Back to top

Besvarade frågor

En fråga...om en person har obotlog cancer och läk...

En fråga...om en person har obotlog cancer och läkaren säger att personen troligtvis inte kommer att överleva julen 2014 ( isåfall en bonus för oss) men lever än idag. Hur tänker deessa läkare?

Hej!

 

Oftast är läkare försiktiga med att säga hur länge någon med en obotlig cancer kommer att leva. När en läkare säger på ett ungefär hur länge en person med cancer får leva utgår de oftast från flera faktorer som exempelvis hur avancerad sjukdomen är, hur personen mår i sitt allmäntillstånd, om personen har nytta av behandling och hur effektiv en eventuell behandling blir.

När läkarna sagt att din närstående förmodligen inte kommer klara sig till julen 2014 så har de förmodligen vägt in ovantående faktorer. Men det är alltid svårt att ange en exakt förväntad livstid.

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

2015-03-04

Hej, min mamma är döds sjuk i cancer och jag vet a...

Hej, min mamma är döds sjuk i cancer och jag vet att hon inte har länge kvar, men även fast att jag är fullt medveten om allt detta är jag inte alls ledsen.

Jag vet att inte alla visar känslor utåt men jag känner ingenting, inte orolig eller ledsen alls, jag kan tänka på hur hennes begravning kommer att se ut och jag kan tänka på att jag kommer att besöka hennes grav, men jag blir inte ledsen, skakig eller något annat exempel på hur man brukar reagera.

Så min fråga är om detta är ett normalt sätt att hantera en såpass allvarlig situation på?

Det känns som att det inte kommer att hända min mamma någonting, det känns overkliges även fast att jag vet att det är sant, hoppas ni fårstår frågan även fast att det var svårt att förklara, tack.

Hej!

 

Frågan är om det finns ett "normalt" sätt att hantera en allvarlig situation på? Vi är alla olika och vi reagerar olika i såväl glada som allvarsamma situationer. Det är inte helt ovanligt att man har svårt att ta till sig verkligheten i svåra situationer. Förnuftet vet vad som håller på att hända, men känslorna hänger inte med i samma takt och tillvaron kan upplevas overklig.

 

När man ställs inför vetskapen om att man inom en snar framtid kommer att förlora någon som står en nära är det vanligt att man tänker på praktiska saker som exempelvis hur begravningen kommer se ut, vilka blommor man ska ha vid gravstenen, hur ofta man kommer besöka den o.s.v. Hur känslomässigt påverkad man blir i dessa situationer kan också bero på vilken relation man har till personen som man är på väg att förlora, som din mamma i ditt fall.

 

Du kanske behöver någon utomstående att prata med, en kurator eller med någon annan som varit i din situation? Du kan läsa mer om Hopp & sorg här.

 

Hälsningar Nära Cancer

 

2015-02-27

Hej jag är en tjej som är 16 år gammal och misstän...

Hej jag är en tjej som är 16 år gammal och misstänker att jag har äggstockscancer. Är det möjligt att jag får det vid den åldern om någon av släkten har det?

Hej!

 

Tack för din fråga. Du skriver inte varför du misstänker att du har fått äggstockscancer?

Det är vanligt med förändringar i eller på äggstockarna och i de allra flesta fall är det helt ofarliga förändringar. De flesta som utvecklar cancer på äggstockarna är över 50 år.

 

En liten del, tio procent, av all äggstockscancer orsakas av ärftliga anlag. Det är dock fortfarande inte troligt att man får det i så unga år. Före 40 års ålder är sjukdomen mycket ovanlig.

 

Om du har nytillkomna besvär från buken som har hållt i sig mer än två-tre veckor bör du kontakta din vårdcentral. Ett första steg kan vara att samtala med skolsköterskan eller en barnmorska på en ungdomsmottagning där du bor.

 

Du kan läsa mer om äggstockscancer på 1177.se, gyncancer.se och cancerfonden.se

 

Hälsningar Nära cancer

 

2015-02-26

Ögon melanom. Vad uppstår den av? Spridning? Odds?

Ögon melanom. Vad uppstår den av? Spridning? Odds?

Hej!

 

Ögonmelanom är en mycket ovanlig cancerform som drabbar cirka 70 personer årligen i Sverige. De flesta som får sjukdomen är äldre. I motsats till den vanliga cancerformen hudmelanom beror inte ögonmelanom på för mycket solande, utan orsaken är oftast okänd. Melanom uppstår i en celltyp som heter melanocyter och som finns både i huden och i ögat.

