Back to top

Besvarade frågor

Vad ska man göra om man är 13 år och förlorat sin ...

Vad ska man göra om man är 13 år och förlorat sin mamma i skelettcancer?

Hej!

 

När man förlorar en förälder så väcks många frågor, både praktiska och existentiella. Här på Nära Cancer kan du läsa mer under rubriken Hopp & sorg. Alla hanterar sorg och förlust olika, våga ta hjälp av människor omkring dig, t. ex. skolkurator, vänner eller någon annan vuxen som står dig nära. 

 

Hälsningar Nära Cancer

 

2015-09-22

Hur länge brukar man leva ifall man har skelettcan...

Hur länge brukar man leva ifall man har skelettcancer?

Hej!

 

Det finns flera olika typer av det som vanligtvis kallas för skelettcancer. Det kan vara cancer som utgår från skelettet från början eller cancer som sprider sig till skelettet, men har börjat någon annanstans i kroppen. Du kan läsa mer om cancer i skelettet.

Beroende på vilken typ av skelettcancer du menar är det svårt för oss att ge ett svar på din fråga. Hur lång tid man kan leva med sjukdomen/skelettcancer går inte att förutse. Beroende på vilken sjukdom det gäller så kan vissa leva i många år. Oavsett vilken typ av skelettcancer det är så finns det ofta flera sorters behandlingsalternativ att ta till. En del av dessa ges som botande behandling och en del som lindrande behandling och/eller för att bromsa sjukdomsförloppet.

 

 

Du är välkommen att höra av dig igen.

 

Nära Cancer

 

2015-09-22

Min morbrors flickvän dog för några år sedan för a...

Min morbrors flickvän dog för några år sedan för att hon hade canser hur får man canser?

Hej

 

Cancer bildas när celler i kroppen börjar dela sig okontrollerat. Delningen styrs av cellernas egna gener och skadas någon gen kan cellens normala funktioner störas och ibland tumörer bildas. Av dessa tumörer är många ofarliga/godartade men i vissa fall uppstår elakartade tumörer, alltså cancer.

Skador på cellers gener kan bero nedärvda fel och vara något man burit med sig från födseln. Men skador kan även komma under livets gång och bero på ett slumpmässigt fel eller en kombination av olika faktorer. Exempel på sådana faktorer kan vara rökning och radioaktiv strålning.

Gå gärna in på vår sida Om cancer, där kan du få mer information och även se illustrerande videoklipp om hur cancer fungerar och bildas.

Hälsningar Nära Cancer
2015-09-18

Kan man sola i solarium när man får cellgifter och...

Kan man sola i solarium när man får cellgifter och har en picline inopererad?

Hej

Personer som får cellgifter och som har en PICCline rekommenderas att undvika solning. Detta främst för att det finns viss risk för pigmentförändringar under behandlingstiden samt att PICClinens förband inte tål för mycket värme och fukt.

 

Hälsningar Nära Cancer

2015-10-16

Kan man har bröst chanser när man är 13åt

Kan man har bröst chanser när man är 13åt

Hej!

Bröstcancer är vanligast från 60-års ålder och uppåt, men även yngre kvinnor kan få det. Men vi har aldrig varit med om att någon så ung som 13 år fått bröstcancer.

I 13-årsåldern utvecklas fortfarande brösten och det är vanligt att man känner knölar som beror på tillväxten och hormoner.

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-09-15

Min far har levercancer och har haft det i ca 2år ...

Min far har levercancer och har haft det i ca 2år nu.Han blir sämre nu allt fort genom trötthet,dålig balans,tappar synen,magsår samt virus i öronen.Jag måste fråga går det fort utför nu?vad mer kan hända?har han år eller månader kvar?vill veta för att kunna hantera detta

Hej!

 

Levercancer är en relativt ovanlig cancerform, som ofta upptäcks när den blivit ganska stor. Många blandar ihop levercancer med levermatastaser, men det är inte samma sak, läs mer här.

 

Du undrar hur länge din far kan leva med detta, eftersom han nu har försämrats. Ingen kan veta säkert hur länge någon kan leva, men det viktigaste för att kunna göra en bedömning är personens allmäntillstånd. Orkar han eller hon vara vaken och uppe på  dagarna, eller går större delen av dagen åt till sömn och vila?

 

Det är vanligt att förlora aptiten och bli illamående vid cancer. Ett magsår försämrar förstås detta, men det är också sjukdomen i sig. Så smånigom orkar man inte alls äta längre.

 

Om levern försämras på grund av cancer eller någon annan leversjukdom kan man få gulsot. Huden och ögonvitorna blir gula. Det kliar ofta, och det gör en mycket trött och aptitlös.

