Back to top

Besvarade frågor

Hur illa är det när man har malignt melanom? Är vä...

Hur illa är det när man har malignt melanom? Är väldigt orolig då min syster nyligen fått det beskedet.

Hej!
Att få ett cancerbesked innebär alltid en oro för den drabbade och för närstående runt omkring.
Malignt melanom är den typ av cancer som ökat mest de senaste åren. Som med all cancer är det viktigt att söka vård i tid. En tidig operation minskar risken för allvarliga komplikationer av melanomet. De allra flesta som opererar bort ett malignt melanom blir helt återställda.
Du kan läsa mer om malignt melanom under rubriken Om cancer, samt på 1177:s hemsida.
Vänliga hälsningar
Nära Cancer 2016-06-21
HEJ! Min pappa har fått cancer i bukspottskörteln ...

HEJ!

Min pappa har fått cancer i bukspottskörteln och kommer att dö. INGEN VET HUR LÄNGE HAN FÅR LEVA. När han efter många många försök att få hjälp av vården var det för sent..ingen förstod vad det var.Är det verkligen så att man inte kan bli frisk?

Hej och tack för din fråga
Det enda sättet att bota cancer i bukspottskörteln och bli frisk är att operera bort cancern men ofta upptäcker man inte sjukdomen förrän den är omöjlig att operera bort i sin helhet. Själva cancern behöver inte vara så stor, men växa runt och på stora blodkärl, vilket omöjliggör operation. Har cancern spridit sig till andra delar av kroppen är den inte heller möjlig att operera bort. Även om man genomgår en operation är chansen att bli frisk från sjukdomen väldigt liten. Tyvärr är det ofta så att cancer i bukspottskörteln inte går att bota utan man får ge behandling som kan bromsa förloppet
För att bromsa sjukdomen ger man ibland cellgiftsbehandling. Men bara om man mår så pass bra att kroppen tål en sådan behandling. Cellgiftsbehandling kan inte bota sjukdomen. 
 

Du är välkommen att ställa fler frågor om du känner att det finns något mer du funderar på

Vänliga hälsningar

Nära Cancer 

2016-06-17

Varför går det inte att operera Bukspottskörtel ca...

Varför går det inte att operera

Bukspottskörtel cancer? Hur fort sprider den sig?

Hej och tack för din fråga
Det enda sättet att bota cancer i bukspottskörteln och bli frisk är att operera bort cancern. Det går alltså i vissa fall att operera om den upptäcks tidig men det är en väldigt stor och komplicerad operation. Ofta upptäcker man inte sjukdomen förrän den är omöjlig att operera bort i sin helhet. Själva cancern behöver inte vara så stor, men växa runt och på stora blodkärl, vilket omöjliggör operation.  Har cancern spridit sig till andra delar av kroppen är den inte heller möjlig att operera bort. Man brukar grovt säga att bara ca 1 av 10 fall av cancer i bukkörteln är möjliga att operera. Även om man genomgår en operation är chansen att bli frisk från sjukdomen väldigt liten. 
För att bromsa sjukdomen ger man ibland cellgiftsbehandling. Men bara om man mår så pass bra att kroppen tål en sådan behandling. Cellgiftsbehandling kan inte bota sjukdomen. 
 
Hur fort cancern sprider sig är svårt att säga. Det beror på egenskaper hos cancercellerna, bl.a. hur snabbväxande de är och hur benägna de är att sprida sig till andra delar av kroppen. Ibland kan cellgiftsbehandling bromsa eller till och med krympa sjukdomen under en period. 
Vänliga hälsningar
Nära Cancer
2016-06-17
 

Jag är 27år och min lillasyster som är 20år blev f...

Jag är 27år och min lillasyster som är 20år blev för bara en vecka sedan diagnotiserad med kronisk leukemi. Jag har haft mardrömmar och svårt att sova sen vi fick beskedet. Det har gjort att jag även har svårt att fokusera när jag är på jobbet. Är det vanligt att kroppen reagerar såhär?

Hej!

 

Du berättar att du, sedan ni fick beskedet om din systers cancer, har svårt att sova och att du har svårt att koncentrera dig på jobbet. Vi förstår att det är jobbigt att din syster blivit sjuk och jobbigt att du fått dessa reaktioner. Att reagera som du gör är vanligt när man hamnat i kris. Kris kan förklaras med att en persons tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. När någon får ett cancerbesked är det vanligt att både den personen och de som står nära drabbas av en kris. 

