Back to top

Besvarade frågor

Hej för ett tag sedan så tog jag bort en polyp på...

Hej för ett tag sedan så tog jag bort en polyp på livmoderhalsen som var av elak sort. Koniseringen visade att allt togs bort radikalt. Har även gjort mr och dt röntgen som inte visa nåt och en pin som visa att allt såg bra ut. Men nu får jag göra en pet-ct innan jag ska operera bort livmoder äggstockar mm. Varför får jag göra en sån?

Hej!

 

Vi kan tyvärr inte gå in på enskilda fall, eftersom du har en kontakt med sjukvården så hänvisar vi dig dit.

 

Hälsningar

NäraCancer

2016-01-29

Hej får man sola solarium när man går på cytesrati...

Hej får man sola solarium när man går på cytesratika behandllinbg

Hej.

Vi brukar rekommendera att undvika solning när en person får cytostatikabehandling eftersom vissa cytostatika kan ge pigmentförändringar.

 

Hälsningar

NäraCancer

2016-01-29

om cancern har spridit sig i halva magen är risken...

om cancern har spridit sig i halva magen är risken stor att det är kört nu eller kan man blir frisk igen även om man tar cellgifttabletter tänkte på min farbror som fick beskedet i torsdag tror jag men jag vet inte hur det blir

Hej.

 

Ibland går det att bota cancer som har spridit sig men det beror på vilken cancer din farbror har. Ibland får man cytostatika som gör att personen blir frisk från sin cancer och ibland får personen cytostatika för att förlänga livet. Om du inte känner att du fått svar på din fråga kan du återkomma med en ny fråga.

 

Hälsningar

NäraCancer

2016-01-27 

Hur lång levnads prognos har man om man har fått l...

Hur lång levnads prognos har man om man har fått lungcancer och man är äldre . De handlar om min mormor som är 77 nu.

Hej!

 

Prognosen ser lite olika ut beroende på vilken typ av lungcancer som din mormor har. Idag finns det många nya behandlingar som gör att fler kan bli botade från lungcancer än tidigare. Fler kan också leva länge med cancern.Till exempel finns nya cellgifter och andra läkemedel speciellt mot lungcancer. Här kan du läsa mer om lungcancer.

 

Hälsningar Nära Cancer

2016-01-26

 

 

 

Hej Min mormor har lungcancer och cancer i lymfkör...

Hej

Min mormor har lungcancer och cancer i lymfkörtlarna.

Hon fick veta det här för ett tag sen och har inte fått tid förräns den 26 januari på Sjukhuset, ( idag är det den 19:e Januari) då kanske endast för information inför operation. Jag tycker det är oroväckande med så långt tid tills operation? Är det inte farligt att vänta för långt tid? sprider det sig inte då?

/ Oroligt barn-barn.

Hej!

 

Vi förstår din oro för din mormor. Det är tungt och stressande att vänta på besked och behandling. Tyvärr är långa väntetider inom cancersjukvården inte ovanligt. Man arbetar nationellt för att förbättra detta. Även när en diagnos är fastställd behövs det ibland göras ytterligare utredningar, analyser eller bedömningar innan läkaren kan ta ställning till vilken behandling som är den mest lämpliga i det specifika fallet och då kan tiden till läkarbesöket fördröjas. Vi vet inte hur det ser ut i din mormors fall.

 

Ofta har den extra väntetiden mindre påverkan på cancertumören än man kan tro, men ibland kan förstås flera månaders väntan göra att tumören hunnit växa i storlek.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-01-21

Min mamma går med på att operera bort bröstet men ...

Min mamma går med på att operera bort bröstet men vill inte få strålbehandling eller cellgifter. Det är hennes kropp och jag vill stötta hennes vårdval, men kan man göra något annat för henne? Via kost.. Vitaminer.. Antihistaminer? / SökerSvar

Hej!

 

Bröstcancer behandlas först och främst med att operera bröstet, antingen hela bröstet eller en del av det. Trots operationen får en del personer återfall av bröstcancer. Därför kompletterar man ofta med tilläggsbehandlingar, så kallad adjuvant behandling.

 

Adjuvant behandling vid bröstcancer kan vara strålbehandling, cytostatika, antikroppar eller hormonbehandling som tar bort östrogen. Vilken form av adjuvant behandling som rekommenderas beror på hur risken ser ut för just den personen att få ett återfall utan adjuvant behandling.

 

Men det är just risken som läkarna bedömmer, de kan inte veta säkert vem som skulle få återfall utan extra behandling och vem som inte skulle få det. En del personer kanske blev helt friska redan med operationen. Andra får flera sorters adjuvant behandling men får ändå återfall. Människor känner olika inför att genomgå den här typen av cancerbehandlingar. Därför är det så viktigt att den som har cancern som fattar sitt eget beslut, när de fått så mycket information de behöver från läkare och sjuksköterskor.

