Back to top

Besvarade frågor

Kan man få tarmcancer som tretton åring? Jag har h...

Kan man få tarmcancer som tretton åring? Jag har haft slem i avföringen i ungefär 1 vecka. Är väldigt orolig.

Hej!

Tarmcancer är vanligast i 60-årsåldern och uppåt. Även om yngre personer också kan få tarmcancer så sker det inte i din ålder.

Det finns många orsaker till slem i avföringen. Det vanligaste är en infektion av något slag, alltså bakterier. Då kanske du också har diarré och ont i magen. Oftast går det över av sig själv, men om det fortsätter ytterligare en vecka är det bra att kontakta vården, till exempel ringa 1177. Även blod i avföringen kan bero på infektion. I mer ovanliga fall beror slem och blod i avföringen i din ålder på så kallade inflammatoriska tarmsjukdomar.

Så du kan vänta en vecka till men prata gärna med någon vuxen och ring till vårdcentralen eller 1177 om det inte går över. Om du har feber eller blod i avföringen så ska du också kontakta vården.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2016-01-11

hur länge är man svullen efter kortison

hur länge är man svullen efter kortison

Hej.

 

Det är väldigt individuellt, vissa människor blir inte heller svullna av kortison. Hur svullen en person blir och hur länge det sitter i varierar på hur hög dos med kortison personen får och även hur länge personen får kortison.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2016-01-07

Hej! Min pappa dog i cancer när han var 43 år och ...

Hej! Min pappa dog i cancer när han var 43 år och jag var 17. Läkarna säger att det började i en tumör i prostatan med sedan spred det sig i hela kroppen, skelettet gav vika osv. Hemsk hemsk tid. Min mormor gick och fick livmoderhalscancer, också kallat den tysta mördaren? Har ja hört... vips så gick hon plötsligt också bort. Inte nog med det. I samma veva när min pappa misst kampen mot djävulen själv så intar denna helvetiska sjukdom min farbrora kropp. Han blir diagnotiserad med manligt melanom och har tagit bort fläckar till och från i 4 år snart. Nu har det väl lugnat sig lite. Hur stor är då chansen att jag skulle bli drabbad? Jag är ensambarn. Mamma är frisk. Mvh Orolig 21 åring

Hej!

 

Det är ovanligt att en cancer är ärftlig. Av alla som får en cancerdiagnos är det bara 10 % som fått cancer på grund av ärftlighet. Det finns inte heller någon koppling, som vi känner till, mellan ärftlighet och de cancerdiagnoser som du nämner. Du kan läsa mer under rubriken ärftlig cancer

 

Hälsningar

Nära Cancer

2016-01-05

Hur lenge kan man ha cancer

Hur lenge kan man ha cancer

Hej.

 

Det är olika hur länge en person kan ha cancer. Ibland går det att operera bort cancer och då har inte personen cancer efter operation. Ibland får personen behandling som gör att cancern försvinner och det varierar hur många behandlingar en person kan få.

 

Ibland går inte cancer att bota, då kan man inte operera eller ge någon behandling som tar bort cancern. Om cancern inte går att bota så brukar man kunna ge bromsmediciner till den som är sjuk, vissa personer kan få bromsmediciner under många år och vissa lever många år även utan mediciner, det varierar beroende på vart cancern finns någonstans och hur snäll eller elak cancern är. Du kan läsa mer under rubriken När cancer inte går att bota. 

 

Hälsningar

NäraCancer

2016-01-04

Hej! Jag är en tretton årig tjej som känner sig li...

Hej!

Jag är en tretton årig tjej som känner sig lite orolig! Jag har upptäckt att en av mina spottkörtlar är hård. Det gör inte ont. Jag pillar på det hela tiden med tungan. Jag är jätterädd att det ska vara cancer! Är rädd nästan hela tiden! Hjälp!

Hej.

 

Det finns olika anledningar till varför en spottkörtel är hård, ett exempel kan vara om du har en infektion i spottkörteln. Det är ovanligt att få cancer när man är tretton år. Tala med din skolsköterska eller din vårdcentral så du får svar på vad det kan vara för något.

 

Hälsningar

NäraCancer

2016-01-04

Har en knöl i bröstet och gör väldigt ont. Kan de ...

Har en knöl i bröstet och gör väldigt ont. Kan de vara bröstcancer? 13 år

Hej!

 

Bröstcancer är vanligast från 60-års ålder och uppåt, men även yngre kvinnor kan drabbas. Dock har vi aldrig varit med om att någon så ung som 13 år fått bröstcancer.

