Back to top

Besvarade frågor

Hej ja har en son som är 8 år o är ovanligt trött ...

Hej ja har en son som är 8 år o är ovanligt trött o har varit sjuk feber o häning är det något ja måste söka hjälp för han äter inte lika mycket eller tycker han har gått ner i vikt är det cancer

Hej

Det kan finnas många orsaker till att ett barn är trött och har svårt med aptiten. Vi råder dig att söka hjälp hos närmsta vårdcentral eller skolsköterska. För att kunna säga vad det är för fel måste man undersöka din son

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-03-20

Hej. I oktober 2014 fick jag reda på att min Pappa...

Hej. I oktober 2014 fick jag reda på att min Pappa är sjuk i cancer. Modersvulst (stavning) i lungorna som fram till dags datum spridit sig till 3 tumörer i hjärnan. Ett par på levern, lite i njuren, höften, ryggraden, och på revbenen som nu har knäckt tre av dom också. Idag lämnade dom besked om att dom slutar med all behandling och låter han gå på morfin sista tiden.

Jag är helt tom i huvudet och vet inte alls hur jag ska tänka. Min pappa bor på andra sidan sverige från mig. Jag vet inte om jag ska åka till honom nu och vara med honom, ( det kanske tar flera månader innan han dör, eller dagar)

Men jag har också familj här hemma som jag behöver. Min största skräck är om han dör när jag inte är med honom.

Hur ska man tänka?

Läkaren sa idag att han är förvånad över att min pappa fortfarande lever.

Hej!

 

Vi förstår att det är jobbigt för dig att man beslutat sig för att avbryta din pappas behandling. Du säger att ni bor långt ifrån varandra, vilket kan bli extra tungt i ett sådant här läge. Vi vet inte hur länge till din pappa kommer leva, men vårt tips är att du pratar med din pappa om hur du mår i det hela och att ni tillsammans bestämmer när du ska åka till honom. Kanske att du kan åka ganska snart och vara där några dagar och sedan åka hem igen. Du kanske skulle må bättre av att veta att du iallafall träffat honom nu.

 

Om du vill vara hos din pappa dagar då du egentligen ska jobba, skulle du kunna få en ersättning från Försäkringskassan som kallas närståendepenning. Du kan också ha rätt till ersättning om du studerar. Läs om dina möjligheter till ledighet här.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-03-13.

Hej. Min farbror hade hjärntumör när han var 35 år...

Hej. Min farbror hade hjärntumör när han var 35 år , (1990) och gick också bort.. Jag är en orolig person nästan hypokondriker, och blir jätte orolig att jag också ska få det isåfall, är det ärftligt eller borde jag vara orolig på något sätt? Mår bra annars tränar etc /J

Hej

Att din farbror drabbades av hjärntumör innebär ingen förhöjd risk för dig själv att drabbas. Endast 10 % av alla cancersjukdomar anses bero på ärftliga faktorer och just bland hjärntumörer hittar man sällan genetiska defekter som orsak.

Hoppas denna information kan stilla din oro. Gå gärna in på ärftlig cancer om du vill läsa mer!

Hälsningar

Nära Cancer
2015-03-12

kan man bli röd och få prickar och det kliar mycke...

kan man bli röd och få prickar och det kliar mycket och i kroppen

Hej!

 

När vi läser de det du skrivit så får det oss inte att tänka på cancer i första hand. Men är det så att du blir röd och får prickar som kliar på kroppen och är orolig för det så råder vi dig att kontakta din vårdcentral eller om du går i skolan din skolsköterska.

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

2015-03-06

Det före kommer att man hos vissa patienter missar...

Det före kommer att man hos vissa patienter missar att de drabbats av malign hyperkalcemi. vad beror det på?

Hej!

Hyperkalcemi innebär att man har för mycket kalk (calcium) i blodet. Det kan ha flera orsaker och uppkommer ibland i samband med cancersjukdomar. Hyperkalcemi kan göra personen trött, illamående och vid höga halter kan man bli förvirrad.

 

Det är svårt att säga varför vården missat att en person lider av hyperkalcemi. Det är ett blodprov, men i det här fallet har sjukvården inte tänkt på att ta just det provet. Är du missnöjd är det bäst att ta upp det med klinik du tänker på.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-03-04

Hur ser framtiden ut inom lungcancer?

Hur ser framtiden ut inom lungcancer?

Hej!

 

Lungcancer är en sjukdom som minskar bland män, men som fortfarande ökar bland kvinnor. Det beror på att fler kvinnor än män har rökt tidigare under livet. Eftersom rökningen generellt minskar i samhället kommer sannolikt lungcancer minska också bland kvinnor i framtiden.

 

Många nya behandlingar gör att fler kan bli botade från lungcancer än tidigare. Fler kan också leva länge med cancern.Till exempel finns nya cellgifter och andra läkemedel speciellt mot lungcancer.

 

Med hjälp av strålbehandling i höga doser som fokuseras precis på tumören (stereotaktisk strålbehandling) kan lungcancer, likaså med opereration. Tack vare nya metoder för röntgen, som PET/CT till exempel, kan läkarna se hur tumören spridit sig på bättre sätt än tidigare. Då är det större chans att få rätt behandling.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-03-04

 

Hej, jag undrar om och hur bröstcancer sprider sig...

