Back to top

Besvarade frågor

är cancer ärftligt

är cancer ärftligt

Hej!


Ungefär en tiondel av alla cancerfall tros bero på ärftliga faktorer. Vissa cancerformer kan alltså ha en genetisk koppling men i de allra flesta fall uppkommer cancer av andra orsaker. För att läsa mer kan du gå in på ärftlig cancer.

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-05-20

Hej! Jag är en tjej på 12 år, som i vintras fick r...

Hej! Jag är en tjej på 12 år, som i vintras fick reda på att en närståendes mamma bärt på cancer.

Det var såklart tungt, och jag visste inte hur jag skulle bete mig eller reagera..

Jag har umgåtts mycket med sonen, och vi skriver ofta!

Men hur ska jag vara mot honom? Vad ska jag skriva? Chocken när mamman fått en ny sorts cancer, hur tar man det? Tacksam för svar

Hej!

 

Det låter som du är en bra kompis, som håller kontakten!

 

De barn och ungdomar vi pratat med tycker att det är viktigt att kompisarna fortsätter att umgås som vanligt. Att en inte blir rädd och drar sig undan. Gör sånt ni brukar, eller som ni tycker är kul. 

 

Fråga hur han mår (inte bara hans mamma) och lyssna på vad han har att säga. Du behöver inte ha några "svar" eller goda råd, det viktigaste är att du orkar lyssna!

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-05-13

 

Hälsningar

 

Hej! Jag är 13 år. För 2 dagar sed...

Hej! Jag är 13 år. För 2 dagar sedan när jag vaknade hade jag en hård knöl i bröstet som värkte. Jag tänkte att det nog gick över men nu har jag fortfarande ont och bröstet är rött och svullet. Igår när jag tog av mig min bh var det som en brun vätska i den. Inte alls mycket bara några droppar. Jag vet att det inte är vanligt att få bröstcancer när man är 13 men mina brösta är ganska stora och min farmor hade det även tidigt. Jag är väldigt orolig att jag oxå fått det nu. Tacksam för svar så fort som möjligt!

Hej!

 

I din ålder så förändras brösten mycket på grund av hormonerna i kroppen. Det är inte ovanligt att de känns ömma och knöliga. Det du beskriver med att bröstet också är rött och att det kommit brun vätska får oss att fundera på om du kan ha fått en infektion i bröstet, eller kanske gjort illa bröstet?

 

Bröstcancer är inte sannolikt, men om du fortfarande har ont och det kommit vätska så kan det vara bra att du får bröstet undersökt, till exempel på vårdcentralen eller en ungdomsmottagning.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-05-13

hur botar man cancer hannes 8 år

hur botar man cancer hannes 8 år

Hej Hannes!

 

Det finns flera sätt att bota cancer. Om all cancer sitter på ett enda ställe så kan man operera bort cancern. Det går också att använda strålning.

Om cancern finns i blodet till exempel så används istället starka mediciner som heter cellgifter för att bli frisk igen.

Vi har en jättebra film som förklarar hur cancer blir till och hur man blir frisk igen: Så funkar cancer med Eva Funck. Se den gärna med en vuxen!

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-05-10

hur påverkar skelettcancer familjien

hur påverkar skelettcancer familjien

Hej!

 

Så fort någon i ens närhet drabbas av cancer, oavsett cancerform, förändras livet för alla inblandade på en mängd olika plan. Både den som själv är drabbad av cancersjukdomen och de närstående runt omkring kan känna av såväl fysiska som psykiska förändringar. Dessa förändringar kan vara alltifrån känslor av nedstämdhet, trötthet, aptitförlust, koncentrationssvårigheter och fysiska smärtor. Om du känner att du vill läsa mer om hur det kan vara att vara närstående finns bra information att läsa här.   

 

Med Vänlig Hälsning

 

Nära Cancer

150508

Hur länge kan man leva men skelettcanswr lungsäck ...

Hur länge kan man leva men skelettcanswr lungsäck o levermetastaser med beh och utan beh.

Hej!

 

Det här är en svår fråga som vi inte kan ge ett enkelt svar på. Det beror väldigt mycket på vilken cancerform det rör sig om. Vissa cancerformer växer långsamt och kan svara bra på behandling. Det kan förlänga livet även om man inte kan bli helt frisk.

 

Med vänlig hälsning

 

Näracancer

 

2015-04-22

Hur botas metastaser i lungorna?

Hur botas metastaser i lungorna?

Hej!

