Back to top

Besvarade frågor

Hej jag är 13 år och är så rädd för cancer, pappa ...

Hej jag är 13 år och är så rädd för cancer, pappa och farfar har cancer och min morfar dog i en elakartad cancer som hade spridit sig till järnan och massa fler ställen. hemma tänker jag inte på det men i skolan är det de ända jag tänker på. efter att lärarna fick veta att pappa har cancer pratar de hela tiden med mig det är jobbig eftersom jag hela tiden blir påmind om det som händer/ har hänt men jag vet inte hur jag ska säga till att det är jobbigt när dom påminner mig om det hela tiden.

Hej!

 

Vi förstår att det kan vara jobbigt för dej att bli påmind om din pappas sjukdom och det andra som hänt dej när du är i skolan. Vi förstår också att det kan vara skönt för dej att det är som vanligt i skolan och att de inte frågar så mycket. 

 

Det enklaste sättet är ju om du själv orkar prata med dem på skolan. Kanske kan du säga ungefär så här: "Jag förstår att ni frågar för att ni bryr er om hur jag mår, men era frågor gör att jag hela tiden blir påmind om pappas sjukdom och det gör mej ledsen".

 

Annars kan du be någon vuxen, kanske hemma eller någon du känner väl, att berätta för någon av dina lärare vad du tycker.

Om du tycker det är lättare kan du i stället prata med en kompis som sedan pratar med dina lärare.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

 

2015-11-05

Hur bildas cancer

Hur bildas cancer

Hej!

 

Cancer är ett samlingsnamn på sjukdomar som beror på att celler delar sig för mycket och inte lyder kroppens signaler. Felen sitter i cellens arvsmassa, DNA. I våra filmer med Eva Funck, Så funkar cellen, Så funkar cancer och Så funkar cancerbehandling kan du lära dig hur cancer bildas men också hur man kan behandla sjukdomarna.

Vi har även gjort en illustrerad film Vad är egentligen cancer? som på ett lättförståeligt sätt beskriver hur cancer bildas och fungerar.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

 

2015-11-02

Om man har metastaserad levercancer (flera stycken...

Om man har metastaserad levercancer (flera stycken), kan man då någonsin tillfriskna helt?

Hej!

 

Levermetastaser är cancer som börjat någon annanstans i kroppen och spridit sig till levern. Chansen att bli frisk beror bland annat på vilken typ av cancer det är, alltså var cancern startade.

 

Metastaser från tjocktarmscancer går till exempel att operera bort ibland. Då finns det chans att bli botad från cancer. När metastaserna kommer från bröstcancer till exempel går de inte att operera. Då finns cellgifter eller andra mediciner som kan bromsa sjukdomen, men inte får bort cancern helt.

 

Det är alltså vissa typer av cancer där det går att operera bort levermetastser, andra går inte. Det gäller också att det ska gå att ta bort levermetastaserna på ett bra sätt och att det ska finnas tillräckligt mycket frisk lever kvar. Operationsteknikerna förbättras hela tiden, så det går inte att säga exakt hur många metastaser som funkar. Det beror också på var i levern de sitter.

 

Här finns mer info om cancer i levern.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-11-02

Hej! Jag har en tjej kompis som heter Anna och ha...

Hej!

Jag har en tjej kompis som heter Anna och har lungcancer med spridning till skelettet.

Vilka medicinska åtgärder kan bli aktuella för Anna?

Hur kan man uppmärksamma symtom på smärta?

Hej

Vilken behandling som kan bli aktuell för din vän beror på flera saker bl.a vilken typ av lungcancer det är, om hon har fått behandling tidigare och hennes allmäntillstånd.

Lungcancer kan behandas med cellgifter eller med nyare typer av cancerläkemdel.

Här kan du kan läsa mer om lungcancer.

När man har fått spridning till skelettet kan det innebära att man får värk i skelettet men inte alltid. Har man smärtor behandlas det alltid med smärtstillande medicin men även strålbehandling kan ha god effekt på just skelettsmärtor.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-10-28

törstog,knöl på halsen som inte gör ont,huvudvärk,...

törstog,knöl på halsen som inte gör ont,huvudvärk,trött,ont i båda öronen och axlarna

Hej

Vi antar att det du beskriver är något som du är orolig för och funderar över om det kan vara cancer?

