Back to top

Besvarade frågor

Min farmor dog i cancer och jag fick reda på att j...

Min farmor dog i cancer och jag fick reda på att jag och min farfar och pappa fick ta en spruta när jag var liten som har nånting med det att göra. Dom vill inte prata om det och jag vill veta vad det var för spruta för har fortfarande bieffekter från den som att jag är väldigt trött hela tiden som folk som har stark pollenallergi. Vet ni vilken spruta det kan ha varit och vad den är till för?

Hej!

 

Tyvärr vet vi inte vad det kan ha varit för spruta som ni har fått. Kan det ha varit någon slags vacination? 

 

Låter dock inte sannolikt att det skulle ha någonting med din farmors cancersjukdom att göra.

 

Kanske du kan höra med din vårdcentral om det står något om sprutan i din journal?

 

Med vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2019-06-07

Om det går cancer i släkten!är de då lättare att j...

Om det går cancer i släkten!är de då lättare att jag får de eller gör det ingen skillnad?

Hej,

 

Det finns vissa cancer sjukdomar som är ärftliga, vilket betyder att det kan finnas en  ökad risk för att få cancer. Men det betyder inte att alla i en familj eller släkt får cancer och man kan heller inte veta vem eller vilka som får det. Du kan läsa mer om ärftlighet och cancer under rubriken Om cancer.

 

Med vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2019-05-22

Hej, min mamma hade lungcancer, kommer jag också f...

Hej, min mamma hade lungcancer, kommer jag också få det ba för min mamma har det?

Hej! Vi på nära cancer förstår att du funderar över detta med ärftlighet, eftersom din mamma hade lungcancer. När det gäller denna sjukdom, är det ovanligt att den går i arv, så vi tycker inte att du ska oroa dig.

Du kan läsa mer om lungcancer  och om cancer och ärftlighet här.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-05-14

Hej! Min pappa har haft cancer och blev opererad f...

Hej! Min pappa har haft cancer och blev opererad för detta. Han började må bättre och bättre även om det var en lång process. Ungefär när han hade börjat jobba 75% upptäckte man en ny tumör(denna gång godartad) i hjärnan när han var med om en cykelolycka. Operationen för den nya tumören tog hårt på han men han har börjat trappa upp igen. Detta är något som jag tycker är väldigt jobbigt. Jag tycker inte bara det är jobbigt eftersom han mår dåligt utan även för att det har inträffat en tumör mer än en gång. När han hade cancer sa många att det kommer att gå bra och att det kommer att lösa sig, jag hade lite svårt att tro på det men det gick ju bra tills nästa tumör kom. Detta gör nu att jag inte klarar lyssna på folk som säger att det kommer gå bra, jag tycker även att det är jobbigt att vara någon annan stans än där min pappa är eftersom jag är rädd att det ska hända något medans jag inte är med honom. Konsekvensen av detta har blivit att jag har svårt att sova och sover inte så bra när jag väl sover, att jag tycker det är jobbigt att sova borta/sova över hos någon, mina resultat i skolan har blivit sämre, jag känner mig hela tiden stressad m.m. Finns det något tips för att jag ska få ett mindre kontrollbehov än vad jag har över vad som ska hända med pappa?

Hej!

 

Det låter som att du har det jobbigt och då är det bra att skriva till oss som du gjort.

Trösten med att två tumörer upptäcktes fast vid olika tidpunkter är kanske att man nu ändå vet att de finns.

 

Bra att din pappa nu ändå tänker framåt. Efter en operation behövs oftast mycket återhämtning givetvis beroende på vad som opereras.

 

Enligt vad du uppfattar verkar din pappa vara lite bättre nu och ni kanske orkar göra något tillsammans men även var för sig.

Försök göra sådant som du tycker om och tillåt dig att vara arg men även glad.

 

Här på vår sida kan du hitta råd om hur du kan ta hand om dig.

 

Eftersom du går i skolan finns det kanske skolsjuksköterska och/eller kurator du kan prata med. De kan hjälpa dig hitta olika sätt för dig att hantera din situation. Lämnar också några förslag på andra kontakter som förhoppningsvis finns där du bor.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-05-10

Hej För några år sedan fick min faster canser. Vi ...

