Back to top

Besvarade frågor

Hej! Min farmor har nyligen fått bröstcancer Hon ä...

Hej!

Min farmor har nyligen fått bröstcancer

Hon är 67 år

Vad jag vet är det ingen fler i släkten som har fått det.

Jag undrar om det är en stor risk för mig att då ärva det?

// Anonym

Hej!

 

Ärftlig cancer misstänks i första hand när många familjemedlemmar får samma slags cancer. Så risken att du drabbas av bröstcancer är inte större för dig. Här kan du läsa mer om ärftlighet.

 

Vänliga hälsningar 

Nära Cancer

2015-06-02

Hej, Jag undrar om eventuella biverkningar av lån...

Hej,

Jag undrar om eventuella biverkningar av långtidsbehandling med betapred. Min pojkvän har behandlats till och från med varierande dos betapred sedan slutet av januari då han diagnosticerades med hjärntumör. Senaste behandlades han med betapred under hela sin strålningsperiod (6 veckor). Nu när han börjat trappa ner mår han dåligt med huvudvärk, yrsel och illamående. Han har blivit inlagd igen men de kan inte se något fel. Tumören satt i lillhjärnan och han hade dessa symptom innan tumören upptäcktes. (Han har opererat bort den och läkarna tror att allt är borta). På internet och i t.ex FASS står det att betapred främst ska användas kortare perioder. Jag börjar bli orolig för min pojkvän, att långtidsanvändandet påverkat hans kropp. Känner ni till vanliga biverkningar vid nedtrappning/långtidsanvändande?

Hej

När man drabbas av en hjärntumör behöver man ofta behandlas med kortison (Betapred) för att man inte ska få symtom som yrsel,illamående ,huvudvärk m.m. När man behandlas med strålning kan trycket i hjärnan öka pga svullnad och därför är det ibland nödvändigt att tillfälligt höja dosen av Betapred för att minska trycket. I det fallet får man förbise riskerna med ev biverkningar då nyttan av medicineringen är större.

Som du beskriver brukar man efter strålbehandlingen trappa ner dosen av Betapred succesivt men ibland kan man få symtom som yrsel/huvudvärk m.m och då låta nedtrappningen gå långsammare.

 

De biverkningar man kan få av långtidsbehandling med kortison är bl.a förhöjt blodsocker,benskörhet, muskelsvaghet,Cushingliknande symtom ( svullen i ansikte/över bålen), hudförtunning, hämning av kroppens immunförsvar.

 

Kortisonets effekter är som sagt positiva i din pojkväns situation just nu och på sikt kommer  man säkert kunna trappa ner och sätta ut denna kortisonbehandling.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer  2015-05-25

Hej! Jag är 25 år gammal och har hittat en knöl i ...

Hej! Jag är 25 år gammal och har hittat en knöl i bröstet som nu är under utredning (väntar på mammografi). Mina frågor till er handlar om ärftlighet. Min mamma dog i njurcancer, 49år gammal, för 1,5 år sedan. Min farmor har haft bröstcancer i 40års åldern men är idag frisk, hon kommer från en familj där fem av sju syskon har/har haft cancer. Men av olika sorter, som leukemi, prostata och bröstcancer. Min farmors pappa dog i cancer. Är njurcancer ärftligt? Och har min farmors familj haft en fruktansvärd otur eller är det genetiskt trots olika sorters cancer och kan det isåfall vara en risk för mig i min ålder? Mvh

Hej

 

Vissa cancersjukdomar kan vara ärftliga t.ex bröstcancer om man har en speciell gen (BRCA) som kan föra vidare risken att drabbas av sjukdomen. Det är bara en viss procent av alla som drabbas av bröstcancer som är bärare av denna gen så risken är inte speciellt stor. Även ärftliga former av njurcancer kan förekomma, men det är väldigt sällsynt.

 

Att flera personer i en och samma släkt drabbas av olika cancersjukdomar behöver inte betyda att det beror på något genetiskt. Däremot kan man ärva levnadsvanor, utsättas för samma miljöfaktorer m.m som gör att man har en större risk att drabbas av cancer.

 

Här kan du läsa mer om ärftlighet och cancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer 2015-05-22

Hej vad heter den farligaste Cansern

Hej vad heter den farligaste Cansern

Hej

Det är väldigt svårt att svara på den frågan men man vet av erfarenhet att vissa cancersjukdomar är svårare att bota än andra.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer 2015-05-22

Hej. Min sambo har fått beskedet att hon har en ma...

Hej. Min sambo har fått beskedet att hon har en malign tumör i spottkörteln - Vad innebär det? Hon blev så oerhört ledsen och upprörd på US att hon själv inte minns vad läkaren sa att det innebär. Jag kan inte få någon kontakt med henne och hon vill inte prata om det. Önskar ett svar snarast. Stort tack på hjälpen, på förhand!

Hej.

 

Man brukar klassificera tumörer som antingen godartade eller elakartade. Malign betyder elakartad och är den typen av tumörer som även kallas för cancer.