Hej, jag undrar om och hur bröstcancer sprider sig om det i samband med operation är visat att det inte finnas en spridning till portvaktkörteln?

Hej!

 

Bröstcancer kan sprida sig genom lymfan till lymfkörtlar i armhålan på samma sida. Först kommer lymfan till en eller ett par körtlar som kallas portvaktskörteln. Därför undersöks den under operationen. Finns det ingen cancer där så kan män räkna med att det inte finns cancer i de andra körtlarna heller. Man räknar också med att cancern inte spridit sig till några andra delar i kroppen.

 

Ett återfall av bröstcancer kan ske i bröstet, i lymfkörtlar eller i andra delar av kroppen. Skelettet, lungorna och levern är de vanligaste ställena. I de fallen har cancern sannolikt spridit sig genom blodet.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-03-04

 

En fråga...om en person har obotlog cancer och läk...

En fråga...om en person har obotlog cancer och läkaren säger att personen troligtvis inte kommer att överleva julen 2014 ( isåfall en bonus för oss) men lever än idag. Hur tänker deessa läkare?

Hej!

 

Oftast är läkare försiktiga med att säga hur länge någon med en obotlig cancer kommer att leva. När en läkare säger på ett ungefär hur länge en person med cancer får leva utgår de oftast från flera faktorer som exempelvis hur avancerad sjukdomen är, hur personen mår i sitt allmäntillstånd, om personen har nytta av behandling och hur effektiv en eventuell behandling blir.

När läkarna sagt att din närstående förmodligen inte kommer klara sig till julen 2014 så har de förmodligen vägt in ovantående faktorer. Men det är alltid svårt att ange en exakt förväntad livstid.

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

2015-03-04

Hej, min mamma är döds sjuk i cancer och jag vet a...

Hej, min mamma är döds sjuk i cancer och jag vet att hon inte har länge kvar, men även fast att jag är fullt medveten om allt detta är jag inte alls ledsen.

Jag vet att inte alla visar känslor utåt men jag känner ingenting, inte orolig eller ledsen alls, jag kan tänka på hur hennes begravning kommer att se ut och jag kan tänka på att jag kommer att besöka hennes grav, men jag blir inte ledsen, skakig eller något annat exempel på hur man brukar reagera.

Så min fråga är om detta är ett normalt sätt att hantera en såpass allvarlig situation på?

Det känns som att det inte kommer att hända min mamma någonting, det känns overkliges även fast att jag vet att det är sant, hoppas ni fårstår frågan även fast att det var svårt att förklara, tack.

Hej!

 

Frågan är om det finns ett "normalt" sätt att hantera en allvarlig situation på? Vi är alla olika och vi reagerar olika i såväl glada som allvarsamma situationer. Det är inte helt ovanligt att man har svårt att ta till sig verkligheten i svåra situationer. Förnuftet vet vad som håller på att hända, men känslorna hänger inte med i samma takt och tillvaron kan upplevas overklig.

 

När man ställs inför vetskapen om att man inom en snar framtid kommer att förlora någon som står en nära är det vanligt att man tänker på praktiska saker som exempelvis hur begravningen kommer se ut, vilka blommor man ska ha vid gravstenen, hur ofta man kommer besöka den o.s.v. Hur känslomässigt påverkad man blir i dessa situationer kan också bero på vilken relation man har till personen som man är på väg att förlora, som din mamma i ditt fall.

 

Du kanske behöver någon utomstående att prata med, en kurator eller med någon annan som varit i din situation? Du kan läsa mer om Hopp & sorg här.

 

Hälsningar Nära Cancer

 

2015-02-27

Hej jag är en tjej som är 16 år gammal och misstän...

Hej jag är en tjej som är 16 år gammal och misstänker att jag har äggstockscancer. Är det möjligt att jag får det vid den åldern om någon av släkten har det?

Hej!

 

Tack för din fråga. Du skriver inte varför du misstänker att du har fått äggstockscancer?

Det är vanligt med förändringar i eller på äggstockarna och i de allra flesta fall är det helt ofarliga förändringar. De flesta som utvecklar cancer på äggstockarna är över 50 år.

 

En liten del, tio procent, av all äggstockscancer orsakas av ärftliga anlag. Det är dock fortfarande inte troligt att man får det i så unga år. Före 40 års ålder är sjukdomen mycket ovanlig.

 

Om du har nytillkomna besvär från buken som har hållt i sig mer än två-tre veckor bör du kontakta din vårdcentral. Ett första steg kan vara att samtala med skolsköterskan eller en barnmorska på en ungdomsmottagning där du bor.

 

Du kan läsa mer om äggstockscancer på 1177.se, gyncancer.se och cancerfonden.se

 

Hälsningar Nära cancer

 

2015-02-26

Hej ja har en son som är 8 år o är ovanligt trött o har varit sjuk feber o häning är det något ja måste söka hjälp för han äter inte lika mycket eller tycker han har gått ner i vikt är det cancer

Hej

Det kan finnas många orsaker till att ett barn är trött och har svårt med aptiten. Vi råder dig att söka hjälp hos närmsta vårdcentral eller skolsköterska. För att kunna säga vad det är för fel måste man undersöka din son

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-03-20

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)