fort från det att man fått sitt diagnosbesked till att man blivit opererad. Beroende på hur tumören ser ut får vissa killar tilläggsbehandling i form av cytostatika, medan andra är färdigbehandlade i och med operationen och ska därefter fortsätta sitt liv "som vanligt".Vår erfarenhet är att många som drabbats av testikelcancer får en krisreaktion lång tid efter att de varit sjuka. Den kan komma flera år senare. Det är vanligt att den drabbade då säger att allt gick så fort och att han efter operationen bara ville tillbaka till det "vanliga livet" och inte låta sjukdomen påverka honom.

 

Eftersom cancer kan vara en dödlig sjukdom, tänker de allra flesta som drabbas av sjukdomen på döden. Känslan av att "det händer andra men inte mig" har raserats och saker som tidigare i livet som känts viktiga kan få en lägre prioritet och få lämna plats för andra saker som nu får högre prioritet.

Troligen har din fd sambo förändrat sin syn på livet efter sin cancersjukdom och behöver nu tid för att fundera ut hur han nu vill leva sitt liv.

 

Vi önskar er allt gott!

 

Nära Cancer

2014-12-23.

Hej! Jag skulle vilja ställa 2 frågor: 1. Min pa...

Hej!

Jag skulle vilja ställa 2 frågor:

1. Min pappa gick bort i tjocktarmscancer för 6 månader sedan. Vad är riskerna för att detta skulle vara ärftligt och kan man göra något för att förebygga sjukdomen i sådana fall?

2. Jag upplever att jag har svårt att komma tillbaka till ett normalt liv och att sköta vardagliga ting som inte borde vara ett problem, upplever jag som svårt. Vad kan man göra och finns det hjälp att få?

Man känner sig rätt så utelämnad av sjukvården i den här situationen så tack för att ni finns!

Hej!

 

Risken för att din pappas tjocktarmscancer beror på en genetisk defekt är relativt liten. Siffror visar att endast 3-15 % av alla upptäckta fall av tjocktarmscancer beror på ärtliga faktorer. Det man kan göra själv för att förebygga uppkomsten av cancer är att äta en varierad och allsidig kost. Undvika rött kött. Motionera regelbundet samt undvika rökning och alkohol. Om du vill läsa mer kan du gå in på cancerfonden.se

 

Sorgebearbetning är ofta en lång process som måste få ta den tid den tar. Hur sorg hanteras är väldigt individuellt. Till exempel kan en del må bra av att få prata med andra som befinner sig i en liknande situation, medan andra får utlopp för sina känslor genom att aktivera sig med olika saker. Det som är viktigt att komma ihåg är att alla känslor är tillåtna, inte bara sorg utan även ilska och glädje. Vilken metod som är bäst för dig när det gäller sorgebearbetning är därför svårt för någon annan att svara på, men för att få tips och råd titta gärna under flikarna Hopp och Sorg samt Leva nära cancer. 

 

Hälsningar Nära Cancer

2014-12-18

HEj min mamma fick för 2 månader sen reda på att h...

HEj min mamma fick för 2 månader sen reda på att hon hade cancer som skaver i mot en muskel i högra benet hon har legat inlagd och gjort operationer och även gjort kemo som inte hjälpte hon fick tarmvred under kemon och dom var tvungen och göra en akut operation på henne hon har nu slang i näsan där allt från magen går igenom och hon får blod och näring via dropp jag såg henne för första gången i går på 2 månader läkarna säger att hennes cancer sprider sig och att dom ska försöka bränna bort det med laser min fråga är hur ofta är det att dom lyckas få bort det med laser och hur stor är chansen att hon kan leva vidare ett par år till om det är så att dom lyckas få bort det?

Hej!

 

Det är mycket som har hänt din mamma på kort tid. Hon har drabbats av olika komplikationer och den första cancerbehandlingen med operation och cellgifter fick inte önskad effekt. Istället har cancern fortsatt att sprida sig.

 

Kan det vara strålbehandling läkarna vill ge din mamma nu? Laser används ibland vid cancer, till exempel om en tumör sitter i vägen i ett luftrör, men det är inte så vanligt som cancerbehandling.

