Back to top

Besvarade frågor

får man sola solarium då man tar cellgift?

får man sola solarium då man tar cellgift?

Hej!

 

Generellt brukar vi avråda från stark solstrålning, både i den vanliga solen och i solarium.

När man är under cytostatikabehandling är risken för att få en överpigmentering i huden större och man kan få bestående färgförändringar.

 

Solning i solarium ökar dessutom risken för hudcancer, särskilt om man solar i unga år.

Du kan läsa mer om solariesolning under Risker och skydd, samt på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer 2015-01-20

Hej mun manhar sedan2012 diagnosen melignt melanom...

Hej mun manhar sedan2012 diagnosen melignt melanom haropererats 2 ggr och har ny fått 4 behandlingar av yervoy tyvärr fick han efter sista behandlingen en infektion på en av knölarna har flera vid ärmen bröstet och ärmhålan vad är prognosem

Hej!

 

Malignt melanom med spridning i kroppen är en allvarlig sjukdom. Yervoy är en ny cancermedicin som hos en del patienter kan ha mycket bra effekt. Vilket innebär att enstaka patienter till och med kan bli helt friska. Hur bra tumörkrympning man kan uppnå kan inte värderas innan det har gått någon månad efter avslutad Yervoy-behandling.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer 2015-01-20

Hej. Jag förstår att detta är jättesvårt att svara...

Hej. Jag förstår att detta är jättesvårt att svara på, men hur bra kan man se huruvida en hjärntumör är avgränsad eller inte? Min pojkvän har gjort datortomografi och skiktröntgen (kanske nåt mer) och läkarna tycker det ser ut som om tumören inte har nått de områden som gör att den kan opereras. Men hur stora är riskerna att man ser fel på en sådan bild, ungefär? Om det går att säga något om det.

Hej!

 

För att utreda en hjärntumör görs en skiktröntgen, samma som CT och en magnetkameraundersökning, MR. Ibland behövs fler undersökningar för att bedömma om det går att operera.  Även under operationen kan olika undersökningar visa vad som är tumör och vad som är friskt, och flera sådana metoder utvecklas.

 

Vid hjärntumörer är målet att operera bort så mycket som möjligt. Det går inte alltid att se på en gång om allt är borta eller inte. Ofta kompletteras operationen med strålning och cellgifter för att få bäst effekt. 

 

Det går inte att säga exakt hur ofta en röntenbild ser ut på ett visst sätt och hur det då ser ut i verkligheten. Kirurgerna gör en helhetsbedömning av alla röntgenbilder, magnetkameran, hur personen mår och vad hen har för symptom innan de bestämmer om det går att operera eller ej.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-01-19

Kostar det att hitta en "snackkompis" ?

Kostar det att hitta en "snackkompis" ?

Hej!

Snacka är gratis. Gå till den här sidan så ser du hur du gör för att få personlig kontakt med någon i en liknande situation som du själv.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-01-19

Hej, jag vet inte riktigt hur jag ska formulera mi...

Hej, jag vet inte riktigt hur jag ska formulera min fråga, men jag undrar liksom, tillexempel, om man får lungcancer, vad är det man dör av, fylls lungorna med cancer? Och vad är ens cancer, hur ser det ut? Jag förstår liksom inte vad det är som händer, jag såg min mamma dö i lungcancer, och vad var det som hände med hennes kropp, varför slutade hon andas? Mammas cancer spred ju sig till massa områden i kroppen men, jag menar, vad betyder det när "cancern spred sig"? Är det liksom en klump av massa, ja, av massa vad? Så många konstiga frågor men jag har funderat för länge och håller på att bli galen..

Hej!

 

Det är inga konstiga frågor du har, det är snarare så att vi faktiskt inte har alla svaren.

 

Cancer är celler som blivit förändrade och delar sig för mycket. När cancer sprider sig, bildar metastaser, handlar det om att cancerceller åker iväg från sin ursprungsplats med blodet eller lymfan. De fastnar sedan på ett nytt ställe och börjar dela sig så att det så småningom bildas en tumör, en knöl, där också. 

 

Din mammas lungcancer kan ha påverkat lungorna så att de inte fungerade lika bra längre. Men cancern fyller inte upp hela lungorna, utan det finns frisk lungvävnad också.

Så vad är det egntligen som gör att man kan dö av cancer? Cancern påverkar hela kroppen på grund av att den tar så mycket energi och den bildar skadliga ämnen. Det här gör att personen med cancer blir trött, går ner i vikt, kanske får feber. Kombinationen av att cancern förstör den friska vävnaden där den växer och av den påverkar hela kroppens funktion gör att kroppen inte orkar till slut utan personen dör.

 

Vi har gjort flera filmer där du kan lära dig mer: Så funkar cancer och Vad är egentligen cancer?

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-01-16

Hej jag är en tjej på 14 år som har mörkt av runda...

Hej jag är en tjej på 14 år som har mörkt av runda lagom stora knölar "innanför" bröstvårtorna..! Behöver jag vara orolig??

