Back to top

Besvarade frågor

Smittar hjärntumör. Hur länge har hjärntumör funni...

Smittar hjärntumör. Hur länge har hjärntumör funnits. Vad händer i kroppen när man har hjärntumör?

Hej!

 

Bra att du frågar något många undrar: cancer kan aldrig smitta.

 

Hjärntumörer kan ge symptom som huvudvärk, yrsel och illamående. Dessa besvär brukar vara värst på morgonen och beror på att tumören skapar ett tryck innanför skallbenet. Andra symptom beror mer på var tumören sitter; det kan vara att talet påverkas eller så får man svårt att röra en kroppsdel. Ibland orsakar tumören ett krampanfall.

 

Det går inte säga exakt hur länge man haft en cancer innan den upptäcks. Förmodligen växer tumören olika snabbt i olika faser.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-02-09

Hur stor är risken att en bortopererad hjärntumör ...

Hur stor är risken att en bortopererad hjärntumör kommer tillbaka? En nära mig har nyss opererat sig, läkarna tror att det var medulloblastom, och kirurgen trodde allt gick att operera bort. Det gjordes ett prov på hjärnan när de opererade (typ) och det visade bara hjärnvätska och ryggmärgsvätskan var helt normal. Hur stor är risken för återfall, om de fått bort allt jämfört med om lite av tumören är kvar?

Hej!

 

Medulloblastom är en typ av hjärntumör som kan drabba både barn och vuxna. Av alla som insjuknar är 60% i livet 10 år senare. Då är även de inräknade där man inte kunnat operera bort hela tumören. Är all tumör borta så är chanserna att förbli frisk högre.

 

Hälsningar, 

Nära Cancer

2015-02-09

Fick idag beskedet att mammas cancer kommit tillba...

Fick idag beskedet att mammas cancer kommit tillbaka. Hon har lite överallt. Hon har i bröstet, binjurarna, bäcken, ryggkotor, käken och dom hade sett något i huvudet också. Vi har fått veta att det blir ingen operation utan hon blir aldrig frisk och dom kommer bara bromsa. Hur länge kan dom bromsa?

Hej

 

 När bröstcancer  har spridit sig på det sätt som du beskriver går det inte längre att ge en botande behandling.

 Det finns läkemedel som kan hålla sjukdomen i schack  (likt bromsmedicin) och man kan leva en tid med livskvalite trots sjukdomen.  

Effekten av bromsmedicinerna är individuellt, man kan alltså inte på förhand säga hur länge den behandlingen kan pågå.

 

 

Du undrar hur länge din mamma kan leva med sin bröstcancer som inte längre går att bota och det blir därför svårt att svara på.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-02-06

om man opererat bort en ganska stor tårtbit vid br...

om man opererat bort en ganska stor tårtbit vid bröstcancer och rekommenderas både cellgift och strålning, betyder det då att cancern är mer faligt och aggressiv än om man bara strålas?

Hej

När man opereras för bröstcancer och tar bort endast en del av bröstet (tårtbit) undersöks lymfkörtlarna i armhålan i samband med operationen. Hittar man tumörceller i dessa lymfkörtlar betyder det att det finns en risk för spridning av bröstcancercellerna och då brukar man efter operationen behandla med både strålning och cytostatika. Finns det inga tumörceller i armhålan ges endast strålning som efterföljande behandling.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-02-06

En knöl på sidan av halsen som rör sig men är hård...

En knöl på sidan av halsen som rör sig men är hård. Vad kan det vara ?

Hej

Den vanligaste orsaken till förstorade lymfkörtlar på halsen är att körteln tar hand om en infektion. Infektionen kan sitta i svalget eller örat till exempel. Det går över efter ett par veckor. Andra orsaker till knölar som gör ont på halsen kan vara en böld eller fettknöl.

En knöl på halsen kan också bero på andra orsaker så om den inte försvinner efter några veckor är det alltid bra att rådfråga en läkare ex. på vårdcentralen

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015 02 06

OM man fått diagnos magsäckscancer och inte kan op...

OM man fått diagnos magsäckscancer och inte kan operaras, utan får cellgifter. Dessutom fanns vätska i buken som innehöll cancerceller. Hur länge klarar man att leva med detta? Kan man få hur många cellgiftsbehandlingar som helst?

Hej

Cellgifter används ofta som bromsmedicin, d.v.s syftet är att hindra sjukdomem från att växa och sprida sig. Hur man svarar på behandlingen är dock väldigt individuellt.

Under behandlingens gång brukar man utvärdera effekten av cellgifterna och det händer ibland att man får byta till en annan sorts cellgifter. Det är svårt att ange exakt hur många behandlingar man kan få beroende på effekten av behandlingen och hur eventuella biverkningar yttrar sig.