 

En kris tar väldigt mycket energi, vilket gör det mycket vanligt att man får svårt att hålla många saker i huvudet. Tankar på det som hänt tränger fram hela tiden och det kan vara svårt att koncentrera sig under en period. När någon nära har fått cancer befinner man sig i en ny situation som man dessutom inte vill vara i. Man har också insett att saker som man inte vill ska hända, kan drabba sig själv och sina närstående och inte bara drabba andra. Det är därför vanligt att man får en förhöjd vaksamhet och tex blir mer lättskrämd av plötsliga ljud eller rörelser. Denna förhöjda vaksamhet gör att sömnen inte blir så djup, vilket kan orsaka sömnsvårigheter.

 

När krisen gått över kommer du kunna sova bättre och ha lättare för att koncentrera dig igen.

 

Här kan du läsa mer om kris

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-06-09.

Hej! Min mamma har cancer i äggstockarna, och det ...

Hej! Min mamma har cancer i äggstockarna, och det upptäcktes för ca. 2 månader sen. Det hade spridit sig till livmodern och en bit av tarmen. För några veckor sedan gjorde hon en operation, där man tog bort äggstockarna, livmodern och en liten bit av tarmen. Så nu har hon en stomi på magen. För en vecka sedan började hennes cellgiftsbehandling (som kommer ske var tredje vecka) och jag tror hon tar tre olika sorter. Två olika ska hon ta i sex omgångar. Men den tredje kommer hon ta i över ett år. En gör att hon eventuellt kommer tappa håret. Mina Föreldrar har inte berättat så jätte mycket för mig och vad som kommer att hända. Men jag har läst på lite olika sidor (vet ej om det stämmer) att det är en låg chans att överleva, jag undrar om det är sant. Kommer hon överleva eller inte?

Hej

Vi förstår att du är orolig, för när man inte vet känns det svårt att greppa.

 

Ingen kan troligen säkert svara på din fråga. Men det bästa vore om du kunde prata med dina föräldrar. Kanske kunde du få vara med vid ett av din mammas läkarbesök. 

Då kan doktorn även förklara din mammas behandling.

 

Det är positivt att hennes behandling pågår och då kan det vara bra att försöka tänka mer på vad som händer nu.

Försök att ta en sak i taget.

Du får gärna höra av dig igen,

 

Vänliga hälsningar 

Nära Cancer

2016-06-09

Hej min mormor dog i tjocktarms canser och min mor...

Hej min mormor dog i tjocktarms canser och min morfar dog i prostata canser nyligen kommer vi som är barn barn dö också i det :( är jätte rädd

Hej!

 

Vi får många frågor om ärftlighet av olika slag till oss på Nära cancer.

Ärftlig cancer är ovanligt, endast ca. 10% av alla cancerfall beror på ärftlighet.

Att både din mormor och morfar har dött i cancer gör inte automatiskt att ni barnbarn har en högre risk att drabbas av cancer.

 

Du kan läsa mer om ärftlig cancer under rubriken Om cancer, samt under kategorin Ärva cancer, här på Frågor & svar.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer 2016-05-31

Hej! Min pappa gick bort i cancer i hjärnan för 2...

Hej! Min pappa gick bort i cancer i hjärnan för 2 månader sedan. Pappa hade bara varit sjuk i 8 månader. Nu är jag så ledsen och det blir värre för varje dag. Min mamma mår så dåligt och säger att hon inte vill leva mer och att livet är meningslöst utan pappa, och jag håller med henne. Men alla säger att det blir bättre med tiden? Hur lång tid tar det tills det blir bättre?

Hej!

 

Vi förstår att du är ledsen över att din pappa har dött! Saknaden och sorgen efter en person som stått en nära och som alltid funnits där känns ofta väldigt tung att bära och det är det som både du och din mamma känner av nu. Varför det gör så ont är just för att han betydde så mycket för er. Sorg är en känslomässig förlust av något slag och är en process som tar olika lång tid för olika människor. Därför är det svårt att svara på hur lång tid det tar tills det blir bättre. Men du ska få en bild av hur sorg går till:

 

Man brukar prata om att sorgen är randig, dvs att man går in och ut i sorgen. Ibland känns det jättetungt och andra stunder eller dagar känns det lättare att bära sorgen och saknaden. Tänk dig en streckkod med svarta och vita streck. Det kan vara en symbol för sorgeprocessen. Tänk dig att i början av streckkoden är det tjocka svarta streck och tunnare vita som kommer in lite då och då. Sorgen och saknaden är då väldigt stark, kanske överväldigande. Trots det finns det ljusglimtar i tillvaron. Sen kommer det några tjockare vita streck med lite tunnare svarta streck. Livet känns lättare och sorgen är mindre kraftig. Någonstans i mitten kommer några tjockare svarta streck igen, då sorgen fått ny fart av någon anledning. Tittar man längst bort på streckkoden ser man att det mest är tjocka vita streck, men att de finns tunna svarta streck kvar. Den här bilden visar att sorgen och saknaden alltid kommer finnas kvar efter en person som betytt mycket för oss, men att det blir lättare att bära med tiden. Här kan du läsa mer om sorg.

