Back to top

Besvarade frågor

Min mamma fick en akut gallblåseinflammation och h...

Min mamma fick en akut gallblåseinflammation och hamnade på sjukhus, jättesjuk.När dom röntgat henne såg dom att hon hade en sten i nån gång i bukspottkörteln och att den också var inflammerad.Det var då de såg cyctan. Och min mammasa då, att hon känt av den sen början av året, ngt som rörde sig, när hon ändrade sida i soffan och sånt. Det var redan i februari, och nu var det oktober, när de såg den vätskefyllda cyctan i bukspottskörteln , och för att läkaren skulle kunna avgöra vilken sorts operation hon skulle gå igenom, så gjordes en biopsi efter två år. Efter den, så ville inte läkaren göra ngn operation, VARFÖR?? Visserligen så sa han att det nästan inte fanns ngn vätska kvar, utan att cyctan var helt fast nu, förutom på en halv cm x två cm. Mamma frågade då om den nu började bli elakartad, men han svarade henne inte, och hon frågade honom fyra gånger, och han bytte bara ämne. Och avslutade med att säga att han remiterat henne vidare. Nu är hon och JAG rädd..Kommer mamma att dö av detta?? Hon orkar ingenting, och vill helst inte äta och hennes mage är svullen..Hon ser ut som en som ska föda när som helst. Jag är RÄDD och vill inget säga till mamma, men det känns som hon inte kommer att klara sig...Vad ska jag DÅ GÖRA, min pappa dog i lungcancer för tre år sen.. Snälla svara mig!!

Hej!

 

Vi förstår att du är orolig för din mamma. Eftersom du förlorat din pappa i cancer går tankarna automatiskt till att det skulle kunna hända igen. Men det du beskriver behöver inte alls betyda att din mamma har cancer.

 

Cystor i bukspottskörteln är mycket vanligt. De kommer ofta efter en inflammation, precis som i din mammas fall. Dessa cystor är nästan alltid godartade, det vill säga att de inte är cancer.

 

Vi vet inte riktigt tidsförloppet, förstår att det gått lång tid från den första gången cystan syntes tills provtagning. Det kan bero på att läkarna följt något protokoll som man ofta har för att utreda dessa cystor. Det vill säga att en cysta som ser ofarlig ut men som t ex har en viss storlek ska kontrolleras om för att se vad som händer med den. Och om den finns kvar efter en viss tid så ska det tas cellprov = punktion.

 

Det är väldigt tråkigt att du och din mamma inte fått den information som ni efterfrågar, kanske behöver ni inte vara så oroliga. Dröjer det länge innan din mamma får komma dit hon blev remitterad? Om hon mår dåligt så kan hon ju också vända sig till sin vårdcentral för att se om hennes svullna buk hänger ihop med cystan i bukspottskörteln eller om det har helt andra orsaker.

 

I varje landsting finns patientombudsmän eller patientnämnder. De kan hjälpa till med kommunikation, till exempel att ordna ett möte där ni kan få svar på fler frågor om det som har varit.

 

Med vänliga hälsningar,

Nära Cancer

2016-03-21

Jag vill testa om jag har bröst cancer, var ska ja...

Jag vill testa om jag har bröst cancer, var ska jag gå

Hej. 

 

Eftersom vi inte vet vad du vill testa så får du två svar:

 

* Om du har hittat en knöl i bröstet som du vill få undersökt så får du först gå till din vårdcentral, dom hjälper dig vidare. 

* Om du vill testa om du har risk för att ärva genen för bröstcancer, så får du också kontakta din vårdcentral, dom bedömer om det finns risk för ärftligthet och hjälper dig vidare. Du kan läsa mer om ärftlighet under rubriken Om cancer.  

 

Det finns inget blodprov som visar om du har bröstcancer.

 

Hälsningar 

Nära Cancer

2016-03-21

Hej! En närstående person har fått tjocktarmscance...

Hej!

En närstående person har fått tjocktarmscancer där man valt att låta de två tumörer som sitter på höger och vänster sida att sitta kvar. Den ena är tydligen så stor att avföring inte kan passera och där han nu fått en stomipåse. Fick nu även reda på att det lett till metastaser som spridit sig till bukhinnan. Han ska påbörja en cellgiftsbehandling nästa vecka och nu undrar jag hur en prognos för en sådan här patient ser ut, googlat lite men kanske någon kan svara mer konkret på hur prognosen kan se ut och hur överlevnadstid det är utifrån det jag skrivit. Vet att det är individuellt osv men någon kanske har något svar.