 

I puberteten utvecklas  brösten och det är vanligt att man känner knölar och att brösten ömmar, det beror på tillväxten och hormoner.

 

Om du känner dej orolig kan du också fråga din skolsköterska

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-12-18

Hej. jag har en närstående som är 36 år och har f...

Hej.

jag har en närstående som är 36 år och har fått bukspottkörtelcancer som är malign tumör och kan inte opereras.. han ser inte ut och må dåligt utan bara lite blek, men förmodligen kommer allt det värsta börja när han ska påbörja sin behandling på fredag.. Bukspottkörteln har spridit sig i buken inte i andra organ.

På hans journal står det '' Således typiskt metastas från duktalcarcinom från pankreas'' vad innebär detta? Att den har spridit sig i blodet?

Vet att denna sjukdom är vanlig bland 65 år, men han är 36 år, borde det inte finnas chans att han överlever detta och inte dör?

Hoppas ni förstår mina frågor och kan svara..

Hej och tack för dina frågor!

 

Vi börjar med journaltexten "således typisk metastas från duktalt carcinom i pankreas". Pankreas är detsamma som bukspottskörtel. Duktalt carcinom avser att det är cancer som växer i form av gångar, liknande normal vävnad i bukspottskörteln. Att det är en metastas betyder att cancer har spridit sig från den ursprungliga platsen någon annanstans i kroppen. Sammantaget pekar alltså meningen på att läkarna har tagit ett vävnadsprov från en misstänkt förändring och att analysen visar att det är cancer från bukspottskörteln som var upphovet till förändringen. Du skriver att du vet att tumören spridit sig i buken. Det kan ske genom blodet eller genom lymfsystemet.

 

Så till din fråga om överlevnad. Det är precis som du säger mycket ovanligt att få den här diagnosen när man är så ung som 36 år. Tack vare den unga åldern så har man större chans än äldre personer att tåla cellgiftsbehandling. Oavsett ålder är det dock så att vi idag inte känner till något sätt att helt bota cancer från bukspottskörteln då den hunnit sprida sig i buken. Det faktum att han som du står nära är pigg och inte så tagen av sin sjukdom är ett gott tecken, som ofta betyder att man kan ha glädje av en bromsande behandling.

 

Med vänliga hälsningar,

Nära Cancer

2015-12-17

hur stor är mortaliteten vid hjärncancer?

hur stor är mortaliteten vid hjärncancer?

Hej!

Tack för din fråga.

Cancer som utgår från hjärnan kallas hjärntumör. Det händer ibland att cancer från en annan del av kroppen sprider sig till hjärnan, det kallas hjärnmetastaser. Vårt svar gäller hjärntumörer.

Det finns många olika slags hjärntumörer. En del går ofta att bota, andra ger inte lika stora chanser att överleva. Om man slår ihop alla sorters hjärntumörer är det ungefär hälften av de som drabbats som blir friska igen och hälften som dör av sjukdomen. Fler kvinnor än män blir friska. Det här gäller hjärntumörer hos vuxna. Barn som får hjärntumörer har större chanser att bli friska igen. Hör av dig om du undrar något mer.

Hälsningar,

Nära cancer

2015-12-17

Hej! Min 23åriga syster har cancern ewing sarkom. ...

Hej! Min 23åriga syster har cancern ewing sarkom. Hon fick för ett år sedan en tumör i höften och sedan utvecklade sig till lungor och hjärta. Hon har tömt vätska 2 gånger. Första gången var det två liter och nu var det tre. Nu har läkarna gjort prover och proverna visar att tumörerna blivit större i lungorna och hon har väldigt svårt att andas. Nu ska dom ge ett sista försök med strålning (cellgiftsbehandlingen hjälpte inte) och hjälper inte det så är det "slutet" jag är så jävla rädd för att förlora min syster, hon är ett år äldre än mig och vi delar allt tillsammans. Jag har nu tänkt börja ge henne kollodialt silver och hoppas att det kan ge någon effekt. Vad ska man göra? Hur ska jag klara mig? Tack.

Hej!

 

Vi förstår att det är en jättesvår situation för dej nu när din syster, som du står så nära, har blivit sjuk.

 

Vi tänker att det är bra och viktigt för dej att det finns någon som du kan prata med. Någon som du har förtroende för och som du kan berätta för om dina tankar och hur rädd du är att förlora henne. Finns det ingen där för dej i din familj eller bland dina vänner kan du söka hjälp hos till exempel en kurator. Kanske finns det kurator på den klinik på sjukhuset där din syster behandlas, på din vårdcentral, företagshälsovård eller på din skola (om du pluggar).