 

Finns det andra sätt att minska risen för återfall av bröstcancer? Forskningen visar att det allra vikigaste är att sluta röka om man gjorde det tidigare. Andra saker som visat sig minska risken är att röra på sig varje dag och att inte dricka för mycket alkohol. Kroppens motståndskraft ökar av vitaminer, men de ska komma från frukt och grönsaker, inte från vitamintillskott. Forskning pågår kring effekterna av antihistamin, men de har inte kommit så långt att man kan ge några rekommendationer om det hjälper eller ej.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2016-01-19

Hej, jag undrar om hur stor risken är att jag kan ...

Hej, jag undrar om hur stor risken är att jag kan få bröstcancer? Jag är nu 18 år och livrädd för att få det. Min mamma fick bröstcancer redan vid 29 års ålder i vänstra bröstet. Hon opererades, men fick återfall i det högra bröstet när hon va 30 år, de året hon fick mig. Sen förlorade hon kampen mot cancer vid endast 32 år fyllda... Så. Nu går jag runt och är livrädd för att jag också kommer få cancer.. Min morfars bror, dog i prostatacancer ganska många år innan mamma, men även min morfar gick bort i prostatacancer endast tre dar innan mammas bortgång.

Snälla ge mig svar så fort som möjligt och är de så att de finns en större risk för mig, vad kan jag göra då!?

Tacksam för svar!

Hej!

 

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor så vi kan förstår din oro då din mamma insjuknade i unga år. Det är endast ca 10 % av all cancer som är ärftlig.

 

Riskfaktorer som kan göra att läkare börjar fundera på om det finns en ärftlig risk för cancer är om någon får bröstcancer före de fyllt 35 år, om det är flera i familjen som haft bröstcancer, eller om någon i samma familj har äggstockscancer.

Det finns inga ärftliga samband mellan prostatacancer och bröstcancer.

 

Det går att ta reda på om du bär på en ärftlig gen för bröstcancer, via en Onkogenetisk mottagning. Du kan läsa mer om ärftlighet under rubriken Om cancer.

 

Tag kontakt med din vårdcentral så kan dom hjälpa till att lotsa dig vidare till rätt instans.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2016-01-14

Kan man få cancer överallt?

Kan man få cancer överallt?

Hej!

 

I princip kan man få cancer överallt i kroppen, på ungefär 200 olika ställen. För att förstå vad cancer är och hur sjukdomen uppkommer rekommenderar vi dig att se vår 5 minuter långa film "Vad är egentligen cancer?" och/eller filmerna med Eva Funck på vår hemsida.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2016-01-14

Min pojkvän har fått diagnosen sarkom. En tumör st...

Min pojkvän har fått diagnosen sarkom. En tumör stor som en bakpotatis i ena vaden. Jag är jätterädd att han ska dö. Kan vi få bra information om behandling och utsikten för denna cancerform?

Hej!

 

Det finns flera olika typer av sarkom. Här på vår egen webbsida finns inte så mycket information om den typen av cancer.

Men ni kan läsa om sarkom och olika behandlingsmetoder på Cancerfondens sida om sarkom

Det finns möjlighet att bli botad och bli frisk efter behandlingen. Hur prognosen ser ut just för din pojkvän kan vi inte svara på eftersom vi inte vet vilken typ av sarkom han har. Det bästa är att ni frågar den läkare som har hand om hans behandling om det.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

Primärtumör i hjärnan i förhållande till dottertum...

Primärtumör i hjärnan i förhållande till dottertumör

Hej!

Du kanske undrar vad skillnaden är mellan en primär hjärntumör och en dottertumör = metastas som sitter i hjärnan.

Det finns en artikel om hjärntumörer här på Nära Cancer där du kan läsa mer, vi ger ett kortare svar här.

 

Tumörer i hjärnan ger symptom som beror på att de tar upp plats från hjärnan. Huvudvärk, särskilt på morgonen, kraftigt illamående och trötthet är generella symptom. Sedan kan tumören påverka beroende på var i hjärnan den sitter: talförmågan eller balansen till exempel. Det här gäller alltså både hjärntumörer och hjärnmetastaser.

 

Det är viktigt att veta om det är en hjärntumör eller en metastas för att få rätt behandling. Hjärntumörer opereras oftast, kanske med tillägg av strålbehandling eller cellgifter. Är det en metastas från en annan cancersort beror behandlingen mycket på hur sjuk personen är i övrigt. Strålbehandling utan operation är en vanligare behandling i den situationen.

 

Prognosen varierar mycket både för primära hjärntumörer och för hjärnmetastaser.

 

Fråga gärna igen om du inte fått svar på det du undrade.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2016-01-11

Hej för ett tag sedan så tog jag bort en polyp på livmoderhalsen som var av elak sort. Koniseringen visade att allt togs bort radikalt. Har även gjort mr och dt röntgen som inte visa nåt och en pin som visa att allt såg bra ut. Men nu får jag göra en pet-ct innan jag ska operera bort livmoder äggstockar mm. Varför får jag göra en sån?

Hej!

 

Vi kan tyvärr inte gå in på enskilda fall, eftersom du har en kontakt med sjukvården så hänvisar vi dig dit.

 

Hälsningar

NäraCancer

2016-01-29

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)