Back to top

Besvarade frågor

vad är orsaken till att man drabbas Magcancer?

vad är orsaken till att man drabbas Magcancer?

Hej, tack för din fråga!

 

Det finns många olika cancerformer som kan drabba magen. Några cancerformer vet man genom forskning att de kan vara ärftliga (här kan du läsa om ärftlighet). Men det finns många andra orsaker till varför man får cancer, om detta kan läsa under risker och skydd.

 

Titta gärna på filmerna som handlar om cancer och beskriver vad som händer när cancer uppstår.

 

Vänliga Hälsningar 

Nära Cancer

2016-04-21

Jag är 34 år och därför äldre än dom som sidan är ...

Jag är 34 år och därför äldre än dom som sidan är riktad till men undrar om de finns någon liknande sida för oss "äldre"? Jag har en son som är 10 år och har cancer. Enligt läkarna så ser det inte så ljust ut och har vi otur så är de här vårat sista år tillsammans. Känner att jag skulle behöva prata med människor i liknande situation. Tack på förhand. /Livrädd mamma

Hej

Förstår att du befinner dig i ett jobbigt läge. Tyvärr kan vi inte ange någon sådan sida.

 

Du kanske redan har kuratorskontakt via barnkliniken som din son tillhör, men att du nu söker andra i liknande situation. 

 

Barncancerfonden har medlemmar i sex lokala föreningar över Sverige som stöttar anhöriga med barn som fått cancer, www.barncancerfonden.se.

På Nära Cancers hemsida finns möjlighet att blogga om du vill. Du tar kontakt med oss via e-post, adress längst ned på sidan.

 

Hoppas du hittar ett alternativ som passar dig.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-04-21

Hej! Min vän har spridd cancer i tunntarmen som nu...

Hej! Min vän har spridd cancer i tunntarmen som nu har spridit sig till bukhinnan. Jag förstår att detta är svårt för er att svara på men ungefär hur lång tid har hon kvar att leva?

Man kommer bara att sätta in svag cellgift då hon tidigare fått stark cellgift OCH strålning och cancern har spridit sig UNDER behanlingstiden.

Hej.
 
Det är precis som du säger en mycket, svår, snarast omöjlig fråga att svara på. Det finns flera olika cellgifter man kan använda vid den sjukdomen och hur länge man kan leva med en spridd sjukdom beror på hur man svarar på behandlingarna. Även om man känner till allt om en patients sjukdom och allmänna mående och hur den svarat på behandling tidigare är det svårt att ge ett korrekt svar. I det här fallet vet jag alltför lite om din väninnas totala situation för att kunna ge ett bra svar. Generellt kan man säga att det är sällan man lever flera år med en spridd tunntarmscancer.
Hälsningar
Nära Cancer
160414
Hej hur farligt är det att sola slarium när man op...

Hej hur farligt är det att sola slarium när man opererats för bröst cancer

Hej!

 

Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att man inte ska sola solarium, oavsett om man haft cancer eller inte. Då man solar solarium utätter man sig för större risk att få hudcancer. Nu på våren när huden får vänja sig vid vanlig sol får huden ett visst eget solskydd. Men solariestrålning ger inte skydd på det sättet. 

Om man haft bröstcancer och blivit strålbehandlad mot bröstet ökar risken för hudcancer i just det området. Därför är det viktigt att täcka bröstet även när man är ute i den vanliga solen. Här kan du läsa mer om risker och hur man kan skydda sig.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-04-12

Hur länge har cancer funnits

Hur länge har cancer funnits

Hej!

 

Cancer har funnits väldigt länge men under många tusen år visste man inte hur man skulle kunna behandla sjukdomen. Man har hittat en papyrusrulle från 2500- talet före kristus, där en Egyptisk läkare skrev om hur han undersökt kvinnor med kalla knölar i bröstet och att han för dessa kvinnor inte hade någon medicinkur att ge. På 400- talet före kristus fick cancer sitt traditionella namn kräfta. Det kommer från det grekiska ordet karkinos som betyder krabba. Detta namn gav man då vissa hårda tumörer omgivna av svullna blodkärl liknade kräftor. Det var också grekerna som myntade ordet onkos som betyder knöl. Detta ord finns i onkologi som betyder läran om cancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-04-12

vilka kroppsdel drabbas av lungcancer

vilka kroppsdel drabbas av lungcancer

Hej

En lungcancer utgår alltid från lungorna men kan precis som många andra cancersjukdomar sprida sig i kroppen till andra organ. Här kan du läsa mer om lungcancer 

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-04-05

hej min man hade tonsilecancer nu 1 år efter har d...

hej min man hade tonsilecancer nu 1 år efter har dom hittat nåt i lungoena är det vanligt att det spridds till lungorna

Hej

Cancersjukdomar i huvud/halsområdet har inte så stor benägenhet att spridas i kroppen men det förekommer. Det finns alltså en viss risk att det kan sprida sig till lungorna.