 

Ibland kan det vara svårt att bära sorgen själv. Det är viktigt att ni fortsätter prata om din pappa hemma och tillsammans bära minnet av honom. Ibland kan man behöva få prata med någon ensikilt t ex en kurator på skolan eller en sjukhuskurator. Det kan också vara skönt att möta andra unga i liknande situation genom stödgrupp för unga i sorg. Sådana grupper finns i vissa städer runt om i Sverige. Vi har också tänkt starta en stödgrupp för unga i sorg via Nära Cancer.  Du är varmt välkommen att anmäla dig till den!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2016-05-30

Går det att operera bort bröstcancermetastaser i l...

Går det att operera bort bröstcancermetastaser i levern?

Hej!

 

Frågan om levermetastaser går att operera eller inte har flera aspekter. Rent tekniskt beror möjligheterna till operation av levermetastaser på hur dottertumörerna växer i levern. Är de många eller några få? I vilka delar av levern sitter de? Växer dottercellerna diffust eller i avgränsade knölar? Sen beror det också på hur spridd cancern är i övriga delar av kroppen, utbredd spridning också utanför levern gör att det inte är meningsfullt att operera levern. Med ovanstående minnet är det ganska få bröstcancerpatienter med spridning till levern som kan komma ifråga för resektion (operation) av levermetastaser. Är det gränsfall i något avseende kan man ibland erbjuda RF-behandling (sk radiofrekvensablation). Problemet med bröstcancer är dessutom att det är mera oklart om man kan uppnå långsiktig bot med operation av levermetastas. Att man kan uppnå bot med operation av levermetastaser vid grovtarmscancer vet vi. Det finns dock betydande skillnader mellan tarmcancer och bröstcancer, bland annat vet vi att levermetastaserna kan ses som första anhalten för tarmcancercellerna när de sprider sig, de vandrar via blodet direkt från tarmen till levern. Vid bröstcancer däremot är spridning till levern något som oftast är förknippat med att bröstcancercellerna har spridit ut sig till flera ställen i kroppen. Det är dock fullt möjligt att allt bättre och effektivare mediciner mot spridd bröstcancer kan bana väg för ett större utnyttjande av kirurgi vid metastaserad bröstcancersjukdom.

 

Sammanfattningsvis, bröstcancermetastaser i levern går att operera och man gör det ibland men det är inte så vanligt. Den långsiktiga vinsten, dvs chansen till bot är osäker.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-05-25.

Min farfar har cancer och bor i ett annat land, oc...

Min farfar har cancer och bor i ett annat land, och jag är den ända i familjen som har kontakt med honom och jag vet inte vad jag ska göra för att han ska känna att nån är där för honom. Jag vet att jag kan ringa osv, men det känns inte rätt det heller. Hur ska jag göra?

Hej!

 

Tack för din fråga!

 

Jag vill börja med att fråga, hur brukar du ha kontakt med din farfar? Många upplever att folk i deras närhet förändras när man får en cancersjukdom. Många önskar då att man bara ska vara som vanligt. Om du brukar ringa till din farfar så tycker vi att du kan fortsätta att ringa. Kan du inte även tala med någon i din familj om hur du känner? Ibland kan det kännas lättare när någon mer kan finnas där och stötta. 

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

2016-05-24

Min barndomskompis (granne) dog i cancer hösten 20...

Min barndomskompis (granne) dog i cancer hösten 2013. Hon blev sjuk maj 2012. Hon blev 21år gammal. Hon var en väldigt nära vän. Hur länge befinner man sig i sorgeprocessen, hur vet man att man har fastnat? Min farfar avled även samma år (2013) fast på våren. Min mamma fick en godartad tumörknöl i sin tumme år 2014. Jag blev ganska ledsen av det även fast det var i hennes tumme och inte alls allvarligt. Bara höra ordet "tumör" igen kändes oerhört jobbigt och kändes som jag skulle gå i bitar.

