Back to top

Besvarade frågor

Vilka kan bli palliativt inregistrerade?

Vilka kan bli palliativt inregistrerade?

Hej

När en cancersjukdom inte går att bota får man göra allt man kan för att ge den personen ett så gott liv som det är möjligt. Det kallas för palliativ vård.

 

Ibland ges även palliativ behandling och vid en cancersjukdom kan det då handla om cytostatika, strålbehandling eller annan medicinsk behandling. Behandlingen ges då i smärtlindrande syfte eller för att fördröja sjukdomsförloppet.

 

Palliativ vård kan ges både på sjukhus och i hemmet.

För att få palliativ vård i hemmet måste en läkare skicka en remiss till hemsjukvården som gör en bedömning av vilken vård personen behöver.

Hur detta organiseras är lite olika i olika kommuner.

 

Hoppas vi uppfattat din fråga rätt, annars är du välkommen att fråga oss igen.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-11-03

Hej Min mormor har precis fått beskedet att hon ha...

Hej

Min mormor har precis fått beskedet att hon har metastaser i lungorna. Kan inte ge någon specifik information då läkarna inte riktigt vet vad de håller på med just nu.

Hon har haft fläckar på lungorna en lång tid, och dessa har inte läkarna kunnat fastställa vad de är.

Hon har rökt sedan 14 års ålder och är nu över 70 år. Ingen KOL, endast lungcancer.

De sa för någon dag sedan att hon skulle få cytostatika och idag fastställde dem att hon är för svag för cellgifter.

Finns det något mer man kan göra åt hennes cancer? Finns det någon annan behandling eller operation som hon kan genomgå för att kanske tillfriskna? Eller var cellgifter så att säga "hennes enda hopp"?

Har försökt leta överallt för svar på denna fråga men hittar ingenting.

Tacksam för svar

//Elin, 19år

Hej!

Vi förstår att du oroar dig för din mormor.

 

Det är svårt för oss att ta ställning till vad som är bäst för din mormors sjukdom.

Bäst vore om du kanske kunde få ett samtal med din mormors läkare.

 

När man bestämmer om en eventuell behandling kan ges är det individuellt och hänsyn tas till personens förutsättningar att klara av biverkningar som kan uppstå.

De som kan bedömma vad som är möjligt är det vårdande teamet runt omkring din mormor.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2016-11-02

Hur kan man upptäcka bröst cancer i början ?

Hur kan man upptäcka bröst cancer i början ?

Hej!

 

Tumörer i bröstet kan vara mycket små och svåra att upptäcka på egen hand. Det finns dock några enkla steg till att själv lära sig undersöka sina bröst. Du kan läsa mer om Bröstskolan (Lär känna dina bröst) på Cancerfondens hemsida.

 

I Sverige får alla kvinnor som är mellan 40 och 75 år en kallelse till mammografi med jämna mellanrum. Med regelbunden mammografi kan man upptäcka små tumörer som ej kan palperas manuellt.

 

När man är ung är det mycket vanligt att brösten känns knöliga och ojämna när kroppen utvecklas. Brösten kan också variera i storlek. Har man hittat en knöl som inte brukar vara där är det bra att få den undersökt av en läkare. Då kan man i första hand vända sig till sin vårdcentral.

 

Med vänlig hälsning 

 

Nära Cancer 2016-10-19

Hej! Jag fyller 30 om 5 dagar, så jag skriver här....

Hej!

Jag fyller 30 om 5 dagar, så jag skriver här...

Jag hoppas ni kan hjälpa mig.

Min pappa blev diagnostiserad med Epiteloidcellig Sarkom för ca 2 år sedan. Han äter cytostatika, Afinitor. Största tumören (vet ej om det är metastas) i solar plexus var dom störst 17*17*17 cm. Den hat nu minskat till 5,2. Han har multipla lungmetastaser i båda lungorna 0,5-1.0 cm och modern på 7 cm sitter i vänster njure.

Metastaserna i lungorna och tumören i njurenstår still.

Jag vill veta om det är hugget i sten att man bara kan leva 5 år eller mindre med metastaser?

Var finns det ordentlig information om prognoser om just den här cancern?

Om cytostatikabehandling har tagit såpass på cm på cancern, kan pappa leva längre då? Om metastaserna håller sig till sina 0,5-1,0 cm, kan han då inte leva längre än 5 år?

Jag hoppas verkligen få så bra och utrförligt svar på ALLA mina frågor som ni bara kan ge. Vi lever i ett jävla helvete hela familjen och INGEN kan ge oss svar på nånting. Det är förlamande, ångestframkallande och panikframkallande allting. Snälla ge mig svar!

Med vänlig hälsning,

Sara

Hej Sara!

 

Tack för din fråga till Nära Cancer. Vi ber om ursäkt att du fått vänta länge på ditt svar. Orsaken är att vår specialist inom området ej har varit tillgänglig förrän denna vecka.

