Back to top

Besvarade frågor

Kan man vara 12 år och ha bröstcancer?

Kan man vara 12 år och ha bröstcancer?

Hej!

 

Bröstcancer är vanligast från 60-års ålder och uppåt, men även yngre kvinnor kan drabbas. Dock har vi aldrig varit med om att någon så ung som 12 år fått bröstcancer.

 

I 12-årsåldern utvecklas fortfarande brösten och det är vanligt att man känner knölar som beror på tillväxten och hormoner.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-12-17

Hej! Min farmor fick bröstcancer när hon var i 20-...

Hej!

Min farmor fick bröstcancer när hon var i 20-års åldern, jag är nu 20 och undrar hur stor chans det är att jag kanske har ärvt det?

Kan man också få reda på om man har den genen som orsakar det?

Tack för svar!

Hej!

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och de allra flesta som får bröstcancer har inte någon ärftlig orsak till det. Men det finns gener som ökar risken för bröstcancer, de mest kända heter BRCA 1 och 2.

 

Det som kännetcknar ärftlig bröstcancer är att sjukdomen kommer tidigt i livet (20-40 årsåldern te x), att många i familjen fått bröstcancer, att män har fått sjukdomen eller att någon i familjen har äggstockscancer. Genen kan ärvas från både mamman eller pappans sida. Personer som har detta i sin familj kan genomgå test, onkogenetisk testning. Då får man reda på om genen finns där eller ej. De som har genen behöver inte drabbas av cancer, men de har än större risk än andra.

 

De som har genen får gå på regelbundna kontroller för att hitta eventuell cancer tidigt. Om det är mycket stor risk för cancer händer det att man väljer att operera bort brösten förebyggande.

 

För att veta om en utredning behövs kan man prata med sin vårdcentral. Det behövs alltid remiss från en läkare för att komma på utredning.

 

Du kan läsa mer om ärftlig cancer och onkogenetisk utredning under rubriken Om cancer.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2015-12-17

hej min syster har drabbats av metastaser i både l...

hej min syster har drabbats av metastaser i både lever o lungor hon har aldrig rökt eller supit, hade bröstkancer för över 20 år sen, vad har hon för chanser att klara av det? hon har värk som flyttar sej hela tiden? tack för svar Syrran

Hej!

 

Även om det gått så lång tid som 20 år sedan din syster hade bröstcancer så kan det vara en sent återfall av bröstcancer som hon nu drabbats av. När det gått så lång tid brukar man ofta försöka ta ett nålprov från någon av metastaserna i levern eller lungan för att vara säker på att det är bröstcancer.


När bröstcancer sprider sig till lunga och lever kan man inte bli botad från sin cancer och operation är normalt inget alternativ. Dock finns det goda möjligheter att behandla med läkemedel. Ofta med både hormonbehandling och cytostatika. Om man svarar bra på behandling kan man ofta leva i flera år med god livskvalitet. Att det har gått så många år sedan hon opererades för bröstcancer är ett bra tecken och betyder att cancern är långsamväxande.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-12-17

Har en kär vän som har haft bröstcancer. Vid lungr...

Har en kär vän som har haft bröstcancer. Vid lungröntgen upptäcktes något vid lungspetsen Manvet inte vad. Infektion - tveksamt eftersom sänkan är bra. Cancer? måste vänta tre månader och ny röntgen. Man påstår att ju förr man upptäcker cancer ju bättre förutsättningar för tillfrisknande. Skall hon verkligen behöva vänta i 3 månader?

Hej!

 

Tack för din fråga. Det är inte ovanligt att det finns förändringar på lungorna när man röntgar. Det finns många orsaker till detta, som infektioner eller cancer. Det är vanligt att vänta en period och sedan göra om röntgen för att få en bättre uppfattning om vad förändringen berodde på. Hur snabbt en ny röntgen ska göras beror bland annat på hur stark misstanken om cancer är. Där kan vi inte uttala oss, utan det är bättre att du eller din vän hör med doktorn som skickat röntgenremissen om varför de just valt tre månader för kontroll.

