Back to top

Besvarade frågor

Hej jag är styv papa till vår flicka som har fått ...

Hej jag är styv papa till vår flicka som har fått cancer i högra njure ca3,5cm. Hur farligt är det att ta bort tumören

Ock hur många timmar tar det att får vårt det mvh Marc

Hej!

 

Vi har för lite information om din styvdotter och hennes sjukdom för att kunna besvara din fråga. Det bästa du kan göra är att fråga den vårdpersonal som är ansvarar för din styvdotters behandling.

 

Med Vänlig Hälsning

Nära Cancer 141121 

Jag har alltid huvudvärk och få ofta finnar i ansi...

Jag har alltid huvudvärk och få ofta finnar i ansikte och i hela min kropp på ryggen eller i på huvudet .

Hej!

Din fråga leder inte i första hand tankarna till någon cancersjukdom. Vi får uppfattningen om att du är i skolåldern och bör i så fall ta hjälp av din skolsjuksköterska. I annat fall rekomenderar vi dig att ta kontakt med din vårdcentral.

 

Med Vänlig Hälsning

Nära Cancer 141121

Hej! Min man fick diagnos testikelcancer ifjol och...

Hej! Min man fick diagnos testikelcancer ifjol och opererade bort primärtumören och fick 4 kurer med olika cytostatikum eftersom det visade sig finnas två st metastaser i ena lungan. Behandling var framgångsrik och sänkte tumörmarkörer inom normala värden. Men man kunde se på röntgen att det fanns en lungförändring. Men som läkarna påstod vara en ärrbildning pga blodproppar som uppstod under behandlingen. Nu i år (sep) fick han göra en pef-röntgen i Uppsala som visade att det fanns 3st metastaser i lungan. Han fick en högdosbehandling och vara nära på att mista livet. Tumörmarkörena sjönk från 300 till 40. Sedan fick han en mildare dos pga att benmärgen hade svårt att återhämta sig och kroppen tagit skada. Nu tror läkarna att tumörena som är kvar blivit resistenta och att inte hans benmärg orkar en kraftigare behandling. Värderna ligger fortfarande på 40 och dom menar på att just nu får han bara i bromsningsyfte. Att inget annat finns att göra. Kirurgiskt ingrepp säger dom inte är möjligt för dom inte sitter samlade på ett ställe i lungan. Och strålning gör dom inte heller. Undrar nu finns det inget annat sätt än vad dom säger? Någon annan cellgift, strålining eller operation? Vi vill inte nöja oss med att det finns inget vi kan göra, den är obotbar.. Snälla hjälp oss så vi får svar på ett bra sjukhus eller metoder utomlands.. Någon läkare/forskare som kan hjälpa oss så min man blir frisk. Mvh Elin

Hej Elin!

 

Din man har fått högdosbehandling för att bli botad från ett återfall av testikelcancer. Det har inte hjälpt fullt ut, utan det finns cancer kvar. Nu har ni fått veta att behandlingar kan bromsa sjukdomen men inte få bort den helt.

I första hand föreslår vi att du och din man ber om ett till läkarbesök på hans klinik, där du kan få svar på dina frågor om varför de bedömmer att just detta är den bästa behandlingen. Om ni önskar, har en person med cancer också rätt till en "second opinion" på ett annat sjukhus. Det får man genom att en läkare på hemsjukhuset skickar en remiss.

 

Hälsningar,

 

Nära Cancer

20141118

Hejsan. Min pappa har obotlig hud cancer. Han har ...

Hejsan.

Min pappa har obotlig hud cancer. Han har genomgått olika cellgiftsbehandlingar och nu sist immun terapi med yervoy. Men nu är han s trött att han inte orkar vara uppe, mest som 2 tim per dag. Hans körtlar blommar ibland upp men går tillbaka igen. I torsdags även hans ens testikel. Läkaren skrev senast i förra veckan i hans läkar intyg att han hade hepatit. Vad är det som händer? Är det cancern som börjar ta överhand?

Hej!

 

På din beskrivning låter som din pappa är mycket sjuk. Om detta är tillfälligt eller på grund av att cancern blivit värre kan inte vi på Nära Cancer veta. Försök fråga din pappa, hans läkare eller sköterska om detta. Det är viktigt att hela familjen får veta vad som händer.

Hepatit betyder inflammation i levern, vilket man kan få av flera olika orsaker. Hepatit kan oavsett orsak leda till stor trötthet.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

20141118

Vad är överlevdasprognosen om man har ett oligoden...

Vad är överlevdasprognosen om man har ett oligodendrogliom som man fått både cytostatika och strålning för samtidigt?

Hej!
Det finns olika allvarlighetsgrader av hjärntumören oligodendrogliom. Sjukdomen klassificeras efter så kallad WHO-grad och utefter vilka mutationer cancercellerna har. Prognosen varierar mycket mellan de olika grupperna.
Tidigare gavs strålning och cytostatika samtitidigt bara vid de allvarligaste formerna (högmaligna), men på senare tid ger man ibland denna behandling även till andra oligodendrogliom (lågmaligna).
De studier som finns visar också på olika prognos. Bland de med mer allvarligt oligodendrogliom varierar medianöverlevnaden, alltså hur länge hälften av de som insjuknat lever, till mellan tre år och femton år. Sedan varierar det dessutom beroende på hur man är opererad, hur gammal man är och vilka övriga sjukdomar man har med sig.
  