 

Sarkom är en ovanlig sjukdom och det finns över hundra olika typer av sarkom som skiljer sig åt avseende behandling och prognos. Till följd av det har man inte kunnat göra stora vetenskapliga studier på sjukdomen och kunskapen om sarkom påverkas av detta. Epiteloidcelligt sarkom är en liten undergrupp av sarkom.

Tyvärr har vi inget bra tips på vart du kan hitta mer information om prognos vid denna sjukdom.

 

Det är alltid väldigt svårt att ge klara besked om prognos och ännu svårare när man inte känner till hela sjukdomsbilden, som i din pappas fall. Generellt kan man säga att ingenting är hugget i sten. Så länge sjukdomen svarar på behandling kan man förstås leva vidare med cancersjukdomen. Hur länge metastaserna svarar på behandlingen kan man dock inte säga.

 

Vi förstår från din fråga att ni pratat med din pappas behandlande läkare om detta. Om ni har frågor som ni känner att ni fortfarande inte har fått svar på är vårt råd att ni återigen ber om samtal med den behandlande läkaren. Samtidigt är det viktigt att veta att det finns frågor som ingen kan ge klara svar på. Det gör att man tyvärr lever i ovisshet när man står nära någon som drabbats av cancer.

 

Med vänlig hälsning 

 

Nära Cancer

 

2016-10-18

Min mamma tror att hon har fått livmoderhalscancer...

Min mamma tror att hon har fått livmoderhalscancer. Hon har små blödningar och säger att urinen är råsa. Vi ska åka till en gynekolog imorgon för det är ingen som är öppen just nu. Hon är nästan säker och det gör mig orolig. Jag har försökt söka på internet men litar inte på svaren. Hur stor är risken att hon dör om hon får det och hur går behandlingen till?

Hej!

 

Först och främst så är det inte säkert att din mamma har livmoderhalscancer. Ibland kan blödningar bero på andra saker. Sedan är det svårt att svara på dina frågor ändå. Även om man blir diagnostiserad med livmoderhalscancer så behöver det inte betyda att man kommer dö av sjukdomen. I vissa fall kan man operera, i vissa fall kan man även ge botande behandling. Du kan läsa mer om livmoderhalscancer under rubriken om cancer.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2016-10-12

Hej, Min mamma har nyligen fått diagnosen leverca...

Hej,

Min mamma har nyligen fått diagnosen levercancer, i slutet av aug. (den är primär i följd av hepatit c).

Hon är tillsynes frisk nu, hon mår bra och har precis börjat med medicinering av nexavar som jag förstått endast förlänger livstiden någon månad egentligen. Vet inte ens hur länge man kan leva med denna sjukdom innan man insjuknar. Nexavar/Sorafenib var det enda som var möjligt tyvärr.

Jag är såklart väldigt orolig, stressad och rädd. Jag undrar hur detta kommer bli, kommer hon blir plötsligt sjuk och sker det inom några månader eller kan hon leva flera år?

Kommer hon bli sängliggandes, behöva vårdas på sjukhus?

Är så många frågor och tankar som snurrar runt i huvudet och jag vet inte hur jag ska tänka.

Har läst massor på internet och där förstått att medianöverlevnad med denna medicinering är 10,6 månader från prognos.

Tacksam för lite svar från er.

 Hej!

 

Förstår att du är orolig för hur det kommer att bli framöver med din mamma. Det vanligaste som händer när man blir sämre i en cancersjukdom är att man blir allt tröttare, det är ovanligt att man blir plötsligt försämrad. Hur länga din mamma kommer att leva kan ingen svara på och det kan skilja sig mycket från en person till en annan. Ibland behöver man vårdas på sjukhus och ibland kan man vara hemma, det får man vara med och bestämma kring själv.

 

Jag tycker att du ska be att få prata med den läkare din mamma varit hos så att du får en chans att själv fråga det du undrar över. Alla i cancersjukvården är vana vid att anhöriga också behöver få information. Det som är positivt just nu är förstås att din mamma precis har startat behandling och att hon mår så bra, då är det osannolikt att hon just nu skulle försämras plötsligt.  Du kan lära dig mer under rubriken om cancer

 

 

Med vänliga hälsningar 

Nära Cancer 

 

2016-10-07

hur kan jag som sköterska kommer och förklara till...

hur kan jag som sköterska kommer och förklara till Linda att hon har cancer och vilka krisreaktioner kommer hon och hennes man att gå?

Hej!

 

Hur en person får sitt cancerbesked ser förmodligen väldigt olika ut på olika sjukhus och kliniker runt om i landet. Beskedet om en cancerdiagnos ska ju i första hand lämnas av en läkare. I vissa fall kan sjuksköterskan medverka vid detta samtal och då kan hennes/hans roll vara att försöka observera om patienten verkar kunna ta till sig informationen på ett adekvat sätt. Kanske kommer frågorna först några dagar senare när informationen sjunkit in. Då är det en fördel om sjuksköterskan vet vad som sades på samtalet och kan upprepa eller förtydliga viss information.

