Back to top

Besvarade frågor

Kostar det att hitta en "snackkompis" ?

Kostar det att hitta en "snackkompis" ?

Hej!

Snacka är gratis. Gå till den här sidan så ser du hur du gör för att få personlig kontakt med någon i en liknande situation som du själv.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-01-19

Hej, jag vet inte riktigt hur jag ska formulera mi...

Hej, jag vet inte riktigt hur jag ska formulera min fråga, men jag undrar liksom, tillexempel, om man får lungcancer, vad är det man dör av, fylls lungorna med cancer? Och vad är ens cancer, hur ser det ut? Jag förstår liksom inte vad det är som händer, jag såg min mamma dö i lungcancer, och vad var det som hände med hennes kropp, varför slutade hon andas? Mammas cancer spred ju sig till massa områden i kroppen men, jag menar, vad betyder det när "cancern spred sig"? Är det liksom en klump av massa, ja, av massa vad? Så många konstiga frågor men jag har funderat för länge och håller på att bli galen..

Hej!

 

Det är inga konstiga frågor du har, det är snarare så att vi faktiskt inte har alla svaren.

 

Cancer är celler som blivit förändrade och delar sig för mycket. När cancer sprider sig, bildar metastaser, handlar det om att cancerceller åker iväg från sin ursprungsplats med blodet eller lymfan. De fastnar sedan på ett nytt ställe och börjar dela sig så att det så småningom bildas en tumör, en knöl, där också. 

 

Din mammas lungcancer kan ha påverkat lungorna så att de inte fungerade lika bra längre. Men cancern fyller inte upp hela lungorna, utan det finns frisk lungvävnad också.

Så vad är det egntligen som gör att man kan dö av cancer? Cancern påverkar hela kroppen på grund av att den tar så mycket energi och den bildar skadliga ämnen. Det här gör att personen med cancer blir trött, går ner i vikt, kanske får feber. Kombinationen av att cancern förstör den friska vävnaden där den växer och av den påverkar hela kroppens funktion gör att kroppen inte orkar till slut utan personen dör.

 

Vi har gjort flera filmer där du kan lära dig mer: Så funkar cancer och Vad är egentligen cancer?

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-01-16

Hej jag är en tjej på 14 år som har mörkt av runda...

Hej jag är en tjej på 14 år som har mörkt av runda lagom stora knölar "innanför" bröstvårtorna..! Behöver jag vara orolig??

Hej!

 

Du behöver inte vara orolig! När brösten växer känns ofta brösten knöliga av alla mjölkkörtlar och mjölkgångar som bildas inne i brösten. Det är troligen dem du känner.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-01-14.

Hej! Jag är 19 år gammal och för ca två år sedan f...

Hej!

Jag är 19 år gammal och för ca två år sedan fick min mamma cancer och genomgick både cellgiftsbehandling och strålning. Idag är hon tack och lov frisk och återfallsrisken är minimal och våra liv har sakta men säkert börjat återgå till det normala.

Mitt problem just nu är att jag är så himla rädd för att själv få cancer. Det enda jag tänker på är att jag själv kan drabbas. Varenda gång jag får ont någonstans tänker jag " det är cancer, jag kommer dö". Det har blivit en besatthet och ibland önskar jag att jag bara kunde få cancer och överleva så att jag "har det gjort". Det är helt sjukt att tänka så, jag vet, men jag är så rädd för att drabbas, ibland får jag panikattacker och blir alldeles hysteriskt rädd. Jag lever väldigt hälsosamt just för att minimera riskerna att drabbas av cancer, jag motionerar regelbundet, äter vegansk och gör i princip allt WHO rekommenderar. Jag undrar hur stor sannolikheten är för mig att drabbas av cancer?

Tack för att ni finns och svarar på frågor!

