Back to top

Besvarade frågor

Min pappa har lungcancer. Småcellig och tyvärr ga...

Min pappa har lungcancer. Småcellig och tyvärr ganska långt gånget. Det sitter på ett ställe som gör att man inte vill stråla pga för stor ärrvävnad. Man hoppas på att kunna få ner tumören med hjälp av cellgifter för att kunna stråla senare. Ni skriver 5 års och 10 års överlevnad och 5-15% . Jag förstår inte siffrorna. Dör resten? 85-95% ?finns det ingen chans till överlevnad mer än 10 år?

Hej!

 

När man skriver 5-års-överlevnad menar man i grupp hur stor andel av patienter som lever 5 år efter de fått sin diagnos. Om överlevnaden är 15 % betyder det att i en grupp av patienter, så lever 15 % och 85 % är döda efter 5 år. För en enskild patient kan prognosen vara bättre eller sämre beroende på tumörstadium och hur frisk personen är för övrigt.

 

I studier är det vanligast att följa patienter i 5 år. För sjukdomar med så låg överlevnad efter 5 år, är det svårt att få fram data på 10-års-överlevnad som man kan lita på.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-08-02

Hej ! Min Mamma har äggstockscancer med stor sprid...

Hej ! Min Mamma har äggstockscancer med stor spridning ! Mammas Moster hade äggstockscancer och dog av detta , Mammas kusin hade Bröstcancer och även hon dog ! Min fråga är finns det risk för att det föreligger någon ärftlighet , att man alltså kan drabbas av bägge eller en av dem ? Räknas dem som nära släktingar ? Mvh / Lena

Hej

Vid vissa cancerdiagnoser kan man se att det kan finnas en genetisk orsak till sjukdomen. Bröstcancer och äggstockscancer är just sådana sjukdomar.

Det är dock bara en liten del av alla som insjuknar som har en genetisk orsak.

Känner du dig orolig kan du fråga den läkare som din mamma träffar som får göra en bedömning om det ska göras en onkogenetisk utredning för att få veta hur det är i ert fall.

Här kan du läsa mer om cancer och ärftlighet

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-07-27

Kan ni beskriva symtom på lungcancer

Kan ni beskriva symtom på lungcancer

Hej

Ett första symptom på lungcancer kan vara avmagring, trötthet och/eller långvarig hosta. Är man rökare kan man ha hosta som beror på rökningen men om upphostningarna är blodiga kan det vara ett tecken på lungtumör

Ibland ger det inga symptom alls i början utan upptäcks av en slump på röntgenundersökning då man t.ex drabbats avlunginflammationdrabbas

Här kan du läsa mer om lungcancer

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-07-27

Hej! Min mamma har bröstcancer som spridit sig til...

Hej! Min mamma har bröstcancer som spridit sig till bland annat levern och hjärnan. Hon har kämpat i 11 år men nu går inget mer att göra och vi har varit hos henne sista 2 veckorna då hon varit väldigt förvirrad pga levern och haft dålig koordination och funktion höger sida pga hjärnan. Hon blir sämre och sämre och idag kommer hon inte ur sängen, innan igår var hon uppe och gick, vingligt och med stöd men från igår har det gått utför helt. Hon vaknar till då och då men vi upplever inte att man får någon kontakt. När hon satt sig upp i sängen och Vill ta sig upp växlar det mellan sömn och "medvetenhet" ungefär var 5e sekund. Hennes andetag är få per minut, det tar lång tid innan nästa inandning. Så har det varit i flera dagar. Hon har dock fått mer smärtlindring och lugnande sista 2 dagarna då smärtan blev värre. Vad ska vi uppmärksamma härnäst? Vi förstår att det är nära tills hon lämnar oss men vilka tecken kommer nu? Hur lång tid kan vi förvänta oss?

Hej

Vi förstår att din mamma haft många tuffa år, vilket också kan gälla er anhöriga.

Många tankar dyker säkert upp och det är svårt att veta hur man ska göra. Det verkar som din mamma har hjälp från vården, så fråga gärna dem om råd.

Du kan läsa mer under rubriken Om cancer om "När döden närmar sig".

Som anhörig kan man känna sig trött och det är bra om det finns möjlighet att turas om att vara hos din mamma. Hur slutet blir är svårt att säga, hon kanske somnar in utan att något märks.

Om möjligheter ges kan ni tala och röra vid din mamma, då man brukar säga att det når fram även om hon inte kan visa det.

 

Med vänliga hälsningar

Nära cancer

2016-07-15

Min farbror dog i cancer när jag var ung. Min papp...

Min farbror dog i cancer när jag var ung. Min pappa fick cancer i tjocktarmen för 4 år sen. Fast han blev frisk.

Har jag större chans än andra att få cancer?

Jag är 22 år gammal nu, finns det något jag kan börja göra redan nu? Regelbundna tester tillexempel?

Hej!

 

Att både din pappa och din farbror har haft cancer behöver inte betyda att du har en högre risk att få cancer.

Du skriver inte om din pappa hade samma typ av cancer som din farbror dog av? Vissa typer av tjocktarmscancer kan vara ärftlig.

 

Det du kan göra redan nu är att tänka på att motionera regelbundet, äta bra mat, samt undvika rökning och för mycket sol.

 

Du kan läsa mer om ärftlig cancer under rubriken Om cancer.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2016-07-15

Kan man ha kronisk cancer?

Kan man ha kronisk cancer?

Hej!

 

De flesta som får cancer blir idag friska igen, men ibland går cancer inte att bota.