Cancer är ett samlingsnamn och står för en grupp olika diagnoser som benämns utifrån vart den sitter i kroppen.

För att få mer information om din sambos situation är det bäst att vända sig till hennes läkare, om hon själv har svårt att återge det som sagts. Att få ett sådant besked kan vara svårt att bearbeta och förstå, så det kan vara en fördel om någon är med henne på dessa samtal.

Vi råder dig att försöka prata med din sambo igen och att försöka ordna ett läkarsamtal där även du kan medverka.

Att drabbas av cancer innebär en stor kris för både den drabbade och de anhöriga. Hjälp till att bearbeta det som händer och sker finns att få och det kan vara skönt att ibland få hjälp utifrån. Detta kan hon/ni exempelvis få genom en kurator, genom din sambos klinik.

Hälsningar

 

Nära Cancer
2015-05-22

Hejsan! Jag har en leverfläck på sidan på mitt hög...

Hejsan!

Jag har en leverfläck på sidan på mitt högra bröst. Har börjat klia & ibland är den öm. Den är ca 1cm bred nu & har en mörkar fläck i sig. Fläcken är inte helt rund & växer hår. Något jag borde kolla upp?

Hej!

Man ska vara observant på leverfläckar som ändrar utseende, blöder eller kliar. De flesta leverfläckar är ofarliga men känner du dig orolig för detta och tycker att din leverfläck har förändrats och börjat klia råder vi dig att be en läkare titta på den.

Hälsningar

 

Nära Cancer
2015-05-21

är cancer ärftligt

är cancer ärftligt

Hej!


Ungefär en tiondel av alla cancerfall tros bero på ärftliga faktorer. Vissa cancerformer kan alltså ha en genetisk koppling men i de allra flesta fall uppkommer cancer av andra orsaker. För att läsa mer kan du gå in på ärftlig cancer.

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-05-20

Hej! Jag är en tjej på 12 år, som i vintras fick r...

Hej! Jag är en tjej på 12 år, som i vintras fick reda på att en närståendes mamma bärt på cancer.

Det var såklart tungt, och jag visste inte hur jag skulle bete mig eller reagera..

Jag har umgåtts mycket med sonen, och vi skriver ofta!

Men hur ska jag vara mot honom? Vad ska jag skriva? Chocken när mamman fått en ny sorts cancer, hur tar man det? Tacksam för svar

Hej!

 

Det låter som du är en bra kompis, som håller kontakten!

 

De barn och ungdomar vi pratat med tycker att det är viktigt att kompisarna fortsätter att umgås som vanligt. Att en inte blir rädd och drar sig undan. Gör sånt ni brukar, eller som ni tycker är kul. 

 

Fråga hur han mår (inte bara hans mamma) och lyssna på vad han har att säga. Du behöver inte ha några "svar" eller goda råd, det viktigaste är att du orkar lyssna!

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-05-13

 

Hälsningar

 

Hej! Jag är 13 år. För 2 dagar sed...

Hej! Jag är 13 år. För 2 dagar sedan när jag vaknade hade jag en hård knöl i bröstet som värkte. Jag tänkte att det nog gick över men nu har jag fortfarande ont och bröstet är rött och svullet. Igår när jag tog av mig min bh var det som en brun vätska i den. Inte alls mycket bara några droppar. Jag vet att det inte är vanligt att få bröstcancer när man är 13 men mina brösta är ganska stora och min farmor hade det även tidigt. Jag är väldigt orolig att jag oxå fått det nu. Tacksam för svar så fort som möjligt!

Hej!

 

I din ålder så förändras brösten mycket på grund av hormonerna i kroppen. Det är inte ovanligt att de känns ömma och knöliga. Det du beskriver med att bröstet också är rött och att det kommit brun vätska får oss att fundera på om du kan ha fått en infektion i bröstet, eller kanske gjort illa bröstet?

 

Bröstcancer är inte sannolikt, men om du fortfarande har ont och det kommit vätska så kan det vara bra att du får bröstet undersökt, till exempel på vårdcentralen eller en ungdomsmottagning.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-05-13

hur botar man cancer hannes 8 år

hur botar man cancer hannes 8 år

Hej Hannes!

 

Det finns flera sätt att bota cancer. Om all cancer sitter på ett enda ställe så kan man operera bort cancern. Det går också att använda strålning.

Om cancern finns i blodet till exempel så används istället starka mediciner som heter cellgifter för att bli frisk igen.

Vi har en jättebra film som förklarar hur cancer blir till och hur man blir frisk igen: Så funkar cancer med Eva Funck. Se den gärna med en vuxen!

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-05-10

Hej!

Min farmor har nyligen fått bröstcancer

Hon är 67 år

Vad jag vet är det ingen fler i släkten som har fått det.

Jag undrar om det är en stor risk för mig att då ärva det?

// Anonym

Hej!

 

Ärftlig cancer misstänks i första hand när många familjemedlemmar får samma slags cancer. Så risken att du drabbas av bröstcancer är inte större för dig. Här kan du läsa mer om ärftlighet.

 

Vänliga hälsningar 

Nära Cancer

2015-06-02

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)