Hej

Att du är orolig för att själv drabbas av cancer när någon i din närhet varit sjuk är helt naturligt och förståeligt. Vilka faktorer som påverkar uppkomsten av cancer är däremot olika beroende på vad det handlar om för typ av cancer. Generellt sett anses cirka 10 procent av alla cancerfall bero på rent ärftliga faktorer. Vill du läsa mer om ärftlighet kan du gå in på vår sida ärftlig cancer.

Sannolikheten att du bär på en defekt gen som skulle kunna utvecklas till cancer är alltså rätt liten, men din oro att drabbas verkar ha stor inverkan på ditt liv. För att lindra oron och kunna gå vidare kan du behöva hjälp utifrån. Finns det någon i din närhet som du kan få stöd av? Du skulle även kunna bli hjälpt av att prata med någon utomstående. Det kan exempelvis vara någon i en liknande situation, via vårt forum eller snacka-funktion, eller en kurator från din mammas klinik /din egen vårdcentral. Du är inte ensam om dina tankar, så våga fråga och prata om det! Att få utlopp för sina tankar och känslor är ett stort steg i rätt riktning.

Hälsningar Nära Cancer
2015-01-12

vad ar blodcancer

vad ar blodcancer

Hej!

Blodcancer som även kallas Leukemi är en typ av cancer som drabbar benmärgen där våra blodkroppar bildas. Det finns olika typer av Leukemi men generellt innebär sjukdomen en överdriven produktion av vita blodkroppar och det är därför den har fått namnet Leukemi som på grekiskan betyder "vitt blod".

Vill du läsa mer om blodcancer kan du gå in på cancerfonden.se!

Hälsningar Nära Cancer

2015-01-05

För kanske ett år sen märkte jag en liten knöl på ...

För kanske ett år sen märkte jag en liten knöl på min testikel. Men jag visste inte va de kunde vara då. Nu efter tiden har gått och jag vet va det kan vara så finns den fortfarande kvar. Kan det fortfarande vara testikel cancer efter ett år utan att ha haft ont eller något annat som kan innebära att man har det? Eller är det bara en knöl som inte har något med testikelcancer att göra?

Hej!

Vi tycker att det är bra att undersöka det som är eller känns annorlunda med testiklarna. Det behöver naturligtvis inte vara cancer utan kan vara helt andra orsaker till att det finns en knöl, känns ömt eller något annat ovant. Vi tycker att du ska vända dig till din vårdcentral eller om du går i skolan till din skolsköterska.

Vänliga hälsningar

Nära cancer.

Blir man aggressiv av cellgifter ???

Blir man aggressiv av cellgifter ???

Hej!

Ett kort svar på din fråga är: Nej, man blir inte aggressiv av cellgifter!

Däremot kan det finnas andra orsaker till att man under behandling med cellgifter kan känna sig mer trött och irriterad än annars. Det kan också vara andra läkemedel som används som gör att man känner sig mer "uppvarvad" än vanligt och har svårare att koppla av. Ett sådant läkemedel är kortison.

 

Vänliga Hälsningar

Näracancer

Hur länge kan man leva när läkaren säger att nu fi...

Hur länge kan man leva när läkaren säger att nu finns det inget mer att göra?

Hej

När man får ett besked att det inte går att behandla mer kan man oftast inte säga hur lång tid man har kvar att leva. Det beror på vilken typ av cancersjukdom man har och flera andra faktorer spelar också in t.ex hur utbredd sjukdomen är. Andra faktorer kan vara om man har andra sjukdomar utöver cancersjukdomen och den fysiska hälsan kan också spela roll.

Ibland kan det hända att man inte har någon mer behandling att erbjuda men att det senare kommer fram något nytt läkemedel eller behandlingsform  som kan vara aktuell för att bromsa sjukdomsförloppet.

 

Den fråga som du ställer till oss är vanlig från anhöriga och fullt förstålig men tyvärr är det inte lätt att generellt säga hur sjukdomsförloppet kommer att bli.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer  2014-12-27

Hej min sambo fick testikelcancer för lite mer än ...