För att du ska kunna få svar på det du undrar så råder vi dig att gå till din skolsköterska eller vårdcentral

 

Hälsningar

Nära Cancer 2015-10-27

MORMOR HAR CANCER? Hej. Jag fick reda på att min ...

MORMOR HAR CANCER?

Hej. Jag fick reda på att min mormor har fått magsmärtor. Hon kan inte äta och hon är rädd för att det kan vara cancer. (Hon ska till doktorn nästa vecka) Hennes mamma och två systrar dog av cancer i bl. a. magen. Kan mormors symptom vara cancer?

Hej!

 

Förstår att du är orolig när din mormor mår dåligt. Det finns många orsaker till att en person har ont i magen och svårt att äta. Cancer är en av orsakerna, men inte den enda. Även om din mormors systrar haft cancer så är behöver inte din mormor drabbats av samma sak. När din mormor kommer till läkaren kommer hen att lyssna på din mormors berättelse och känna på magen. Då får man en upppfattning om vilken orsak som är mest sannolik. Sedan kan det behövas fler undersökningar för att veta säkert om det är cancer eller något annat som är fel.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-10-26

Hej, min mormor har haft cancertumör i hjärnan och...

Hej, min mormor har haft cancertumör i hjärnan och för inte så länge sedan fick min morbror lungtumör.

Mormor klarade sig ingen vet hur hon kunde inte gå/äta/prata/minnesförlust men hon gjorde det! Tack Gud för det!

Men för min morbror ser det inte ljust ut och läkarna säger att han inte har mycket tid kvar tyvärr..

Nu är min fråga ligger jag risigt till? Eller någon av mina syskon/mamma för det kommer från mammas sida?

Mvh

Hej!

Varken hjärntumörer eller lungcancer brukar bero på ärftliga faktorer. Cancer är vanligt och det händer ofta att flera personer i samma familj drabbas utan att det finns något särskilt samband. Här är länken till vår artikel om ärftlig cancer

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-10-21

Kan det synnas i blodbrov om man har canse

Kan det synnas i blodbrov om man har canse

Hej!

 

Det finns inget "cancerprov" som enkelt kan visa om man har cancer eller inte.

 

Några cancerformer släpper ut ämnen som går att mäta i blodet. Det mest kända är PSA som kan visa på prostatacancer. Men för mycket PSA i blodet kan bero på andra saker också, så man tar alltid vävnadsprover för att vara säker.

Vanligast är att blodprover på cancer används när läkarna redan vet att personen har cancer, och så vill man veta hur behandlingar fungerar

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-10-21

 

Hej Nära Cancer. Jag hade en morfar som gick bort ...

 Hej Nära Cancer

Jag hade en morfar som gick bort i cancer. När han fick sin cancer hade han det i matstrupen, bröstbenet och utanför lungorna. Han fick ta en massa blodprover och röntgenbilder innan han fick påbörja en behandling. Han fick cancer beskedet i mars april någon gång. Jag blev i chocktillstånd först sen i kris och nu i en sorg eller depression. Han fick cytostatika, strålbehandling fick göra 2 operationer. Han var pigg första gången jag hälsade på honom andra gången var han trött, ont, hes och hostig. Han fick permis ibland och fick åka hem. Men komma tillbaka ungefär lika fort igen. För han blev sämre. Och sen blev han ännu sämre!! Och man kunde inte ge honom mer strålning mer eller behandling cytostatika. Mamma säger det till mig, då jag blev ledsen. Hon tyckte jag skulle hälsa på honom. Men vill minnas honom som frisk bara jobbigt att se honom lida och ha ont. Efter ca 1 vecka gick ha bort. Då jag kan knappt fatta att han finns i våra liv. När jag bor hos pappa känner jag ingen direkt sorg eller nåt när morfar var sjuk. Men hos mamma känner jag sorgen hela tiden! Min mormor är helt förstörd i en deprition tror jag... Jag var på begravningen jag o min syster o mormor grät mest...Jag känner en saknad efter morfar. Han var en skojfrisk människa och alltid glad.

