Back to top

Besvarade frågor

Skelettcancer

Skelettcancer

Hej!

 

Vi förstår att du har funderingar och frågor kring skelettcancer, här kan du hitta information om skelettcancer.

 

Vänliga Hälsningar

Nära Cancer 2015-02-18

Kan man få testikel canser när man är 13 år

Kan man få testikel canser när man är 13 år

Hej!

 

Mycket riktigt är testikelcancer en cancerform som oftast drabbar yngre män. Att sjukdomen skulle drabba någon som endast är tretton år gammal är möjligt, men mycket ovanligt.

 

Vänliga Hälsningar

Nära Cancer 2015-02-18

Varför heter cancer cancer?

Varför heter cancer cancer?

 

Hej!

 

 

Ordet cancer kommer från grekiskan och betyder kräfta. Cancer är ett samlingsnamn över många elakartade tumörer. Ordet cancer syftar på att tumören sprider sig krypande och sätter sig fast på många olika ställen i kroppen.

Förr sa man i Sverige att man drabbats av kräfta, men med tiden har man övergått
till att kalla det för cancer.

 

 

Hälsningar

 

 

Nära Cancer

2015-02-13

 

 

Hej är det vanligt att man efter cancern få någon ...

Hej är det vanligt att man efter cancern få någon form av livskris? Jag och min sambo har varit ihop i 3,5 år han fick testikelcancer för lite mer än 1 år sen, cancern spred sig han fick cellgift och göra en stor och komplicerad operation. Men nu är allt bra, 1års kontrollen gick bra och allt var som dey skulle. Men efter det gjorde han slut, trots ett bra, kärleksfullt förhållande där han hela tiden sagt hur bra och fin jah är att jag är hans dröm. Är det vanligt att man efter cancern gör drastiska beslut och ändra hela sitt liv? Det har varit slut i 5 månader och han har träffat en tjej (för 1-2 månader sen) som inte alls är hans stil! Är det vanligt man ändras så efter cancern? Isf bruka allt komma ifatt en tillslut? Han vill fortfarande att vi ska vara vänner och att vi har ett band ihop efter allt vi gått igenom. För mig känns det som att cancern ska ha påverkat detta?

Hej!

 

När en person drabbas av cancer drabbas han/hon nästan alltid också av en kris. Hur krisen blir och när den kommer är olika från person till person. Vid testikelcancer går allt ofta fort från det att man fått sitt diagnosbesked till att man blivit opererad. Beroende på hur tumören ser ut får vissa killar tilläggsbehandling i form av cytostatika, medan andra är färdigbehandlade i och med operationen och ska därefter fortsätta sitt liv "som vanligt".Vår erfarenhet är att många som drabbats av testikelcancer får en krisreaktion lång tid efter att de varit sjuka. Den kan komma flera år senare. Det är vanligt att den drabbade då säger att allt gick så fort och att han efter operationen bara ville tillbaka till det "vanliga livet" och inte låta sjukdomen påverka honom.

 

Eftersom cancer kan vara en dödlig sjukdom, tänker de allra flesta som drabbas av sjukdomen på döden. Känslan av att "det händer andra men inte mig" har raserats och saker som tidigare i livet  känts som viktiga kan få en lägre prioritet och få lämna plats för andra saker som nu får högre prioritet.

 

Troligen har din fd sambo (liksom många andra som haft cancer) förändrat sin syn på livet efter sin cancersjukdom varpå han också gör andra val än han gjort tidigare.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-02-11.

jag är 16 år gammal och tappar hår

jag är 16 år gammal och tappar hår

Hej!

 

Alla tappar mer eller mindre hårstrån dagligen. Om man tappar mycker hår kan det exempelvis bero på stress, kostvanor mm. Det är inte ett symptom på cancer. De som tappar hår i samband med cancer, gör det på grund av cancerbehandling.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-02-10

hej jag har inte haft cancer men jag är gette red ...

hej jag har inte haft cancer men jag är gette red jag har föt en förändring i leven i 4 cm

Hej!

 

Vi antar att du har fått det här beskedet efter en röntgenundersökning. I samband med det brukar läkaren också informera om om det är en godartad eller elakartad förändring. Man kan ha förändringar utan att det är cancer. Eftersom det här oroar dig, råder vi dig att ta ny kontakt med den som gav dig beskedet om att du hade en förändring.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-02-10.

