Back to top

Besvarade frågor

törstog,knöl på halsen som inte gör ont,huvudvärk,...

törstog,knöl på halsen som inte gör ont,huvudvärk,trött,ont i båda öronen och axlarna

Hej

Vi antar att det du beskriver är något som du är orolig för och funderar över om det kan vara cancer?

För att du ska kunna få svar på det du undrar så råder vi dig att gå till din skolsköterska eller vårdcentral

 

Hälsningar

Nära Cancer 2015-10-27

MORMOR HAR CANCER? Hej. Jag fick reda på att min ...

MORMOR HAR CANCER?

Hej. Jag fick reda på att min mormor har fått magsmärtor. Hon kan inte äta och hon är rädd för att det kan vara cancer. (Hon ska till doktorn nästa vecka) Hennes mamma och två systrar dog av cancer i bl. a. magen. Kan mormors symptom vara cancer?

Hej!

 

Förstår att du är orolig när din mormor mår dåligt. Det finns många orsaker till att en person har ont i magen och svårt att äta. Cancer är en av orsakerna, men inte den enda. Även om din mormors systrar haft cancer så är behöver inte din mormor drabbats av samma sak. När din mormor kommer till läkaren kommer hen att lyssna på din mormors berättelse och känna på magen. Då får man en upppfattning om vilken orsak som är mest sannolik. Sedan kan det behövas fler undersökningar för att veta säkert om det är cancer eller något annat som är fel.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-10-26

Hej, min mormor har haft cancertumör i hjärnan och...

Hej, min mormor har haft cancertumör i hjärnan och för inte så länge sedan fick min morbror lungtumör.

Mormor klarade sig ingen vet hur hon kunde inte gå/äta/prata/minnesförlust men hon gjorde det! Tack Gud för det!

Men för min morbror ser det inte ljust ut och läkarna säger att han inte har mycket tid kvar tyvärr..

Nu är min fråga ligger jag risigt till? Eller någon av mina syskon/mamma för det kommer från mammas sida?

Mvh

Hej!

Varken hjärntumörer eller lungcancer brukar bero på ärftliga faktorer. Cancer är vanligt och det händer ofta att flera personer i samma familj drabbas utan att det finns något särskilt samband. Här är länken till vår artikel om ärftlig cancer

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-10-21

Kan det synnas i blodbrov om man har canse

Kan det synnas i blodbrov om man har canse

Hej!

 

Det finns inget "cancerprov" som enkelt kan visa om man har cancer eller inte.

 

Några cancerformer släpper ut ämnen som går att mäta i blodet. Det mest kända är PSA som kan visa på prostatacancer. Men för mycket PSA i blodet kan bero på andra saker också, så man tar alltid vävnadsprover för att vara säker.

Vanligast är att blodprover på cancer används när läkarna redan vet att personen har cancer, och så vill man veta hur behandlingar fungerar

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-10-21

 

Hej Nära Cancer. Jag hade en morfar som gick bort ...

 Hej Nära Cancer

Jag hade en morfar som gick bort i cancer. När han fick sin cancer hade han det i matstrupen, bröstbenet och utanför lungorna. Han fick ta en massa blodprover och röntgenbilder innan han fick påbörja en behandling. Han fick cancer beskedet i mars april någon gång. Jag blev i chocktillstånd först sen i kris och nu i en sorg eller depression. Han fick cytostatika, strålbehandling fick göra 2 operationer. Han var pigg första gången jag hälsade på honom andra gången var han trött, ont, hes och hostig. Han fick permis ibland och fick åka hem. Men komma tillbaka ungefär lika fort igen. För han blev sämre. Och sen blev han ännu sämre!! Och man kunde inte ge honom mer strålning mer eller behandling cytostatika. Mamma säger det till mig, då jag blev ledsen. Hon tyckte jag skulle hälsa på honom. Men vill minnas honom som frisk bara jobbigt att se honom lida och ha ont. Efter ca 1 vecka gick ha bort. Då jag kan knappt fatta att han finns i våra liv. När jag bor hos pappa känner jag ingen direkt sorg eller nåt när morfar var sjuk. Men hos mamma känner jag sorgen hela tiden! Min mormor är helt förstörd i en deprition tror jag... Jag var på begravningen jag o min syster o mormor grät mest...Jag känner en saknad efter morfar. Han var en skojfrisk människa och alltid glad.

Jag vet inte vem jag kan vända mig till och prata med. <3

Kram Amanda

Hej Amanda!

 

Förstår att du har det tufft nu. Din morfar är död, och de som du kanske brukar få stöd och tröst av mår också dåligt.

 

 

Du funderar på om det är sorg eller depression som drabbat dig och dina nära. det här kan vara väldigt lika. När någon man står nära har dött kan livet kännas meningslöst och utan glädje. En del önskar att de också fick dö. Sorgen tar tid och det blir bättre efter hand. Att vara tillsammans med någon du tycker om, få lite "paus" i sorgen eller träffas i en stödgrupp kan vara hjälpsamt. Du skriver att det inte är lika sorgligt när du är hos din pappa. Det kanske kan vara skönt att få en paus där ibland? Att göra något som känns bra, som en promenad eller spela musik, är viktigt för att orka med. Det är helt okej att skratta om du kan!

 

En depression kan uppkomma ur en sorg, men förändras inte på samma sätt. Om problem med aptiten och sömnen inte går över utan påverkar hälsan ska man ta kontakt med sin vårdcentral eller elevhälsan. Detsamma gäller självklart om sorgen leder till tankar om att skada sig själv på olika sätt.