Jag vet inte vem jag kan vända mig till och prata med. <3

Kram Amanda

Hej Amanda!

 

Förstår att du har det tufft nu. Din morfar är död, och de som du kanske brukar få stöd och tröst av mår också dåligt.

 

 

Du funderar på om det är sorg eller depression som drabbat dig och dina nära. det här kan vara väldigt lika. När någon man står nära har dött kan livet kännas meningslöst och utan glädje. En del önskar att de också fick dö. Sorgen tar tid och det blir bättre efter hand. Att vara tillsammans med någon du tycker om, få lite "paus" i sorgen eller träffas i en stödgrupp kan vara hjälpsamt. Du skriver att det inte är lika sorgligt när du är hos din pappa. Det kanske kan vara skönt att få en paus där ibland? Att göra något som känns bra, som en promenad eller spela musik, är viktigt för att orka med. Det är helt okej att skratta om du kan!

 

En depression kan uppkomma ur en sorg, men förändras inte på samma sätt. Om problem med aptiten och sömnen inte går över utan påverkar hälsan ska man ta kontakt med sin vårdcentral eller elevhälsan. Detsamma gäller självklart om sorgen leder till tankar om att skada sig själv på olika sätt.

 

Men i sorg kan det vara skönt att tala med någon som varit med om samma sak. Genom Snacka kan du få kontakt med någon annan i en liknande situation. Om du vill ha professionell hjälp kan du titta på sidan Kontakt där du bor. Hittar du inte där så skicka ett mejl till oss (följ länken).

 

En stödgrupp för unga i sorg kan var ett sätt att både träffa andra och få professionell vägledning. Några stödgrupper finns på kontaktsidan och här på Nära Cancer kommer vi snart ha en stödgrupp på nätet. Anmäl dig isåfall via mejlen så det inte ligger personuppgifter på sajten.

 

Hälsningar,Hälsningar, Nära Cancer

2015-10-13

 

vad menas med stråkning i lungorna

vad menas med stråkning i lungorna

Hej!

 

Vi antar att du menar stråk på lungorna. På röntgenbilder kan man ibland se vita streck eller stråk på lungorna. Det kan vara tecken på lunginflammation eller efter strålbehandling, men det kan ha andra orsaker också. Det kanske inte går att säga vad stråken beror på utifrån bara en undersökning, och då säger man att det finns stråk på lungan för att veta att man ska vara uppmärksam på detta vid nästa kontroll.

 

Hälsningar Nära Cancer

2015-10-08

Hej jag är 13 år och är så rädd för cancer, pappa och farfar har cancer och min morfar dog i en elakartad cancer som hade spridit sig till järnan och massa fler ställen. hemma tänker jag inte på det men i skolan är det de ända jag tänker på. efter att lärarna fick veta att pappa har cancer pratar de hela tiden med mig det är jobbig eftersom jag hela tiden blir påmind om det som händer/ har hänt men jag vet inte hur jag ska säga till att det är jobbigt när dom påminner mig om det hela tiden.

Hej!

 

Vi förstår att det kan vara jobbigt för dej att bli påmind om din pappas sjukdom och det andra som hänt dej när du är i skolan. Vi förstår också att det kan vara skönt för dej att det är som vanligt i skolan och att de inte frågar så mycket. 

 

Det enklaste sättet är ju om du själv orkar prata med dem på skolan. Kanske kan du säga ungefär så här: "Jag förstår att ni frågar för att ni bryr er om hur jag mår, men era frågor gör att jag hela tiden blir påmind om pappas sjukdom och det gör mej ledsen".

 

Annars kan du be någon vuxen, kanske hemma eller någon du känner väl, att berätta för någon av dina lärare vad du tycker.

Om du tycker det är lättare kan du i stället prata med en kompis som sedan pratar med dina lärare.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

 

2015-11-05

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor




Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)