Hej! Min mormor var i affären för ungefär 3-4 daga...

Hej! Min mormor var i affären för ungefär 3-4 dagar sen och när hon kom hem så såg hon att hon hade 3 lila fläkar på huden. Det gorde inte ont på henne. Hon hade en på handen en under benen och en på magen. Det är en lila fläk som är plat man käner inte det, det är liksom under huden. Och det är ungefär lika stort som ett finger avtryck. Vad kan deta vara är det cancer och är det farligt. Ja vore väldigt taksam om ni svarade så fort som möjligt.

Hej!

Din mormors fläckar kan bero på många saker och det är svårt för oss att avgöra vad det är när vi inte har sett dem. Om fläckarna inte försvunnit inom några veckor, råder vi din mormor att gå till sin vårdcentral och kolla upp dem.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-02-10.

Hej! Min mamma gick för en tid sedan bort i vad s...

Hej!

Min mamma gick för en tid sedan bort i vad som diagnostiserades som en primör hjärntumör, av typen sarkom.

Vad jag förstår är detta både en väldigt ovanlig och aggressiv typ av cancer, och det tog endast drygt två månader från diagnos till bortgång.

Jag känner fortfarande att jag har svårt att greppa det hela, kanske främst för att det gick så fort. Men också för att jag inte hittar någon information om den här typen av cancer på svenska. Jag har googlat och googlat, men det finns i princip inget material.

Jag undrar om ni skulle kunna berätta lite mer om den här typen av cancer, hur vanligt det är med hjärntumörer av typen sarkom, eventuell ärtftlighet etc?

MVH En dotter

Hej!

 

Precis som du skriver är det mycket ovanligt med sarkom i hjärnan. Sarkom är ett samlingsnamn för en mängd olika cancerformer som uppstår i muskler, ben och det som kallas stödjevävnader tex celler som omger nervcellerna i hjärnan.

 

Det finns inte så mycket skrivet om dessa sarkom, då det är så ovanliga. Generellt så är sarkom inte ärftliga. Cancerbehandling tidigare i livet kan öka risken för sarkom långt senare. 

 

Vi föreslår att du kontaktar kliniken där din mamma vårdades för att få svar på dina frågor.

 

Vänliga hälsingar,

Nära Cancer

2015-02-09

Smittar hjärntumör. Hur länge har hjärntumör funni...

Smittar hjärntumör. Hur länge har hjärntumör funnits. Vad händer i kroppen när man har hjärntumör?

Hej!

 

Bra att du frågar något många undrar: cancer kan aldrig smitta.

 

Hjärntumörer kan ge symptom som huvudvärk, yrsel och illamående. Dessa besvär brukar vara värst på morgonen och beror på att tumören skapar ett tryck innanför skallbenet. Andra symptom beror mer på var tumören sitter; det kan vara att talet påverkas eller så får man svårt att röra en kroppsdel. Ibland orsakar tumören ett krampanfall.

 

Det går inte säga exakt hur länge man haft en cancer innan den upptäcks. Förmodligen växer tumören olika snabbt i olika faser.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-02-09

Hur stor är risken att en bortopererad hjärntumör ...

Hur stor är risken att en bortopererad hjärntumör kommer tillbaka? En nära mig har nyss opererat sig, läkarna tror att det var medulloblastom, och kirurgen trodde allt gick att operera bort. Det gjordes ett prov på hjärnan när de opererade (typ) och det visade bara hjärnvätska och ryggmärgsvätskan var helt normal. Hur stor är risken för återfall, om de fått bort allt jämfört med om lite av tumören är kvar?

Hej!

 

Medulloblastom är en typ av hjärntumör som kan drabba både barn och vuxna. Av alla som insjuknar är 60% i livet 10 år senare. Då är även de inräknade där man inte kunnat operera bort hela tumören. Är all tumör borta så är chanserna att förbli frisk högre.

 

Hälsningar, 

Nära Cancer

2015-02-09

Skelettcancer

Hej!

 

Vi förstår att du har funderingar och frågor kring skelettcancer, här kan du hitta information om skelettcancer.

 

Vänliga Hälsningar

Nära Cancer 2015-02-18

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor




Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)