En del som har cancer kan leva länge med cancer som en kronisk sjukdom, i vissa fall i flera årtionden.

 

Om cancern inte går att bota kan behandlingsprincipen övergå från kurativ (botande) till palliativ (lindrande).

Behandlingen av cancer som blivit kronisk beror på vilken typ av cancer det är. Ofta hålls sjukdomen under kontroll med hjälp av cytostatika, hormonbehandling eller någon av de nya, målriktade läkemedlen.

Om patienten har en cancersjukdom som har metastaserat kan även strålbehandling behövas.

 

Du kan läsa mer om när cancer inte går att bota under rubriken Leva nära cancer.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2016-07-12

Hur får man cancer

Hur får man cancer

Hej och tack för din fråga

Det är troligtvis många olika faktorer som är orsak till att man får cancer

Under fliken OM CANCER finns både filmer och text som beskriver hur cancer uppstår

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer 

2016-07-08

Hur illa är det när man har malignt melanom? Är vä...

Hur illa är det när man har malignt melanom? Är väldigt orolig då min syster nyligen fått det beskedet.

Hej!
Att få ett cancerbesked innebär alltid en oro för den drabbade och för närstående runt omkring.
Malignt melanom är den typ av cancer som ökat mest de senaste åren. Som med all cancer är det viktigt att söka vård i tid. En tidig operation minskar risken för allvarliga komplikationer av melanomet. De allra flesta som opererar bort ett malignt melanom blir helt återställda.
Du kan läsa mer om malignt melanom under rubriken Om cancer, samt på 1177:s hemsida.
Vänliga hälsningar
Nära Cancer 2016-06-21
HEJ! Min pappa har fått cancer i bukspottskörteln ...

HEJ!

Min pappa har fått cancer i bukspottskörteln och kommer att dö. INGEN VET HUR LÄNGE HAN FÅR LEVA. När han efter många många försök att få hjälp av vården var det för sent..ingen förstod vad det var.Är det verkligen så att man inte kan bli frisk?

Hej och tack för din fråga
Det enda sättet att bota cancer i bukspottskörteln och bli frisk är att operera bort cancern men ofta upptäcker man inte sjukdomen förrän den är omöjlig att operera bort i sin helhet. Själva cancern behöver inte vara så stor, men växa runt och på stora blodkärl, vilket omöjliggör operation. Har cancern spridit sig till andra delar av kroppen är den inte heller möjlig att operera bort. Även om man genomgår en operation är chansen att bli frisk från sjukdomen väldigt liten. Tyvärr är det ofta så att cancer i bukspottskörteln inte går att bota utan man får ge behandling som kan bromsa förloppet
För att bromsa sjukdomen ger man ibland cellgiftsbehandling. Men bara om man mår så pass bra att kroppen tål en sådan behandling. Cellgiftsbehandling kan inte bota sjukdomen. 
 

Du är välkommen att ställa fler frågor om du känner att det finns något mer du funderar på

Vänliga hälsningar

Nära Cancer 

2016-06-17

Varför går det inte att operera Bukspottskörtel ca...

Varför går det inte att operera

Bukspottskörtel cancer? Hur fort sprider den sig?

Hej och tack för din fråga
Det enda sättet att bota cancer i bukspottskörteln och bli frisk är att operera bort cancern. Det går alltså i vissa fall att operera om den upptäcks tidig men det är en väldigt stor och komplicerad operation. Ofta upptäcker man inte sjukdomen förrän den är omöjlig att operera bort i sin helhet. Själva cancern behöver inte vara så stor, men växa runt och på stora blodkärl, vilket omöjliggör operation.  Har cancern spridit sig till andra delar av kroppen är den inte heller möjlig att operera bort. Man brukar grovt säga att bara ca 1 av 10 fall av cancer i bukkörteln är möjliga att operera. Även om man genomgår en operation är chansen att bli frisk från sjukdomen väldigt liten. 
För att bromsa sjukdomen ger man ibland cellgiftsbehandling. Men bara om man mår så pass bra att kroppen tål en sådan behandling. Cellgiftsbehandling kan inte bota sjukdomen. 
 
Hur fort cancern sprider sig är svårt att säga. Det beror på egenskaper hos cancercellerna, bl.a. hur snabbväxande de är och hur benägna de är att sprida sig till andra delar av kroppen. Ibland kan cellgiftsbehandling bromsa eller till och med krympa sjukdomen under en period. 
Vänliga hälsningar
Nära Cancer
2016-06-17
 

Min pappa har lungcancer. Småcellig och tyvärr ganska långt gånget. Det sitter på ett ställe som gör att man inte vill stråla pga för stor ärrvävnad. Man hoppas på att kunna få ner tumören med hjälp av cellgifter för att kunna stråla senare. Ni skriver 5 års och 10 års överlevnad och 5-15% . Jag förstår inte siffrorna. Dör resten? 85-95% ?finns det ingen chans till överlevnad mer än 10 år?

Hej!

 

När man skriver 5-års-överlevnad menar man i grupp hur stor andel av patienter som lever 5 år efter de fått sin diagnos. Om överlevnaden är 15 % betyder det att i en grupp av patienter, så lever 15 % och 85 % är döda efter 5 år. För en enskild patient kan prognosen vara bättre eller sämre beroende på tumörstadium och hur frisk personen är för övrigt.

 

I studier är det vanligast att följa patienter i 5 år. För sjukdomar med så låg överlevnad efter 5 år, är det svårt att få fram data på 10-års-överlevnad som man kan lita på.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-08-02

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)