Strålbehandling mot metastaser till exempel i lungorna, kan göra att de bromsas i sin tillväxt eller att metastaserna dör helt.

 

Det går inte för oss att säga hur chanserna ser ut för din mamma. Eftersom läkarna planerar en ny behandling så tror de att det finns en chans att den ska hjälpa. Men om det är hjälp för stunden eller om man tror att den kan hjälpa i flera år vet inte vi på Nära Cancer. Be om ett samtal med läkarna så att de får berätta vad de tror.

 

Med vänliga hälsningar,

 

Nära cancer

20141218

När kan man se att döden närmar sig? Min pappa är ...

När kan man se att döden närmar sig? Min pappa är så trött och orkar inte vara uppe längre stunder. Men aptiten är det inget fel på.

Hej!

Det är inte så lätt att tolka tecknen på när döden närmar sig.

En viktig faktor du tar upp är trötthet. Cancer leder ofta till stor trötthet. Andra tecken är minskad matlust, viktnedgång. Att bli svag eller andfådd kan också vara tecken på försämring. Vi har skrivit om hur det kan vara här.

Ibland kan en infektion göra att en person med cancer blir mycket dålig, men återhämtar sig lite. Cancerbehandlingar som cellgifter kan också ge symptom som trötthet och illamående.

Med vänliga hälsningar,

Nära Cancer

2014-12-18

Hej jag undrar hur försäkringar funkar?menar det m...

Hej jag undrar hur försäkringar funkar?menar det måste ju gå att få reda på när och ungefär hur länge man haft cancer?för om man opererat bort en tumör eller kroppsdel,så kanske man haft försäkring då, men inte när man operera sig! Pengar blir ett stort problem för sjukskrivningar och friskförklarad, men ingen ork psykologiskt att jobba eller fysiskt. Svårt att få människor att förstå!!!! Även svårt förklara sig hur man mår!sitter i moment 22! Finns det nå ombud eller vart ska man vända sig! Konstigt allt för är som om andra bestämmer hur man mår inte en själv!så olika människor och statliga myndigheter tar olika beslut själva även läkare utan att fråga människan hur den mår!mvh Anders

Hej!

 

Beroende på vilka privata försäkringar man tecknat innan man blivit sjuk, kan man ha rätt till ersättning från sitt försäkringsbolag när man drabbats av cancer. Har man en anställning kan också arbetsgivaren ha tecknat en försäkring för sina anställda som kan träda i kraft vid en cancerdiagnos. Eftersom det är olika avtal för olika privatpersoner och arbetsplatser är vårt råd att du kontaktar ditt eget försäkringsbolag och eventuellt din arbetsförsäkring för att se vad som gäller för just dig.

 

Om du har en mycket ansträngd ekonomi eller vill komma på rehabvistelse kan du söka fondmedel. Vissa fondansökningar behöver läkarintyg och kuratorsutlåtande, men en del kan du söka själv genom att skriva ett personligt brev. Exempel på fonder är:  Cancerrehabfonden , Cancer- och Allergifonden , Cancerhjälpen , Curo och Sveriges Cancersjukas Riksförbund .

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

2014-12-16.

Vad kan man göra för roligt med sin 14 åriga kompi...

Vad kan man göra för roligt med sin 14 åriga kompis som har cancer?

Hej!

 

Ni kan umgås som vanligt och hitta på roliga grejer, så länge din kompis känner att hon/han orkar och vill. Det viktiga är att du visar att du fortfarande finns där för din vän.  Att kunna vara som vanligt och ha roligt är minst lika viktigt som att kunna få stöd när saker känns svårt, så fråga din kompis vad just hon/han vill göra.

Hälsningar,


Nära Cancer
2014-12-10

vad ar blodcancer

Hej!

Blodcancer som även kallas Leukemi är en typ av cancer som drabbar benmärgen där våra blodkroppar bildas. Det finns olika typer av Leukemi men generellt innebär sjukdomen en överdriven produktion av vita blodkroppar och det är därför den har fått namnet Leukemi som på grekiskan betyder "vitt blod".

Vill du läsa mer om blodcancer kan du gå in på cancerfonden.se!

Hälsningar Nära Cancer

2015-01-05

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)