Hej min sambo fick testikelcancer för lite mer än 1-årsen, allt är bra nu och han har varit på 1-årsen kontroll. Men nu för någon månadsen gjorde han slut med mig, fast vi haft ett bra och kärleksfullt förhållande. Folk i min närhet tror han fått någon form av livskris. Min fråga är, är det vanligt att man får det efter cancern? Och hur långtid brukar de ta innan det går över? Han själv säger att han mår bra men att han inte riktigt vet vad han vill med sitt liv och att han känner sig tom, men vill leva själv. Jag tycker detta låter konstigt eftersom vi inte haft några problem innan och han vaknade upp en dag och sa detta utan jag märkt något! Så tänkte att ni här kanske ha någon information, tack för svar :)

Hej!

 

När en person drabbas av cancer drabbas han/hon nästan alltid också av en kris. Hur krisen blir och när den kommer är olika från person till person. Vid testikelcancer går allt ofta fort från det att man fått sitt diagnosbesked till att man blivit opererad. Beroende på hur tumören ser ut får vissa killar tilläggsbehandling i form av cytostatika, medan andra är färdigbehandlade i och med operationen och ska därefter fortsätta sitt liv "som vanligt".Vår erfarenhet är att många som drabbats av testikelcancer får en krisreaktion lång tid efter att de varit sjuka. Den kan komma flera år senare. Det är vanligt att den drabbade då säger att allt gick så fort och att han efter operationen bara ville tillbaka till det "vanliga livet" och inte låta sjukdomen påverka honom.

 

Eftersom cancer kan vara en dödlig sjukdom, tänker de allra flesta som drabbas av sjukdomen på döden. Känslan av att "det händer andra men inte mig" har raserats och saker som tidigare i livet som känts viktiga kan få en lägre prioritet och få lämna plats för andra saker som nu får högre prioritet.

Troligen har din fd sambo förändrat sin syn på livet efter sin cancersjukdom och behöver nu tid för att fundera ut hur han nu vill leva sitt liv.

 

Vi önskar er allt gott!

 

Nära Cancer

2014-12-23.

Hej! Jag skulle vilja ställa 2 frågor: 1. Min pa...

Hej!

Jag skulle vilja ställa 2 frågor:

1. Min pappa gick bort i tjocktarmscancer för 6 månader sedan. Vad är riskerna för att detta skulle vara ärftligt och kan man göra något för att förebygga sjukdomen i sådana fall?

2. Jag upplever att jag har svårt att komma tillbaka till ett normalt liv och att sköta vardagliga ting som inte borde vara ett problem, upplever jag som svårt. Vad kan man göra och finns det hjälp att få?

Man känner sig rätt så utelämnad av sjukvården i den här situationen så tack för att ni finns!

Hej!

 

Risken för att din pappas tjocktarmscancer beror på en genetisk defekt är relativt liten. Siffror visar att endast 3-15 % av alla upptäckta fall av tjocktarmscancer beror på ärtliga faktorer. Det man kan göra själv för att förebygga uppkomsten av cancer är att äta en varierad och allsidig kost. Undvika rött kött. Motionera regelbundet samt undvika rökning och alkohol. Om du vill läsa mer kan du gå in på cancerfonden.se

 

Sorgebearbetning är ofta en lång process som måste få ta den tid den tar. Hur sorg hanteras är väldigt individuellt. Till exempel kan en del må bra av att få prata med andra som befinner sig i en liknande situation, medan andra får utlopp för sina känslor genom att aktivera sig med olika saker. Det som är viktigt att komma ihåg är att alla känslor är tillåtna, inte bara sorg utan även ilska och glädje. Vilken metod som är bäst för dig när det gäller sorgebearbetning är därför svårt för någon annan att svara på, men för att få tips och råd titta gärna under flikarna Hopp och Sorg samt Leva nära cancer. 

 

Hälsningar Nära Cancer

2014-12-18

Kostar det att hitta en "snackkompis" ?

Hej!

Snacka är gratis. Gå till den här sidan så ser du hur du gör för att få personlig kontakt med någon i en liknande situation som du själv.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-01-19

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)