Back to top

Besvarade frågor

Hej.min syster är bara 36 år och har fått livmoder...

Hej.min syster är bara 36 år och har fått livmoderkroppscsnser. Är detta lindrigare än livmoderhalscancer för hennes del? Nån vecka innan beskedet hade hon inga cellförändringar.

Hej!

 

Livmoderkroppscancer (corpuscancer) är väldigt ovanligt hos kvinnor under 40 år. Livmoderhalscancer (cervixcancer) är ofta orsakade av HPV (Humant Papillomvirus) och förekommer framförallt hos yngre kvinnor.

 

Att jämföra dessa sjukdomar är svårt och vi måste ta hänsyn till flera olika saker för att kunna ge dig ett korrekt svar. Det som är viktigast att känna till är vilket stadie sjukdomen befinner sig i. Båda diagnoserna har goda behandlingsmöjligheter och prognos, om det är i ett tidigt stadium? Man måste även ta hänsyn till vilken typ av cancer det handlar om, ta reda på histologin.

 

Kanske har du möjlighet att följa med din syster till läkaren nästa gång? 

 

Med vänliga hälsnigar

 

Nära Cancer 

 

2019-03-12

Hej, Jag är 15 år och förlorade min mamma i cancer...

Hej, Jag är 15 år och förlorade min mamma i cancer för cirka ett och ett halvt år sen. Under tiden då hon var sjuk pratade jag med en kurator på sjukhuset om mamma. Efter hennes död så började jag gå i en sorggrupp där andra som varit med om samma sak pratade med varandra. I skolan pratade jag också med skolkuratorn. Nu har jag flyttat till en annan stad där det varken finns någon sorgrupp att vara med i eller en kurrator på skolan, vilket är en omstälning för mig. Jag vill ha någon vuxen att prata med som inte är närstående men vet inte med vem. Om jag frågar våran skolsyster om en kurator att prata med känns det som att jag gör henne ”ledsen” eftersom att jag inte vill prata med henne vilket hon har sagt att jag alltid kan göra. Det känns också som att jag inte kan prata om mammas död med familjen på samma sätt som förut eftersom det gått en längre tid. Jag kan också känna att det finns andra som har det värre än mig eftersom att jag inte är så ”deprimerad” och att jag egentligen kanske inte behöver prata med någon. Jag känner mig ensam i hela situationen. Vad kan man göra? Ska jag testa att prata med skolsyster i alla fall?

Hej!

 

Vad bra att du fick hjälp när din mamma var sjuk och precis hade dött! Men sorg tar tid att bearbeta. Så du behöver inte tänka att någon kanske har det "värre än dig". Du måste få utgå ifrån dig själv. Eftersom det känns som att du behöver fortsatt stöd är det bra att du söker dig stöd! 

 

Skulle du kunna berätta för rektorn eller någon lärare att du inte vill prata med skolsköterskan utan vill prata med en kurator? Ibland kan skolan köpa in tjänster tillfälligt, vilket man kanske kan göra här. Ett annat förslag är att du kontaktar ungdomsmottagningen som har kuratorer anställda  vilka bland annat kan hjälpa till vid sorgebearbetning.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-03-06

Hej! Jag söker stödsamtal för min mamma gällande h...

Hej!

Jag söker stödsamtal för min mamma gällande hennes livssituation. Han har nyligen även behandlats för bröstcancer, men även andra saker som jag tror hon behöver stöd i.

Hur går man tillväga?

Hej,

För att få hjälp med stödsamtal så är det bästa att ni vänder er till den avdelning där din mamma fick behandling. Där kan de hjälpa er att få kontakt med tex en kurator. Hoppas ni snart får den hjälp ni önskar.

 

Vänliga hälsningar Nära Cancer

2019-02-28

Hej! Jag är tolv år och min mamma fick canser för ...

Hej! Jag är tolv år och min mamma fick canser för ungefär 1 år sedan. I somras fick hon ett besked om att hon har obotlig canser:( Nu är hon inställd på att hon ska dö och ”det här är den sista gången jag kan”. Hur stöttar jag på bästa sätt?

Hej!

 

Vi förstår att det är en jobbig situation för både dig och din mamma. När någon i familjen får cancer påverkas alla som står personen nära. Hur du stöttar din mamma på bästa sätt i den här situationen är svårt att svara på eftersom det är olika vad personer som är sjuka behöver. Det viktigaste är att ni pratar med varandra så ni kan fortsätta ha en nära relation. Du behöver inte vara "stark" utan det är viktigt att både du och din familj får utlopp för alla känslor. Var ärlig mot era känslor. Dvs gråt när du är ledsen, tillåt dig vara arg när du känner dig arg och glad när du känner dig glad. Här kan du läsa mer om att det är viktigt att inte bara tänka på din mamma i den här situationen utan även tänka på vad som blir bra för dig. Det är viktigt att du får må så bra som möjligt för att orka vara ett stöd för din mamma. 

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-02-26

Om man äter cellgifter (tabletter) Kan man sola s...

Om man äter cellgifter (tabletter)

Kan man sola solarium då

Fattar att det är korkat men är skönt på vintern

Hej!

 

Tack för din fråga. Det finns många olika tabletter (mediciner) som är cellgifter (cytostatika).

 

För oss är det svårt att säga exakt hur din medicin verkar ihop med solning eftersom vi inte vet vilka mediciner du får.

Generellt kan man ändå säga att det är bra att undvika solning ihop med cellgift.

