Back to top

Besvarade frågor

jag är 16 år gammal och tappar hår

jag är 16 år gammal och tappar hår

Hej!

 

Alla tappar mer eller mindre hårstrån dagligen. Om man tappar mycker hår kan det exempelvis bero på stress, kostvanor mm. Det är inte ett symptom på cancer. De som tappar hår i samband med cancer, gör det på grund av cancerbehandling.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-02-10

hej jag har inte haft cancer men jag är gette red ...

hej jag har inte haft cancer men jag är gette red jag har föt en förändring i leven i 4 cm

Hej!

 

Vi antar att du har fått det här beskedet efter en röntgenundersökning. I samband med det brukar läkaren också informera om om det är en godartad eller elakartad förändring. Man kan ha förändringar utan att det är cancer. Eftersom det här oroar dig, råder vi dig att ta ny kontakt med den som gav dig beskedet om att du hade en förändring.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-02-10.

Hej! Min mormor var i affären för ungefär 3-4 daga...

Hej! Min mormor var i affären för ungefär 3-4 dagar sen och när hon kom hem så såg hon att hon hade 3 lila fläkar på huden. Det gorde inte ont på henne. Hon hade en på handen en under benen och en på magen. Det är en lila fläk som är plat man käner inte det, det är liksom under huden. Och det är ungefär lika stort som ett finger avtryck. Vad kan deta vara är det cancer och är det farligt. Ja vore väldigt taksam om ni svarade så fort som möjligt.

Hej!

Din mormors fläckar kan bero på många saker och det är svårt för oss att avgöra vad det är när vi inte har sett dem. Om fläckarna inte försvunnit inom några veckor, råder vi din mormor att gå till sin vårdcentral och kolla upp dem.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-02-10.

Hej! Min mamma gick för en tid sedan bort i vad s...

Hej!

Min mamma gick för en tid sedan bort i vad som diagnostiserades som en primör hjärntumör, av typen sarkom.

Vad jag förstår är detta både en väldigt ovanlig och aggressiv typ av cancer, och det tog endast drygt två månader från diagnos till bortgång.

Jag känner fortfarande att jag har svårt att greppa det hela, kanske främst för att det gick så fort. Men också för att jag inte hittar någon information om den här typen av cancer på svenska. Jag har googlat och googlat, men det finns i princip inget material.

Jag undrar om ni skulle kunna berätta lite mer om den här typen av cancer, hur vanligt det är med hjärntumörer av typen sarkom, eventuell ärtftlighet etc?

MVH En dotter

Hej!

 

Precis som du skriver är det mycket ovanligt med sarkom i hjärnan. Sarkom är ett samlingsnamn för en mängd olika cancerformer som uppstår i muskler, ben och det som kallas stödjevävnader tex celler som omger nervcellerna i hjärnan.

 

Det finns inte så mycket skrivet om dessa sarkom, då det är så ovanliga. Generellt så är sarkom inte ärftliga. Cancerbehandling tidigare i livet kan öka risken för sarkom långt senare. 

 

Vi föreslår att du kontaktar kliniken där din mamma vårdades för att få svar på dina frågor.

 

Vänliga hälsingar,

Nära Cancer

2015-02-09

Smittar hjärntumör. Hur länge har hjärntumör funni...

Smittar hjärntumör. Hur länge har hjärntumör funnits. Vad händer i kroppen när man har hjärntumör?

Hej!

 

Bra att du frågar något många undrar: cancer kan aldrig smitta.

 

Hjärntumörer kan ge symptom som huvudvärk, yrsel och illamående. Dessa besvär brukar vara värst på morgonen och beror på att tumören skapar ett tryck innanför skallbenet. Andra symptom beror mer på var tumören sitter; det kan vara att talet påverkas eller så får man svårt att röra en kroppsdel. Ibland orsakar tumören ett krampanfall.

 

Det går inte säga exakt hur länge man haft en cancer innan den upptäcks. Förmodligen växer tumören olika snabbt i olika faser.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-02-09

Hur stor är risken att en bortopererad hjärntumör ...