 

Om sjuksköterskan inte har möjlighet att medverka vid diagnosbeskedet får hon/han försöka lyssna in och stämma av med patienten och dennes närstående om och isåfall vad hon/han kan hjälpa till med. I många fall handlar det om att finnas nära, lyssna, stötta och förklara hur behandling o.s.v. brukar gå till. Ta gärna hjälp av en kurator om behov finnes och hänvisa tillbaka till läkaren om någonting är oklart.

 

När det gäller kris och sorg reagerar alla olika och det beror till stor del på var man själv befinner sig i livet. Är man ung och har små barn kan krisen och sorgen handla mest om hur det ska gå för barnen om man inte överlever sin cancersjukdom. Allt man själv kommer gå miste om när barnen växer upp.

Viktigt att komma ihåg är att idag blir många faktiskt friska från sin cancersjukdom.

 

Du kan läsa mer om kris och sorg under rubrikerna Leva nära cancer och Hopp och sorg. Där finns även filmer och länkar till andra sidor som berör ämnet.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer 2016-09-29

Hej. Jag är helt förkrossad och ser inget ljus i m...

Hej. Jag är helt förkrossad och ser inget ljus i min tillvaro. Vet inte vad jag ska göra. Min älskade mamma hade bröstcancer för tio år sen, och blev botad. Vi hade äntligen lämnat den sjukdomen bakom oss... För några månader sen började hon få ont i ryggen.. Vi vände oss till sjukvården som först var säkra på att det inte var någonting. Men rädslan fanns ändå där. Nu efter drygt 5 månader fick hon göra en MR, som visar att hon har en metastas i ryggen... Vad ska jag göra.. Håller nästan på att bryta ihop. Saker blir inte heller bättre när man läser att det här är obotligt och att man Max kan ha två år att leva.. Jag är nära på att bryta ihop och vet inte vad jag ska ta mig till. Min älskade mamma och mitt allt... Hur kan det här vara möjligt. Kommer mamma att dö?

Hej!

 

Att reagera som du beskriver är en normal reaktion när tillvaron ställs på ända av en cancerdiagnos. Hoppas att du har stöd i din omgivning, människor som du kan prata med och ventilera dina tankar och känslor? Kanske finns det någon kurator på kliniken som din mamma tillhör, på vårdcentralen eller i skolan (om du går i skolan)?

 

Bröstcancer kan ge återfall efter många år, trots att man betraktats som botad under en längre tid. När bröstcancern har satt sig i skelettet går sjukdomen inte längre att bota, men det finns flera olika behandlingsmetoder för att förlänga livet och få en bra livskvalitet under tiden.

 

Att man max har två år kvar att leva efter att ha diagnostiserats med skelettmetaser stämmer dock inte. En del personer lever i mer än 10 år med sin sjukdom och har väldigt lite besvär.

 

Beroende på vilken typ av bröstcancer som din mamma hade från början kan flera olika medicinska behandlingar vara möjliga. Om din mamma har mycket ont av sin metastas kan strålbehandling vara ett effektivt alternativ. 

 

Du kan läsa mer om skelettmetastaser & palliativ behandling under rubriken Om cancer.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer 2016-09-27

Min syster har en tumör vid förgrening på stora kr...

Min syster har en tumör vid förgrening på stora kroppspulsådern? Bromsmedicin är aktuell. Vad är biverkningarna?

Hej

Vi kan tyvärr inte ge dig ett svar på din fråga då vi inte vet vilken typ av bromsmedicin hon kommer att få

Din syster kommer att få information om biverkningarna av sjukvårdspersonalen innan man startar behandlingen

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-09-23

vad är tumörfeber

vad är tumörfeber

Hej

När man har en tumörsjukdom i kroppen kan det bli något som liknar en inflammation kring själva tumören och då utsöndras olika ämnen i kroppen som kan ge feber

Det är alltså inte en infektion i kroppen som man kan behandla med antibiotika (eftersom en infektion orsakas av bakterier)

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-09-22

Vilka kan bli palliativt inregistrerade?

Hej

När en cancersjukdom inte går att bota får man göra allt man kan för att ge den personen ett så gott liv som det är möjligt. Det kallas för palliativ vård.

 

Ibland ges även palliativ behandling och vid en cancersjukdom kan det då handla om cytostatika, strålbehandling eller annan medicinsk behandling. Behandlingen ges då i smärtlindrande syfte eller för att fördröja sjukdomsförloppet.

 

Palliativ vård kan ges både på sjukhus och i hemmet.

För att få palliativ vård i hemmet måste en läkare skicka en remiss till hemsjukvården som gör en bedömning av vilken vård personen behöver.

Hur detta organiseras är lite olika i olika kommuner.

 

Hoppas vi uppfattat din fråga rätt, annars är du välkommen att fråga oss igen.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-11-03

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)