Hoppas att ni snart får besked om vad det rör sig om i din mans fall. Har man sett något onormalt på röntgenundersökning behöver det inte betyda att det är spridning från hans tumörsjukdom. Det kan finnas andra förklaringar till förändringar på lungröntgen

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-04-05

Hej! Jag har en nära vän som är 26 år som fick liv...

Hej!

Jag har en nära vän som är 26 år som fick livmoderhalscancer sommaren 2014. Hon opererade bort hela livmodern och fick cellgifter i tablett form efter det. Hon hade sedan uppehåll någon månad och började sedan en ny behandling fast då med cellgifter via drop. Efter detta har hon genomgått 2 ytligare behandlingar med tabletter ca 3 månader itaget. Själv säger hon att hon mår bra och att de försöker få bort det sista som finns kvar och att det inte har spridit sig. Man märker att hon känner sig obekväm att prata om det och jag vet egentligen inte riktigt hur det ligger till. Hur länge kan man få behandlingar innan koppen inte orkar mer? Kommer hon någonsin att bli frisk eller är det bara ett sätt att bromsa tiden? Tack på förhand.

Hej!

Du undrar över hur det kommer gå för din vän, som inte vill berätta så mycket själv.

 

Cellgiftsbehandlingar kan ges av flera anledningar. Det kan vara för att minska risken för återfall efter en operation, så kallad adjuvant behandling eller för att bromsa och lindra cancersymptom, palliativ behandling. Samma cellgiftstablett eller dropp kan användas för olika situationer.

 

Adjuvant behandling ges oftast under en planerad period, t ex ett halvår. Palliativ behandling pågår så länge det behövs och personen orkar med. Doserna anpassas individuellt. Sådan behandling kan pågå i flera år.

 

Det kan finnas många skäl till att din vän inte berättar så mycket. Det kan vara för tungt för henne att tala om, eller så kanske hon inte vet själv hur det kommer att bli. Många som har cancer upplever att familjen och vännerna börjar behandla dem annorlunda. Kanske vill din vän att ni ska umgås som vanligt, utan att tala om cancer? Du kan vara en viktig vän och ett bra stöd även om ni inte talar om cancern.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2016-03-30

 

Hej! Jag har skrivit till er innan, men skriver nu...

Hej! Jag har skrivit till er innan, men skriver nu igen då jag undrar lite andra saker. Min pappa har lymfom i cns, han har fått massa olika cellgiftsbehandlingar nu i nästan 1 år, men dem har inte hjälpt. All behandling avslutades i måndags. Dem sa att det är för riskabelt att ge honom Mabthera i ryggen igen, varför det? Dem pratar om att det är högt tryck i hjärnan. Pappa har nu ramlat flera gånger, har ingen balans varför ramlar han? Han har snabbt blivit jätte förvirrad, har inget närminne. Men jag undrar framförallt om hans huvudvärk, den är så intensiv att han blir helt genomsvettig. Sedan undrar jag varför smärtan i huvudet är så specifik och förflyttar sig??

Tack på förhand

Hej!

 

Tack för att du hör av dig igen.

Din pappa har lymfom i CNS, alltså det centrala nervsystemet. De symptom han har nu: huvudvärk, balanssvårigheter, minnesproblem, beror alla på att hjärnan är påverkad av lymfom och av högt tryck.

 

Inne i skallbenet finns inte så mycket plats; hjärnan finns där och ett tunt lager av vätska som kallas likvor, cerebrospinalvätska eller ryggmärgsvätska. Den här vätskan rör sig genom hjärnans hålrum och hela ryggmärgen. Det är i den vätskan som din pappa fått behandling med medicinen Mabthera. På så sätt når mediciner in i hjärnan bättre än genom blodet.

 

Lymfom eller andra sjukdomar i hjärnan gör att hjärnan svullnar. Det ger ofta kraftig huvudvärk och illamående. De här symptomen kan alltså uppstå oavsett var i hjärnan sjukdomen sitter och beror på att det blir för trångt inne i skallen. Balanssinnet sitter i lillhjärnan, längst bak mot nacken. Den kan också påverkas av högt tryck och ger balanssvårigheter och yrsel. Ofta får man höga doser kortison för att minska svullnaden i hjärnan, men ibland räcker det inte till. Ni får höra med din pappas läkare om hur det ser ut för honom, eftersom hans tillstånd försämrats så snabbt.