 

Många sorters cancer kan ge metastaser i lungorna. Ofta innebär det att sjukdomen inte går att bota. Men vid vissa cancerformer går det att bli botad även om det finns lungmetastaser, till exempel vid cancer från tjocktarmen eller ändtarmen (koloncancer, rektalcancer).

 

Då får man först cellgiftsbehandling, sedan opereras metastaserna bort. Beroende på hur stor metastasen är och var den sitter så opererar man bort olika stor del av lungan. Först får man göra olika tester för att se att hjärtat och lungorna är tillräckligt starka för att klara en sådan operation. Efter operationen fortsätter cellgiftsbehandling några månader.

 

 

Vid testikelcancer kan cellgifter bota lungmetastaser.

Hälsningar, Nära Cancer

2015-04-20

 

 

 

Kan man få cancer genom att tänka på det? T.ex att...

Kan man få cancer genom att tänka på det? T.ex att man tänker "jag vill ha cancer" fast man egentligen inte vill det?

Hej!

 

Cancer orsakas av en mängd små fel i cellernas DNA, som tillsammans gör att cellen inte fungerar som den ska.

 

Det går inte att tänka sig till sådana här fel. Inget som man tänker eller känner kan göra att man får cancer.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-04-10

hej igen min farbror har opererat bort nått i mage...

hej igen min farbror har opererat bort nått i magen för 2 år sen och förra året tror jag att han hade fått nått mer i magen och han har sagt att han har mindre tid att leva i livet nått sånt sa han va händer då? och så har han sagt att han kommer bli smärre av cellgigttabletterna.

Hej!

 

Kan det vara så att din farbror opererade bort cancer i magsäcken för två år sedan, och nu har cancern kommit tillbaka? Från det han berättar låter det som att han vet att cancern inte kommer gå att bota, utan att han kommer dö av den.

 

I ett sådant läge kan cellgifter, i tablett eller dropp, göra att man lever längre och mår bättre. Cellgifter har alltid vissa biverkningar, men meningen är att man sammantaget ska må bättre. Om cellgifterna gör så att man mår sämre så avslutas den behandlingen.

 

Det som händer i kroppen när man har cancer som inte går att bota är att man så småningom blir mycket trött. Ofta tappar man aptiten eller mår illa. Cancern kan växa på ett sådant sätt att den gör ont och då behövs smärtstillande mediciner.

 

Du kan läsa mer här: När cancer inte går att bota.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-04-09

Hej fråga 1 hur farligt är livmodercancer undrar m...

Hej fråga 1 hur farligt är livmodercancer undrar min kompis? Fråga 2 hur länge kan man leva med magcancer och cellgift tabletter? Vi har anhöriga som har det

Hej!

 

När man pratar om hur farlig en cancersjukdom är, eller hur länge man kan leva med cancer, så är det viktigt att komma ihåg att alla människor är olika. Det finns statistik på hur andra som har haft samma cancerform har klarat sig, men det går inte att veta i förväg hur det kommer gå för varje enskild person.

 

En faktor som ofta spelar stor roll är om cancern sitter på ett enda ställe eller om den har spridit sig till flera ställen. Är den på ett ställe kanske den går att operera bort så att man blir frisk igen. Så är det med livmodercancer. Upptäcks cancern tidigt blir nästan alla friska. Om cancern växt genom livmodern eller spridit sig till lymfkörtlar är det betydligt svårare. Det vanligaste är att den här cancerformen upptäcks i tid för att få en hjälpsam behandling.

 

Med magsäckscancer är det också så att man brukar behöva opereras för att bli frisk igen. Cellgiftsbehandling (cytostatika) kan man få för att cancern ska krympa så att det blir lättare att operera. Men den här cancerformen upptäcks ganska ofta när cancern spridit sig så attt det inte går att operera bort. Då kan cellgiftsbehandling istället bromsa och lindra sjukdomen. Hur länge man kan leva med det går inte att säga. Det beror på var cancern sitter, hur man mår i övrigt och hur cancern reagerar på cellgifterna. När man fått cellgifter en tid och gör en ny röntgen, så vet man mer. Viktigast är alltid hur den som är sjuk mår, om man är trött eller pigg, om man orkar äta och så vidare.

Cellgifter finns både som dropp och tabletter, ibland är ena sorten bättre, ibland den andra.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-04-07

är cancer ärftligt

Hej!


Ungefär en tiondel av alla cancerfall tros bero på ärftliga faktorer. Vissa cancerformer kan alltså ha en genetisk koppling men i de allra flesta fall uppkommer cancer av andra orsaker. För att läsa mer kan du gå in på ärftlig cancer.

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-05-20

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)