 

Ögonmelanom kan behandlas både med operation och strålbehandling. Ögonmelanom kan även sprida sig i kroppen och då framför allt till levern. Om cancern sprider sig till levern är sjukdomen oftast inte längre botbar, men kan behandlas med mediciner (cytostatika).

 

Hälsningar Nära cancer

 

2015-02-26

Min mamma har cancer i lungorna som hon fått genom...

Min mamma har cancer i lungorna som hon fått genom en spridning. Hon får inte cellgiftsbehandling utan får en behandling som är personaliserad och utgår ifrån henne. Vad jag förstår det som...

Problemet är att min mamma ljuger, hon ljuger om sin skjukdom (mormor vet inte ens att den där fettknölen hon hade på magen inte bara var en fettknöl). Hon ljuger för mig och min syster om hur hon mår och hur cancern har spridit sig. Dessutom är hon fruktansvärt arg och ledsen hela tiden. Hon pendlar från att i ena stunden gråta som ett barn hos mig, till att skälla ut min syster efter noter. Både jag och min syster mår fruktansvärt dåligt över detta då hon gråter och skriker vart vi än är. Ska kanske tillägga att mamma även har ADHD, vilket inte lindrar hennes humörsvägningar. Jag bor själv men min syster bor fortfarande hemma hos mamma. Vi har försökt att prata med mamma och berätta att vi vill hjälpa henne och vara en del utav detta men hon vägrar. Förstår att mycket av hennes beteende är pga rädsla, men vi orkar inte mer. De fåtal vänner min mamma har kvar står helt handfallna dom med då mamma kontinuerligt skjuter bort dom ifrån sitt liv. Jag är 23 och min syster 20. Vad ska vi göra

Hej!

 

Det låter som att ni alla har en jättejobbig situation! Du berättar att din mamma har en spridd cancer och att hon ljuger om sin sjukdom. När en person blivit sjuk är det vanligt att personen vill skydda sin omgivning genom att inte berätta, dels om sjukdomen men också om hur den påverkar det psykiska måendet. Den som blivit sjuk vill ofta inte att andra ska må psykiskt dåligt över att hon/han drabbats av sjukdom, utan att alla andra ska kunna leva vidare som förut. Särskilt vanligt är det att den som blivit sjuk vill skydda sina barn på det här sättet. Det kan vara en orsak till att din mamma inte berättar om sjukdomen för er mormor och inte berättar för er hur hon mår.

 

När någon i familjen drabbas av cancer drabbas också de flesta i familjen av en kris, vilket också verkar vara fallet i er familj. Kris kan förklaras med att en persons tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. På grund av att alla människor har olika personligheter och har olika erfarenheter, reagerar vi på olika sätt då vi drabbas av kris. En del människor vill vara med andra hela tiden medan någon annan helt drar sig undan. En del tröstäter medan andra helt tappar aptiten. Det är vanligt att känna oro och ångest medan en del av oss känner en total känslomässig tomhet.Läs mer om kris här.

 

Ibland kan man behöva få hjälp att nå varandra då man hamnat i kris. Om det finns en kurator där din mamma får sin behandling skulle ni kunna kolla om det finns möjlighet att komma tillsammans och prata för att få hjälp att nå varandra i det svåra ni nu går igenom. Ni kan också behöva ha enskilda samtalskontakter. I annat fall kan ni vända er till vårdcentralen eller ungdomsmottagningen för att få stöd.

 

Sköt om er!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-02-23.

Det går en sjukdom i familjen som innehåller feber...

Det går en sjukdom i familjen som innehåller feber, ont i kroppen, trötthet och så är man snuvig. Jag har inte känt så mycket av det förutom lite trötthet och ont i kroppen men jag har känt mig lite sjuk. Men min oro är att jag har minskad aptit och viktnedgång. Tyder detta på canser? Jag är bara 13!

Hej

Det du beskriver låter som någon form av förkylning eller influensa. Eftersom flera i familjen drabbats av samma sak verkar det vara något som är smittsamt.Det finns ingenting som tyder på att det skulle vara cancer. I din fråga nämner du inte hur länge du har känt minskad aptit och viktnedgång. Om det bara är under en kort tid är det inget att oroa sig för men fortsätter detta bör du rådfråga din skolsköterska.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-02-20

Skelettcancer

Skelettcancer

Hej!

