Back to top

Besvarade frågor

När jag var 6 år dog min mamma i cancer. Nu vill j...

När jag var 6 år dog min mamma i cancer. Nu vill jag börja ta p-piller, kan jag det eller är det riskabelt?

Hej.

 

Vid äggstockscancer och vissa bröstcancerformer så har man sett att det finns risker med att använda hormonpreventivmedel, eftersom vi inte vet om din mamma haft bröstcancer eller äggstockscancer så kan vi inte svara på din fråga. Tala med din barnmorska på din ungdomsmottagning/mödravårdcentral så hjälper dom dig att hitta ett lämpligt preventivmedel.

 

Hälsningar

Nära Cancer 

2016-09-07

vad betyder cancer

vad betyder cancer

Hej!

 

Cancer betyder krabba eller kräfta på latin. Förr sa man i Sverige att man fått kräfta, men nu använder vi det mer internationella ordet cancer. Namnet kommer av hur en bröstcancer ofta ser ut, då tumören kan ha en viss likhet med en krabba. Cancer är samlingsnamnet för ca 200 olika sjukdomar.

I Sverige är bröstcancer, prostatacancer, tjock- och ändtarmscancer, lungcancer och hudcancer de vanligast förekommande cancerformerna.

 

Vänliga hälsnignar

Nära Cancer

2016-08-30

Vad är b cancer?

Vad är b cancer?

Hej!

 

Det finns inget som heter b cancer. Det finns dock en typ av lymfkörtelcancer som heter B-cells lymfom. Är det det du menar? På Cancerfondens sida kan du läsa mer om det. 

Om det inte var det du menade får du gärna höra av dig igen!

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-08-18.

Hej! Min moster hade bröstcancer när hon var ung....

Hej!

Min moster hade bröstcancer när hon var ung. En liten knöl, fanns inte i körtlar undet armen eller så. Den kom tyvärr tillbaka i skelettet efter 15 år och nu har funnits där i över 4,5 år.

Den finns bara I skelettet och hon har fått behandlingar med olika hormoner i olika perioder utan resultat. Hon fick också cellgifter som hjälpte i början men fick sluta när naglar på händer och fötter släppt. Senast har hon börjat med andra cellgifter/tabletter sedan 4 månader.

Nu visar tumörmarkörer för både CEA och CA-15 tror det heter, att ha minskat från 2700 till 300. Det trodde man på sjukhuset att det skulle hända. Hon fick problem med andra cellgifter och njurarna gillade inte dom. Det ser rätt bra nu och det fungerar och hon mår bra och håret finns kvar.

Hon har haft mycket ont men sedan tre månader har hon någon slags plåster som ska ta bort värken och bytes efter några dagar. Hon har nu ingen ont alls och mår jättebra.

Hört att en del kan leva länge om inte finns dottertumörer av cancer i lever eller/och hjärnan. Är det sant att det finns olika slags cancerceller och hennes är snällare än vanliga?

Hon fick aldrig någon annan behandling än operation för 19 år sedan för knölen var så liten. Hon trodde hon var frisk när cancer inte kom tillbaka efter fem år. Hur vanligt är det att bröstcancer kommer tillbaka efter femton år. Låter jättelänge. Läkarna har sagt att det är samma celler i skelettet och att det kommer från bröstet.

Kan det vara så att ingen är 100% frisk ens efter 10-15 år?

Kommer det att gå bra för henne?

Tack för att ni finns!

Vänliga hälsningar

Mia Lena

Hej!

 

Bröstcancer är en av de cancerformer som tyvärr kan återkomma så sent som för din moster.


Det går inte att säga hur det går för din moster, eller hur länge behandlingen kan fungera.Men det är positivt att cancermarkörerna har gått ned!  Man kan i vissa fall behandla framgångsrikt under många år. Men någon gång tar behandlingsalternativen slut. Ibland för att cancern inte svarar och ibland för att kroppen inte klarar mer behandling. 

 

Vi hoppas att din moster kommer forstätta svara bra på den behandling hon får!

 

Vänliga hälsingar

Nära Cancer

2016-08-18

Hejsan! Har en fråga om malignt melanom. Min mamma...

Hejsan! Har en fråga om malignt melanom. Min mamman har fått sjukdomen gjorde första operationen i våras som då var positivt för cancer. Hon gjorde för ca 5 veckor sedan en andra operation och vi väntar nu på resultatet från den. Är det någon som hur lång tid det tar för resultatet tar att analyseras? Tog lång tid sist också men börjar bli oroligt nu...

Hej!

 

Det kan ta många veckor innan man får svar efter en operation. Dels beror det på att det många gånger tar tid att analysera vävnadsprovet. Sedan ska det bokas in en tid för att lämna ut svaret då man inte brukar ge svaret på telefon. Om du är orolig så kan din mamma kontakta de som utfört operation och fråga om de fått något svar och om ni kan få komma på läkarbesök lite tidigare.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2016-08-16 

Hej ! Min Mamma har äggstockscancer , för 30 år se...

Hej ! Min Mamma har äggstockscancer , för 30 år sedan dog min Mammas moster i detta och för 30 år sedan dog min Mammas kusin i bröstcancer ! Hur stor risk är det att detta är ärftligt , jag själv är i klimakteriet sedan 11 år tillbaka , har det någon betydelse heller riskerar jag ändå att få någon av dessa cancer sorter ? Vänliga hälsningar Sofia

Hej! 

 

Tack för din fråga!

