Back to top

Besvarade frågor

Min mormor hade cancer och gick bort.. Mår så himl...

Min mormor hade cancer och gick bort.. Mår så himla dåligt och vill inte tänka på de för då gråter jag bara. Hur ska jag göra/tänka?

Hej!

 

När någon vi tycker om och som står oss nära dör drabbas vi av sorg. Sorg är en känslomässig reaktion på en förlust av något slag. Du skriver att du mår dåligt och att du inte vill tänka på förlusten av din mormor för att du bara gråter då. En sorg kan man inte välja att hoppa över. Den behöver bearbetas. En del personer har svårt att hantera det hela, trycker bort sorgen och tillåter inte sig själva att känna. Sorgen blir då bara fördröjd och kan komma upp till ytan flera år senare. Det är därför alltid mycket bättre att vara ärlig mot sina känslor och tillåta sig själv att känna det jobbiga och bearbeta det när det kommer upp.

 

Det är vanligt att känslorna pendlar fram och tillbaka. Därför sägs det ibland att sorgen är randig. Den ena stunden kan kännas svart, ingenting känns roligt och man känner dig nedstämd. Efter en stund kan det kännas bättre och man kanske skrattar ihop med någon och känner att livet ändå känns ganska bra. Denna pendling kan för en del ske under samma dag medan den för andra sker mellan olika dagar eller perioder. Här kan du läsa mer om sorg och sorgens skiftningar.

 

För att få bearbeta sin sorg är det viktigt att man hittar sin egen "pysknapp" där man får släppa ut de jobbiga känslor man bär på. Läs mer om pysknappar här. Vi rekommenderar dig också att läsa artikeln om bloggaren Underbara-Claras sorg och lyssna på skådespelaren Olof Wretlings radioprogram.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2015-06-25

Hej. Min sambo har cancer och har inte oddsen på s...

Hej. Min sambo har cancer och har inte oddsen på sin sida. Vi har fått veta att det bara är en tidsfråga hur länge hon är kvar i livet. Jag går just nu och väntar på att dagen då allt tar slut ska komma. Jag jobbar men har svårt att kontrollera mitt humör och mina känslor, vet inte hur länge till jag orkar gå till jobbet. Kan man som anhörig sjukskriva sig?

Hej!

 

Vi förstår att du har svårt att samla tankarna på jobbet med tanke på den svåra situation du befinner dig i just nu. Som anhörig till en svårt sjuk har du rätt att ansöka om Närståendepenning från Försäkringskassan. Här kan du läsa mer om hur du gör och var du skickar din ansökan.

 

Sköt om dig!

 

Med Vänlig Hälsning

 

Nära Cancer

2015-06-23

Hej. Min farfar har obotlig cancer. Han bor långt ...

Hej. Min farfar har obotlig cancer. Han bor långt bort, och det gör det väldigt jobbigt för mig. Jag oroar mig så mycket, gråter varje dag. Jag har svårt att njuta av sommarlovet och känner mig deprimerad. Jag har det även jobbigt med kompisar just nu och har ingen som jag kan prata med. Jag tycker det är jättejobbigt att prata med mina föräldrar, och såfort dem nämner något om honom får jag panik och sticker därifrån. Jag är även så orolig för pappa. Jag märker hur dåligt han mår, är rädd att han inte kommer klara leva utan farfar. Snälla, HJÄLP!

Hej!

 

Det låter som du har en riktigt svår situation. Du känner dig ensam, du är orolig för din farfar och även för hur din pappa ska klara sig. Du är inte ensam, och vi hoppas att forumet och övriga sidor här på Nära Cancer kan hjälpa dig. Läs till exempel på Hopp & Sorg.

Vi lägger ut din fråga på forumet, så kan du få stöd av andra i liknande situation.

 

 

Tror du att du kan berätta för din pappa att du känner dig orolig för honom också? Kanske kan han lätta den oron för dig.

 

Vi vill också tipsa om att du kan ringa till BRIS (om du är under 18 år): 116 111. En annan möjlighet är Nationella hjälplinjen: 020-22 00 60, och nattetid Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80. På dessa ställen är de vana att tala med personer i kris. Du kan vara anonym.

 

Vänliga hälsningar, Nära Cancer

2015-06-18

Hej jag är en kille på 13 år. Jag har haft ont i h...

