Back to top

Besvarade frågor

hur påverkar skelettcancer familjien

hur påverkar skelettcancer familjien

Hej!

 

Så fort någon i ens närhet drabbas av cancer, oavsett cancerform, förändras livet för alla inblandade på en mängd olika plan. Både den som själv är drabbad av cancersjukdomen och de närstående runt omkring kan känna av såväl fysiska som psykiska förändringar. Dessa förändringar kan vara alltifrån känslor av nedstämdhet, trötthet, aptitförlust, koncentrationssvårigheter och fysiska smärtor. Om du känner att du vill läsa mer om hur det kan vara att vara närstående finns bra information att läsa här.   

 

Med Vänlig Hälsning

 

Nära Cancer

150508

Hur länge kan man leva men skelettcanswr lungsäck ...

Hur länge kan man leva men skelettcanswr lungsäck o levermetastaser med beh och utan beh.

Hej!

 

Det här är en svår fråga som vi inte kan ge ett enkelt svar på. Det beror väldigt mycket på vilken cancerform det rör sig om. Vissa cancerformer växer långsamt och kan svara bra på behandling. Det kan förlänga livet även om man inte kan bli helt frisk.

 

Med vänlig hälsning

 

Näracancer

 

2015-04-22

Hur botas metastaser i lungorna?

Hur botas metastaser i lungorna?

Hej!

 

Många sorters cancer kan ge metastaser i lungorna. Ofta innebär det att sjukdomen inte går att bota. Men vid vissa cancerformer går det att bli botad även om det finns lungmetastaser, till exempel vid cancer från tjocktarmen eller ändtarmen (koloncancer, rektalcancer).

 

Då får man först cellgiftsbehandling, sedan opereras metastaserna bort. Beroende på hur stor metastasen är och var den sitter så opererar man bort olika stor del av lungan. Först får man göra olika tester för att se att hjärtat och lungorna är tillräckligt starka för att klara en sådan operation. Efter operationen fortsätter cellgiftsbehandling några månader.

 

 

Vid testikelcancer kan cellgifter bota lungmetastaser.

Hälsningar, Nära Cancer

2015-04-20

 

 

 

Kan man få cancer genom att tänka på det? T.ex att...

Kan man få cancer genom att tänka på det? T.ex att man tänker "jag vill ha cancer" fast man egentligen inte vill det?

Hej!

 

Cancer orsakas av en mängd små fel i cellernas DNA, som tillsammans gör att cellen inte fungerar som den ska.

 

Det går inte att tänka sig till sådana här fel. Inget som man tänker eller känner kan göra att man får cancer.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-04-10

hej igen min farbror har opererat bort nått i mage...

hej igen min farbror har opererat bort nått i magen för 2 år sen och förra året tror jag att han hade fått nått mer i magen och han har sagt att han har mindre tid att leva i livet nått sånt sa han va händer då? och så har han sagt att han kommer bli smärre av cellgigttabletterna.

Hej!

 

Kan det vara så att din farbror opererade bort cancer i magsäcken för två år sedan, och nu har cancern kommit tillbaka? Från det han berättar låter det som att han vet att cancern inte kommer gå att bota, utan att han kommer dö av den.

 

I ett sådant läge kan cellgifter, i tablett eller dropp, göra att man lever längre och mår bättre. Cellgifter har alltid vissa biverkningar, men meningen är att man sammantaget ska må bättre. Om cellgifterna gör så att man mår sämre så avslutas den behandlingen.

 

Det som händer i kroppen när man har cancer som inte går att bota är att man så småningom blir mycket trött. Ofta tappar man aptiten eller mår illa. Cancern kan växa på ett sådant sätt att den gör ont och då behövs smärtstillande mediciner.

 

Du kan läsa mer här: När cancer inte går att bota.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-04-09

Hej fråga 1 hur farligt är livmodercancer undrar m...

Hej fråga 1 hur farligt är livmodercancer undrar min kompis? Fråga 2 hur länge kan man leva med magcancer och cellgift tabletter? Vi har anhöriga som har det

Hej!

 

När man pratar om hur farlig en cancersjukdom är, eller hur länge man kan leva med cancer, så är det viktigt att komma ihåg att alla människor är olika. Det finns statistik på hur andra som har haft samma cancerform har klarat sig, men det går inte att veta i förväg hur det kommer gå för varje enskild person.

 

En faktor som ofta spelar stor roll är om cancern sitter på ett enda ställe eller om den har spridit sig till flera ställen. Är den på ett ställe kanske den går att operera bort så att man blir frisk igen. Så är det med livmodercancer. Upptäcks cancern tidigt blir nästan alla friska. Om cancern växt genom livmodern eller spridit sig till lymfkörtlar är det betydligt svårare. Det vanligaste är att den här cancerformen upptäcks i tid för att få en hjälpsam behandling.

