Back to top

Besvarade frågor

Hej jag är 16 år och är orolig att jag har lungcan...

Hej jag är 16 år och är orolig att jag har lungcancer. Är de möjligt att jag har de om jag har rökt i 3 år?

Hej!

 

Lungcancer är vanligast i 60-70 årsåldern. Det finns de som drabbas i yngre ålder, men så ungt som 16 känner vi inte till att det skulle hänt.

 

Varför är du orolig för lungcancer? Är det så att du har mycket hosta eller ont i bröstet kan det ju finnas andra orsaker, som till exempel astma, som behöver kontrolleras.

 

Och en sak till: sluta röka redan nu! Så minskar du risken för cancer i framtiden för både för dig själv och för din omgivning.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-08-29

Hej! Min pappa har fått njurcancer. Han har en 12 ...

Hej! Min pappa har fått njurcancer. Han har en 12 cm lång tumör och kanske har läkarna sett något i lungorna också. Det tar sådan tid att få mer information och jag får inte så mycket vettigt ur min mamma just nu. Finns det någon chans för min pappa att bli frisk?

Hälsningar orolig dotter

Hej!

Njurcancer är en sjukdom som inte ger så mycket symptom först, därför kan man ha haft sjukdomen ganska länge när den upptäcks. Om det är möjligt så opereras njuren bort. Då kan man bli helt frisk.

 

Innan en sådan operation måste man se till att cancern inte spridit sig utanför njuren. Ett vanligt ställe för spridning, metatsaser, är lungorna. Om cancern spridit sig till lungorna så går det inte längre att bli botad. Då väljer man ofta att inte operera njuren, en stor operation. Så det kan ta tid med utredningen, men det är viktigt för läkarna att samla så mycket information som möjligt för att behandlingen ska bli den rätta. Vanligtvis samarbetar läkare från olika specialiteter, som urologer, röntgenläkare och onkologer, för att göra en bra utredning och planering.

 

Det finns idag många läkemedel mot njurcancer som spridit sig. Även om njurcancer spridit sig till lungorna kan många leva i flera år och må bra.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-08-24

Är det farlig när kommer avföring från livmoder.

Är det farlig när kommer avföring från livmoder.

Hej!

 

Det ska inte komma avföring från livmodern. I såfall har det bildats en fistel, alltså en gång, mellan tarmen och slidan. Sådana gångar kan uppkomma efter operation, strålbehandling eller förlossningsskador till exempel. Beroende på orsaken finns olika saker att göra åt fisteln. Kontakta vården för hjälp.

Hälsningar, Nära Cancer

2015-08-21

Hej Vilka är orsaker till stråk i lungor? Är det f...

Hej

Vilka är orsaker till stråk i lungor? Är det farligt?

Hej!

"Stråk" på lungorna är sannolikt en beskrivning av en röntgenbild. Det ser helt enkelt ut som en samling ljusa streck i lungorna på bilden. Med hjälp av personens sjukhistoria, tidigare röntgenbilder och var stråken sitter kan röntgenläkaren tolka vad stråken betyder. En orsak kan vara en lunginflammation. Hos dem som fått strålbehandling mot cancer kan det ibland bildas ärr i lungorna som ser ut som stråk.

Stråk är alltså ingen sjukdom, utan ett tecken som syns på röntgen och som kan stå för många olika saker. Om du vet mer, så kan du gärna skriva tillbaka!

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-08-18

Hej, min mamma har cancer och jag mår så dåligt öv...

Hej, min mamma har cancer och jag mår så dåligt över det. Hon har cancer i skelettet och i levern. Jag är bara 11 år men jag älskar min mamma. Hon kommer dö i förtid och jag vet inte vad jag ska görs för att hjälpa henne

Hej!

Tack för din fråga.

Vi förstår att det är en jättesvår tid för dig nu när din mamma är sjuk. Det är fint att du skriver att du älskar din mamma.

Vi tror också att du nog läst en del på våra sidor eftersom du skriver till oss. Kanske kan du få stöd av att läsa på de sidor som heter Leva nära cancer och Hopp&Sorg.

Både du och din mamma mår säkert bra av att ni kan vara tillsammans och av att prata med varandra. Du skriver inte hur sjuk din mamma är just nu men kanske är det så att ni också kan uppleva och göra saker saker tillsammans. Det kan vara små saker som att spela spel eller större saker som att kanske åka iväg eller gå någonstans tillsammans. Har du kunnat prata med din mamma om hur du känner dig? Då kan du ju också fråga henne vad du skulle kunna göra för henne.

Vi undrar om du har någon annan vuxen nära dig som vet hur du har det och som du känner förtroende för. Vet exempelvis din lärare om att din mamma är sjuk? På din skola finns det skolsköterska och kanske kurator som kan ge dig råd och stöd. Annars kanske du har någon nära vän som du känner att du kan prata med och berätta hur du känner.

Hoppas att du och din mamma får en fint tid tillsammans och att några av dessa råd varit till hjälp för dig!

 

Med Vänlig Hälsning

 

Nära Cancer

2015-08-14

Vad menas med sent stadie i tid Gallgångscancer Hu...

Vad menas med sent stadie i tid Gallgångscancer Hur mycket tid har man på sig om ingen operation kan göras?

Hej!

 

Gallgångscancer är tyvärr ofta en allvarlig cancerform, som sällan upptäcks i ett skede där operation är möjlig. Prognosen i det enskilda fallet är svår att förutsäga.