Tack!

Hej

I dag finns många cellgiftsbehandlingar som är effektiva vid tjocktarmscancer. Även om man inte kan bota så finns chans till ett liv med bra livskvalite då behandlingen kan hålla sjukdomen i schack.Det är precis så som du säger att det är väldigt svårt att uttala sig om överlevnadstid då det är mycket individuellt och beroende av så många olika faktorer. Som anhörig har man rätt att få information om den anhöriges sjukdomssituation av behandlande vårdpersonal om den anhöriga samtycker.Att följa med på t.ex ett läkarbesök kan ge mycket och där finns möjlighet att få individuella svar på just de frågor du ställer.

Hoppas att du på så sätt kan få ett mer konkret svar 

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer  2016-03-18

Hej min pappa har lymfom som spridit sig till cns,...

Hej min pappa har lymfom som spridit sig till cns, hur lång är överlevnaden om behandling med cellgifter avslutas?

Hej!

Lymfom är cancer i lymfsystemet. Lymfom kan uppkomma i det centrala nervsystemet (CNS, dvs hjärnan och ryggmärgen) eller så kan det starta i någon annan del av kroppen och sprida sig dit.

Lymfom i CNS har generellt sämre prognos än andra lymfom. Behandlingen är cellgifter som ges i blodet och även direkt in i ryggmärgsvätskan.

 

Vi tolkar din fråga så att din pappas behandling kanske kommer avslutas. Då beror överlevnaden på varför behandlingen ska avslutas. Har den haft bra eller dålig effekt? Har din pappas allmäntillstånd blivit bättre eller sämre? Har han fått för allvarliga biverkningar?

 

Även om cellgiftsbehandling avslutas fortsätter ofta behandling med kortison. Det lindrar symptomen från lymfomet.

 

Läkarna som behandlar din pappa kan ge dig tydligare information om varför behandlingen kan komma att avslutas och vad de tror om överlevnad.

 

Vänliga hälsningar, Nära Cancer

2016-03-09

Hej! Jag undrar om hårborttagningsmedel som veet o...

Hej! Jag undrar om hårborttagningsmedel och raklödder kan orsaka cancer ?

Hej!

Det har gjorts flera studier som visar att deodorant inte ökar risken för cancer. Vi har inte sett någon studie på hårborttagningsmedel och raklödder, men alla ingredienser som finns i den här typen av preparat ska vara testade för att inte framkalla cancer.

Hälsningar, Nära Cancer

2016-03-07

Hej, en nära till mig har cancer i tarmen, har en ...

Hej, en nära till mig har cancer i tarmen, har en påse i magen nu, och har tagit cellgifter. hon har legat i sjukhuset nu i två veckor, pga en infektion, och efter antibiotika kuren så har hon fortfarande haft feber i 5 dagar. Vad beror det på? Varför hjälper det inte? Är det farligt med feber i flera dagar när man är sjuk?

Hej!

 

Feber kan bero på flera olika orsaker, dels cancersjukdomen. När man har cancer bildas olika inflammationsämnen i kroppen. Det kan vara orsaken till febern eller att den pågående infektionen ännu ej läkt helt fast antibiotika givits nyligen.

Det är inte farligt med feber under flera dagar (undantag hög feber).

 

Hälsningar Nära Cancer

 

2016-03-04

vad kallas blodprov av cancer

vad kallas blodprov av cancer

Hej!

 

Det finns inget "cancerprov" som enkelt kan visa om man har cancer eller inte.

Några cancerformer släpper ut ämnen som går att mäta i blodet. 

Vanligast är att blodprover på cancer används när läkarna redan vet att personen har cancer och så vill man veta hur behandlingar fungerar.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2016-03-04

Hej min mamma har icke-småcellig lungcancer, hon b...

Hej min mamma har icke-småcellig lungcancer, hon behehandlas med cytostatika för att krympa tumören, men den kommer inte att gå bort & är för stor / sitter inte lämpligt för strålning. . Jag undrar vad som händer när de inte behandlar med cytostatika mer, börjar cancern växa direkt igen eller håller den sig nere en tid efter behandling?

Hälsningar Sandra

Hej!

 

Man skulle kunna säga att när man slutar ge cytostatika så börjar tumören växa igen. Men hur snabbt en tumör växer varierar. Många gånger kan det ta längre tid innan man ser på röntgen att tumören vuxit, ibland går det snabbare.  

