Back to top

Besvarade frågor

Hur gammal måste man vara för att kunna få bröstca...

Hur gammal måste man vara för att kunna få bröstcancer?

Hej
Det är mycket ovanligt att få bröst cancer före 30 års ålder.
Ålder i sig, är den största risken för cancer.  80 % av de som får bröstcancer är 50 år eller äldre.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2015-04-07

Min mammas farmor hade bröstcnacer, kan jag också ...

Min mammas farmor hade bröstcnacer, kan jag också få det då?

 
Hej!

Alla kvinnor och faktiskt även män har en risk att under sin livstid få bröstcancer. Men endast fem- tio procent av all bröstcancer beror på är ärftliga faktorer. Oftast går det inte att veta exakt hur den ärvs, men ibland finns det en ärftlig genförändring, en så kallad mutation, i någon av bröstcancergenerna.  Har man en nära anhörig som haft bröstcancer eller äggstockscancer, särskilt om de blev sjuka före 50 års ålder, kan det handla om ärftlig bröstcancer. Det gäller nära anhöriga på både mammas och pappas sida, till exempel mostrar eller fastrar.
 
De flesta som får bröstcancer får det efter 50 års ålder och oftast är cancern alltså inte ärftlig.
 
Det som är viktigt för var och en är att man undersöker sina bröst regelbundet och söker vård om man blir orolig för en förändring, och att man går på mammografikontroller när man blir kallad.

Hälsningar
Nära Cancer
20150407
 
varför får man feber vid skelettcanser

varför får man feber vid skelettcanser

Hej!

 

Det är inte ovanligt att den som har cancer får feber. Det kan ha olika orsaker. Dels kan den som har cancer få infektioner med virus eller bakterier som ger feber. Både sjukdomen och behandlingarna kan göra att man lättare blir sjuk.

 

En del människor får också det som kallas tumörfeber. Tumörfeber pågår ofta under många veckor och är svängande. Vanligt är att temperaturen är högst på kvällen. Orsaken är troligtvis att cancern bildar ämnen som säger åt kroppen att höja temperaturen, precis på samma sätt som sker vid en infektion. Tumörfeber behandlas med läkemedel som ibuprofen och naproxen, eller med kortison. Att behandla cancern med cytostatika eller andra läkemedel kan också minska febern.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-04-01

 

hej jag är en tjej på 13 år, jag har googlat lite ...

hej jag är en tjej på 13 år, jag har googlat lite och fick veta att om det kommer ut en genomskinlig vätska ur bröstvårtan och att om man har ett sår som man fått utan att man har gjort illa sig så kan det vara ett täcken på bröstcancer. fast det är inte som ett sår det är med som ett hack över hela bröstvårtan och det är ganska djupt skulle det kunna vara så att jag har fått bröstcancer även om jag bara är 13 år?

kramar

Hej!

 

Tack för din fråga. Det du beskriver får oss inte att tänka på bröstcancer.

 

När man är i tonåren händer det mycket med bröstens utveckling och det är vanligt att bröst och bröstvårtor ändrar både utseende och form.

 

Om du känner dig orolig råder vi dig att i första hand vända dig till din skolsköterska eller till en Ungdomsmottagning där du bor.

 

Hälsningar Nära cancer

 

2015-03-26

Hur märker man att döden närmar sig?

Hur märker man att döden närmar sig?

Hej!

 

Under rubriken "Om cancer" har vi skrivit lite hur det kan vara "När döden närmar sig".

 

Hälsningar Nära cancer

 

2015-03-25

Hej! Min mormor dog i levercancer och min morbror ...

Hej! Min mormor dog i levercancer och min morbror ligger nu på sjukhus i levercancer. Min andra morbror har prostatacancer men ska opereras. Min moster har haft hudcancer. Tydligen var det av alla mediciner hon fick det av. Min mamma hade cellförändringar men det var inget. Vad är risken att man själv kan få cancer?

Hej!

 

Vi får många frågor om ärftlighet till Nära cancer. Det är förstås en oro som finns hos alla er som är anhöriga till någon som har eller har haft en cancersjukdom.

 

Det är viktigt att känna till att det endast är en liten del (ca 10%) av alla cancersjukdomar som faktiskt är ärftligt betingade.

 

Du kan läsa mer om ärftlig cancer här.

