Back to top

Besvarade frågor

Har precis i dagarna fått reda på att min mor har ...

Har precis i dagarna fått reda på att min mor har cancer. Hittills vet man inte var den ursprungliga tumören sitter utan man har bara sett metastaser i hela ryggen, lungorna och levern. Troligaste platsen för tumören just nu är tarmen men man har på röntgen och gastroskopi inte hittat något. Nu inväntar vi besked på den biopsi som gjorts på levern och det beräknas ta 2-3 veckor. Så länge ska hon så smärtstillande för den rätt omfattande värk hon har, troligen på grund av metastaserna i svanskotan som trycker på nerver vilket också orsakar förlamning i delar av underkroppen. Nu har jag några frågor som ansvarig läkare inte kunnat svara på och som ni inte heller säkert kan svara på...

1) När det finns metastaser utbredda på det här sättet antar jag att det är att räkna med att tillståndet är livshotande. Vad jag kan se på 1177, canserfonden mfl så beror levnadstiden hon har kvar på var cancern startade. Går det att anta något baserat på det vi vet idag eller måste vi få svar på proverna från levern?

2) Idag vårdas hon på ortopeden eftersom hon hamnade där först då hon sökte för smärtan i rygg och ben. Nu är planen troligen att hon ska fortsätta vårdas där eller på annan allmän avdelning för smärtlindring de kommande veckorna tills mer information finns. Är det rimligt eller borde hon skrivas in på kirurg/onkologen?

3) Provet som togs vid lever biopsin ska enligt läkaren ta 2-3 veckor att få svar på. Beror det på att det behöver odlas eller är det bara den allmänna väntetiden på provhanteringen?

4) Är det rimligt att hon bara ska behandlas med smärtlindrande (idag morfin) eller borde metastaserna i ryggen behandlas innan man vet mer för att minska smärtan på det sättet? Eller finns det nackdelar med att behandla innan man vet mer?

5) Kunskapstörstig som man blir av att inte kunna hjälpa till mer har jag läst att man av skelettmetastaser kan få malign hyperkalcemi vilken har symptom som min mor haft de senaste 8-10 veckorna nämligen extrem förstoppning, trötthet, törst och mycket illamående. Detta har läkarna inte pratat om och jag har missat att fråga mer kring detta. Är detta något som är troligt och som jag bör fråga mer om och se till att få undersökt eller är det något som man alltid tar prover på och avfärdar?

Tack på förhand för era svar. Att få svar även om det inte är några exakta svar betyder mycket nu när allt är lite förvirrat och stökigt.

Hej!

 

Du och din mamma har just fått reda på att hon har cancer, och den har spritt sig till flera organ. Naturligtvis blir det många frågor, vi ska försöka svara.

 

1) Vad är prognosen? Precis som du läst så är prognosen beroende på vad det är för typ av cancer. Det kan variera kraftigt. Även när din mamma fått en exakt diagnos så går det inte uttala sig om framtidsutsikterna på en gång. Om din mamma tål cellgifter eller annan onkologisk behandling så kommer hon få det. Sedan får man se vad detta får för effekt på cancern  och då kan man säga mer om framtiden.

 

2) På vilken avdelning ska din mamma vårdas innan diagnosen är fastställd? Det här ser olika ut på olika sjukhus. Det är inte helt ovanligt att cancer upptäcks på det här sättet, så ortepederna har varit med om situationen förut. Om du vill kan du höra om din mammas läkare har diskuterat utredningen med en onkolog eller kirurg.

 

3) Varför tar det 2-3 veckor att få svar på leverbiopsin? För att få en så säker diagnos som möjligt måste biopsin prepareras på olika sätt. Detta arbete tar en viss tid. Sedan tillkommer tid för läkaren att undersöka preparatet när det är färdigt. 

 

4) Måste det finnas en diagnos innan behandlingen startar? Grundregeln är att det måste finnas en diagnos, det vill säga att man måste veta vilken cancer det är, innan behandling påbörjas. Olika cancerformer behandlas på olika sätt. Då cancerbehandlingar kan medföra risker och biverkningar är det viktigt att ha rätt behandling från början.

