Back to top

Besvarade frågor

Får man ställa frågor om man är under 15 år? Tex 1...

Får man ställa frågor om man är under 15 år? Tex 13?

Hej

 

Tack för din fråga.

Självklart får du ställa frågor här, vi har ingen undre åldersgräns för att ställa frågor. 

 

Hälsningar 

Nära Cancer

2016-05-19

Min mamma har lungcancer i sista stadiet och får p...

Min mamma har lungcancer i sista stadiet och får palliativ vård men tjatar nu om att få börja röka igen då hon känner sig starkare efter cellgifter och strålning, vad skulle hända, hur mycket förkortar hon sitt liv? Läkarna säger att hon har månader kvar.

Hej!

 

Vår spontana reaktion på din fråga är att det sannolikt inte gör någon större skillnad om din mamma börjar röka igen.

 

Dock kan vi som sjukvårdspersonal inte råda i detta enskilda fall utan att känna till mer om just din mammas sjukdomshistoria. Det kan vara speciella omständigheter som gör det högst olämpligt för henne att börja röka igen.

 

Vårt svar till dig blir därför att ta upp frågan med ansvarig sjukvårdspersonal där din mamma fått sin behandling.

 

Mvh Nära Cancer

2016-05-04

när börjar tjöktarmcancer

när börjar tjöktarmcancer

Hej

Om vi förstår din fråga rätt så undrar du vid vilken ålder man får tjocktarmscancer? Vårt svar på det är att det är en sjukdom som drabbar de som är i vuxen ålder.

Om vi har missuppfattat din fråga är du välkommen att skriva till oss igen

 

Vänliga hälsningar 

Nära Cancer

2016-04-29

Hej! Hur kan det vara upp till länsstyrelsen att f...

Hej! Hur kan det vara upp till länsstyrelsen att få bestämma om ens cancersjuka mamma ska få prova en sista typ av cellgift när inget annat har fungerat. Är det inte läkaren som avgör det, för dem vill prova ett nytt cellgift men dem måste ha godkännande. VARFÖR?

Hej. Tack för din fråga!

 

Om du undrar vem som bestämmer vilka läkemedel som får användas eller inte så är svaret på din fråga att det är Läkemedelsverket som godkänner när ett läkemedel får användas i Sverige. Alltså, ibland kan ett läkemedel vara godkänt utomlands men inte blivit godkänt i Sverige.

 

När ett läkemedel är godkänt så får läkaren som anvarar för patienten bestämma ifall man ska prova medicinen. Menar du däremot om din mamma vill prova en medicin men att läkaren säger nej pga omständigheter som vi inte känner till. Då kan det ibland vara så att läkaren bedömer att personen inte kommer klara av att få behandlingen. Det kan ibland vara för stor risk för biverkningar eller att kroppen inte orkar med. 

 

Ibland kan det vara så att läkaren skulle vilja prova en ny medicin och att man som patient vill prova en ny medicin men att den inte blivit godkänd än. Om det är det du frågar efter så tar det ibland lång tid att få ett läkemedel godkänt av Läkemedelsverket. Det beror på många faktorer. Bland annat så måste det färdiga läkemedlet hålla rätt kvalitet och vara beprövat på både djur och människa för att säkerställa att läkemedlet gör den nytta som det är tänkt.

 

Sedan ska läkemedelsföretagen lämna in dokumentation till myndigheterna som granskar ansökan och bedömer om alla krav är uppfyllda. I vissa fall kan en person få prova ett läkemedel som inte är godkänt om läkemedlet ingår i en studie och om personen då kan vara en kandidat för studien, i annat fall så är det tyvärr så att man får vänta tills läkemedel är godkänt.

Om du inte känner att du har fått svar på din fråga så är du välkommen att återkomma. 

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-04-26

vad är orsaken till att man drabbas Magcancer?

vad är orsaken till att man drabbas Magcancer?

Hej, tack för din fråga!

 

Det finns många olika cancerformer som kan drabba magen. Några cancerformer vet man genom forskning att de kan vara ärftliga (här kan du läsa om ärftlighet). Men det finns många andra orsaker till varför man får cancer, om detta kan läsa under risker och skydd.

 

Titta gärna på filmerna som handlar om cancer och beskriver vad som händer när cancer uppstår.