Du kan läsa mer om cellgiftsbehandling här på Nära Cancers sida:

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015 02 06

Har precis i dagarna fått reda på att min mor har ...

Har precis i dagarna fått reda på att min mor har cancer. Hittills vet man inte var den ursprungliga tumören sitter utan man har bara sett metastaser i hela ryggen, lungorna och levern. Troligaste platsen för tumören just nu är tarmen men man har på röntgen och gastroskopi inte hittat något. Nu inväntar vi besked på den biopsi som gjorts på levern och det beräknas ta 2-3 veckor. Så länge ska hon så smärtstillande för den rätt omfattande värk hon har, troligen på grund av metastaserna i svanskotan som trycker på nerver vilket också orsakar förlamning i delar av underkroppen. Nu har jag några frågor som ansvarig läkare inte kunnat svara på och som ni inte heller säkert kan svara på...

1) När det finns metastaser utbredda på det här sättet antar jag att det är att räkna med att tillståndet är livshotande. Vad jag kan se på 1177, canserfonden mfl så beror levnadstiden hon har kvar på var cancern startade. Går det att anta något baserat på det vi vet idag eller måste vi få svar på proverna från levern?

2) Idag vårdas hon på ortopeden eftersom hon hamnade där först då hon sökte för smärtan i rygg och ben. Nu är planen troligen att hon ska fortsätta vårdas där eller på annan allmän avdelning för smärtlindring de kommande veckorna tills mer information finns. Är det rimligt eller borde hon skrivas in på kirurg/onkologen?

3) Provet som togs vid lever biopsin ska enligt läkaren ta 2-3 veckor att få svar på. Beror det på att det behöver odlas eller är det bara den allmänna väntetiden på provhanteringen?

4) Är det rimligt att hon bara ska behandlas med smärtlindrande (idag morfin) eller borde metastaserna i ryggen behandlas innan man vet mer för att minska smärtan på det sättet? Eller finns det nackdelar med att behandla innan man vet mer?

5) Kunskapstörstig som man blir av att inte kunna hjälpa till mer har jag läst att man av skelettmetastaser kan få malign hyperkalcemi vilken har symptom som min mor haft de senaste 8-10 veckorna nämligen extrem förstoppning, trötthet, törst och mycket illamående. Detta har läkarna inte pratat om och jag har missat att fråga mer kring detta. Är detta något som är troligt och som jag bör fråga mer om och se till att få undersökt eller är det något som man alltid tar prover på och avfärdar?

Tack på förhand för era svar. Att få svar även om det inte är några exakta svar betyder mycket nu när allt är lite förvirrat och stökigt.

Hej!

 

Du och din mamma har just fått reda på att hon har cancer, och den har spritt sig till flera organ. Naturligtvis blir det många frågor, vi ska försöka svara.

 

1) Vad är prognosen? Precis som du läst så är prognosen beroende på vad det är för typ av cancer. Det kan variera kraftigt. Även när din mamma fått en exakt diagnos så går det inte uttala sig om framtidsutsikterna på en gång. Om din mamma tål cellgifter eller annan onkologisk behandling så kommer hon få det. Sedan får man se vad detta får för effekt på cancern  och då kan man säga mer om framtiden.

 

2) På vilken avdelning ska din mamma vårdas innan diagnosen är fastställd? Det här ser olika ut på olika sjukhus. Det är inte helt ovanligt att cancer upptäcks på det här sättet, så ortepederna har varit med om situationen förut. Om du vill kan du höra om din mammas läkare har diskuterat utredningen med en onkolog eller kirurg.

 

3) Varför tar det 2-3 veckor att få svar på leverbiopsin? För att få en så säker diagnos som möjligt måste biopsin prepareras på olika sätt. Detta arbete tar en viss tid. Sedan tillkommer tid för läkaren att undersöka preparatet när det är färdigt. 

 

4) Måste det finnas en diagnos innan behandlingen startar? Grundregeln är att det måste finnas en diagnos, det vill säga att man måste veta vilken cancer det är, innan behandling påbörjas. Olika cancerformer behandlas på olika sätt. Då cancerbehandlingar kan medföra risker och biverkningar är det viktigt att ha rätt behandling från början.

Du nämner dock ett faktum som gör att man kan överväga tidigare behandling. Det är att du säger att din mamma drabbats av delvis förlamning på grund av metastaser i ryggen. Om läkarna bedömmer att strålbehandling mot dessa metasaser kan minska på trycket så kan det ibland göras utan att diagnosen är säker, för att rädda nerverna. Kortison kan också göra att trycket på nerverna minskar och att förlamningen blir bättre. 