Hej jag är en kille på 13 år. Jag har haft ont i hjärtat sedan September 2014. Jag har ingen aning om varför? Jag har dryckit energi dryck mycket och då helt plötsligt började jag få ont, det utvecklades några månader senare att jag hostade mycket, jag hostade över 1 månad, det gick aldrig över.. jag misstänkte aldrig något speciellt förens nu när jag har börjat hosta igen, Tror ni att det kan vara lung cancer och att jag har haft ont i lungorna och inte i hjärtat? Snälla svara

Hej

Vi tror absolut inte att du har lungcancer men du bör söka hjälp för dina besvär för att få reda på vad det är som orsakar detta.Vårat råd är att du pratar med någon vuxen som kan hjälpa dig att boka en tid på vårdcentralen.Går du fortfarande i skolan kan du rådfråga din skolsköterska

Hoppas du får hjälp snart så du slipper gå och oroa dig

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-06-12

Hej. Jag är 13 år gammal och jätte rädd att jag ha...

Hej. Jag är 13 år gammal och jätte rädd att jag har bröstcancer. Jag vet att man ej brukar ha de i 13 års åldern och att det e jätte ovanligt. Men sökte på lite sidor oså om diagnos till bröstcancer och hittade att om bröstvårtorna dras in och att man är öm och att det kan komma ut vätska genom bröstvårtorna osv och på mig gör det det!! Är verkligen jätte rädd, för mina bröstvårtor är typ som spräckta eller vad man ska säga och är jätte öm om mina bröst ibland. Och vill ej snacka med en läkare eller min skolsköterska om det för då måste jag visa mina bröst och känner mig ej så bekväm med det. Snälla hjälp, har jag bröstcancer?

Hej!

 

Det du beskriver låter som en helt normal utveckling av dina bröst. Men eftersom du är så pass orolig så rekomenderar vi ändå att du går och pratar med din skolsköterska. Hon/han är van vid att hantera sådana här situationer och har förståelse för att du tycker det känns obekvämt att visa upp brösten. Hoppas att det löser sig för dig!

 

Med Vänlig Hälsning

 

Nära Cancer

2015-06-08

Kan man få testikelcanser när man är 13

Kan man få testikelcanser när man är 13

Hej!

 

Det är mycket sällsynt med testikelcaner i 13-årsåldern. Det finns många andra anledningar till att testiklarna kan kännas annorlunda i den här ålder. Känner man en knöl, har ont eller är orolig är det bra att gå till skolsköterskan, ungdomsmottagning eller vårdcentral för att bli undersökt.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-06-04

Hej! Min farmor har nyligen fått bröstcancer Hon ä...

Hej!

Min farmor har nyligen fått bröstcancer

Hon är 67 år

Vad jag vet är det ingen fler i släkten som har fått det.

Jag undrar om det är en stor risk för mig att då ärva det?

// Anonym

Hej!

 

Ärftlig cancer misstänks i första hand när många familjemedlemmar får samma slags cancer. Så risken att du drabbas av bröstcancer är inte större för dig. Här kan du läsa mer om ärftlighet.

 

Vänliga hälsningar 

Nära Cancer

2015-06-02

Hej, Jag undrar om eventuella biverkningar av lån...

Hej,

Jag undrar om eventuella biverkningar av långtidsbehandling med betapred. Min pojkvän har behandlats till och från med varierande dos betapred sedan slutet av januari då han diagnosticerades med hjärntumör. Senaste behandlades han med betapred under hela sin strålningsperiod (6 veckor). Nu när han börjat trappa ner mår han dåligt med huvudvärk, yrsel och illamående. Han har blivit inlagd igen men de kan inte se något fel. Tumören satt i lillhjärnan och han hade dessa symptom innan tumören upptäcktes. (Han har opererat bort den och läkarna tror att allt är borta). På internet och i t.ex FASS står det att betapred främst ska användas kortare perioder. Jag börjar bli orolig för min pojkvän, att långtidsanvändandet påverkat hans kropp. Känner ni till vanliga biverkningar vid nedtrappning/långtidsanvändande?

Hej

När man drabbas av en hjärntumör behöver man ofta behandlas med kortison (Betapred) för att man inte ska få symtom som yrsel,illamående ,huvudvärk m.m. När man behandlas med strålning kan trycket i hjärnan öka pga svullnad och därför är det ibland nödvändigt att tillfälligt höja dosen av Betapred för att minska trycket. I det fallet får man förbise riskerna med ev biverkningar då nyttan av medicineringen är större.

