Back to top

Besvarade frågor

Kan man sola i solarium när man får cellgifter och...

Kan man sola i solarium när man får cellgifter och har en picline inopererad?

Hej

Personer som får cellgifter och som har en PICCline rekommenderas att undvika solning. Detta främst för att det finns viss risk för pigmentförändringar under behandlingstiden samt att PICClinens förband inte tål för mycket värme och fukt.

 

Hälsningar Nära Cancer

2015-10-16

Kan man har bröst chanser när man är 13åt

Kan man har bröst chanser när man är 13åt

Hej!

Bröstcancer är vanligast från 60-års ålder och uppåt, men även yngre kvinnor kan få det. Men vi har aldrig varit med om att någon så ung som 13 år fått bröstcancer.

I 13-årsåldern utvecklas fortfarande brösten och det är vanligt att man känner knölar som beror på tillväxten och hormoner.

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-09-15

Min far har levercancer och har haft det i ca 2år ...

Min far har levercancer och har haft det i ca 2år nu.Han blir sämre nu allt fort genom trötthet,dålig balans,tappar synen,magsår samt virus i öronen.Jag måste fråga går det fort utför nu?vad mer kan hända?har han år eller månader kvar?vill veta för att kunna hantera detta

Hej!

 

Levercancer är en relativt ovanlig cancerform, som ofta upptäcks när den blivit ganska stor. Många blandar ihop levercancer med levermatastaser, men det är inte samma sak, läs mer här.

 

Du undrar hur länge din far kan leva med detta, eftersom han nu har försämrats. Ingen kan veta säkert hur länge någon kan leva, men det viktigaste för att kunna göra en bedömning är personens allmäntillstånd. Orkar han eller hon vara vaken och uppe på  dagarna, eller går större delen av dagen åt till sömn och vila?

 

Det är vanligt att förlora aptiten och bli illamående vid cancer. Ett magsår försämrar förstås detta, men det är också sjukdomen i sig. Så smånigom orkar man inte alls äta längre.

 

Om levern försämras på grund av cancer eller någon annan leversjukdom kan man få gulsot. Huden och ögonvitorna blir gula. Det kliar ofta, och det gör en mycket trött och aptitlös.

 

Så det är svårt att säga hur länge din far kan leva. Om du tycker han försämrats snabbt finns förstås risken att han fortsätter försämras i samma takt. Det är sällan som cancer försämras över en natt, det rör sig nästan alltid om långsammare förlopp, så genom att höra hur han mår och hur det förändras kommer du få en uppfattning. Din fars läkare eller sjuksköterskor kan också hjälpa dig.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-09-09

Kan man få vätska i lungorna om man har lungcancer

Kan man få vätska i lungorna om man har lungcancer

Hej!

 

Lungcancer kan leda till vätska i lungorna eller lungsäcken. Det ger hosta och andfåddhet. Det finns även andra anledningar till vätska där.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-08-30

Hej jag har fått en knöl i armhålan jag är 13 år o...

Hej jag har fått en knöl i armhålan jag är 13 år och är väldigt orolig ska jag Ringa till en doktor eller?

Hej!

 

En knöl i armhålan kan bero på många saker som är ofarliga. Det är vanligt att svettkörtlar eller hårsäckar blir lite igentäppta, då kan de svullna och bli ömma.

 

Ibland är det en lymfkörtel som svullnar, beroende på att lymfcellerna jobbar extra mycket, för att man har fått ett sår på handen till exempel.

 

Vänta och se lite om knölen försvinner av sig själv. Bara om du är sjuk på något annat sätt, eller om knölen varit där i mer än två veckor, är det läge att söka vård.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-08-30

Tumörfeber, vad är det?

Tumörfeber, vad är det?

Hej!

 

Ibland ger cancer feber. Det är särskilt vanligt om cancern har spridit sig till levern.

 

När man har cancer bildas olika inflammationsämnen i kroppen. Det är en av orsakerna till att den som har cancer ofta blir trött och kan må illa. Det är sannolikt också orsaken till febern. Ett känneteckan för tumörfeber är att den svänger mycket, det vill säga att personen kan ha hög feber på kvällarna, men vara feberfri på morgonen. Febernedsättande mediciner och kortison kan hjälpa, och ibland försvinner febern om det går att byta cancerbehandling.

Febern beror alltså inte på några bakterier eller virus, utan på cancern själv. Men eftersom det också är vanligt med infektioner i samband med cancer, så det kan vara svårt att skilja på orsakerna till febern. Därför kan det hända att man få antibiotika, om läkarna inte är säkra på att det är tumörfeber.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-08-29

Hej, Min syster har fått svar från läkaren att ho...