Du nämner dock ett faktum som gör att man kan överväga tidigare behandling. Det är att du säger att din mamma drabbats av delvis förlamning på grund av metastaser i ryggen. Om läkarna bedömmer att strålbehandling mot dessa metasaser kan minska på trycket så kan det ibland göras utan att diagnosen är säker, för att rädda nerverna. Kortison kan också göra att trycket på nerverna minskar och att förlamningen blir bättre. 

 

5) Om malign hypercalcemi. Då cancermetastaser bryter ner skelett så frigörs kalk, kalcium, i blodet. Om kroppen inte hinner reglera detta så kan man få hyperkalcemi, alltså för mycket kalk i blodet. Symptomen du beskriver med trötthet, illamående och förstoppning kan stämma, men kan också bero på den övriga cancersjukdomen. Kalk, som brukar skrivas Ca i labblistorna, tas ofta som ett rutinblodprov. Men fråga gärna, det är en enkel undersökning. Om din mamma har hypercalcemi behandlas detta med vätskedropp och med medicin som binder kalket. För detta behöver man inte veta vilken typ av cancer det är.

 

Sammanfattningsvis så behöver din mamma vänta ett par veckor på en exakt diagnos. Först då kan man sätta in behandling mot cancern. Tills dess finns dock mycket att göra, din mamma behöver få mediciner mot smärtan, illamåendet och andra symptom. Om det bedöms hjälpsamt kan strålbehandling mot ryggen och kortison också vara aktuellt.

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-01-29

Jag är så satans rädd att dö, inte få umgås med mi...

Jag är så satans rädd att dö, inte få umgås med min flickvän, familj eller vänner något mer. Fick nyligen ett återfall i levercancer, operationen sker nästa vecka, inga spridningar men dock 4 små tumörer som visade sig, när man läser över denna sortens cancer så finns det inget positivt. Gillar inte att prata med min läkare om min diagnos, allt som nämns är endast det negativa känns det som. Jag har druckit väldigt lite alkohol under mina 20 år, fick min diagnos vid 17 års ålder och opererades nästan direkt. Fick nyligen reda på att det kommit tillbaka, varför ska jag tro att det kommer gå bättre nu? Jag har lust att ge upp, vill bara leva mitt vanliga liv igen.

Hej

Att själv drabbas av cancer innebär en tuff utmaning som skakar om hela ens tillvaro. Att vara tvungen att anpassa sitt liv och hantera detta svåra innebär en omvälvande kris för både en själv och personerna i ens omgivning. Hur man hanterar situationen är olika från person till person och det finns inga enkla svar. För att läsa mer om detta kan du gärna gå in på vår sida om kris.

 

Det kan vara svårt att klara allt själv så tillåt dig att ta hjälp av andra. Förutom stöd från familj, vänner och flickvän kan det ofta vara skönt att få prata med någon utomstående. Det skulle kunna vara en kurator på kliniken du tillhör eller en person som varit i liknande situation, genom exempelvis ung cancer eller cancerfonden.

 

Att leva i ovisshet är inte lätt och ibland är det svårt att sia om framtiden. Försök att ta en sak i taget och fokusera på din operation nu i första hand. Viktigt är även att du vågar prata och ställa frågor till din läkare, även om det tar emot.

Hälsningar

 

Nära Cancer
2015-01-29

Stråk på lungorna - försvinner det av sej själv?

Stråk på lungorna - försvinner det av sej själv?

Hej!

 

Stråk på lungorna är en beskrivning av hur en röntgen av lungorna ser ut. Orsaken till att röntgenbilden ser ut så kan variera. Det kan till exempel bero på en infektion eller ses efter strålbehandling. Så stråken kan försvinna av sig själv, om det är något som kan läka.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-01-26

får man sola solarium då man tar cellgift?

får man sola solarium då man tar cellgift?

Hej!

 

Generellt brukar vi avråda från stark solstrålning, både i den vanliga solen och i solarium.

När man är under cytostatikabehandling är risken för att få en överpigmentering i huden större och man kan få bestående färgförändringar.

 

Solning i solarium ökar dessutom risken för hudcancer, särskilt om man solar i unga år.

Du kan läsa mer om solariesolning under Risker och skydd, samt på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer 2015-01-20

Hej mun manhar sedan2012 diagnosen melignt melanom...