 

I vissa situationer ger man cytostatikabehandling för att bromsa sjukdomen. Vilken behandling som kan bli aktuell för din närstående måste bedömas av behandlande läkare.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer 2015-08-04

hej nu har min farbror jocke slutat med cellgiftta...

hej nu har min farbror jocke slutat med cellgifttabletter och dem såg inget på röntgen han ska prova utan tabletterna ett tag och se om han blir helt frisk men vi får hålla tummarna och tår hoppas inte cancer kommer tillbaka men en fråga hur länge kan det dröja om han får cancer igen?

Hej

Av din fråga uppfattar vi att din farbror har fått en så kallad adjuvant behandling och att man då räknar med att han är frisk efter behandlingen. Har man haft cancer finns dock en viss risk för återfall och därför får patienter komma på regelbundna kontroller en tid efteråt.

Har du pratat med din farbror om dina funderingar? Han kanske har diskuterat eventuella förväntningar och behandlingsresultat med sin läkare och kan besvara dina frågor.

Med vänlig hälsning

Nära Cancer
2015-07-31

Hej min vän är cancer sjuk hennes cancer började i...

Hej min vän är cancer sjuk hennes cancer började i livmodern å nu har hon i hela kroppen nästan.

Och hon är bara 34 år.

Nu undrar jag hur länge ska hon orka ?

Läkarna säger att dem inte kan göra något mer,alltså det är slutskedet.

:(

Hej!

 

Det är svårt att uttala sig i hur länge din vänninna kommer att orka då det är många individuella faktorer som spelar in och påverkar livslängden. Den som bäst kan svara på dina funderingar är din väninna och hennes vårdgivare. Om du vill läsa mer så kan du gå in på Nära Cancers sida När cancer inte går att bota eller på www.cancerfonden.se

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

2015-07-23

Hej jag är tjej på 19år. Jag fick veta i april maj...

Hej jag är tjej på 19år. Jag fick veta i april maj någon gång där. Att min morfar hade åkt in akut till lasarett. För han hade svårt och andas, minndes ingenting, var trött och slö. Han hade varit på vårdcentralen innan. Där han fick medicin mot lunginflammation, men det var inte det han hade. Han började spy blod. Så han fick åka in. Där dom på sjukhuset tog massa rönken bilder på hans lungor, och tog massa blod prover. Han gick ner i vikt. Han flyttades veckan efter till universitet sjukhuset, där dom kollat och tog nya rönken bilder. Där det visade sig att han hade cancer i matstrupen, bröst benet, och utanför lungorna. Han åt inte så mycket i början. Men har börjat och ätit nu. Ha. Fick först cellgifter då han började må dåligt och spy av det, och sen när han skulle få strålning fick han inne det på en gång. För han hade mått så dåligt innan. Men nu har han fått det. Han åkte hem på helgerna och fick alltså permis. Men nu får han vara hemma,kredit när han behöver eller ska ha behandling. Dom har nu fått vetat att det är en elakartad cancer han har.

Livet är så fucking orättvist. Varför ska den där cancern ens få finnas för? Om morfar dör dör jag. Men jag ska inte vara så svag, jag ska leva för hans skull.

I börja. Kunde jag drömma om honom, och att jag dog. Jag kunde inte ens koncentrera mig på ammat än honom. Jag tänker på honom hela tiden. Han är mitt allt. Har inte ens pratat med honom. Fast jag vet att han är cancer sjuk.

Jag vet inte vad jag kan säga, vill inte säga fel. Jag kan tänka på honom rätt så ofta, och gråta mig till sömns. Gjorde det mycket i början. Men inte så mycket nu.

Kram Amanda 19år

Hej Amanda!

 

Vi förstår att det är jobbigt att din morfar blivit sjuk. Du skriver att du inte pratat med honom om det, att du inte vill säga fel. Eftersom du bryr dig så mycket om din morfar och mår dåligt av situationen, tänker vi att det är mycket bättre för er båda om ni får prata om det. Du behöver inte tänka att du ska säga något särskilt för att det ska bli "rätt" och det gör inget om du visar din morfar att du är ledsen. Om ni pratar om det kan ni fortsätta vara nära varandra, istället för att inte prata och därmed riskera att glida ifrån varandra när ni behöver varandra som mest.

 

Vi har även publicerat ditt inlägg på vårt fourm, då det då finns möjlighet för dig att få stöd av andra unga i liknande situation.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-07-10.

min bröst är en stören den ena och jag vågar inte ...

min bröst är en stören den ena och jag vågar inte fråga mina föreldrar : 12år tjej

Hej!

 

När man, som du, är på väg in i tonåren händer det mycket i kroppen. Brösten utvecklas och menstruationen kommer igång. Att det ena bröstet är lite större än det andra är inget som är konstigt, de kan växa ojämnt. Hos vissa förblir brösten olikstora hela livet, men oftast jämnas skillnaden ut över tid.

 

Du kan läsa mer om bröstens utveckling under puberteten här.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer 2015-06-29

Hej jag är 16 år och är orolig att jag har lungcancer. Är de möjligt att jag har de om jag har rökt i 3 år?

Hej!

 

Lungcancer är vanligast i 60-70 årsåldern. Det finns de som drabbas i yngre ålder, men så ungt som 16 känner vi inte till att det skulle hänt.

 

Varför är du orolig för lungcancer? Är det så att du har mycket hosta eller ont i bröstet kan det ju finnas andra orsaker, som till exempel astma, som behöver kontrolleras.

 

Och en sak till: sluta röka redan nu! Så minskar du risken för cancer i framtiden för både för dig själv och för din omgivning.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-08-29

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)