Back to top

Besvarade frågor

Hej min vän är cancer sjuk hennes cancer började i...

Hej min vän är cancer sjuk hennes cancer började i livmodern å nu har hon i hela kroppen nästan.

Och hon är bara 34 år.

Nu undrar jag hur länge ska hon orka ?

Läkarna säger att dem inte kan göra något mer,alltså det är slutskedet.

:(

Hej!

 

Det är svårt att uttala sig i hur länge din vänninna kommer att orka då det är många individuella faktorer som spelar in och påverkar livslängden. Den som bäst kan svara på dina funderingar är din väninna och hennes vårdgivare. Om du vill läsa mer så kan du gå in på Nära Cancers sida När cancer inte går att bota eller på www.cancerfonden.se

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

2015-07-23

Hej jag är tjej på 19år. Jag fick veta i april maj...

Hej jag är tjej på 19år. Jag fick veta i april maj någon gång där. Att min morfar hade åkt in akut till lasarett. För han hade svårt och andas, minndes ingenting, var trött och slö. Han hade varit på vårdcentralen innan. Där han fick medicin mot lunginflammation, men det var inte det han hade. Han började spy blod. Så han fick åka in. Där dom på sjukhuset tog massa rönken bilder på hans lungor, och tog massa blod prover. Han gick ner i vikt. Han flyttades veckan efter till universitet sjukhuset, där dom kollat och tog nya rönken bilder. Där det visade sig att han hade cancer i matstrupen, bröst benet, och utanför lungorna. Han åt inte så mycket i början. Men har börjat och ätit nu. Ha. Fick först cellgifter då han började må dåligt och spy av det, och sen när han skulle få strålning fick han inne det på en gång. För han hade mått så dåligt innan. Men nu har han fått det. Han åkte hem på helgerna och fick alltså permis. Men nu får han vara hemma,kredit när han behöver eller ska ha behandling. Dom har nu fått vetat att det är en elakartad cancer han har.

Livet är så fucking orättvist. Varför ska den där cancern ens få finnas för? Om morfar dör dör jag. Men jag ska inte vara så svag, jag ska leva för hans skull.

I börja. Kunde jag drömma om honom, och att jag dog. Jag kunde inte ens koncentrera mig på ammat än honom. Jag tänker på honom hela tiden. Han är mitt allt. Har inte ens pratat med honom. Fast jag vet att han är cancer sjuk.

Jag vet inte vad jag kan säga, vill inte säga fel. Jag kan tänka på honom rätt så ofta, och gråta mig till sömns. Gjorde det mycket i början. Men inte så mycket nu.

Kram Amanda 19år

Hej Amanda!

 

Vi förstår att det är jobbigt att din morfar blivit sjuk. Du skriver att du inte pratat med honom om det, att du inte vill säga fel. Eftersom du bryr dig så mycket om din morfar och mår dåligt av situationen, tänker vi att det är mycket bättre för er båda om ni får prata om det. Du behöver inte tänka att du ska säga något särskilt för att det ska bli "rätt" och det gör inget om du visar din morfar att du är ledsen. Om ni pratar om det kan ni fortsätta vara nära varandra, istället för att inte prata och därmed riskera att glida ifrån varandra när ni behöver varandra som mest.

 

Vi har även publicerat ditt inlägg på vårt fourm, då det då finns möjlighet för dig att få stöd av andra unga i liknande situation.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-07-10.

min bröst är en stören den ena och jag vågar inte ...

min bröst är en stören den ena och jag vågar inte fråga mina föreldrar : 12år tjej

Hej!

 

När man, som du, är på väg in i tonåren händer det mycket i kroppen. Brösten utvecklas och menstruationen kommer igång. Att det ena bröstet är lite större än det andra är inget som är konstigt, de kan växa ojämnt. Hos vissa förblir brösten olikstora hela livet, men oftast jämnas skillnaden ut över tid.

