Back to top

Besvarade frågor

Hej! Jag har fått som en mörkare fläck på ryggen b...

Hej! Jag har fått som en mörkare fläck på ryggen bredvid en leverfläck, den är ca 0,5 cm stor och kliar, undrar om jag kan ha fått hudcancer? Och är cancer ärftligt för både min mormor, morbror och kusin har fått cancer och känner mig lite orolig :/

Hej

Alla leverfläckar som förändras till form,färg,blöder eller kliar bör man visa upp för en läkare. Det behöver inte betyda att det är cancer men man ska ändå söka för en bedömning

Din fråga om ärftlighet hänvisar vi till vår sida där vi skrivit om cancer och ärflighet

 

Vänliga hälsning

Nära Cancer

2016-02-05

Hej min pappas har gått bort Och min mamma har ca...

Hej min pappas har gått bort

Och min mamma har cancer vad går man?

Hej!

 

Det låter som en jobbig situation för dig att din pappa dött och att din mamma nu drabbats av cancer. Vet du om att de flesta som får cancer blir friska igen? Även fast man vet det kan känslan pendla mellan hopp och hopplöshet. Det är fullt naturligt.

 

När någon i familjen drabbas av cancer drabbas också de flesta i familjen av en kris. Kris kan förklaras med att en persons tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Det är viktigt att du tillåter dig själv att känna och få utlopp för dina känslor, vilket gör att du mår bättre i längden. Det är också viktigt att du tillåter dig själv att sörja både att din pappa dött och att din mamma blivit sjuk. Det var ju inget du ville skulle hända.

 

När blev din mamma sjuk? Är hennes cancer spridd till andra delar av kroppen? Går du i skolan och bor hemma med din mamma eller har du flyttat hemifrån och jobbar/pluggar? För att kunna svara mer specifikt på din fråga skulle vi behöva ha mer information om dig. Om du vill får du gärna skriva fler frågor här. Du kan också skicka ett mejl till oss på kontakt@naracancer.se så ska vi försöka hjälpa dig.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2016-02-02

Hej! Jag undrar hur stor är risken för återfall?? ...

Hej! Jag undrar hur stor är risken för återfall?? efter radikal lungcanceroperation( skivepitell) ingen spridning, tumör 6,5 gått på adjuvant beh 4st

Mvh ML

Hej

Det är väldigt svårt att svara generellt på din fråga angående risken för återfall.Vi råder dig att fråga den behandlande kliniken som har mer fakta om den berörda patienten

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer 2016-02-01

Hej! En moster till mig hade vätska i lungorna och...

Hej!

En moster till mig hade vätska i lungorna och när de tömde vätskan hittde man cancerceller i den. Är det metastaserande cancer eller kan det vara cancerceller utan någon modertumör?

Mvh

DE

Hej

Din moster kommer att få besked när man har analyserat vätskan från lungorna.Det går inte för oss att säga vilket det är utan man måste invänta svaret. Förmodligen har hon en läkarkontakt som kommer att berätta för henne och därefter vilken slags behandling man kan ge henne

Vänliga hälsningar

Nära Cancer 2016-02-01

Hej för ett tag sedan så tog jag bort en polyp på...

Hej för ett tag sedan så tog jag bort en polyp på livmoderhalsen som var av elak sort. Koniseringen visade att allt togs bort radikalt. Har även gjort mr och dt röntgen som inte visa nåt och en pin som visa att allt såg bra ut. Men nu får jag göra en pet-ct innan jag ska operera bort livmoder äggstockar mm. Varför får jag göra en sån?

Hej!

 

Vi kan tyvärr inte gå in på enskilda fall, eftersom du har en kontakt med sjukvården så hänvisar vi dig dit.

 

Hälsningar

NäraCancer

2016-01-29

Hej får man sola solarium när man går på cytesrati...

Hej får man sola solarium när man går på cytesratika behandllinbg

Hej.

Vi brukar rekommendera att undvika solning när en person får cytostatikabehandling eftersom vissa cytostatika kan ge pigmentförändringar.

 

Hälsningar

NäraCancer

2016-01-29

om cancern har spridit sig i halva magen är risken...

om cancern har spridit sig i halva magen är risken stor att det är kört nu eller kan man blir frisk igen även om man tar cellgifttabletter tänkte på min farbror som fick beskedet i torsdag tror jag men jag vet inte hur det blir

Hej.

 

Ibland går det att bota cancer som har spridit sig men det beror på vilken cancer din farbror har. Ibland får man cytostatika som gör att personen blir frisk från sin cancer och ibland får personen cytostatika för att förlänga livet. Om du inte känner att du fått svar på din fråga kan du återkomma med en ny fråga.