Hej

För några år sedan fick min faster canser. Vi stod inte varandra supernära men vi var ju släckt oxh vi hade alltid rpligt tillsammans. Hon har gått bort och det var inte alls länge sen. Men jag tänker mycket på mina kusiner, hur kan jag finnas där för de när deras mamma har dött? Mamman och pappan var skilda så jag förstår att det kan vara tufft för de. Och hur ska jag finnas där för min pappa som förlorat sin syster? Jag tycker allt detta är super tufft och jag får ångest när jag tänker på det, hur jag ska finnas där och hur jag ska bete mig.. vad ska jag göra?

/ångestfylld 15 åring..

Hej!

 

Vad omtänksamt att du tänker på dina kusiner. Det är jobbigt när någon dör och för den som står lite vid sidan (ej närmsta släkting) kan det vara svårt att veta hur man ska vara.

 

Försök att kontakta dina kusiner och fråga hur de mår, om du kan göra något eller om ni kan träffas och vara tillsammans. Kanske ses ute eller vara hemma hos varandra för att få känslan av gemenskap. 

 

Detsamma gäller din pappa prata med honom och berätta hur du känner dig.

Även du behöver få känna samhörighet och få stöd.

 

Under Leva nära cancer kan du också hitta hjälp för att stötta någon som har kommit ur balans. 

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-05-09

I höstas blev min mamma opererad för hjärntumör, e...

I höstas blev min mamma opererad för hjärntumör, efter undersökning av tumören sa läkaren att den är en gliom grad4. Jag har googlat o som jag tror, så betyder det att det är glioblastom. Stämmer det?

Hon har efter op fått strålning+cellgifter o nu mer cellgiftstabletter.

Hej

Ja det stämmer.Ett gliom grad 4 är samma sak som ett glioblastom

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-05-08

Hej min mamma har lugncancer, skivepitelcancer sta...

Hej min mamma har lugncancer, skivepitelcancer stadium ivb t4n3m1c ps0. Hon har huvudtumören i lungan som från början va ca 6x5 cm. Två dottertumörer i huvudet som var ca 1 och 1,5 cm var. Sen i lymfkörtlarna runt lungorna. Hon har EGFR mutation på cancern. Hon fick börja med en målstyrd tablett som heter tagrisso som fungerade superbra. Alla tumörer krympte till hälften av storleken på typ 2 månader! Men sen drabbades hon av en ovanlig biverkning som var kemisk lunginflammation och då var hon tvungen att sluta med den. Nu äter hon en tablett som heter giotriff (tror jag). För en månad sen ramlade hon och slog sönder ryggen, och i samband med det upptäckte dom att hon har en metastas i ryggraden också som var ca 1cm. Dom var tvungen att operera ryggen, ta bort en kota och steloperera två kotor. De tog även bort en del av metastasen i samband med operationen. Efter operationen har hon haft extremt ont, dessutom har skelettmetastasen vuxit. Hon har nervsmärtor som knappt går att lindra, samt att hon har dålig känsel i ett av benen. Dom satt in hon på strålning för metastasen i ryggen och efter det så har hon fått ännu sämre känsel i benet och nu kan hon knappt gå, och därmed blivit inlgad på onkologavdelningen. Hon är helt förtvivlad. Vilket jag också är. Jag är 19 år gammal, ensambarn och har skilda föräldrar. Det är inte jättelätt att prata med henne då hon inte alltid vill tala om allt för mig. (förmodligen för att hon vill ''skydda'' mig.)

Jag har en del frågor som jag hoppas ni kan svara på..

Vad exakt betyder stadium ivb t4n3m1c ps0?

Varför opererar man inte metastaserad cancer? Jag vet målet med operation är att få bort alla cancerceller men, är det risk att cancern blir värre om man inte får bort allt?

Att metastasen i ryggen vuxit kan det vara för att dom tog bort en del i samband med operationen?

Om metastasen i ryggen växt betyder det att den målstyrda tabletten som hon äter nu inte fungerar? Eller är det möjligt att tabletten bara har sämre verkan på olika delar av kroppen?

Varför klassas metastaserad (spridd) cancer som obotlig? För man vet väl inte säkert ifall den går att bota?

Tabletten som hon åt (tagrisso) som tog så himla bra på hennes cancer, varför kan man inte sätta in den igen trots att hon fått kemisk lunginflammation en gång men bara ha mycket mer uppsyn och koll? För det känns ju som om den fungerade så bra på två månader så om hon skulle äta den två månader till så skulle ju cancern iprincip kanske vara borta?

Vad är immunterapi?

Om hon inte kan äta tagrisso och inte den tabletten som hon äter nu (giotrif) inte fungerar. Finns det andra målstyrda tabletter just för EGFR mutationen?

