Back to top

Besvarade frågor

I vilken del finns cancer i. I kroppen alltså

I vilken del finns cancer i. I kroppen alltså

Hej!

 

Cancer kan uppstå vart som helst i kroppen. Vår kropp är uppbyggd av celler. Cancer är ett samlingsnamn på sjukdomar som beror på att celler delar sig för mycket och inte lyder kroppens signaler. Felen sitter i cellens arvsmassa, DNA.

 

För att lära dig mer kan du gärna se våra filmer Vad är egentligen cancer? och Så funkar cancer.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2015-12-03

Kan man få cancer när man är 15-16 år? Vilka är or...

Kan man få cancer när man är 15-16 år? Vilka är orsakarna till att man får cancer vid den åldern?

Hej!

 

Man kan få cancer i tonåren, men det är mycket ovanligt. Av alla unga i Sverige är det varje år 800 personer mellan16-30 år som får cancer. Ju äldre vi blir desto fler skador blir det i vårt DNA vilket kan göra att cellerna börjar dela sig för mycket. Då kan det bildas cancer. Orsaken till att barn och tonåringar får cancer är fortfarande okänd. Det finns dock en hel del kunskap om vad som gör att en normal cell övergår till att bli cancercell. Se gärna vår film Vad är egentligen cancer? (5 min lång)

 

Risken för cancer minskar generellt om man tar hand om sin kropp på ett bra sätt med sunda livstilsvanor (bra kost, daglig motion, måttligt med solbadande och alkohol samt att avstå helt från att röka). Läs gärna mer i risker och skydd under rubriken Om cancer.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2015-12-02

Hej jag är en tjej på åta års åldern.Min mormor ha...

Hej jag är en tjej på åta års åldern.Min mormor har lungcancer. Mormor mår inte bra.Hon sover mest och äter inte så mycket. Jag pratar med mina kompisar om min mormor.Mina fröknar vet om det och mina fritids fröknar också.Jag har inga störe frågor direkt men ja.Min fröken hjälper verkligen mig.Dom bryr sig.Hoppas att ni läser.

Hälsningar Siri.

Hej

Vad fint du beskriver att dina vänner och fröknar stöttar dig. Det betyder så mycket att  någon bryr sig om hur man mår när någon man tycker om är sjuk.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-11-17

Tumörfeber är slutet nära då

Tumörfeber är slutet nära då

Hej!

 

Tumörfeber är ett fenomen där cancer ger feber, inte som i vanliga fall en infektion. Ofta så svänger febern kraftigt under dygnet.

 

När en person får tumörfeber kan man säga att sjukdomen är inne i en aktiv fas. Men det säger inte så mycket om hur det ska gå i framtiden. Det beror på om det finns någon cancerbehandling som kan fungera för den situationen eller inte.

 

Om det går att bromsa cancern kommer febern att försvinna.

 

Om det inte finns någon behandling som kan bromsa cancern så kan kortison eller antiinflammatoriska värktabletter ofta mildra febern.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-11-16

Min mamma har fått AML vilket inte säger mig någon...

Min mamma har fått AML vilket inte säger mig någonting. De säger att det är ganska ovanligt. Hon har haft leukemi två gånger innan och var äntligen nästan friskförklarad tills detta vände. Hur stor är sannolikheten att hon överlever? Vill gärna veta då jag går runt och tänker det värsta eftersom hon redan haft leukemi två gånger innan...

Hej.

 

Chansen till bot varierar då det finns olika typer av AML men det krävs många och långa behandlingar. Har du pratat med din mammas läkare så du får möjlighet att ställa dina frågor? Hen kan ge mer specifik information om din mammas situation. Här kan du läsa mer om AML.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-11-12

kan en fettknöl i lungan vara cancer?

kan en fettknöl i lungan vara cancer?

Hej.

 

En fettknöl kan inte vara cancer.

 

Hälsningar Nära Cancer

2015-11-11

Hej min pappa har halstrupscancer och jag undrar, ...

Hej min pappa har halstrupscancer och jag undrar, hur vanlig är detta, är det att varje elfte person som har cancer får det eller vad, och hur stor chans är det på att han dör?

Hej!

 

Cancer i svalget och struphuvudet är väldigt ovanliga sjukdomar. I Sverige diagnostiseras drygt 200 fall av cancer i svalget och något mindre när det gäller cancer i struphuvudet. Av samtliga cancerformer i världen utgör strupcancer (larynxcancer) mindre än 3 %.