Hej mun manhar sedan2012 diagnosen melignt melanom haropererats 2 ggr och har ny fått 4 behandlingar av yervoy tyvärr fick han efter sista behandlingen en infektion på en av knölarna har flera vid ärmen bröstet och ärmhålan vad är prognosem

Hej!

 

Malignt melanom med spridning i kroppen är en allvarlig sjukdom. Yervoy är en ny cancermedicin som hos en del patienter kan ha mycket bra effekt. Vilket innebär att enstaka patienter till och med kan bli helt friska. Hur bra tumörkrympning man kan uppnå kan inte värderas innan det har gått någon månad efter avslutad Yervoy-behandling.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer 2015-01-20

Hej. Jag förstår att detta är jättesvårt att svara...

Hej. Jag förstår att detta är jättesvårt att svara på, men hur bra kan man se huruvida en hjärntumör är avgränsad eller inte? Min pojkvän har gjort datortomografi och skiktröntgen (kanske nåt mer) och läkarna tycker det ser ut som om tumören inte har nått de områden som gör att den kan opereras. Men hur stora är riskerna att man ser fel på en sådan bild, ungefär? Om det går att säga något om det.

Hej!

 

För att utreda en hjärntumör görs en skiktröntgen, samma som CT och en magnetkameraundersökning, MR. Ibland behövs fler undersökningar för att bedömma om det går att operera.  Även under operationen kan olika undersökningar visa vad som är tumör och vad som är friskt, och flera sådana metoder utvecklas.

 

Vid hjärntumörer är målet att operera bort så mycket som möjligt. Det går inte alltid att se på en gång om allt är borta eller inte. Ofta kompletteras operationen med strålning och cellgifter för att få bäst effekt. 

 

Det går inte att säga exakt hur ofta en röntenbild ser ut på ett visst sätt och hur det då ser ut i verkligheten. Kirurgerna gör en helhetsbedömning av alla röntgenbilder, magnetkameran, hur personen mår och vad hen har för symptom innan de bestämmer om det går att operera eller ej.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-01-19

Kostar det att hitta en "snackkompis" ?

Kostar det att hitta en "snackkompis" ?

Hej!

Snacka är gratis. Gå till den här sidan så ser du hur du gör för att få personlig kontakt med någon i en liknande situation som du själv.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-01-19

Hej, jag vet inte riktigt hur jag ska formulera mi...

Hej, jag vet inte riktigt hur jag ska formulera min fråga, men jag undrar liksom, tillexempel, om man får lungcancer, vad är det man dör av, fylls lungorna med cancer? Och vad är ens cancer, hur ser det ut? Jag förstår liksom inte vad det är som händer, jag såg min mamma dö i lungcancer, och vad var det som hände med hennes kropp, varför slutade hon andas? Mammas cancer spred ju sig till massa områden i kroppen men, jag menar, vad betyder det när "cancern spred sig"? Är det liksom en klump av massa, ja, av massa vad? Så många konstiga frågor men jag har funderat för länge och håller på att bli galen..

Hej!

 

Det är inga konstiga frågor du har, det är snarare så att vi faktiskt inte har alla svaren.

 

Cancer är celler som blivit förändrade och delar sig för mycket. När cancer sprider sig, bildar metastaser, handlar det om att cancerceller åker iväg från sin ursprungsplats med blodet eller lymfan. De fastnar sedan på ett nytt ställe och börjar dela sig så att det så småningom bildas en tumör, en knöl, där också. 

 

Din mammas lungcancer kan ha påverkat lungorna så att de inte fungerade lika bra längre. Men cancern fyller inte upp hela lungorna, utan det finns frisk lungvävnad också.

Så vad är det egntligen som gör att man kan dö av cancer? Cancern påverkar hela kroppen på grund av att den tar så mycket energi och den bildar skadliga ämnen. Det här gör att personen med cancer blir trött, går ner i vikt, kanske får feber. Kombinationen av att cancern förstör den friska vävnaden där den växer och av den påverkar hela kroppens funktion gör att kroppen inte orkar till slut utan personen dör.