 

Hälsningar

NäraCancer

2016-01-27 

Hur lång levnads prognos har man om man har fått l...

Hur lång levnads prognos har man om man har fått lungcancer och man är äldre . De handlar om min mormor som är 77 nu.

Hej!

 

Prognosen ser lite olika ut beroende på vilken typ av lungcancer som din mormor har. Idag finns det många nya behandlingar som gör att fler kan bli botade från lungcancer än tidigare. Fler kan också leva länge med cancern.Till exempel finns nya cellgifter och andra läkemedel speciellt mot lungcancer. Här kan du läsa mer om lungcancer.

 

Hälsningar Nära Cancer

2016-01-26

 

 

 

Hej Min mormor har lungcancer och cancer i lymfkör...

Hej

Min mormor har lungcancer och cancer i lymfkörtlarna.

Hon fick veta det här för ett tag sen och har inte fått tid förräns den 26 januari på Sjukhuset, ( idag är det den 19:e Januari) då kanske endast för information inför operation. Jag tycker det är oroväckande med så långt tid tills operation? Är det inte farligt att vänta för långt tid? sprider det sig inte då?

/ Oroligt barn-barn.

Hej!

 

Vi förstår din oro för din mormor. Det är tungt och stressande att vänta på besked och behandling. Tyvärr är långa väntetider inom cancersjukvården inte ovanligt. Man arbetar nationellt för att förbättra detta. Även när en diagnos är fastställd behövs det ibland göras ytterligare utredningar, analyser eller bedömningar innan läkaren kan ta ställning till vilken behandling som är den mest lämpliga i det specifika fallet och då kan tiden till läkarbesöket fördröjas. Vi vet inte hur det ser ut i din mormors fall.

 

Ofta har den extra väntetiden mindre påverkan på cancertumören än man kan tro, men ibland kan förstås flera månaders väntan göra att tumören hunnit växa i storlek.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-01-21

Min mamma går med på att operera bort bröstet men ...

Min mamma går med på att operera bort bröstet men vill inte få strålbehandling eller cellgifter. Det är hennes kropp och jag vill stötta hennes vårdval, men kan man göra något annat för henne? Via kost.. Vitaminer.. Antihistaminer? / SökerSvar

Hej!

 

Bröstcancer behandlas först och främst med att operera bröstet, antingen hela bröstet eller en del av det. Trots operationen får en del personer återfall av bröstcancer. Därför kompletterar man ofta med tilläggsbehandlingar, så kallad adjuvant behandling.

 

Adjuvant behandling vid bröstcancer kan vara strålbehandling, cytostatika, antikroppar eller hormonbehandling som tar bort östrogen. Vilken form av adjuvant behandling som rekommenderas beror på hur risken ser ut för just den personen att få ett återfall utan adjuvant behandling.

 

Men det är just risken som läkarna bedömmer, de kan inte veta säkert vem som skulle få återfall utan extra behandling och vem som inte skulle få det. En del personer kanske blev helt friska redan med operationen. Andra får flera sorters adjuvant behandling men får ändå återfall. Människor känner olika inför att genomgå den här typen av cancerbehandlingar. Därför är det så viktigt att den som har cancern som fattar sitt eget beslut, när de fått så mycket information de behöver från läkare och sjuksköterskor.

 

Finns det andra sätt att minska risen för återfall av bröstcancer? Forskningen visar att det allra vikigaste är att sluta röka om man gjorde det tidigare. Andra saker som visat sig minska risken är att röra på sig varje dag och att inte dricka för mycket alkohol. Kroppens motståndskraft ökar av vitaminer, men de ska komma från frukt och grönsaker, inte från vitamintillskott. Forskning pågår kring effekterna av antihistamin, men de har inte kommit så långt att man kan ge några rekommendationer om det hjälper eller ej.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2016-01-19

Hej! Jag har fått som en mörkare fläck på ryggen bredvid en leverfläck, den är ca 0,5 cm stor och kliar, undrar om jag kan ha fått hudcancer? Och är cancer ärftligt för både min mormor, morbror och kusin har fått cancer och känner mig lite orolig :/

Hej

Alla leverfläckar som förändras till form,färg,blöder eller kliar bör man visa upp för en läkare. Det behöver inte betyda att det är cancer men man ska ändå söka för en bedömning

Din fråga om ärftlighet hänvisar vi till vår sida där vi skrivit om cancer och ärflighet

 

Vänliga hälsning

Nära Cancer

2016-02-05

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)