 

Du kan läsa mer om bröstens utveckling under puberteten här.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer 2015-06-29

hej jag är ett tjej som är 12år jag har ett knöl p...

hej jag är ett tjej som är 12år jag har ett knöl på brösten och den är mindren den andra kan det orsaka för cancer?

Hej!

 

Bröstcancer är vanligast från 60-års ålder och uppåt, men även yngre kvinnor kan drabbas. Dock har vi aldrig varit med om att någon så ung som 12 år fått bröstcancer.

 

I 12-årsåldern utvecklas fortfarande brösten och det är vanligt att man känner knölar som beror på tillväxten och hormoner.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-06-26

Min mormor hade cancer och gick bort.. Mår så himl...

Min mormor hade cancer och gick bort.. Mår så himla dåligt och vill inte tänka på de för då gråter jag bara. Hur ska jag göra/tänka?

Hej!

 

När någon vi tycker om och som står oss nära dör drabbas vi av sorg. Sorg är en känslomässig reaktion på en förlust av något slag. Du skriver att du mår dåligt och att du inte vill tänka på förlusten av din mormor för att du bara gråter då. En sorg kan man inte välja att hoppa över. Den behöver bearbetas. En del personer har svårt att hantera det hela, trycker bort sorgen och tillåter inte sig själva att känna. Sorgen blir då bara fördröjd och kan komma upp till ytan flera år senare. Det är därför alltid mycket bättre att vara ärlig mot sina känslor och tillåta sig själv att känna det jobbiga och bearbeta det när det kommer upp.

 

Det är vanligt att känslorna pendlar fram och tillbaka. Därför sägs det ibland att sorgen är randig. Den ena stunden kan kännas svart, ingenting känns roligt och man känner dig nedstämd. Efter en stund kan det kännas bättre och man kanske skrattar ihop med någon och känner att livet ändå känns ganska bra. Denna pendling kan för en del ske under samma dag medan den för andra sker mellan olika dagar eller perioder. Här kan du läsa mer om sorg och sorgens skiftningar.

 

För att få bearbeta sin sorg är det viktigt att man hittar sin egen "pysknapp" där man får släppa ut de jobbiga känslor man bär på. Läs mer om pysknappar här. Vi rekommenderar dig också att läsa artikeln om bloggaren Underbara-Claras sorg och lyssna på skådespelaren Olof Wretlings radioprogram.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2015-06-25

Hej. Min sambo har cancer och har inte oddsen på s...

Hej. Min sambo har cancer och har inte oddsen på sin sida. Vi har fått veta att det bara är en tidsfråga hur länge hon är kvar i livet. Jag går just nu och väntar på att dagen då allt tar slut ska komma. Jag jobbar men har svårt att kontrollera mitt humör och mina känslor, vet inte hur länge till jag orkar gå till jobbet. Kan man som anhörig sjukskriva sig?

Hej!

 

Vi förstår att du har svårt att samla tankarna på jobbet med tanke på den svåra situation du befinner dig i just nu. Som anhörig till en svårt sjuk har du rätt att ansöka om Närståendepenning från Försäkringskassan. Här kan du läsa mer om hur du gör och var du skickar din ansökan.

 

Sköt om dig!

 

Med Vänlig Hälsning

 

Nära Cancer

2015-06-23

Hej. Min farfar har obotlig cancer. Han bor långt ...

Hej. Min farfar har obotlig cancer. Han bor långt bort, och det gör det väldigt jobbigt för mig. Jag oroar mig så mycket, gråter varje dag. Jag har svårt att njuta av sommarlovet och känner mig deprimerad. Jag har det även jobbigt med kompisar just nu och har ingen som jag kan prata med. Jag tycker det är jättejobbigt att prata med mina föräldrar, och såfort dem nämner något om honom får jag panik och sticker därifrån. Jag är även så orolig för pappa. Jag märker hur dåligt han mår, är rädd att han inte kommer klara leva utan farfar. Snälla, HJÄLP!

Hej!

 

Det låter som du har en riktigt svår situation. Du känner dig ensam, du är orolig för din farfar och även för hur din pappa ska klara sig. Du är inte ensam, och vi hoppas att forumet och övriga sidor här på Nära Cancer kan hjälpa dig. Läs till exempel på Hopp & Sorg.