 

Hälsningar Nära cancer

 

2015-03-25

Hej! Min pappa dog för länge sedan pga cancer i bl...

Hej! Min pappa dog för länge sedan pga cancer i blodet och både hans egna far dog i cancer han med, då undrar jag om det är stor chans att jag också kan bli drabbad/är drabbad redan?

Hej!

 

Endast en tiondel av alla cancersjukdomar beror på att man ärvt en skadad gen. Alla andra cancerfall beror på genetiska skador som uppkommer under personens egen livstid.

 

Cancer i blodet, leukemi, är en ovanlig sjukdom och är vanligtvis inte ärftlig.

Vid en onkogenetisk mottagning kan man få hjälp att utreda om  en viss cancertyp är ärftlig eller inte.

 

Här kan du läsa mer om ärftlig cancer.

 

Hälsningar Nära cancer

 

2015-03-23

Hej ja har en son som är 8 år o är ovanligt trött ...

Hej ja har en son som är 8 år o är ovanligt trött o har varit sjuk feber o häning är det något ja måste söka hjälp för han äter inte lika mycket eller tycker han har gått ner i vikt är det cancer

Hej

Det kan finnas många orsaker till att ett barn är trött och har svårt med aptiten. Vi råder dig att söka hjälp hos närmsta vårdcentral eller skolsköterska. För att kunna säga vad det är för fel måste man undersöka din son

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-03-20

Hej. I oktober 2014 fick jag reda på att min Pappa...

Hej. I oktober 2014 fick jag reda på att min Pappa är sjuk i cancer. Modersvulst (stavning) i lungorna som fram till dags datum spridit sig till 3 tumörer i hjärnan. Ett par på levern, lite i njuren, höften, ryggraden, och på revbenen som nu har knäckt tre av dom också. Idag lämnade dom besked om att dom slutar med all behandling och låter han gå på morfin sista tiden.

Jag är helt tom i huvudet och vet inte alls hur jag ska tänka. Min pappa bor på andra sidan sverige från mig. Jag vet inte om jag ska åka till honom nu och vara med honom, ( det kanske tar flera månader innan han dör, eller dagar)

Men jag har också familj här hemma som jag behöver. Min största skräck är om han dör när jag inte är med honom.

Hur ska man tänka?

Läkaren sa idag att han är förvånad över att min pappa fortfarande lever.

Hej!

 

Vi förstår att det är jobbigt för dig att man beslutat sig för att avbryta din pappas behandling. Du säger att ni bor långt ifrån varandra, vilket kan bli extra tungt i ett sådant här läge. Vi vet inte hur länge till din pappa kommer leva, men vårt tips är att du pratar med din pappa om hur du mår i det hela och att ni tillsammans bestämmer när du ska åka till honom. Kanske att du kan åka ganska snart och vara där några dagar och sedan åka hem igen. Du kanske skulle må bättre av att veta att du iallafall träffat honom nu.

 

Om du vill vara hos din pappa dagar då du egentligen ska jobba, skulle du kunna få en ersättning från Försäkringskassan som kallas närståendepenning. Du kan också ha rätt till ersättning om du studerar. Läs om dina möjligheter till ledighet här.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-03-13.

Hej. Min farbror hade hjärntumör när han var 35 år...

Hej. Min farbror hade hjärntumör när han var 35 år , (1990) och gick också bort.. Jag är en orolig person nästan hypokondriker, och blir jätte orolig att jag också ska få det isåfall, är det ärftligt eller borde jag vara orolig på något sätt? Mår bra annars tränar etc /J

Hej

Att din farbror drabbades av hjärntumör innebär ingen förhöjd risk för dig själv att drabbas. Endast 10 % av alla cancersjukdomar anses bero på ärftliga faktorer och just bland hjärntumörer hittar man sällan genetiska defekter som orsak.

Hoppas denna information kan stilla din oro. Gå gärna in på ärftlig cancer om du vill läsa mer!

Hälsningar

Nära Cancer
2015-03-12

Hur gammal måste man vara för att kunna få bröstcancer?

Hej
Det är mycket ovanligt att få bröst cancer före 30 års ålder.
Ålder i sig, är den största risken för cancer.  80 % av de som får bröstcancer är 50 år eller äldre.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2015-04-07

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)