Hej!

 

Du behöver inte vara orolig! När brösten växer känns ofta brösten knöliga av alla mjölkkörtlar och mjölkgångar som bildas inne i brösten. Det är troligen dem du känner.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-01-14.

Hej! Jag är 19 år gammal och för ca två år sedan f...

Hej!

Jag är 19 år gammal och för ca två år sedan fick min mamma cancer och genomgick både cellgiftsbehandling och strålning. Idag är hon tack och lov frisk och återfallsrisken är minimal och våra liv har sakta men säkert börjat återgå till det normala.

Mitt problem just nu är att jag är så himla rädd för att själv få cancer. Det enda jag tänker på är att jag själv kan drabbas. Varenda gång jag får ont någonstans tänker jag " det är cancer, jag kommer dö". Det har blivit en besatthet och ibland önskar jag att jag bara kunde få cancer och överleva så att jag "har det gjort". Det är helt sjukt att tänka så, jag vet, men jag är så rädd för att drabbas, ibland får jag panikattacker och blir alldeles hysteriskt rädd. Jag lever väldigt hälsosamt just för att minimera riskerna att drabbas av cancer, jag motionerar regelbundet, äter vegansk och gör i princip allt WHO rekommenderar. Jag undrar hur stor sannolikheten är för mig att drabbas av cancer?

Tack för att ni finns och svarar på frågor!

Hej

Att du är orolig för att själv drabbas av cancer när någon i din närhet varit sjuk är helt naturligt och förståeligt. Vilka faktorer som påverkar uppkomsten av cancer är däremot olika beroende på vad det handlar om för typ av cancer. Generellt sett anses cirka 10 procent av alla cancerfall bero på rent ärftliga faktorer. Vill du läsa mer om ärftlighet kan du gå in på vår sida ärftlig cancer.

Sannolikheten att du bär på en defekt gen som skulle kunna utvecklas till cancer är alltså rätt liten, men din oro att drabbas verkar ha stor inverkan på ditt liv. För att lindra oron och kunna gå vidare kan du behöva hjälp utifrån. Finns det någon i din närhet som du kan få stöd av? Du skulle även kunna bli hjälpt av att prata med någon utomstående. Det kan exempelvis vara någon i en liknande situation, via vårt forum eller snacka-funktion, eller en kurator från din mammas klinik /din egen vårdcentral. Du är inte ensam om dina tankar, så våga fråga och prata om det! Att få utlopp för sina tankar och känslor är ett stort steg i rätt riktning.

Hälsningar Nära Cancer
2015-01-12

vad ar blodcancer

vad ar blodcancer

Hej!

Blodcancer som även kallas Leukemi är en typ av cancer som drabbar benmärgen där våra blodkroppar bildas. Det finns olika typer av Leukemi men generellt innebär sjukdomen en överdriven produktion av vita blodkroppar och det är därför den har fått namnet Leukemi som på grekiskan betyder "vitt blod".

Vill du läsa mer om blodcancer kan du gå in på cancerfonden.se!

Hälsningar Nära Cancer

2015-01-05

För kanske ett år sen märkte jag en liten knöl på ...

För kanske ett år sen märkte jag en liten knöl på min testikel. Men jag visste inte va de kunde vara då. Nu efter tiden har gått och jag vet va det kan vara så finns den fortfarande kvar. Kan det fortfarande vara testikel cancer efter ett år utan att ha haft ont eller något annat som kan innebära att man har det? Eller är det bara en knöl som inte har något med testikelcancer att göra?

Hej!

Vi tycker att det är bra att undersöka det som är eller känns annorlunda med testiklarna. Det behöver naturligtvis inte vara cancer utan kan vara helt andra orsaker till att det finns en knöl, känns ömt eller något annat ovant. Vi tycker att du ska vända dig till din vårdcentral eller om du går i skolan till din skolsköterska.

Vänliga hälsningar

Nära cancer.

Blir man aggressiv av cellgifter ???

Blir man aggressiv av cellgifter ???

Hej!

Ett kort svar på din fråga är: Nej, man blir inte aggressiv av cellgifter!

Däremot kan det finnas andra orsaker till att man under behandling med cellgifter kan känna sig mer trött och irriterad än annars. Det kan också vara andra läkemedel som används som gör att man känner sig mer "uppvarvad" än vanligt och har svårare att koppla av. Ett sådant läkemedel är kortison.

 

Vänliga Hälsningar

Näracancer

får man sola solarium då man tar cellgift?

Hej!

 

Generellt brukar vi avråda från stark solstrålning, både i den vanliga solen och i solarium.

När man är under cytostatikabehandling är risken för att få en överpigmentering i huden större och man kan få bestående färgförändringar.

 

Solning i solarium ökar dessutom risken för hudcancer, särskilt om man solar i unga år.

Du kan läsa mer om solariesolning under Risker och skydd, samt på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer 2015-01-20

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)