 

Vi förstår att du vill det bästa för din syster och att ni letar alla möjligheter som finns. Kollodialt silver har inte visat effekt mot cancer i vetenskapliga studier och det är inte tillåtet som kosttillägg då det kan vara giftigt. Du kan läsa mer om det hos Livsmedelsverket.

 

 

Här på näracancers sidor har vi förslag att du kikar på Leva nära cancer och Hopp och sorg. Kanske hittar du där något som kan vara till stöd för dej.

 

 

Vänliga Hälsningar

Nära Cancer

2015-12-17

Jag har en äldre syster som är sjuk i cancer. Denn...

Jag har en äldre syster som är sjuk i cancer.

Denna situation har tagit mig väldigt hårt.

Hon har varit sjuk i flera år, men det är först de senaste månaderna som man faktiskt kunnat förstå att hon är sjuk. Nu säger läkarna att det inte är mer att göra och det är skitjobbigt.

Till själva frågan då.

Jag är mamma till två små barn på 3,5 år och en på snart 2 år..

Bara denna grej med småbarn är ju jobbig nog, men hur ska jag hitta tålamod och energi till mina barn.

Det enda jag gör är att skälla på dem. De kan ju inte helt förstå varför mamma är så sur, arg och ledsen jämt.

Jag vet inte hur jag ska göra med alla mina känslor. Jag vet verkligen inte hur jag ska hantera min ilska, rädsla och oro.

Har ni några tips till en förvirrad lillasyster och mamma ??

Hej!

 

Vi förstår att du har en jobbig situation! Du skriver att din syster varit sjuk i många år. Ofta beskriver de som är nära någon som lever med obotlig cancer att man vänjer sig vid att den nära är sjuk och att det till slut blir vardag och inte så "farligt". Man vänjer sig vid att livet ser ut så. Så när man får beskedet att det inte finns mer att göra för att bromsa sjukdomen kan det komma som en chock, fastän man egentligen hela tiden vetat att sjukdomen inte är botbar.

 

Du berättar att du är arg, sur och ledsen mest hela tiden, vilket inte är konstigt. Du behöver få reagera på den situation som du nu är i. Det låter som att du hamnat i kris och sorg över att din syster inte kommer överleva sjukdomen, vilket är en fullt naturlig reaktion. Något som är väldigt viktigt i ett sådant läge är att vara ärlig mot sina känslor. Det vill säga gråt när du är ledsen, du får vara arg och glad när de känslorna kommer osv. Här kan du läsa om kris och sorg

 

Du skriver att du har två små barn. Att vara förälder kan vara fantastiskt men också krävande. När man är i kris eller sorg kan det vara extra svårt att vara den förälder man vill vara, då man egentligen inte har så mycket energi kvar eftersom krisen tar enormt mycket energi. Dina barn är för små för att kunna förstå vidden av din systers sjukdom. I den här åldern förstår de heller inte riktigt vad döden egentligen är. Men de förstår känslor. Det är inte farligt för barnen att se dig gråta och vara ledsen. Barn har enorma känselspröt och känner av dina sinnesstämningar. Om du sätter ord på känslorna blir det lättare för barnen att hantera dem. Så berätta för dem när du känner dig ledsen och arg. Du kan säga "Idag är känner jag mig jättearg på mosters sjukdom". När du sätter ord på det kan det bli mer begripligt för barnen varför du är arg/ledsen.

 

Har du någon att prata med om din systers sjukdom och hur det påverkar dig? Ibland kan det vara bra att få prata med någon utomstående, ex en kurator på din vårdcentral eller på din systers vårdenhet.

 

Sköt om dig!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-12-17

Kan man få tarmcancer som tretton åring? Jag har haft slem i avföringen i ungefär 1 vecka. Är väldigt orolig.

Hej!

Tarmcancer är vanligast i 60-årsåldern och uppåt. Även om yngre personer också kan få tarmcancer så sker det inte i din ålder.

Det finns många orsaker till slem i avföringen. Det vanligaste är en infektion av något slag, alltså bakterier. Då kanske du också har diarré och ont i magen. Oftast går det över av sig själv, men om det fortsätter ytterligare en vecka är det bra att kontakta vården, till exempel ringa 1177. Även blod i avföringen kan bero på infektion. I mer ovanliga fall beror slem och blod i avföringen i din ålder på så kallade inflammatoriska tarmsjukdomar.

Så du kan vänta en vecka till men prata gärna med någon vuxen och ring till vårdcentralen eller 1177 om det inte går över. Om du har feber eller blod i avföringen så ska du också kontakta vården.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2016-01-11

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)