 

Vätskan hjälper också till att hålla hjärnan på sin rätta plats. Om trycket är normalt i vätskesystemet, så gör det inget att sticka in i ryggmärgen för att ta ut lite vätska för prover eller spruta in läkemedel. Men om trycket är för högt därinne så kan sådan stick göra att trycket ändras snabbt och hjärnan helt enkelt glider nedåt. Då finns det risk att viktiga delar av hjärnan som bland annat styr andningen, kläms ihop och inte kan fungera. Därför är det mycket noga att inte ge behandlingar eller ta prover på ryggmärgsvätskan i dessa situationer.

 

Vänliga hälsningar, Nära Cancer

2016-03-21

Min mamma fick en akut gallblåseinflammation och h...

Min mamma fick en akut gallblåseinflammation och hamnade på sjukhus, jättesjuk.När dom röntgat henne såg dom att hon hade en sten i nån gång i bukspottkörteln och att den också var inflammerad.Det var då de såg cyctan. Och min mammasa då, att hon känt av den sen början av året, ngt som rörde sig, när hon ändrade sida i soffan och sånt. Det var redan i februari, och nu var det oktober, när de såg den vätskefyllda cyctan i bukspottskörteln , och för att läkaren skulle kunna avgöra vilken sorts operation hon skulle gå igenom, så gjordes en biopsi efter två år. Efter den, så ville inte läkaren göra ngn operation, VARFÖR?? Visserligen så sa han att det nästan inte fanns ngn vätska kvar, utan att cyctan var helt fast nu, förutom på en halv cm x två cm. Mamma frågade då om den nu började bli elakartad, men han svarade henne inte, och hon frågade honom fyra gånger, och han bytte bara ämne. Och avslutade med att säga att han remiterat henne vidare. Nu är hon och JAG rädd..Kommer mamma att dö av detta?? Hon orkar ingenting, och vill helst inte äta och hennes mage är svullen..Hon ser ut som en som ska föda när som helst. Jag är RÄDD och vill inget säga till mamma, men det känns som hon inte kommer att klara sig...Vad ska jag DÅ GÖRA, min pappa dog i lungcancer för tre år sen.. Snälla svara mig!!

Hej!

 

Vi förstår att du är orolig för din mamma. Eftersom du förlorat din pappa i cancer går tankarna automatiskt till att det skulle kunna hända igen. Men det du beskriver behöver inte alls betyda att din mamma har cancer.

 

Cystor i bukspottskörteln är mycket vanligt. De kommer ofta efter en inflammation, precis som i din mammas fall. Dessa cystor är nästan alltid godartade, det vill säga att de inte är cancer.

 

Vi vet inte riktigt tidsförloppet, förstår att det gått lång tid från den första gången cystan syntes tills provtagning. Det kan bero på att läkarna följt något protokoll som man ofta har för att utreda dessa cystor. Det vill säga att en cysta som ser ofarlig ut men som t ex har en viss storlek ska kontrolleras om för att se vad som händer med den. Och om den finns kvar efter en viss tid så ska det tas cellprov = punktion.

 

Det är väldigt tråkigt att du och din mamma inte fått den information som ni efterfrågar, kanske behöver ni inte vara så oroliga. Dröjer det länge innan din mamma får komma dit hon blev remitterad? Om hon mår dåligt så kan hon ju också vända sig till sin vårdcentral för att se om hennes svullna buk hänger ihop med cystan i bukspottskörteln eller om det har helt andra orsaker.

 

I varje landsting finns patientombudsmän eller patientnämnder. De kan hjälpa till med kommunikation, till exempel att ordna ett möte där ni kan få svar på fler frågor om det som har varit.

 

Med vänliga hälsningar,

Nära Cancer

2016-03-21

vad är orsaken till att man drabbas Magcancer?

Hej, tack för din fråga!

 

Det finns många olika cancerformer som kan drabba magen. Några cancerformer vet man genom forskning att de kan vara ärftliga (här kan du läsa om ärftlighet). Men det finns många andra orsaker till varför man får cancer, om detta kan läsa under risker och skydd.

 

Titta gärna på filmerna som handlar om cancer och beskriver vad som händer när cancer uppstår.

 

Vänliga Hälsningar 

Nära Cancer

2016-04-21

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)