 

Hälsningar

Nära Cancer

2016-02-25

Hej, när jag var 10 år dog min mamma av tjocktarms...

Hej, när jag var 10 år dog min mamma av tjocktarmscancer cancer. Hon blev 45 år gammal. Min mormor dog också av cancer, vet bara att det var i magen. Hon dog när min mamma var ung.

Hur går jag tillväga för att få mig och min bror undersökta? Vem ska man kontakta? Vi bor i Göteborgs området.

Hej!

 

Vem man ska kontakta är lite olika beroende på var man bor. Börja med att kontakta antingen er vårdcentral eller avdelningen där er mamma hade kontakt. Dom kan hjälpa er att ta reda på hur ni tar er vidare.

 

Hälsningar

NäraCancer

2016-02-25 

Min farmor farfar pappa tre av mina fastrar har dö...

Min farmor farfar pappa tre av mina fastrar har dött i lungcancer innan den var 75 Ä risken större för oss barn att vi kan få lungcancer

Hej

Vi får många frågor som rör cancer och ärftlighet vilket är naturligt att man undrar då man har nära släktingar som drabbas. Att många i släkten drabbas av cancer behöver inte betyda att man löper större risk för att få cancer.

På vår sida kan du läsa om cancer och ärftlighet

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer 2016-02-16

Min mamma fick en akut gallblåseinflammation och hamnade på sjukhus, jättesjuk.När dom röntgat henne såg dom att hon hade en sten i nån gång i bukspottkörteln och att den också var inflammerad.Det var då de såg cyctan. Och min mammasa då, att hon känt av den sen början av året, ngt som rörde sig, när hon ändrade sida i soffan och sånt. Det var redan i februari, och nu var det oktober, när de såg den vätskefyllda cyctan i bukspottskörteln , och för att läkaren skulle kunna avgöra vilken sorts operation hon skulle gå igenom, så gjordes en biopsi efter två år. Efter den, så ville inte läkaren göra ngn operation, VARFÖR?? Visserligen så sa han att det nästan inte fanns ngn vätska kvar, utan att cyctan var helt fast nu, förutom på en halv cm x två cm. Mamma frågade då om den nu började bli elakartad, men han svarade henne inte, och hon frågade honom fyra gånger, och han bytte bara ämne. Och avslutade med att säga att han remiterat henne vidare. Nu är hon och JAG rädd..Kommer mamma att dö av detta?? Hon orkar ingenting, och vill helst inte äta och hennes mage är svullen..Hon ser ut som en som ska föda när som helst. Jag är RÄDD och vill inget säga till mamma, men det känns som hon inte kommer att klara sig...Vad ska jag DÅ GÖRA, min pappa dog i lungcancer för tre år sen.. Snälla svara mig!!

Hej!

 

Vi förstår att du är orolig för din mamma. Eftersom du förlorat din pappa i cancer går tankarna automatiskt till att det skulle kunna hända igen. Men det du beskriver behöver inte alls betyda att din mamma har cancer.

 

Cystor i bukspottskörteln är mycket vanligt. De kommer ofta efter en inflammation, precis som i din mammas fall. Dessa cystor är nästan alltid godartade, det vill säga att de inte är cancer.

 

Vi vet inte riktigt tidsförloppet, förstår att det gått lång tid från den första gången cystan syntes tills provtagning. Det kan bero på att läkarna följt något protokoll som man ofta har för att utreda dessa cystor. Det vill säga att en cysta som ser ofarlig ut men som t ex har en viss storlek ska kontrolleras om för att se vad som händer med den. Och om den finns kvar efter en viss tid så ska det tas cellprov = punktion.

 

Det är väldigt tråkigt att du och din mamma inte fått den information som ni efterfrågar, kanske behöver ni inte vara så oroliga. Dröjer det länge innan din mamma får komma dit hon blev remitterad? Om hon mår dåligt så kan hon ju också vända sig till sin vårdcentral för att se om hennes svullna buk hänger ihop med cystan i bukspottskörteln eller om det har helt andra orsaker.

 

I varje landsting finns patientombudsmän eller patientnämnder. De kan hjälpa till med kommunikation, till exempel att ordna ett möte där ni kan få svar på fler frågor om det som har varit.

 

Med vänliga hälsningar,

Nära Cancer

2016-03-21

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)