Vi lägger ut din fråga på forumet, så kan du få stöd av andra i liknande situation.

 

 

Tror du att du kan berätta för din pappa att du känner dig orolig för honom också? Kanske kan han lätta den oron för dig.

 

Vi vill också tipsa om att du kan ringa till BRIS (om du är under 18 år): 116 111. En annan möjlighet är Nationella hjälplinjen: 020-22 00 60, och nattetid Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80. På dessa ställen är de vana att tala med personer i kris. Du kan vara anonym.

 

Vänliga hälsningar, Nära Cancer

2015-06-18

Hej jag är en kille på 13 år. Jag har haft ont i h...

Hej jag är en kille på 13 år. Jag har haft ont i hjärtat sedan September 2014. Jag har ingen aning om varför? Jag har dryckit energi dryck mycket och då helt plötsligt började jag få ont, det utvecklades några månader senare att jag hostade mycket, jag hostade över 1 månad, det gick aldrig över.. jag misstänkte aldrig något speciellt förens nu när jag har börjat hosta igen, Tror ni att det kan vara lung cancer och att jag har haft ont i lungorna och inte i hjärtat? Snälla svara

Hej

Vi tror absolut inte att du har lungcancer men du bör söka hjälp för dina besvär för att få reda på vad det är som orsakar detta.Vårat råd är att du pratar med någon vuxen som kan hjälpa dig att boka en tid på vårdcentralen.Går du fortfarande i skolan kan du rådfråga din skolsköterska

Hoppas du får hjälp snart så du slipper gå och oroa dig

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-06-12

Hej. Jag är 13 år gammal och jätte rädd att jag ha...

Hej. Jag är 13 år gammal och jätte rädd att jag har bröstcancer. Jag vet att man ej brukar ha de i 13 års åldern och att det e jätte ovanligt. Men sökte på lite sidor oså om diagnos till bröstcancer och hittade att om bröstvårtorna dras in och att man är öm och att det kan komma ut vätska genom bröstvårtorna osv och på mig gör det det!! Är verkligen jätte rädd, för mina bröstvårtor är typ som spräckta eller vad man ska säga och är jätte öm om mina bröst ibland. Och vill ej snacka med en läkare eller min skolsköterska om det för då måste jag visa mina bröst och känner mig ej så bekväm med det. Snälla hjälp, har jag bröstcancer?

Hej!

 

Det du beskriver låter som en helt normal utveckling av dina bröst. Men eftersom du är så pass orolig så rekomenderar vi ändå att du går och pratar med din skolsköterska. Hon/han är van vid att hantera sådana här situationer och har förståelse för att du tycker det känns obekvämt att visa upp brösten. Hoppas att det löser sig för dig!

 

Med Vänlig Hälsning

 

Nära Cancer

2015-06-08

Kan man få testikelcanser när man är 13

Kan man få testikelcanser när man är 13

Hej!

 

Det är mycket sällsynt med testikelcaner i 13-årsåldern. Det finns många andra anledningar till att testiklarna kan kännas annorlunda i den här ålder. Känner man en knöl, har ont eller är orolig är det bra att gå till skolsköterskan, ungdomsmottagning eller vårdcentral för att bli undersökt.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-06-04

Hej min vän är cancer sjuk hennes cancer började i livmodern å nu har hon i hela kroppen nästan.

Och hon är bara 34 år.

Nu undrar jag hur länge ska hon orka ?

Läkarna säger att dem inte kan göra något mer,alltså det är slutskedet.

:(

Hej!

 

Det är svårt att uttala sig i hur länge din vänninna kommer att orka då det är många individuella faktorer som spelar in och påverkar livslängden. Den som bäst kan svara på dina funderingar är din väninna och hennes vårdgivare. Om du vill läsa mer så kan du gå in på Nära Cancers sida När cancer inte går att bota eller på www.cancerfonden.se

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

2015-07-23

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)