Hej,

Min syster har fått svar från läkaren att hon har den snällaste bröstcancer tumören som finns. De fick ut allt, ingen spridning till lymfkörtlarna och att hon inte behöver göra någon mer operation. Men hon ska ändå gå igenom strålning och få cellgiftsbehandling. Jag undrar om man ändå behöver gå igenom en tuff behandling fast tumören var godartad och har inte spridit sig?

Hej!

 

Genom att komplettera operationen med andra behandlingar så minskar risken för återfall av bröstcancer. Det här kallas adjuvant behandling.

 

Strålbehandling ingår i princip alltid om man inte opererat bort hela bröstet. Andra behandlingar beror på risken för återfall. Varje cancertumör som opereras bort undersöks i mikroskop. När det gäller bröstcancer tittar de på hur snabbväxande den är, om den är känslig för östrogen och mycket annat.

Sedan försöker läkarna göra en avvägning av hur besvärlig en behandling är och hur mycket den kan minska risken för återfall. De här avvägningarna finns samlade i vårdprogram och bygger på studier av tusentals kvinnor som haft bröstcancer.

 

Rekommendationerna om adjuvant behandling bygger alltså på hur det brukar gå vid en viss form av cancer. Sedan blir det alltid en individuell bedömning, där patientens egen inställning får avgöra.

 

Definitionen av cancer är en elakartad tumör (se filmen Vad är egentligen cancer?). Det finns en risk att bröstcancer kommer tillbaka, även om den hade många "goda" egenskaper. Hur stor risken är, och hur mycket den risken minskar med de olika behandlingarna kan din systers läkare berätta.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2015-08-29

 

Hej jag är 16 år och är orolig att jag har lungcan...

Hej jag är 16 år och är orolig att jag har lungcancer. Är de möjligt att jag har de om jag har rökt i 3 år?

Hej!

 

Lungcancer är vanligast i 60-70 årsåldern. Det finns de som drabbas i yngre ålder, men så ungt som 16 känner vi inte till att det skulle hänt.

 

Varför är du orolig för lungcancer? Är det så att du har mycket hosta eller ont i bröstet kan det ju finnas andra orsaker, som till exempel astma, som behöver kontrolleras.

 

Och en sak till: sluta röka redan nu! Så minskar du risken för cancer i framtiden för både för dig själv och för din omgivning.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-08-29

Hej! Min pappa har fått njurcancer. Han har en 12 ...

Hej! Min pappa har fått njurcancer. Han har en 12 cm lång tumör och kanske har läkarna sett något i lungorna också. Det tar sådan tid att få mer information och jag får inte så mycket vettigt ur min mamma just nu. Finns det någon chans för min pappa att bli frisk?

Hälsningar orolig dotter

Hej!

Njurcancer är en sjukdom som inte ger så mycket symptom först, därför kan man ha haft sjukdomen ganska länge när den upptäcks. Om det är möjligt så opereras njuren bort. Då kan man bli helt frisk.

 

Innan en sådan operation måste man se till att cancern inte spridit sig utanför njuren. Ett vanligt ställe för spridning, metatsaser, är lungorna. Om cancern spridit sig till lungorna så går det inte längre att bli botad. Då väljer man ofta att inte operera njuren, en stor operation. Så det kan ta tid med utredningen, men det är viktigt för läkarna att samla så mycket information som möjligt för att behandlingen ska bli den rätta. Vanligtvis samarbetar läkare från olika specialiteter, som urologer, röntgenläkare och onkologer, för att göra en bra utredning och planering.

 

Det finns idag många läkemedel mot njurcancer som spridit sig. Även om njurcancer spridit sig till lungorna kan många leva i flera år och må bra.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-08-24

Är det farlig när kommer avföring från livmoder.

Är det farlig när kommer avföring från livmoder.

Hej!

 

Det ska inte komma avföring från livmodern. I såfall har det bildats en fistel, alltså en gång, mellan tarmen och slidan. Sådana gångar kan uppkomma efter operation, strålbehandling eller förlossningsskador till exempel. Beroende på orsaken finns olika saker att göra åt fisteln. Kontakta vården för hjälp.

Hälsningar, Nära Cancer

2015-08-21

Kan man sola i solarium när man får cellgifter och har en picline inopererad?

Hej

Personer som får cellgifter och som har en PICCline rekommenderas att undvika solning. Detta främst för att det finns viss risk för pigmentförändringar under behandlingstiden samt att PICClinens förband inte tål för mycket värme och fukt.

 

Hälsningar Nära Cancer

2015-10-16

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)