 

Vi har gjort flera filmer där du kan lära dig mer: Så funkar cancer och Vad är egentligen cancer?

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-01-16

Hej jag är en tjej på 14 år som har mörkt av runda...

Hej jag är en tjej på 14 år som har mörkt av runda lagom stora knölar "innanför" bröstvårtorna..! Behöver jag vara orolig??

Hej!

 

Du behöver inte vara orolig! När brösten växer känns ofta brösten knöliga av alla mjölkkörtlar och mjölkgångar som bildas inne i brösten. Det är troligen dem du känner.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-01-14.

Hej! Jag är 19 år gammal och för ca två år sedan f...

Hej!

Jag är 19 år gammal och för ca två år sedan fick min mamma cancer och genomgick både cellgiftsbehandling och strålning. Idag är hon tack och lov frisk och återfallsrisken är minimal och våra liv har sakta men säkert börjat återgå till det normala.

Mitt problem just nu är att jag är så himla rädd för att själv få cancer. Det enda jag tänker på är att jag själv kan drabbas. Varenda gång jag får ont någonstans tänker jag " det är cancer, jag kommer dö". Det har blivit en besatthet och ibland önskar jag att jag bara kunde få cancer och överleva så att jag "har det gjort". Det är helt sjukt att tänka så, jag vet, men jag är så rädd för att drabbas, ibland får jag panikattacker och blir alldeles hysteriskt rädd. Jag lever väldigt hälsosamt just för att minimera riskerna att drabbas av cancer, jag motionerar regelbundet, äter vegansk och gör i princip allt WHO rekommenderar. Jag undrar hur stor sannolikheten är för mig att drabbas av cancer?

Tack för att ni finns och svarar på frågor!

Hej

Att du är orolig för att själv drabbas av cancer när någon i din närhet varit sjuk är helt naturligt och förståeligt. Vilka faktorer som påverkar uppkomsten av cancer är däremot olika beroende på vad det handlar om för typ av cancer. Generellt sett anses cirka 10 procent av alla cancerfall bero på rent ärftliga faktorer. Vill du läsa mer om ärftlighet kan du gå in på vår sida ärftlig cancer.

Sannolikheten att du bär på en defekt gen som skulle kunna utvecklas till cancer är alltså rätt liten, men din oro att drabbas verkar ha stor inverkan på ditt liv. För att lindra oron och kunna gå vidare kan du behöva hjälp utifrån. Finns det någon i din närhet som du kan få stöd av? Du skulle även kunna bli hjälpt av att prata med någon utomstående. Det kan exempelvis vara någon i en liknande situation, via vårt forum eller snacka-funktion, eller en kurator från din mammas klinik /din egen vårdcentral. Du är inte ensam om dina tankar, så våga fråga och prata om det! Att få utlopp för sina tankar och känslor är ett stort steg i rätt riktning.

Hälsningar Nära Cancer
2015-01-12

Har precis i dagarna fått reda på att min mor har cancer. Hittills vet man inte var den ursprungliga tumören sitter utan man har bara sett metastaser i hela ryggen, lungorna och levern. Troligaste platsen för tumören just nu är tarmen men man har på röntgen och gastroskopi inte hittat något. Nu inväntar vi besked på den biopsi som gjorts på levern och det beräknas ta 2-3 veckor. Så länge ska hon så smärtstillande för den rätt omfattande värk hon har, troligen på grund av metastaserna i svanskotan som trycker på nerver vilket också orsakar förlamning i delar av underkroppen. Nu har jag några frågor som ansvarig läkare inte kunnat svara på och som ni inte heller säkert kan svara på...

1) När det finns metastaser utbredda på det här sättet antar jag att det är att räkna med att tillståndet är livshotande. Vad jag kan se på 1177, canserfonden mfl så beror levnadstiden hon har kvar på var cancern startade. Går det att anta något baserat på det vi vet idag eller måste vi få svar på proverna från levern?

2) Idag vårdas hon på ortopeden eftersom hon hamnade där först då hon sökte för smärtan i rygg och ben. Nu är planen troligen att hon ska fortsätta vårdas där eller på annan allmän avdelning för smärtlindring de kommande veckorna tills mer information finns. Är det rimligt eller borde hon skrivas in på kirurg/onkologen?