Hur stor är risken att en bortopererad hjärntumör kommer tillbaka? En nära mig har nyss opererat sig, läkarna tror att det var medulloblastom, och kirurgen trodde allt gick att operera bort. Det gjordes ett prov på hjärnan när de opererade (typ) och det visade bara hjärnvätska och ryggmärgsvätskan var helt normal. Hur stor är risken för återfall, om de fått bort allt jämfört med om lite av tumören är kvar?

Hej!

 

Medulloblastom är en typ av hjärntumör som kan drabba både barn och vuxna. Av alla som insjuknar är 60% i livet 10 år senare. Då är även de inräknade där man inte kunnat operera bort hela tumören. Är all tumör borta så är chanserna att förbli frisk högre.

 

Hälsningar, 

Nära Cancer

2015-02-09

Fick idag beskedet att mammas cancer kommit tillba...

Fick idag beskedet att mammas cancer kommit tillbaka. Hon har lite överallt. Hon har i bröstet, binjurarna, bäcken, ryggkotor, käken och dom hade sett något i huvudet också. Vi har fått veta att det blir ingen operation utan hon blir aldrig frisk och dom kommer bara bromsa. Hur länge kan dom bromsa?

Hej

 

 När bröstcancer  har spridit sig på det sätt som du beskriver går det inte längre att ge en botande behandling.

 Det finns läkemedel som kan hålla sjukdomen i schack  (likt bromsmedicin) och man kan leva en tid med livskvalite trots sjukdomen.  

Effekten av bromsmedicinerna är individuellt, man kan alltså inte på förhand säga hur länge den behandlingen kan pågå.

 

 

Du undrar hur länge din mamma kan leva med sin bröstcancer som inte längre går att bota och det blir därför svårt att svara på.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-02-06

om man opererat bort en ganska stor tårtbit vid br...

om man opererat bort en ganska stor tårtbit vid bröstcancer och rekommenderas både cellgift och strålning, betyder det då att cancern är mer faligt och aggressiv än om man bara strålas?

Hej

När man opereras för bröstcancer och tar bort endast en del av bröstet (tårtbit) undersöks lymfkörtlarna i armhålan i samband med operationen. Hittar man tumörceller i dessa lymfkörtlar betyder det att det finns en risk för spridning av bröstcancercellerna och då brukar man efter operationen behandla med både strålning och cytostatika. Finns det inga tumörceller i armhålan ges endast strålning som efterföljande behandling.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-02-06

En knöl på sidan av halsen som rör sig men är hård...

En knöl på sidan av halsen som rör sig men är hård. Vad kan det vara ?

Hej

Den vanligaste orsaken till förstorade lymfkörtlar på halsen är att körteln tar hand om en infektion. Infektionen kan sitta i svalget eller örat till exempel. Det går över efter ett par veckor. Andra orsaker till knölar som gör ont på halsen kan vara en böld eller fettknöl.

En knöl på halsen kan också bero på andra orsaker så om den inte försvinner efter några veckor är det alltid bra att rådfråga en läkare ex. på vårdcentralen

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015 02 06

OM man fått diagnos magsäckscancer och inte kan op...

OM man fått diagnos magsäckscancer och inte kan operaras, utan får cellgifter. Dessutom fanns vätska i buken som innehöll cancerceller. Hur länge klarar man att leva med detta? Kan man få hur många cellgiftsbehandlingar som helst?

Hej

Cellgifter används ofta som bromsmedicin, d.v.s syftet är att hindra sjukdomem från att växa och sprida sig. Hur man svarar på behandlingen är dock väldigt individuellt.

Under behandlingens gång brukar man utvärdera effekten av cellgifterna och det händer ibland att man får byta till en annan sorts cellgifter. Det är svårt att ange exakt hur många behandlingar man kan få beroende på effekten av behandlingen och hur eventuella biverkningar yttrar sig.

Du kan läsa mer om cellgiftsbehandling här på Nära Cancers sida:

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015 02 06

jag är 16 år gammal och tappar hår

Hej!

 

Alla tappar mer eller mindre hårstrån dagligen. Om man tappar mycker hår kan det exempelvis bero på stress, kostvanor mm. Det är inte ett symptom på cancer. De som tappar hår i samband med cancer, gör det på grund av cancerbehandling.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-02-10

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)