 

Med magsäckscancer är det också så att man brukar behöva opereras för att bli frisk igen. Cellgiftsbehandling (cytostatika) kan man få för att cancern ska krympa så att det blir lättare att operera. Men den här cancerformen upptäcks ganska ofta när cancern spridit sig så attt det inte går att operera bort. Då kan cellgiftsbehandling istället bromsa och lindra sjukdomen. Hur länge man kan leva med det går inte att säga. Det beror på var cancern sitter, hur man mår i övrigt och hur cancern reagerar på cellgifterna. När man fått cellgifter en tid och gör en ny röntgen, så vet man mer. Viktigast är alltid hur den som är sjuk mår, om man är trött eller pigg, om man orkar äta och så vidare.

Cellgifter finns både som dropp och tabletter, ibland är ena sorten bättre, ibland den andra.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-04-07

Hur gammal måste man vara för att kunna få bröstca...

Hur gammal måste man vara för att kunna få bröstcancer?

Hej
Det är mycket ovanligt att få bröst cancer före 30 års ålder.
Ålder i sig, är den största risken för cancer.  80 % av de som får bröstcancer är 50 år eller äldre.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2015-04-07

Min mammas farmor hade bröstcnacer, kan jag också ...

Min mammas farmor hade bröstcnacer, kan jag också få det då?

 
Hej!

Alla kvinnor och faktiskt även män har en risk att under sin livstid få bröstcancer. Men endast fem- tio procent av all bröstcancer beror på är ärftliga faktorer. Oftast går det inte att veta exakt hur den ärvs, men ibland finns det en ärftlig genförändring, en så kallad mutation, i någon av bröstcancergenerna.  Har man en nära anhörig som haft bröstcancer eller äggstockscancer, särskilt om de blev sjuka före 50 års ålder, kan det handla om ärftlig bröstcancer. Det gäller nära anhöriga på både mammas och pappas sida, till exempel mostrar eller fastrar.
 
De flesta som får bröstcancer får det efter 50 års ålder och oftast är cancern alltså inte ärftlig.
 
Det som är viktigt för var och en är att man undersöker sina bröst regelbundet och söker vård om man blir orolig för en förändring, och att man går på mammografikontroller när man blir kallad.

Hälsningar
Nära Cancer
20150407
 
varför får man feber vid skelettcanser

varför får man feber vid skelettcanser

Hej!

 

Det är inte ovanligt att den som har cancer får feber. Det kan ha olika orsaker. Dels kan den som har cancer få infektioner med virus eller bakterier som ger feber. Både sjukdomen och behandlingarna kan göra att man lättare blir sjuk.

 

En del människor får också det som kallas tumörfeber. Tumörfeber pågår ofta under många veckor och är svängande. Vanligt är att temperaturen är högst på kvällen. Orsaken är troligtvis att cancern bildar ämnen som säger åt kroppen att höja temperaturen, precis på samma sätt som sker vid en infektion. Tumörfeber behandlas med läkemedel som ibuprofen och naproxen, eller med kortison. Att behandla cancern med cytostatika eller andra läkemedel kan också minska febern.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-04-01

 

hej jag är en tjej på 13 år, jag har googlat lite ...

hej jag är en tjej på 13 år, jag har googlat lite och fick veta att om det kommer ut en genomskinlig vätska ur bröstvårtan och att om man har ett sår som man fått utan att man har gjort illa sig så kan det vara ett täcken på bröstcancer. fast det är inte som ett sår det är med som ett hack över hela bröstvårtan och det är ganska djupt skulle det kunna vara så att jag har fått bröstcancer även om jag bara är 13 år?

kramar

Hej!

 

Tack för din fråga. Det du beskriver får oss inte att tänka på bröstcancer.

 

När man är i tonåren händer det mycket med bröstens utveckling och det är vanligt att bröst och bröstvårtor ändrar både utseende och form.

 

Om du känner dig orolig råder vi dig att i första hand vända dig till din skolsköterska eller till en Ungdomsmottagning där du bor.

 

Hälsningar Nära cancer

 

2015-03-26

hur påverkar skelettcancer familjien

Hej!

 

Så fort någon i ens närhet drabbas av cancer, oavsett cancerform, förändras livet för alla inblandade på en mängd olika plan. Både den som själv är drabbad av cancersjukdomen och de närstående runt omkring kan känna av såväl fysiska som psykiska förändringar. Dessa förändringar kan vara alltifrån känslor av nedstämdhet, trötthet, aptitförlust, koncentrationssvårigheter och fysiska smärtor. Om du känner att du vill läsa mer om hur det kan vara att vara närstående finns bra information att läsa här.   

 

Med Vänlig Hälsning

 

Nära Cancer

150508

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)