 

Men i sorg kan det vara skönt att tala med någon som varit med om samma sak. Genom Snacka kan du få kontakt med någon annan i en liknande situation. Om du vill ha professionell hjälp kan du titta på sidan Kontakt där du bor. Hittar du inte där så skicka ett mejl till oss (följ länken).

 

En stödgrupp för unga i sorg kan var ett sätt att både träffa andra och få professionell vägledning. Några stödgrupper finns på kontaktsidan och här på Nära Cancer kommer vi snart ha en stödgrupp på nätet. Anmäl dig isåfall via mejlen så det inte ligger personuppgifter på sajten.

 

Hälsningar,Hälsningar, Nära Cancer

2015-10-13

 

vad menas med stråkning i lungorna

vad menas med stråkning i lungorna

Hej!

 

Vi antar att du menar stråk på lungorna. På röntgenbilder kan man ibland se vita streck eller stråk på lungorna. Det kan vara tecken på lunginflammation eller efter strålbehandling, men det kan ha andra orsaker också. Det kanske inte går att säga vad stråken beror på utifrån bara en undersökning, och då säger man att det finns stråk på lungan för att veta att man ska vara uppmärksam på detta vid nästa kontroll.

 

Hälsningar Nära Cancer

2015-10-08

Hej! Jag har haft lite ont ibland längst ner på vä...

Hej! Jag har haft lite ont ibland längst ner på vänster sida av magen, väldigt långt ner o det känns som en liten buckla (det kan bara vara en sena) men jag undrar kan jag ha tjocktarmscancer? Har kommit blod ibland när jag bajsar, men inte på väldigt länge! Och det gör inte ont hela tiden, nästan aldrig men undrar ändå!

Hej!

 

Dina besvär får oss inte att tänka på tjocktarmscancer i första hand. Den typen av cancer är väldigt ovanligt i unga år. Att det kommer blod när man bajsat kan ha andra orsaker, t.ex. en liten spricka i ändtarmsöppningen eller hemorrojder. Det kan orsaka blödningar ibland, speciellt om man är trög i magen.

 

Den lilla bucklan du beskriver vet vi inte vad den är för något. Att man har ont i magen ibland kan ha många olika orsaker och är oftast helt ofarligt.

 

Vi råder dig att ta kontakt med skolsköterskan (om du är i skolåldern) eller din vårdcentral för att få tydligare svar på dina frågor.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2015-10-01

Jag får yrsel rätt ofta. jag är 13år. tänker att d...

Jag får yrsel rätt ofta. jag är 13år. tänker att det kan vara att jag är inne i puberteten eller att jag dricker för lite vatten. jag dricker högst tv glas vatten varje dag. jag får ibland ont i bröstet och får svårt att andas i högst 20sek. men det är flera tjejer i min klass som får det. jag är bara sååå räd för att jag ska ha någon sorts cancer// tacksam för svar

Hej!

 

Det du beskriver låter inte som några symptom på cancer. Att få cancer när man är 13 år är ovanligt. Det händer mycket i kroppen under puberteten och de besvär du beskriver kan vara tecken på att kroppen utvecklas men det kan också bero på stress eller andra saker som är svårt för oss att veta.

 

Skolsköterskan på din skola kan vara bra att vända sig till för att prata om dessa saker. För att kunna få reda på vad orsaken till dina besvär är behöver man få veta mer om dig.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2015-09-30

Min morfar har lung cancer o bara en fjärde del av...

Min morfar har lung cancer o bara en fjärde del av lung kapaciteten kvar.han sitter i rullstol o har syrgas.hur länge är det troligt eller max tid han kan

Leva. T 9 år

Hej!

 

Det är svårt att ge något exakt svar om hur lång tid en människa har kvar att leva då det alltid är individuellt. Om din morfar har cancer kvar i kroppen som orsakar hans besvär innebär det förmodligen att hans tid är begränsad.

Utifrån din fråga vet vi inte om  din morfar opererat bort sin cancer i lungan? När man opererar bort cancer i lungan kan man ibland behöva ta bort en större del av lungan och det kan leda till sämre lungkapacitet. En annan orsak som också ger sämre lungkapacitet är rökning. Kanske har din morfar varit rökare tidigare i livet? Ibland är dessa människor i behov av syrgas även utan en cancersjukdom. Om din morfar inte har någon cancer kvar i kroppen så kan han ha många år kvar att leva trots att han sitter i rullstol, har nedsatt lungkapacitet och använder syrgas.

 

Du kan läsa mer om lungcancer under rubriken Om cancer.

 

Hälsningar Nära Cancer

2015-09-25

Vad ska man göra om man är 13 år och förlorat sin ...

Vad ska man göra om man är 13 år och förlorat sin mamma i skelettcancer?

Hej!

 

När man förlorar en förälder så väcks många frågor, både praktiska och existentiella. Här på Nära Cancer kan du läsa mer under rubriken Hopp & sorg. Alla hanterar sorg och förlust olika, våga ta hjälp av människor omkring dig, t. ex. skolkurator, vänner eller någon annan vuxen som står dig nära. 

 

Hälsningar Nära Cancer

 

2015-09-22

törstog,knöl på halsen som inte gör ont,huvudvärk,trött,ont i båda öronen och axlarna

Hej

Vi antar att det du beskriver är något som du är orolig för och funderar över om det kan vara cancer?

För att du ska kunna få svar på det du undrar så råder vi dig att gå till din skolsköterska eller vårdcentral

 

Hälsningar

Nära Cancer 2015-10-27

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)