Som du beskriver brukar man efter strålbehandlingen trappa ner dosen av Betapred succesivt men ibland kan man få symtom som yrsel/huvudvärk m.m och då låta nedtrappningen gå långsammare.

 

De biverkningar man kan få av långtidsbehandling med kortison är bl.a förhöjt blodsocker,benskörhet, muskelsvaghet,Cushingliknande symtom ( svullen i ansikte/över bålen), hudförtunning, hämning av kroppens immunförsvar.

 

Kortisonets effekter är som sagt positiva i din pojkväns situation just nu och på sikt kommer  man säkert kunna trappa ner och sätta ut denna kortisonbehandling.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer  2015-05-25

Hej! Jag är 25 år gammal och har hittat en knöl i ...

Hej! Jag är 25 år gammal och har hittat en knöl i bröstet som nu är under utredning (väntar på mammografi). Mina frågor till er handlar om ärftlighet. Min mamma dog i njurcancer, 49år gammal, för 1,5 år sedan. Min farmor har haft bröstcancer i 40års åldern men är idag frisk, hon kommer från en familj där fem av sju syskon har/har haft cancer. Men av olika sorter, som leukemi, prostata och bröstcancer. Min farmors pappa dog i cancer. Är njurcancer ärftligt? Och har min farmors familj haft en fruktansvärd otur eller är det genetiskt trots olika sorters cancer och kan det isåfall vara en risk för mig i min ålder? Mvh

Hej

 

Vissa cancersjukdomar kan vara ärftliga t.ex bröstcancer om man har en speciell gen (BRCA) som kan föra vidare risken att drabbas av sjukdomen. Det är bara en viss procent av alla som drabbas av bröstcancer som är bärare av denna gen så risken är inte speciellt stor. Även ärftliga former av njurcancer kan förekomma, men det är väldigt sällsynt.

 

Att flera personer i en och samma släkt drabbas av olika cancersjukdomar behöver inte betyda att det beror på något genetiskt. Däremot kan man ärva levnadsvanor, utsättas för samma miljöfaktorer m.m som gör att man har en större risk att drabbas av cancer.

 

Här kan du läsa mer om ärftlighet och cancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer 2015-05-22

Hej vad heter den farligaste Cansern

Hej vad heter den farligaste Cansern

Hej

Det är väldigt svårt att svara på den frågan men man vet av erfarenhet att vissa cancersjukdomar är svårare att bota än andra.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer 2015-05-22

Min mormor hade cancer och gick bort.. Mår så himla dåligt och vill inte tänka på de för då gråter jag bara. Hur ska jag göra/tänka?

Hej!

 

När någon vi tycker om och som står oss nära dör drabbas vi av sorg. Sorg är en känslomässig reaktion på en förlust av något slag. Du skriver att du mår dåligt och att du inte vill tänka på förlusten av din mormor för att du bara gråter då. En sorg kan man inte välja att hoppa över. Den behöver bearbetas. En del personer har svårt att hantera det hela, trycker bort sorgen och tillåter inte sig själva att känna. Sorgen blir då bara fördröjd och kan komma upp till ytan flera år senare. Det är därför alltid mycket bättre att vara ärlig mot sina känslor och tillåta sig själv att känna det jobbiga och bearbeta det när det kommer upp.

 

Det är vanligt att känslorna pendlar fram och tillbaka. Därför sägs det ibland att sorgen är randig. Den ena stunden kan kännas svart, ingenting känns roligt och man känner dig nedstämd. Efter en stund kan det kännas bättre och man kanske skrattar ihop med någon och känner att livet ändå känns ganska bra. Denna pendling kan för en del ske under samma dag medan den för andra sker mellan olika dagar eller perioder. Här kan du läsa mer om sorg och sorgens skiftningar.

 

För att få bearbeta sin sorg är det viktigt att man hittar sin egen "pysknapp" där man får släppa ut de jobbiga känslor man bär på. Läs mer om pysknappar här. Vi rekommenderar dig också att läsa artikeln om bloggaren Underbara-Claras sorg och lyssna på skådespelaren Olof Wretlings radioprogram.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2015-06-25

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)