 

Vänliga Hälsningar 

Nära Cancer

2016-04-21

Jag är 34 år och därför äldre än dom som sidan är ...

Jag är 34 år och därför äldre än dom som sidan är riktad till men undrar om de finns någon liknande sida för oss "äldre"? Jag har en son som är 10 år och har cancer. Enligt läkarna så ser det inte så ljust ut och har vi otur så är de här vårat sista år tillsammans. Känner att jag skulle behöva prata med människor i liknande situation. Tack på förhand. /Livrädd mamma

Hej

Förstår att du befinner dig i ett jobbigt läge. Tyvärr kan vi inte ange någon sådan sida.

 

Du kanske redan har kuratorskontakt via barnkliniken som din son tillhör, men att du nu söker andra i liknande situation. 

 

Barncancerfonden har medlemmar i sex lokala föreningar över Sverige som stöttar anhöriga med barn som fått cancer, www.barncancerfonden.se.

På Nära Cancers hemsida finns möjlighet att blogga om du vill. Du tar kontakt med oss via e-post, adress längst ned på sidan.

 

Hoppas du hittar ett alternativ som passar dig.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-04-21

Hej! Min vän har spridd cancer i tunntarmen som nu...

Hej! Min vän har spridd cancer i tunntarmen som nu har spridit sig till bukhinnan. Jag förstår att detta är svårt för er att svara på men ungefär hur lång tid har hon kvar att leva?

Man kommer bara att sätta in svag cellgift då hon tidigare fått stark cellgift OCH strålning och cancern har spridit sig UNDER behanlingstiden.

Hej.
 
Det är precis som du säger en mycket, svår, snarast omöjlig fråga att svara på. Det finns flera olika cellgifter man kan använda vid den sjukdomen och hur länge man kan leva med en spridd sjukdom beror på hur man svarar på behandlingarna. Även om man känner till allt om en patients sjukdom och allmänna mående och hur den svarat på behandling tidigare är det svårt att ge ett korrekt svar. I det här fallet vet jag alltför lite om din väninnas totala situation för att kunna ge ett bra svar. Generellt kan man säga att det är sällan man lever flera år med en spridd tunntarmscancer.
Hälsningar
Nära Cancer
160414
Hej hur farligt är det att sola slarium när man op...

Hej hur farligt är det att sola slarium när man opererats för bröst cancer

Hej!

 

Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att man inte ska sola solarium, oavsett om man haft cancer eller inte. Då man solar solarium utätter man sig för större risk att få hudcancer. Nu på våren när huden får vänja sig vid vanlig sol får huden ett visst eget solskydd. Men solariestrålning ger inte skydd på det sättet. 

Om man haft bröstcancer och blivit strålbehandlad mot bröstet ökar risken för hudcancer i just det området. Därför är det viktigt att täcka bröstet även när man är ute i den vanliga solen. Här kan du läsa mer om risker och hur man kan skydda sig.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-04-12

Hur länge har cancer funnits

Hur länge har cancer funnits

Hej!

 

Cancer har funnits väldigt länge men under många tusen år visste man inte hur man skulle kunna behandla sjukdomen. Man har hittat en papyrusrulle från 2500- talet före kristus, där en Egyptisk läkare skrev om hur han undersökt kvinnor med kalla knölar i bröstet och att han för dessa kvinnor inte hade någon medicinkur att ge. På 400- talet före kristus fick cancer sitt traditionella namn kräfta. Det kommer från det grekiska ordet karkinos som betyder krabba. Detta namn gav man då vissa hårda tumörer omgivna av svullna blodkärl liknade kräftor. Det var också grekerna som myntade ordet onkos som betyder knöl. Detta ord finns i onkologi som betyder läran om cancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-04-12

vilka kroppsdel drabbas av lungcancer

vilka kroppsdel drabbas av lungcancer

Hej

En lungcancer utgår alltid från lungorna men kan precis som många andra cancersjukdomar sprida sig i kroppen till andra organ. Här kan du läsa mer om lungcancer 

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-04-05

Får man ställa frågor om man är under 15 år? Tex 13?

Hej

 

Tack för din fråga.

Självklart får du ställa frågor här, vi har ingen undre åldersgräns för att ställa frågor. 

 

Hälsningar 

Nära Cancer

2016-05-19

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)