Back to top

Besvarade frågor

Hej jag har fått en knöl i armhålan jag är 13 år o...

Hej jag har fått en knöl i armhålan jag är 13 år och är väldigt orolig ska jag Ringa till en doktor eller?

Hej!

 

En knöl i armhålan kan bero på många saker som är ofarliga. Det är vanligt att svettkörtlar eller hårsäckar blir lite igentäppta, då kan de svullna och bli ömma.

 

Ibland är det en lymfkörtel som svullnar, beroende på att lymfcellerna jobbar extra mycket, för att man har fått ett sår på handen till exempel.

 

Vänta och se lite om knölen försvinner av sig själv. Bara om du är sjuk på något annat sätt, eller om knölen varit där i mer än två veckor, är det läge att söka vård.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-08-30

Tumörfeber, vad är det?

Tumörfeber, vad är det?

Hej!

 

Ibland ger cancer feber. Det är särskilt vanligt om cancern har spridit sig till levern.

 

När man har cancer bildas olika inflammationsämnen i kroppen. Det är en av orsakerna till att den som har cancer ofta blir trött och kan må illa. Det är sannolikt också orsaken till febern. Ett känneteckan för tumörfeber är att den svänger mycket, det vill säga att personen kan ha hög feber på kvällarna, men vara feberfri på morgonen. Febernedsättande mediciner och kortison kan hjälpa, och ibland försvinner febern om det går att byta cancerbehandling.

Febern beror alltså inte på några bakterier eller virus, utan på cancern själv. Men eftersom det också är vanligt med infektioner i samband med cancer, så det kan vara svårt att skilja på orsakerna till febern. Därför kan det hända att man få antibiotika, om läkarna inte är säkra på att det är tumörfeber.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-08-29

Hej, Min syster har fått svar från läkaren att ho...

Hej,

Min syster har fått svar från läkaren att hon har den snällaste bröstcancer tumören som finns. De fick ut allt, ingen spridning till lymfkörtlarna och att hon inte behöver göra någon mer operation. Men hon ska ändå gå igenom strålning och få cellgiftsbehandling. Jag undrar om man ändå behöver gå igenom en tuff behandling fast tumören var godartad och har inte spridit sig?

Hej!

 

Genom att komplettera operationen med andra behandlingar så minskar risken för återfall av bröstcancer. Det här kallas adjuvant behandling.

 

Strålbehandling ingår i princip alltid om man inte opererat bort hela bröstet. Andra behandlingar beror på risken för återfall. Varje cancertumör som opereras bort undersöks i mikroskop. När det gäller bröstcancer tittar de på hur snabbväxande den är, om den är känslig för östrogen och mycket annat.

Sedan försöker läkarna göra en avvägning av hur besvärlig en behandling är och hur mycket den kan minska risken för återfall. De här avvägningarna finns samlade i vårdprogram och bygger på studier av tusentals kvinnor som haft bröstcancer.

 

Rekommendationerna om adjuvant behandling bygger alltså på hur det brukar gå vid en viss form av cancer. Sedan blir det alltid en individuell bedömning, där patientens egen inställning får avgöra.

 

Definitionen av cancer är en elakartad tumör (se filmen Vad är egentligen cancer?). Det finns en risk att bröstcancer kommer tillbaka, även om den hade många "goda" egenskaper. Hur stor risken är, och hur mycket den risken minskar med de olika behandlingarna kan din systers läkare berätta.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-08-29

 

Hej jag är 16 år och är orolig att jag har lungcan...

Hej jag är 16 år och är orolig att jag har lungcancer. Är de möjligt att jag har de om jag har rökt i 3 år?

Hej!

 

Lungcancer är vanligast i 60-70 årsåldern. Det finns de som drabbas i yngre ålder, men så ungt som 16 känner vi inte till att det skulle hänt.

 

Varför är du orolig för lungcancer? Är det så att du har mycket hosta eller ont i bröstet kan det ju finnas andra orsaker, som till exempel astma, som behöver kontrolleras.

 

Och en sak till: sluta röka redan nu! Så minskar du risken för cancer i framtiden för både för dig själv och för din omgivning.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-08-29

Hej! Min pappa har fått njurcancer. Han har en 12 ...

Hej! Min pappa har fått njurcancer. Han har en 12 cm lång tumör och kanske har läkarna sett något i lungorna också. Det tar sådan tid att få mer information och jag får inte så mycket vettigt ur min mamma just nu. Finns det någon chans för min pappa att bli frisk?

Hälsningar orolig dotter

Hej!

Njurcancer är en sjukdom som inte ger så mycket symptom först, därför kan man ha haft sjukdomen ganska länge när den upptäcks. Om det är möjligt så opereras njuren bort. Då kan man bli helt frisk.

 

Innan en sådan operation måste man se till att cancern inte spridit sig utanför njuren. Ett vanligt ställe för spridning, metatsaser, är lungorna. Om cancern spridit sig till lungorna så går det inte längre att bli botad. Då väljer man ofta att inte operera njuren, en stor operation. Så det kan ta tid med utredningen, men det är viktigt för läkarna att samla så mycket information som möjligt för att behandlingen ska bli den rätta. Vanligtvis samarbetar läkare från olika specialiteter, som urologer, röntgenläkare och onkologer, för att göra en bra utredning och planering.