3) Provet som togs vid lever biopsin ska enligt läkaren ta 2-3 veckor att få svar på. Beror det på att det behöver odlas eller är det bara den allmänna väntetiden på provhanteringen?

4) Är det rimligt att hon bara ska behandlas med smärtlindrande (idag morfin) eller borde metastaserna i ryggen behandlas innan man vet mer för att minska smärtan på det sättet? Eller finns det nackdelar med att behandla innan man vet mer?

5) Kunskapstörstig som man blir av att inte kunna hjälpa till mer har jag läst att man av skelettmetastaser kan få malign hyperkalcemi vilken har symptom som min mor haft de senaste 8-10 veckorna nämligen extrem förstoppning, trötthet, törst och mycket illamående. Detta har läkarna inte pratat om och jag har missat att fråga mer kring detta. Är detta något som är troligt och som jag bör fråga mer om och se till att få undersökt eller är det något som man alltid tar prover på och avfärdar?

Tack på förhand för era svar. Att få svar även om det inte är några exakta svar betyder mycket nu när allt är lite förvirrat och stökigt.

Hej!

 

Du och din mamma har just fått reda på att hon har cancer, och den har spritt sig till flera organ. Naturligtvis blir det många frågor, vi ska försöka svara.

 

1) Vad är prognosen? Precis som du läst så är prognosen beroende på vad det är för typ av cancer. Det kan variera kraftigt. Även när din mamma fått en exakt diagnos så går det inte uttala sig om framtidsutsikterna på en gång. Om din mamma tål cellgifter eller annan onkologisk behandling så kommer hon få det. Sedan får man se vad detta får för effekt på cancern  och då kan man säga mer om framtiden.

 

2) På vilken avdelning ska din mamma vårdas innan diagnosen är fastställd? Det här ser olika ut på olika sjukhus. Det är inte helt ovanligt att cancer upptäcks på det här sättet, så ortepederna har varit med om situationen förut. Om du vill kan du höra om din mammas läkare har diskuterat utredningen med en onkolog eller kirurg.

 

3) Varför tar det 2-3 veckor att få svar på leverbiopsin? För att få en så säker diagnos som möjligt måste biopsin prepareras på olika sätt. Detta arbete tar en viss tid. Sedan tillkommer tid för läkaren att undersöka preparatet när det är färdigt. 

 

4) Måste det finnas en diagnos innan behandlingen startar? Grundregeln är att det måste finnas en diagnos, det vill säga att man måste veta vilken cancer det är, innan behandling påbörjas. Olika cancerformer behandlas på olika sätt. Då cancerbehandlingar kan medföra risker och biverkningar är det viktigt att ha rätt behandling från början.

Du nämner dock ett faktum som gör att man kan överväga tidigare behandling. Det är att du säger att din mamma drabbats av delvis förlamning på grund av metastaser i ryggen. Om läkarna bedömmer att strålbehandling mot dessa metasaser kan minska på trycket så kan det ibland göras utan att diagnosen är säker, för att rädda nerverna. Kortison kan också göra att trycket på nerverna minskar och att förlamningen blir bättre. 

 

5) Om malign hypercalcemi. Då cancermetastaser bryter ner skelett så frigörs kalk, kalcium, i blodet. Om kroppen inte hinner reglera detta så kan man få hyperkalcemi, alltså för mycket kalk i blodet. Symptomen du beskriver med trötthet, illamående och förstoppning kan stämma, men kan också bero på den övriga cancersjukdomen. Kalk, som brukar skrivas Ca i labblistorna, tas ofta som ett rutinblodprov. Men fråga gärna, det är en enkel undersökning. Om din mamma har hypercalcemi behandlas detta med vätskedropp och med medicin som binder kalket. För detta behöver man inte veta vilken typ av cancer det är.

 

Sammanfattningsvis så behöver din mamma vänta ett par veckor på en exakt diagnos. Först då kan man sätta in behandling mot cancern. Tills dess finns dock mycket att göra, din mamma behöver få mediciner mot smärtan, illamåendet och andra symptom. Om det bedöms hjälpsamt kan strålbehandling mot ryggen och kortison också vara aktuellt.

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-01-29

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)