 

Den vanligaste behandlingsformen för cancer i svalg och struphuvud är strålbehandling eller operation. Vilken behandling som behövs beror på exakt var cancern sitter och hur stor den är. Ibland behövs både en operation och strålbehandling.

 

Chansen att bli botad från strupcancer beror framförallt på hur stor cancern var när den hittades och om den växt in i andra delar av svalget eller lymfkörtlar. Om man ser till alla som fått strupcancer är ungefär 70% i livet efter 5 år, och då är de botade. En person som har en liten cancer har bättre chanser än så, och en person med en cancer som hunnit växa mer har sämre chanser.

 

Du kan läsa mer i vår översikt om cancer i huvud-halsområdet.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-11-11

Jag, min lillebror och mina två kusiner ska på anh...

Jag, min lillebror och mina två kusiner ska på anhörighetsmöte på Onsdag för min cancersjuka morfar. Jag är äldst, på 14 år och yngst är min lillebror, som är 11. Min morfar har varit sjuk under en lång lång tid, längre än jag levt. Men under det senaste halvåret har cancern spridit sig från njurarna och nu är den i stort sätt överallt.

Så mina kusiner, jag och min bror ska till en kurator på sjukhuset där han ligger och få 'ställa alla frågor som vi undrar över'.

Vad gör man på ett sånt här möte? Hur är jag stark för min yngre familj? Vad ska man ställa för frågor? Något jag inte bör fråga?

Tacksam för svar

Agnes, 14

Hej!

 

Sådana möten brukar anordnas just för att man ska få möjligheten att ställa de frågor man har. Du, din bror och dina kusiner får nu möjlighet att sätta ord på hur situationen är för just er. Det finns inga frågor som man ska fråga eller som är fel att ställa. Det är viktigt att ni får känna att ni får svar på just det ni undrar över. Ibland framkommer många medicinska frågor vid ett sådant här samtal, som kuratorn inte har möjlighet att svara på. Då kan man boka in ett samtal med den sjukes läkare för att säkerställa att man får de svar man behöver få.

 

Du frågar hur du kan var stark inför din bror och dina kusiner. En typ av styrka är att våga visa sina känslor. Det gör ingenting om du blir ledsen under samtalet och att de yngre också blir det då. Det är viktigt att vara ärlig mot sina känslor. Det vill säga att man tillåter sig själv att uttrycka sin ledsamhet ex genom tårar när man är ledsen, skrattar när man är glad osv. Om du blir ledsen under samtalet visar du de yngre att det är ok att ha känslor även när man är tonåring.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-11-10

Det förekommer att man hos viss patienter missar a...

Det förekommer att man hos viss patienter missar att de drabbats av malign hyperkalciemi, vad kan detta beror på

Hej. 

 

Det kan ibland vara difusa symtom vid en hyperkalciemi. Det är vanligare att drabbas av hyperkalciemi vid en cancersjukdom än vid vissa andra sjukdomar. På de flesta avdelningar och mottagningar där patienter med cancer får gå så hör det till vanligheten att kacium kontolleras för att utesluta hyperkalciemi. Vad det kan bero på att hyperkalciemi vid något tillfälle kan ha missats kan inte vi svara på.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2015-11-10 

Hej Jag är 13 år och har en knöl på halsen som int...

Hej Jag är 13 år och har en knöl på halsen som inte gör särskilt ont, jag har ofta huvudverk och har haft ont i öronen och blivit stelare i axlarna. Kan det vara cancer eller?

Hej!

 

Att få cancer när man är 13 år är väldigt ovanligt. Det du beskriver låter mer som tecken på någon övre luftvägsinfektion och får oss inte att tänka på cancer i första hand. En knöl på halsen är oftast en förstorad lymfkörtel som påverkas av om man är/nyligen har varit förkyld t.ex.

 

Om knölen fortfarande finns kvar rekommenderar vi dig att visa upp den för skolsköterskan, alternativt be om hjälp att boka tid på vårdcentralen. Sjukvårdspersonalen kan hjälpa dig med dina besvär. Stela axlar kan ge spänningshuvudvärk. Tänk på att sitta bra när du jobbar och spelar exempelvis vid en dator.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

 

2015-11-06

I vilken del finns cancer i. I kroppen alltså

Hej!

 

Cancer kan uppstå vart som helst i kroppen. Vår kropp är uppbyggd av celler. Cancer är ett samlingsnamn på sjukdomar som beror på att celler delar sig för mycket och inte lyder kroppens signaler. Felen sitter i cellens arvsmassa, DNA.

 

För att lära dig mer kan du gärna se våra filmer Vad är egentligen cancer? och Så funkar cancer.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2015-12-03

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)