Vad finns det för behandlingsalternativ? Om inte giotrif fungerar är enda vägen då cytostatika tills hon dör?

De kan väl inte skicka hem henne? För jag kan inte åka hem till henne (3 mil) och ta hand om henne varje minut jag är ledig från jobbet, då kommer jag gå sönder.

Det är inte så lätt för mig att bara kontakta en av hennes läkare och be om att få prata med dom, eftersom hon har typ 8 olika läkare och jag har ingen aning vem nån av dom är. Vem jag ska kontakta eller något sånt, därför vänder jag mig hit. Mammas sjukhus som hon behandlas på ligger 13 mil från där vi bor och jag har inte alltid haft möjlighet, eller fått möjlighet (av min mamma) att följa med på hennes läkarbesök osv.

Jag förstår om ni inte har svar på alla mina funderingar men om ni har någon förklaring på nån fråga jag ställt så skulle jag vara så tacksam.

Mvh förtvivlad 19 åring.

Hej

Vi förstår att din situation inte är lätt och det är många frågor som du inte fått svar på. För oss på Nära Cancer är det svårt att kommentera enskilda fall för många gånger handlar det om att göra en individuell bedömning när det gäller behandling och vilka läkemedel som kan vara bäst att sätta in. 

Beteckningen ( t4n3m1)du nämner betyder att din mamma har en sjukdom som är långt gången och precis som du beskriver spridd till andra organ

(T) i kombination med en siffra 1-4 beskriver hur stor eller utbredd modertumören är.( N) i kombination med en siffra beskriver att tumörceller finns i lymfkörtlar. Ju högre siffra desto fler lymfkörtlar med tumörceller i.(M) i kombination med en siffra beskriver att det finns metastaser som spridit sig i kroppen till andra organ.

 

Om man inte kan operera bort tumören helt i lungan så är det svårare att bota sjukdomen. Eftersom det då finns tumörceller kvar så kommer de fortsätta att dela sig onormalt d.v.s öka tumörstorleken om man inte behandlar med läkemedel eller strålning.

Har man en spridd sjukdom d.v.s metastaser i andra organ så har man redan tumörceller i omlopp i blodet och/eller lymfvägarna för det är genom dessa två vägar en modertumör sprider sig. Det är därför det oftast inte hjälper att operera bort metastaser eftersom tumörceller redan finns spridda i spridningsvägarna blod/lymfa.

Du undrar vad immunterapi är och det tillhör den nya sortens läkemedel man har börjat använda till cancerpatienter bl.a personer med lungcancer. För att veta om en person är mottaglig för dessa läkemedel måste man ha gjort en analys via ett blodprov för att se om läkemedlet kan bli aktuellt. Immunterapi är ett sätt att förmå kroppens immunförsvar att angripa cancerceller så som immunförsvaret skyddar oss mot andra smittämnen.

Det finns mer att läsa om immunterapi på Cancerfondens hemsida.

De som vårdar din mamma är de som har bäst information att ge dig angående din mammas sjukdom och situation. Vi råder dig därför att först prata med din mamma om att du vill vara delaktig i hennes situation och berätta precis det du uttrycker här till oss d.v.s att du känner oro för att du inte vet tillräckligt mycket om hennes situation och att du dessutom är så långt hemifrån

Tillsammans kan ni kanske kontakta personal som kan ge dig (eller er tillsammans om din mamma vill) information om både hennes sjukdom och behandling. På alla sjukhus finns även kuratorer som kan ge stödjande samtal och hjälpa till med många praktiska saker

Om din mamma skrivs ut från vårdavdelning till hemmet och inte kan klara sig utan hjälp gör man en vårdplanering och bedömmer hur mycket hjälp hon behöver så kommunens hemtjänst kan hjälpa till. Om det behövs medicinsk hjälp i hemmet finns det oftast hjälp från kommun eller landsting att få

Det är ingen som förväntar sig att du som dotter ska kunna ta hand om din mamma när hon är sjuk men det du kan göra för din mamma är att vara tillsammans och umgås med din mamma så mycket du har tid och möjlighet till. Det finns något som kallas för Närståendepenning som ger dig rätt att vara från ditt jobb med ersättning från Försäkringskassan utan att behöva ta semester eller ledigt. Ett sådant intyg kan en läkare på din mammas sjukhus skriva

 

Vi önskar dig allt gott och hoppas du får den hjälp och stöd du behöver på sjukhuset

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer 

2019-05-06

Hej.min syster är bara 36 år och har fått livmoder...