Bäst är att prata med ansvarig läkare eller kontaktsjuksköterska för att få reda på mer om hur det är för just dig/din anhörig.

 

 

Hälsningar,

Nära Cancer

20141118

Min pappa har fått tjocktarmcanser. Är det ärftlig...

Min pappa har fått tjocktarmcanser. Är det ärftligt ? Kommer jag också få det nu? Ingen i släkten har haft det, vad vi känner till iallafall?

Hej!

 

Det vanligaste är att tjocktarmscancer inte är ärftligt. Då finns det ingen ökad risk att du ska drabbas av samma sjukdom. Du kan läsa mer om ärftlig cancer här.

 

Hälsningar,

 

Nära Cancer

20141118

När cancern har tagit överhand i kroppen hur långt...

När cancern har tagit överhand i kroppen hur långt tar det då innan man somnar in?

Hej!

Här kan du läsa om hur det kan vara när någon somnar in av cancer.

 

Vänliga hälsningar,

Nära Cancer

20141118

Hej! Först vill jag tacka er från bra svar angåend...

Hej! Först vill jag tacka er från bra svar angående min mammas metastas i lymfkörteln! Hon blev opererad redan igår så bara en veckas väntan sedan proverna. Tyvärr var det mer än vad de tänkt när de började operera! Nerven som håller uppe munnen har skurits bort och hon kan bara sluddra och all mat rinner ut! Det är fruktansvärt! Min mamma har alltid varit vacker och det är hemskt att se henne så! Jag lider så med henne! Har hört att man kan ta nerver från underbenet som ej används för att korrigera ansiktet! Var kan man få hjälp med det? Vem ska jag kontakta? Jag vill göra allt för att hon ska ha livsgnistan kvar. Jag älskar henne så enormt mycket! Hälsning Jenny

Hej!

 

Tack för att du hör av dig igen. Det har inte gått så lång tid sedan operationen, så det kan fortfarande ske förbättringar. Det är läkarna som har opererat din mamma som  kan svara på om det går att laga nerven eller ej. Fråga dem eller sköterskorna som tar hand om din mamma.

 

Hälsningar,

 

Nära Cancer

2014-11-18

Hej! Tänkte höra om någon har någon som helst susn...

Hej! Tänkte höra om någon har någon som helst susning om hur lång tid det kommer att ta innan något mer och bättre botemedel mot någon typ av cancer kommer att upptäckas?

Är någon nära på att komma på någon nytt, bra eller positivt inom cancer?

Hej!

 

Det är helt klart mycket som är på gång inom cancerforskningen. Ett område där det forskas mycket just nu är hur man kan aktivera kroppens eget immunförsvar mot cancer. Ett annat område handlar om vilken roll stödjecellerna i kroppen har för att cancerceller ska kunna växa. Forskningen idag handlar också om att bättre förstå exakt vad som går fel i cellerna när det blir cancer, och att hitta läkemedel som påverkar just den processen. Det sker framsteg hela tiden.

Hälsningar,

Nära Cancer

20141113

Hej jag är 14 år och har en knöl på bröstvårtan so...

Hej jag är 14 år och har en knöl på bröstvårtan som gör väldigt ont vad har ni för tips är väldigt orolig

14årig tjej

Hej!

 

När man är i tidiga tonåren, som du är nu, händer det mycket i kroppen. Brösten utvecklas och kan upplevas annorlunda. De kan kännas ömma och ibland knöliga. Dessa förändringar kan skilja sig åt mellan olika individer, men är en del av puberteten och är helt naturliga. Det är mycket hormoner i omlopp och likaväl som man kan få finnar i ansiktet, kan dessa även uppkomma på t.ex. ryggen och/eller bröstet/bröstvårtan.

 

Du kan läsa mer om tjejers bröst på UMO:s hemsida.

 

Sannolikheten att det du beskriver skulle vara något farligt, som en cancertumör, är väldigt liten. Om knölen kvarstår och du fortfarande känner dig orolig, råder vi dig att ta upp detta med exempelvis skolsköterskan eller på någon ungdomsmottagning.

 

Med vänlig hälsning

 

näracancer 2014-11-12

Hej jag är styv papa till vår flicka som har fått cancer i högra njure ca3,5cm. Hur farligt är det att ta bort tumören

Ock hur många timmar tar det att får vårt det mvh Marc

Hej!

 

Vi har för lite information om din styvdotter och hennes sjukdom för att kunna besvara din fråga. Det bästa du kan göra är att fråga den vårdpersonal som är ansvarar för din styvdotters behandling.

 

Med Vänlig Hälsning

Nära Cancer 141121 

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)