 

Så det är svårt att säga hur länge din far kan leva. Om du tycker han försämrats snabbt finns förstås risken att han fortsätter försämras i samma takt. Det är sällan som cancer försämras över en natt, det rör sig nästan alltid om långsammare förlopp, så genom att höra hur han mår och hur det förändras kommer du få en uppfattning. Din fars läkare eller sjuksköterskor kan också hjälpa dig.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-09-09

Kan man få vätska i lungorna om man har lungcancer

Kan man få vätska i lungorna om man har lungcancer

Hej!

 

Lungcancer kan leda till vätska i lungorna eller lungsäcken. Det ger hosta och andfåddhet. Det finns även andra anledningar till vätska där.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-08-30

Hej jag har fått en knöl i armhålan jag är 13 år o...

Hej jag har fått en knöl i armhålan jag är 13 år och är väldigt orolig ska jag Ringa till en doktor eller?

Hej!

 

En knöl i armhålan kan bero på många saker som är ofarliga. Det är vanligt att svettkörtlar eller hårsäckar blir lite igentäppta, då kan de svullna och bli ömma.

 

Ibland är det en lymfkörtel som svullnar, beroende på att lymfcellerna jobbar extra mycket, för att man har fått ett sår på handen till exempel.

 

Vänta och se lite om knölen försvinner av sig själv. Bara om du är sjuk på något annat sätt, eller om knölen varit där i mer än två veckor, är det läge att söka vård.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-08-30

Tumörfeber, vad är det?

Tumörfeber, vad är det?

Hej!

 

Ibland ger cancer feber. Det är särskilt vanligt om cancern har spridit sig till levern.

 

När man har cancer bildas olika inflammationsämnen i kroppen. Det är en av orsakerna till att den som har cancer ofta blir trött och kan må illa. Det är sannolikt också orsaken till febern. Ett känneteckan för tumörfeber är att den svänger mycket, det vill säga att personen kan ha hög feber på kvällarna, men vara feberfri på morgonen. Febernedsättande mediciner och kortison kan hjälpa, och ibland försvinner febern om det går att byta cancerbehandling.

Febern beror alltså inte på några bakterier eller virus, utan på cancern själv. Men eftersom det också är vanligt med infektioner i samband med cancer, så det kan vara svårt att skilja på orsakerna till febern. Därför kan det hända att man få antibiotika, om läkarna inte är säkra på att det är tumörfeber.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-08-29

Hej, Min syster har fått svar från läkaren att ho...

Hej,

Min syster har fått svar från läkaren att hon har den snällaste bröstcancer tumören som finns. De fick ut allt, ingen spridning till lymfkörtlarna och att hon inte behöver göra någon mer operation. Men hon ska ändå gå igenom strålning och få cellgiftsbehandling. Jag undrar om man ändå behöver gå igenom en tuff behandling fast tumören var godartad och har inte spridit sig?

Hej!

 

Genom att komplettera operationen med andra behandlingar så minskar risken för återfall av bröstcancer. Det här kallas adjuvant behandling.

 

Strålbehandling ingår i princip alltid om man inte opererat bort hela bröstet. Andra behandlingar beror på risken för återfall. Varje cancertumör som opereras bort undersöks i mikroskop. När det gäller bröstcancer tittar de på hur snabbväxande den är, om den är känslig för östrogen och mycket annat.

Sedan försöker läkarna göra en avvägning av hur besvärlig en behandling är och hur mycket den kan minska risken för återfall. De här avvägningarna finns samlade i vårdprogram och bygger på studier av tusentals kvinnor som haft bröstcancer.

 

Rekommendationerna om adjuvant behandling bygger alltså på hur det brukar gå vid en viss form av cancer. Sedan blir det alltid en individuell bedömning, där patientens egen inställning får avgöra.

 

Definitionen av cancer är en elakartad tumör (se filmen Vad är egentligen cancer?). Det finns en risk att bröstcancer kommer tillbaka, även om den hade många "goda" egenskaper. Hur stor risken är, och hur mycket den risken minskar med de olika behandlingarna kan din systers läkare berätta.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-08-29

 

Vad ska man göra om man är 13 år och förlorat sin mamma i skelettcancer?

Hej!

 

När man förlorar en förälder så väcks många frågor, både praktiska och existentiella. Här på Nära Cancer kan du läsa mer under rubriken Hopp & sorg. Alla hanterar sorg och förlust olika, våga ta hjälp av människor omkring dig, t. ex. skolkurator, vänner eller någon annan vuxen som står dig nära. 

 

Hälsningar Nära Cancer

 

2015-09-22

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)