 

Det finns idag många läkemedel mot njurcancer som spridit sig. Även om njurcancer spridit sig till lungorna kan många leva i flera år och må bra.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-08-24

Är det farlig när kommer avföring från livmoder.

Är det farlig när kommer avföring från livmoder.

Hej!

 

Det ska inte komma avföring från livmodern. I såfall har det bildats en fistel, alltså en gång, mellan tarmen och slidan. Sådana gångar kan uppkomma efter operation, strålbehandling eller förlossningsskador till exempel. Beroende på orsaken finns olika saker att göra åt fisteln. Kontakta vården för hjälp.

Hälsningar, Nära Cancer

2015-08-21

Hej Vilka är orsaker till stråk i lungor? Är det f...

Hej

Vilka är orsaker till stråk i lungor? Är det farligt?

Hej!

"Stråk" på lungorna är sannolikt en beskrivning av en röntgenbild. Det ser helt enkelt ut som en samling ljusa streck i lungorna på bilden. Med hjälp av personens sjukhistoria, tidigare röntgenbilder och var stråken sitter kan röntgenläkaren tolka vad stråken betyder. En orsak kan vara en lunginflammation. Hos dem som fått strålbehandling mot cancer kan det ibland bildas ärr i lungorna som ser ut som stråk.

Stråk är alltså ingen sjukdom, utan ett tecken som syns på röntgen och som kan stå för många olika saker. Om du vet mer, så kan du gärna skriva tillbaka!

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-08-18

Hej, min mamma har cancer och jag mår så dåligt öv...

Hej, min mamma har cancer och jag mår så dåligt över det. Hon har cancer i skelettet och i levern. Jag är bara 11 år men jag älskar min mamma. Hon kommer dö i förtid och jag vet inte vad jag ska görs för att hjälpa henne

Hej!

Tack för din fråga.

Vi förstår att det är en jättesvår tid för dig nu när din mamma är sjuk. Det är fint att du skriver att du älskar din mamma.

Vi tror också att du nog läst en del på våra sidor eftersom du skriver till oss. Kanske kan du få stöd av att läsa på de sidor som heter Leva nära cancer och Hopp&Sorg.

Både du och din mamma mår säkert bra av att ni kan vara tillsammans och av att prata med varandra. Du skriver inte hur sjuk din mamma är just nu men kanske är det så att ni också kan uppleva och göra saker saker tillsammans. Det kan vara små saker som att spela spel eller större saker som att kanske åka iväg eller gå någonstans tillsammans. Har du kunnat prata med din mamma om hur du känner dig? Då kan du ju också fråga henne vad du skulle kunna göra för henne.

Vi undrar om du har någon annan vuxen nära dig som vet hur du har det och som du känner förtroende för. Vet exempelvis din lärare om att din mamma är sjuk? På din skola finns det skolsköterska och kanske kurator som kan ge dig råd och stöd. Annars kanske du har någon nära vän som du känner att du kan prata med och berätta hur du känner.

Hoppas att du och din mamma får en fint tid tillsammans och att några av dessa råd varit till hjälp för dig!

 

Med Vänlig Hälsning

 

Nära Cancer

2015-08-14

Vad menas med sent stadie i tid Gallgångscancer Hu...

Vad menas med sent stadie i tid Gallgångscancer Hur mycket tid har man på sig om ingen operation kan göras?

Hej!

 

Gallgångscancer är tyvärr ofta en allvarlig cancerform, som sällan upptäcks i ett skede där operation är möjlig. Prognosen i det enskilda fallet är svår att förutsäga.

 

I vissa situationer ger man cytostatikabehandling för att bromsa sjukdomen. Vilken behandling som kan bli aktuell för din närstående måste bedömas av behandlande läkare.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer 2015-08-04

hej nu har min farbror jocke slutat med cellgiftta...

hej nu har min farbror jocke slutat med cellgifttabletter och dem såg inget på röntgen han ska prova utan tabletterna ett tag och se om han blir helt frisk men vi får hålla tummarna och tår hoppas inte cancer kommer tillbaka men en fråga hur länge kan det dröja om han får cancer igen?

Hej

Av din fråga uppfattar vi att din farbror har fått en så kallad adjuvant behandling och att man då räknar med att han är frisk efter behandlingen. Har man haft cancer finns dock en viss risk för återfall och därför får patienter komma på regelbundna kontroller en tid efteråt.

Har du pratat med din farbror om dina funderingar? Han kanske har diskuterat eventuella förväntningar och behandlingsresultat med sin läkare och kan besvara dina frågor.

Med vänlig hälsning

Nära Cancer
2015-07-31

Hej jag har fått en knöl i armhålan jag är 13 år och är väldigt orolig ska jag Ringa till en doktor eller?

Hej!

 

En knöl i armhålan kan bero på många saker som är ofarliga. Det är vanligt att svettkörtlar eller hårsäckar blir lite igentäppta, då kan de svullna och bli ömma.

 

Ibland är det en lymfkörtel som svullnar, beroende på att lymfcellerna jobbar extra mycket, för att man har fått ett sår på handen till exempel.

 

Vänta och se lite om knölen försvinner av sig själv. Bara om du är sjuk på något annat sätt, eller om knölen varit där i mer än två veckor, är det läge att söka vård.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-08-30

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)