Ärftlig cancer misstänks i första hand när många familjemedlemmar får samma slags cancer. Om man är orolig så kan man utreda detta på en onkogenetisk mottagning. Det är inte alla som blir utredda utan först får man göra precis som du har gjort nu, berätta hur det ser ut i familjen och släkten. Sedan tittar de om hur många som drabbats och hur gamla de var när de drabbades och vilken sorts cancer de drabbade fick, utifrån den informationen bedömmer de om det finns någon risk om den cancern är ärftlig. Bedöms det finnas någon risk så blir man erbjuden att bli utredd. Här kan du läsa mer om ärftligcancer

 

Kontaka din vårdcentral så hjälper de dig. 

 

Hälsningar 

Nära Cancer 

2016-08-10

Hej ! Min Mors moster och min Mors kusin har haft...

Hej ! Min Mors moster och min Mors kusin har haft äggstockscancer och bröstcancer ! Och nu har även min Mor äggstockscancer ,hur stor är chansen att även jag får cancer ? Min Mors Mamma har inte haft cancer , kan cancer gå i arv ändå ifrån Mostern och Kusinen trots att min Mors Mamma inte hade någon cancer! Hoppas att ni förstår vad jag menar ? Mvh/ Malin

Hej! 

 

Tack för din fråga,  vi förstår dina tankar och din oro

Ärftlig cancer misstänks i första hand när många familjemedlemmar får samma slags cancer. Om man är orolig och tror att man är i riskzonen för att drabbas så kan man kontakta en onkogenetisk mottagning där man kan undersöka om en cancer är ärftlig eller inte. Du måste vara över 18 år för att få utreda dig. I Första hand så tittar dom ifall det finns en risk, bedömmer dom att det gör det så brukar dom göra en genetisk utredning, det är inte alla som bedöms ligga i riskzonen. Här kan du läsa mer om ärftligcancer

 

Du kan kontaka din vårdcentral så hjälper de dig. 

 

Hälsningar 

Nära Cancer 

2016-08-09

Hej! Har en fråga ang cellgiftsbehandling på en a...

Hej!

Har en fråga ang cellgiftsbehandling på en anhörig..

Min mans mamma kommer snart genomgå en cellgiftsbehandling o min man kommer att vara hos henne då. Och vi planerar att skaffa barn i samma veva.. Så min fråga är.. Påverkar detta spermierna o finns det risk för fosterskador ?

Tacksam för svar..

Hej.

 

Tack för din fråga. Cellgifter utsöndras från kroppen i 1-3 dygn efter behandling och då främst via urin, kräkning och i vissa fall avföring. Om man som utomstående inte hanterar dessa kroppsvätskor så är det ingen fara. 

 

Hälsningar 

Nära Cancer

2016-08-09

Hej, jag är 16 år och jag undrar hur stor risken f...

Hej, jag är 16 år och jag undrar hur stor risken för mig att få bröstcancer är eftersom min mamma fick det vid 46 års åldern och min moster fick det när hon var 29. Båda fick det samtidigt och även min morfar hade både bröstcancer och prostatacancer vid 60 års åldern.

Hej!

 

Riskfaktorer som kan göra att läkare börjar fundera på om det finns en ärftlig risk för cancer är om någon får bröstcancer före de fyllt 35 år, om det är flera i familjen som haft bröstcancer, eller om någon i samma familj har äggstockscancer.

 

Även om det skulle vara så att din mamma, morfar och moster bär på en ärftlig gen så är det inte säkert att du ärft den genen. Det går att ta reda på om du bär på en ärftlig gen för bröstcancer, via en Onkogenetisk mottagning. Du måste dock vara 18 år för att göra en sådan utredning. Du kan läsa mer om ärftlighet under rubriken Om cancer. 

 

Du kan ta kontakt med din vårdcentral eller din mammas vårdenhet, så kan de hjälpa till att lotsa dig vidare till rätt instans.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-08-04

Min pappa har lungcancer. Småcellig och tyvärr ga...

Min pappa har lungcancer. Småcellig och tyvärr ganska långt gånget. Det sitter på ett ställe som gör att man inte vill stråla pga för stor ärrvävnad. Man hoppas på att kunna få ner tumören med hjälp av cellgifter för att kunna stråla senare. Ni skriver 5 års och 10 års överlevnad och 5-15% . Jag förstår inte siffrorna. Dör resten? 85-95% ?finns det ingen chans till överlevnad mer än 10 år?

Hej!

 

När man skriver 5-års-överlevnad menar man i grupp hur stor andel av patienter som lever 5 år efter de fått sin diagnos. Om överlevnaden är 15 % betyder det att i en grupp av patienter, så lever 15 % och 85 % är döda efter 5 år. För en enskild patient kan prognosen vara bättre eller sämre beroende på tumörstadium och hur frisk personen är för övrigt.

 

I studier är det vanligast att följa patienter i 5 år. För sjukdomar med så låg överlevnad efter 5 år, är det svårt att få fram data på 10-års-överlevnad som man kan lita på.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-08-02

När jag var 6 år dog min mamma i cancer. Nu vill jag börja ta p-piller, kan jag det eller är det riskabelt?

Hej.

 

Vid äggstockscancer och vissa bröstcancerformer så har man sett att det finns risker med att använda hormonpreventivmedel, eftersom vi inte vet om din mamma haft bröstcancer eller äggstockscancer så kan vi inte svara på din fråga. Tala med din barnmorska på din ungdomsmottagning/mödravårdcentral så hjälper dom dig att hitta ett lämpligt preventivmedel.

 

Hälsningar

Nära Cancer 

2016-09-07

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)