 

Vi förstår att du har funderingar och frågor kring skelettcancer, här kan du hitta information om skelettcancer.

 

Vänliga Hälsningar

Nära Cancer 2015-02-18

Kan man få testikel canser när man är 13 år

Kan man få testikel canser när man är 13 år

Hej!

 

Mycket riktigt är testikelcancer en cancerform som oftast drabbar yngre män. Att sjukdomen skulle drabba någon som endast är tretton år gammal är möjligt, men mycket ovanligt.

 

Vänliga Hälsningar

Nära Cancer 2015-02-18

Varför heter cancer cancer?

Varför heter cancer cancer?

 

Hej!

 

 

Ordet cancer kommer från grekiskan och betyder kräfta. Cancer är ett samlingsnamn över många elakartade tumörer. Ordet cancer syftar på att tumören sprider sig krypande och sätter sig fast på många olika ställen i kroppen.

Förr sa man i Sverige att man drabbats av kräfta, men med tiden har man övergått
till att kalla det för cancer.

 

 

Hälsningar

 

 

Nära Cancer

2015-02-13

 

 

Hej är det vanligt att man efter cancern få någon ...

Hej är det vanligt att man efter cancern få någon form av livskris? Jag och min sambo har varit ihop i 3,5 år han fick testikelcancer för lite mer än 1 år sen, cancern spred sig han fick cellgift och göra en stor och komplicerad operation. Men nu är allt bra, 1års kontrollen gick bra och allt var som dey skulle. Men efter det gjorde han slut, trots ett bra, kärleksfullt förhållande där han hela tiden sagt hur bra och fin jah är att jag är hans dröm. Är det vanligt att man efter cancern gör drastiska beslut och ändra hela sitt liv? Det har varit slut i 5 månader och han har träffat en tjej (för 1-2 månader sen) som inte alls är hans stil! Är det vanligt man ändras så efter cancern? Isf bruka allt komma ifatt en tillslut? Han vill fortfarande att vi ska vara vänner och att vi har ett band ihop efter allt vi gått igenom. För mig känns det som att cancern ska ha påverkat detta?

Hej!

 

När en person drabbas av cancer drabbas han/hon nästan alltid också av en kris. Hur krisen blir och när den kommer är olika från person till person. Vid testikelcancer går allt ofta fort från det att man fått sitt diagnosbesked till att man blivit opererad. Beroende på hur tumören ser ut får vissa killar tilläggsbehandling i form av cytostatika, medan andra är färdigbehandlade i och med operationen och ska därefter fortsätta sitt liv "som vanligt".Vår erfarenhet är att många som drabbats av testikelcancer får en krisreaktion lång tid efter att de varit sjuka. Den kan komma flera år senare. Det är vanligt att den drabbade då säger att allt gick så fort och att han efter operationen bara ville tillbaka till det "vanliga livet" och inte låta sjukdomen påverka honom.

 

Eftersom cancer kan vara en dödlig sjukdom, tänker de allra flesta som drabbas av sjukdomen på döden. Känslan av att "det händer andra men inte mig" har raserats och saker som tidigare i livet  känts som viktiga kan få en lägre prioritet och få lämna plats för andra saker som nu får högre prioritet.

 

Troligen har din fd sambo (liksom många andra som haft cancer) förändrat sin syn på livet efter sin cancersjukdom varpå han också gör andra val än han gjort tidigare.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-02-11.

En fråga...om en person har obotlog cancer och läkaren säger att personen troligtvis inte kommer att överleva julen 2014 ( isåfall en bonus för oss) men lever än idag. Hur tänker deessa läkare?

Hej!

 

Oftast är läkare försiktiga med att säga hur länge någon med en obotlig cancer kommer att leva. När en läkare säger på ett ungefär hur länge en person med cancer får leva utgår de oftast från flera faktorer som exempelvis hur avancerad sjukdomen är, hur personen mår i sitt allmäntillstånd, om personen har nytta av behandling och hur effektiv en eventuell behandling blir.

När läkarna sagt att din närstående förmodligen inte kommer klara sig till julen 2014 så har de förmodligen vägt in ovantående faktorer. Men det är alltid svårt att ange en exakt förväntad livstid.

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

2015-03-04

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)