 

5) Om malign hypercalcemi. Då cancermetastaser bryter ner skelett så frigörs kalk, kalcium, i blodet. Om kroppen inte hinner reglera detta så kan man få hyperkalcemi, alltså för mycket kalk i blodet. Symptomen du beskriver med trötthet, illamående och förstoppning kan stämma, men kan också bero på den övriga cancersjukdomen. Kalk, som brukar skrivas Ca i labblistorna, tas ofta som ett rutinblodprov. Men fråga gärna, det är en enkel undersökning. Om din mamma har hypercalcemi behandlas detta med vätskedropp och med medicin som binder kalket. För detta behöver man inte veta vilken typ av cancer det är.

 

Sammanfattningsvis så behöver din mamma vänta ett par veckor på en exakt diagnos. Först då kan man sätta in behandling mot cancern. Tills dess finns dock mycket att göra, din mamma behöver få mediciner mot smärtan, illamåendet och andra symptom. Om det bedöms hjälpsamt kan strålbehandling mot ryggen och kortison också vara aktuellt.

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-01-29

Jag är så satans rädd att dö, inte få umgås med mi...

Jag är så satans rädd att dö, inte få umgås med min flickvän, familj eller vänner något mer. Fick nyligen ett återfall i levercancer, operationen sker nästa vecka, inga spridningar men dock 4 små tumörer som visade sig, när man läser över denna sortens cancer så finns det inget positivt. Gillar inte att prata med min läkare om min diagnos, allt som nämns är endast det negativa känns det som. Jag har druckit väldigt lite alkohol under mina 20 år, fick min diagnos vid 17 års ålder och opererades nästan direkt. Fick nyligen reda på att det kommit tillbaka, varför ska jag tro att det kommer gå bättre nu? Jag har lust att ge upp, vill bara leva mitt vanliga liv igen.

Hej

Att själv drabbas av cancer innebär en tuff utmaning som skakar om hela ens tillvaro. Att vara tvungen att anpassa sitt liv och hantera detta svåra innebär en omvälvande kris för både en själv och personerna i ens omgivning. Hur man hanterar situationen är olika från person till person och det finns inga enkla svar. För att läsa mer om detta kan du gärna gå in på vår sida om kris.

 

Det kan vara svårt att klara allt själv så tillåt dig att ta hjälp av andra. Förutom stöd från familj, vänner och flickvän kan det ofta vara skönt att få prata med någon utomstående. Det skulle kunna vara en kurator på kliniken du tillhör eller en person som varit i liknande situation, genom exempelvis ung cancer eller cancerfonden.

 

Att leva i ovisshet är inte lätt och ibland är det svårt att sia om framtiden. Försök att ta en sak i taget och fokusera på din operation nu i första hand. Viktigt är även att du vågar prata och ställa frågor till din läkare, även om det tar emot.

Hälsningar

 

Nära Cancer
2015-01-29

Stråk på lungorna - försvinner det av sej själv?

Stråk på lungorna - försvinner det av sej själv?

Hej!

 

Stråk på lungorna är en beskrivning av hur en röntgen av lungorna ser ut. Orsaken till att röntgenbilden ser ut så kan variera. Det kan till exempel bero på en infektion eller ses efter strålbehandling. Så stråken kan försvinna av sig själv, om det är något som kan läka.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-01-26

får man sola solarium då man tar cellgift?

får man sola solarium då man tar cellgift?

Hej!

 

Generellt brukar vi avråda från stark solstrålning, både i den vanliga solen och i solarium.

När man är under cytostatikabehandling är risken för att få en överpigmentering i huden större och man kan få bestående färgförändringar.

 

Solning i solarium ökar dessutom risken för hudcancer, särskilt om man solar i unga år.

Du kan läsa mer om solariesolning under Risker och skydd, samt på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer 2015-01-20

Smittar hjärntumör. Hur länge har hjärntumör funnits. Vad händer i kroppen när man har hjärntumör?

Hej!

 

Bra att du frågar något många undrar: cancer kan aldrig smitta.

 

Hjärntumörer kan ge symptom som huvudvärk, yrsel och illamående. Dessa besvär brukar vara värst på morgonen och beror på att tumören skapar ett tryck innanför skallbenet. Andra symptom beror mer på var tumören sitter; det kan vara att talet påverkas eller så får man svårt att röra en kroppsdel. Ibland orsakar tumören ett krampanfall.

 

Det går inte säga exakt hur länge man haft en cancer innan den upptäcks. Förmodligen växer tumören olika snabbt i olika faser.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-02-09

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)