 

Det är alltid svårt att vänta på undersökningar och besked. Lyssna på vad din behöver. En del föredrar att tänka på det så lite som möjligt. Andra behöver få tänka på vad som kan komma att hända och prata med sina nära om det.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-12-17

Kan man få fenber om man har hjärntumör

Kan man få fenber om man har hjärntumör

Hej

 

Feber är ett symtom på att någonting är fel i kroppen, oftast orsakat av virus eller bakterier. Det är inte vanligare att man får feber för att man har en hjärntumör.

 

Hälsningar Nära Cancer

2015-12-11

Hej;; Opererat bort njure pga tumor på 6 veckor s...

Hej;;

Opererat bort njure pga tumor på 6 veckor sedan,,,

Har ingen feber o då o då kännar sig varmt i hela kroppen eller i bland bara runt nacken halsen o broster alltså feber ä högst 37,5.

Kan ni hjälpa mig,, tack

Hej

Din fråga måste vi hänvisa till din klinik där du blev opererad. Det är omöjligt för oss att i enskilda fall som detta hjälpa med medicinska svar.

Hoppas du får svar på din fråga

 

Hälsningar

Nära Cancer

2015-12-07

I vilken del finns cancer i. I kroppen alltså

I vilken del finns cancer i. I kroppen alltså

Hej!

 

Cancer kan uppstå vart som helst i kroppen. Vår kropp är uppbyggd av celler. Cancer är ett samlingsnamn på sjukdomar som beror på att celler delar sig för mycket och inte lyder kroppens signaler. Felen sitter i cellens arvsmassa, DNA.

 

För att lära dig mer kan du gärna se våra filmer Vad är egentligen cancer? och Så funkar cancer.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2015-12-03

Kan man få cancer när man är 15-16 år? Vilka är or...

Kan man få cancer när man är 15-16 år? Vilka är orsakarna till att man får cancer vid den åldern?

Hej!

 

Man kan få cancer i tonåren, men det är mycket ovanligt. Av alla unga i Sverige är det varje år 800 personer mellan16-30 år som får cancer. Ju äldre vi blir desto fler skador blir det i vårt DNA vilket kan göra att cellerna börjar dela sig för mycket. Då kan det bildas cancer. Orsaken till att barn och tonåringar får cancer är fortfarande okänd. Det finns dock en hel del kunskap om vad som gör att en normal cell övergår till att bli cancercell. Se gärna vår film Vad är egentligen cancer? (5 min lång)

 

Risken för cancer minskar generellt om man tar hand om sin kropp på ett bra sätt med sunda livstilsvanor (bra kost, daglig motion, måttligt med solbadande och alkohol samt att avstå helt från att röka). Läs gärna mer i risker och skydd under rubriken Om cancer.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2015-12-02

Hej jag är en tjej på åta års åldern.Min mormor ha...

Hej jag är en tjej på åta års åldern.Min mormor har lungcancer. Mormor mår inte bra.Hon sover mest och äter inte så mycket. Jag pratar med mina kompisar om min mormor.Mina fröknar vet om det och mina fritids fröknar också.Jag har inga störe frågor direkt men ja.Min fröken hjälper verkligen mig.Dom bryr sig.Hoppas att ni läser.

Hälsningar Siri.

Hej

Vad fint du beskriver att dina vänner och fröknar stöttar dig. Det betyder så mycket att  någon bryr sig om hur man mår när någon man tycker om är sjuk.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-11-17

Tumörfeber är slutet nära då

Tumörfeber är slutet nära då

Hej!

 

Tumörfeber är ett fenomen där cancer ger feber, inte som i vanliga fall en infektion. Ofta så svänger febern kraftigt under dygnet.

 

När en person får tumörfeber kan man säga att sjukdomen är inne i en aktiv fas. Men det säger inte så mycket om hur det ska gå i framtiden. Det beror på om det finns någon cancerbehandling som kan fungera för den situationen eller inte.

 

Om det går att bromsa cancern kommer febern att försvinna.

 

Om det inte finns någon behandling som kan bromsa cancern så kan kortison eller antiinflammatoriska värktabletter ofta mildra febern.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-11-16

Kan man vara 12 år och ha bröstcancer?

Hej!

 

Bröstcancer är vanligast från 60-års ålder och uppåt, men även yngre kvinnor kan drabbas. Dock har vi aldrig varit med om att någon så ung som 12 år fått bröstcancer.

 

I 12-årsåldern utvecklas fortfarande brösten och det är vanligt att man känner knölar som beror på tillväxten och hormoner.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-12-17

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)