Jag hade en period med mycket panikångest och oro. Jag fixade inte att jobba eller vara ensam. Jag tog hjälp på ungdomshälsan. Började må bättre, jobbade med min ångest och återgick till jobbet efter ett tag.

Andra året har jag varit mer trött och slut. Min energi har ibland känts bortblåst och lusten till att göra saker har inte funnits där. Gråtattackerna kom då och då.

Nu kommer gråtattackerna inte lika ofta. Men känner fortfarande stor oro att nåt annat ska hända någon som står mig nära som ska bryta ner mig igen. Gruvar mig varje dag för framtiden, vilket gör det svårt att leva i nuet. Vet inte vad jag ska göra åt denna oro. Jag blir 23 år till hösten. Känner mig stressad över livet och att jag inte vet vad som kommer härnäst. Jag är så dålig att ta mig för och prata om mina känslor med andra. Detta gör att jag känner ångest, nedstämdhet och oro.

Hej!

 

Vad bra att du hör av dig till oss!

 

Sorg är en känslomässig förlust av något slag och är en process som tar olika lång tid för olika människor. Hur sorgen yttrar sig är också olika. Därför kan man aldrig säga att någon sörjer rätt eller fel. Vi förstår att det är en stor sorg att förlora sin nära vän som du haft sedan barndomen. Det är helt ok att sörja trots att ni inte hade blodsband. Ibland kan man ju vara närmre sina vänner än sina släktingar, vilket gör att det blir en större konsekvens i ens liv om en kompis som man träffar ofta dör, än om en släkting man har mer sporadisk kontakt med dör. Man brukar prata om att sorgen är randig, dvs att man går in och ut i sorgen. Ibland känns det jättetungt och andra stunder eller dagar känns det lättare att bära sorgen och saknaden. Tänk dig en streckkod med svarta och vita streck. Det kan vara en symbol för sorgeprocessen. Tänk dig att i början av streckkoden är det tjocka svarta streck och tunnare vita som kommer in lite då och då. Sorgen och saknaden är då väldigt stark, kanske överväldigande. Trots det finns det ljusglimtar i tillvaron.Sen kommer det några tjockare vita streck med lite tunnare svarta streck. Livet känns lättare och sorgen är mindre kraftig. Någonstans i mitten kommer några tjockare svarta streck igen, då sorgen fått ny fart av någon anledning. Tittar man längst bort på streckkoden ser man att det  mest är tjocka vita streck, men att de finns tunna svarta streck kvar. Den här bilden visar att sorgen och saknaden alltid kommer finnas kvar efter en person som betytt mycket för oss, men att det blir lättare att bära med tiden. 

 

Redan som små babys har vi människor en försvarsmur som säger "Det händer andra men inte mig". Detta försvar måste vi ha för att överleva och våga göra saker i livet. När vi själva eller någon i vår närhet blir sjuka eller någon i vår närhet dör, förstörs den försvarsmuren till en del. Det kunde hända oss! Vi tänker att det kan vara det här som gör att du känner en oro och osäkerhet inför framtiden. Du har på ett drastiskt sätt fått reda på att livet är ändligt genom att din nära vän som var i samma ålder som du dog. 

Du säger att du är dålig på att ta dig för att prata med andra om dina känslor. Det vi ser här är att du både kan och att du är bra på att sätta ord på det du känner och har gått igenom. Det är en enorm resurs! Då du tyckte att du fick bra hjälp på ungdomshälsan råder vi dig att gå dit igen och få samtalsstöd. Ett annat tips för att sätta ord på dina känslor är att skriva, antingen dagbok hemma för dig själv, skriva på vårt forum där du kan få stöd av och stötta andra i liknande situation eller så kan du blogga hos oss.

 

Sköt om dig!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2016-05-24

Hur illa är det när man har malignt melanom? Är väldigt orolig då min syster nyligen fått det beskedet.

Hej!
Att få ett cancerbesked innebär alltid en oro för den drabbade och för närstående runt omkring.
Malignt melanom är den typ av cancer som ökat mest de senaste åren. Som med all cancer är det viktigt att söka vård i tid. En tidig operation minskar risken för allvarliga komplikationer av melanomet. De allra flesta som opererar bort ett malignt melanom blir helt återställda.
Du kan läsa mer om malignt melanom under rubriken Om cancer, samt på 1177:s hemsida.
Vänliga hälsningar
Nära Cancer 2016-06-21

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)