Hej.min syster är bara 36 år och har fått livmoderkroppscsnser. Är detta lindrigare än livmoderhalscancer för hennes del? Nån vecka innan beskedet hade hon inga cellförändringar.

Hej!

 

Livmoderkroppscancer (corpuscancer) är väldigt ovanligt hos kvinnor under 40 år. Livmoderhalscancer (cervixcancer) är ofta orsakade av HPV (Humant Papillomvirus) och förekommer framförallt hos yngre kvinnor.

 

Att jämföra dessa sjukdomar är svårt och vi måste ta hänsyn till flera olika saker för att kunna ge dig ett korrekt svar. Det som är viktigast att känna till är vilket stadie sjukdomen befinner sig i. Båda diagnoserna har goda behandlingsmöjligheter och prognos, om det är i ett tidigt stadium? Man måste även ta hänsyn till vilken typ av cancer det handlar om, ta reda på histologin.

 

Kanske har du möjlighet att följa med din syster till läkaren nästa gång? 

 

Med vänliga hälsnigar

 

Nära Cancer 

 

2019-03-12

Hej, Jag är 15 år och förlorade min mamma i cancer...

Hej, Jag är 15 år och förlorade min mamma i cancer för cirka ett och ett halvt år sen. Under tiden då hon var sjuk pratade jag med en kurator på sjukhuset om mamma. Efter hennes död så började jag gå i en sorggrupp där andra som varit med om samma sak pratade med varandra. I skolan pratade jag också med skolkuratorn. Nu har jag flyttat till en annan stad där det varken finns någon sorgrupp att vara med i eller en kurrator på skolan, vilket är en omstälning för mig. Jag vill ha någon vuxen att prata med som inte är närstående men vet inte med vem. Om jag frågar våran skolsyster om en kurator att prata med känns det som att jag gör henne ”ledsen” eftersom att jag inte vill prata med henne vilket hon har sagt att jag alltid kan göra. Det känns också som att jag inte kan prata om mammas död med familjen på samma sätt som förut eftersom det gått en längre tid. Jag kan också känna att det finns andra som har det värre än mig eftersom att jag inte är så ”deprimerad” och att jag egentligen kanske inte behöver prata med någon. Jag känner mig ensam i hela situationen. Vad kan man göra? Ska jag testa att prata med skolsyster i alla fall?

Hej!

 

Vad bra att du fick hjälp när din mamma var sjuk och precis hade dött! Men sorg tar tid att bearbeta. Så du behöver inte tänka att någon kanske har det "värre än dig". Du måste få utgå ifrån dig själv. Eftersom det känns som att du behöver fortsatt stöd är det bra att du söker dig stöd! 

 

Skulle du kunna berätta för rektorn eller någon lärare att du inte vill prata med skolsköterskan utan vill prata med en kurator? Ibland kan skolan köpa in tjänster tillfälligt, vilket man kanske kan göra här. Ett annat förslag är att du kontaktar ungdomsmottagningen som har kuratorer anställda  vilka bland annat kan hjälpa till vid sorgebearbetning.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-03-06

Hej! Jag söker stödsamtal för min mamma gällande h...

Hej!

Jag söker stödsamtal för min mamma gällande hennes livssituation. Han har nyligen även behandlats för bröstcancer, men även andra saker som jag tror hon behöver stöd i.

Hur går man tillväga?

Hej,

För att få hjälp med stödsamtal så är det bästa att ni vänder er till den avdelning där din mamma fick behandling. Där kan de hjälpa er att få kontakt med tex en kurator. Hoppas ni snart får den hjälp ni önskar.

 

Vänliga hälsningar Nära Cancer

2019-02-28

Min farmor dog i cancer och jag fick reda på att jag och min farfar och pappa fick ta en spruta när jag var liten som har nånting med det att göra. Dom vill inte prata om det och jag vill veta vad det var för spruta för har fortfarande bieffekter från den som att jag är väldigt trött hela tiden som folk som har stark pollenallergi. Vet ni vilken spruta det kan ha varit och vad den är till för?

Hej!

 

Tyvärr vet vi inte vad det kan ha varit för spruta som ni har fått. Kan det ha varit någon slags vacination? 

 

Låter dock inte sannolikt att det skulle ha någonting med din farmors cancersjukdom att göra.

 

Kanske du kan höra med din vårdcentral om det står något om sprutan i din journal?

 

Med vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2019-06-07

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)