 

Vi rekommenderar dig att prata med din läkare för mer information.

 

Med vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-02-22

Min mamma har lungcancer. Hon har opererats och ha...

Min mamma har lungcancer. Hon har opererats och har alldeles nyss avslutat cellgiftsbehandling. Det som förändrats det senaste dagarna är att hon är mer andfådd och hon har fått hosta. Hon är inte förkyld. Hon har även en temperaturstegring (37,5). Vad kan det bero på?

Hej!

 

Eftersom din mamma nyss har avslutat sin behandling är det absolut bästa att hon vänder sig till  personalen på den avdelning hon nyss varit. De har den bästa kunskapen om just din mammas situation och kan hjälpa på bästa sätt. Eftersom hon har fått lite feber och upplever sig mer anfådd, är det viktigt att ni kontaktar dem direkt.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-02-05

Jag mår inte bra efter att en nära anhörig har can...

Jag mår inte bra efter att en nära anhörig har cancer igen. haft 2 stycken på kort tid. massor av ångest och katastrof tanker. Min doktor säger att jag skulle behöva ssri ( antidepressiva ) ett halv kanske. Men jag har läst att man kan få cancer av dom ? vad ska man göra ?

Hej!

 

Det är inte konstigt att du mår dåligt efter att din närstående haft cancer igen. Bra att du gick till doktorn och fick antidepressiv medicin (SSRI) utskriven, för att må bättre och minska ångest och katastroftankar. SSRI har, som alla läkemedel vissa biverkningar, exempelvis muntorrhet och trötthet. Enligt FASS, där alla egenskaper hos olika mediciner redovisas, medför användande av SSRI ingen ökad cancerrisk. Du kan lugnt följa din doktors råd och ta medicinen som doktorn säger.

 

Det finns undersökningar som visar, att tillägg av motion också kan hjälpa till att minska ångest och katastroftankar. Att börja med en halvtimmes promenad, tre dagar i veckan, kan öka välbefinnandet. Kanske du redan motionerar, då kan du försöka att öka din ansträngning.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-01-24

Hur är jag det bästa stödet för min mamma som bor ...

Hur är jag det bästa stödet för min mamma som bor i en annan stad som väntar besked på om hennes tumör är cancer?

Hej! Så bra för din mamma att ha dig, som vill hjälpa och stötta henne i hennes svåra situation, när hon väntar på besked. Fortsätt att vara den du är, visa  att du bryr dig om henne och fortsätt att hålla kontakten. Avståndet behöver inte ha betydelse, telefonsamtal, sms och mail kan vara lika värdefulla, för att din mamma ska veta att du finns där, när hon behöver dig.

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-01-22

Ska man undvika massage på någon som har tumörer?

Ska man undvika massage på någon som har tumörer?

Hej!

 

Det finns inga nationella råd kring massage och cancer, men generellt är det inte farligt att få massage om man har cancer. Har man metastaser i skelettet i de delar av kroppen som masseras kan man undvika massage där man manipulerar leder eller lägger väldigt stort tryck på skelettet. Men vid vanlig, mjuk massage är inte heller skelettmetastaserad cancer ett hinder.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-01-21

Hej Jag vill veta. Hur vet man om man har cancer

Hej

Jag vill veta. Hur vet man om man har cancer

Hej!

 

Det finns inget enkelt svar på din fråga, hur man vet om man har cancer?

Statistiskt sett får en tredjedel av Sveriges befolkning cancer någon gång under sin livstid. Dock kan sjukdomen uppkomma i princip var som helst i kroppen och symptomen på cancer skiljer sig därför mycket åt.

 

Cancer är en sjukdom som ökar i risk ju äldre man blir, så att barn och ungdomar insjuknar i en cancersjukdom är ovanligt. Det finns inget blodprov eller någon annan undersökning som kan visa om man har cancer någonstans i kroppen innan sjukdomen har uppkommit.

Har man symptom på någonting som inte känns friskt får man vända sig till vårdcentralen i första hand. Därifrån kan man sedan remitteras till sjukhuset för ytterligare undersökningar, röntgen och provtagningar om det skulle vara aktuellt.

 

Av alla sjukdomssymptom som människor söker vård för är det dock väldigt få som diagnostiseras med cancer.

 

Vänliga hälsningar 

 

Nära Cancer

 

2019-01-16

Hej.min syster är bara 36 år och har fått livmoderkroppscsnser. Är detta lindrigare än livmoderhalscancer för hennes del? Nån vecka innan beskedet hade hon inga cellförändringar.

Hej!

 

Livmoderkroppscancer (corpuscancer) är väldigt ovanligt hos kvinnor under 40 år. Livmoderhalscancer (cervixcancer) är ofta orsakade av HPV (Humant Papillomvirus) och förekommer framförallt hos yngre kvinnor.

 

Att jämföra dessa sjukdomar är svårt och vi måste ta hänsyn till flera olika saker för att kunna ge dig ett korrekt svar. Det som är viktigast att känna till är vilket stadie sjukdomen befinner sig i. Båda diagnoserna har goda behandlingsmöjligheter och prognos, om det är i ett tidigt stadium? Man måste även ta hänsyn till vilken typ av cancer det handlar om, ta reda på histologin.

 

Kanske har du möjlighet att följa med din syster till läkaren nästa gång? 

 

Med vänliga hälsnigar

 

Nära Cancer 

 

2019-03-12

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)