Back to top

Besvarade frågor

Hej ! Kan man få bröstcancer fastän man har operer...

Hej ! Kan man få bröstcancer fastän man har opererat bort äggstockarna i förebyggande syfte ? Tack , vänligen Emma

Hej Emma!

 

Bröstcancer kan man tyvärr få ändå, men det kan vara en lägre risk om man har opererat bort äggstockarna i förebyggande syfte. Om man har opererat bort äggstockarna i premenopausal ålder (innan klimakteriet) minskar hormonproduktionen och då kan också risken för bröstcancer minska något. Har man redan gått in i klimakteriet påverkas risken för att få bröstcancer sannolikt inte nämnvärt.

 

Med vänlig hälsning 

 

Nära Cancer

 

2016-12-12

Vilken fin och informativ sida. Fast det jag nu un...

Vilken fin och informativ sida. Fast det jag nu undrar över om det finns likvärdigt för oss som är äldre och som kanske behöver stöd. Jag är 49 år. Min lillasyster har leukemi,tack och lov vilande för tillfället. Man upptåckte att min pappa hade en hjärntumör i februari. Operation och strålning gick över förväntan.Nu har det blossat upp igen och det ser väl inte så bra ut i dagsläget.

Mvh Towa

Hej Towa!

Vi förstår att du kan behöva stöd. Cancerfonden har en informations och stödlinje som du kan kontakta.

Sköt om dig!

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-12-13

Hej ! Min Mamma har haft äggstockscancer , hon dra...

Hej ! Min Mamma har haft äggstockscancer , hon drabbades när hon var 62 år och dog när hon var 67 år ! Det är två till i släkten som har haft cancer ,1 hade äggstockscancer och 1 hade bröstcancer , vet tyvärr inte ålder när dem insjuknade eller när dem dog , det var för över 30 år sedan som dem dog ! Hur stor är chansen att det är ärftligt och kan jag drabbas , heller måste det vara fler i släkten med cancer för att den ska vara ärftlig ? Mvh Sara

Hej!

 

Tack för din fråga.

Av all cancer orsakas ungefär 10% genom ärftlighet.

För att få veta mer kan du kontakta din vårdcentral som sedan kan remittera dig till en onkogenetisk mottagning, åldersgräns 18 år.

Där ställs det olika frågor om vilken/vilka cancersjukdomar, hur många och ålder på de som drabbats. 

De kan göra en utredning om man bedöms vara i riskzonen för ärftlighet.

 

Under fliken Om cancer kan du läsa om ärftlig cancer

I rullisten Sök i Frågor & svar kan du välja kategori Ärva cancer och se svar på liknande frågor.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2016-12-09

.

Min morfars läkare vet inte om de är cancer, de ha...

Min morfars läkare vet inte om de är cancer, de har sett förändring av lungorna men de kan väl lika gärna vara lungemfysem?

Hej!

 

Det är väldigt svårt för oss att besvara din fråga.

Bäst för er är att invänta svar från din morfars läkare. Troligen handlar det om att gjorda undersökningar inte är färdigbedömda ännu.

Ibland dröjer det lite innan besked kan ges då olika specialområden är inblandade.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2016-12-08

Hej! En av mina närstående har fått cancer i lev...

Hej!

En av mina närstående har fått cancer i levern, tre st tumörer, varav en 8,5* 7cm, en 4*3,2cm och en 1,7cm (han har metastaser)

Jag undrar då om det finns någon bra behandling? Är det möjligt att göra en biopsi eller utgör det stora risker för hans liv? Vad skulle vara det bästa att göra i detta skede? Är cytostatiska den bästa behandlingen? Vad rekommenderar ni för att ev. kunna förlänga hans liv? Hans Lever är svullen och är vätskefylld.

Två av tumörerna sitter på levern och den tredje på bukspottkörteln. Han har inte gula ögon, men har har gulsot hepatit B (kronisk typ) och har haft detta i 6år. Han äter mindre än vanligt, men han äter ändå. Han kissar dock ovanligt ofta, under 10min-30min varje gång. Kisset ser normalt ut och även bajset. Han har väldigt on på höger sida om midjan och han är väldigt trött och svag (orkar inte ens bära sin lille son).

Vad jag har läst på nätet bör biopsi inte göras pga. risk för spridning, men läkarna säger olika, vissa säger ja och vissa säger nej. Vad bör jag göra och vilka är riskerna?

Han är 45år gammal.

Tack på förhand!

Mvh, S

Hej!

 

Tyvärr är det väldigt svårt att ge dig ett bra svar utan att ha mer kännedom om din närståendes sjukdom. Behandlingar skiljer sig åt beroende på från vilket organ cancern har spridit sig. Är det en cancer som startat i levern ser behandlingen annorlunda ut än om det är en cancer som startat i exempelvis tarmen eller bukspottskörteln. Generellt brukar det vara bra att ta en biopsi för att få veta cancerns ursprung och på så sätt styra behandlingen. Din närstående bör ha kontakt med läkare på det sjukhus dit han hör och vårt främsta råd är förstås att diskutera med dem, då de har full information kring sjukdomen.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-12-01.

Hej. Jag är idag 22 år gammal och mamma till två ...

Hej.

Jag är idag 22 år gammal och mamma till två barn!

Min mamma dog år 2002 av cancer i magen! Tydligen är det en cancer typ som är vanligast hos barn men kommer tyvärr inte ihåg vad de kallade den!

Oron finns hos mig hela tiden att jag inte kommer kunna finnas där för mina barn "livet ut". Hur stor är risken att det är ärftligt? Kan jag testa mig någonstans för att se om risken finns att jag får cancer genom ärftlighet?

Mvh!

Hej!

 

Vi får många frågor om ärftlighet av olika slag till oss på Nära Cancer.
Ärftlig cancer är ovanligt, endast ca. 10% av alla cancerfall beror på ärftlighet. För att utreda om ärftlighet förekommer behöver man göra särskild ärftlighetsutredning. Vi rekommenderar dig att vända dig till din vårdcentral för att få hjälp med hur man går till väga.

Du kan läsa mer om ärftlig cancer under rubriken Om cancer, samt under kategorin Ärva cancer, här på Frågor & svar.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2016-11-22

Jag skulle vilja veta om meningiom kan ärvas från ...

Jag skulle vilja veta om meningiom kan ärvas från mamma till dottern.

Om mamman i sin tur hade en sjuklig mor som kan ha dött i samma sjukdom vid 44 års åldern och dottern har nu ofta huvudvärk och är mycket trött?

Tack för Ert svar!

Hej

Huvudvärk kan vara symptom på många olika saker. För att få veta orsaken måste man först utreda vad den kan vara i dotterns fall. Om hon är i skolåldern kan ett första steg vara att prata med skolsköterskan.I annat fall bör man söka på vårdcentral för att få hjälp med att hitta orsaken till huvudvärken/tröttheten.

 

Det finns inget känt samband mellan meningeom och ärftlighet.Det är få cancersjukdomar som man har kunnat påvisa att det finns risk för att man för en specifik cancersjukdom vidare i generationer.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-11-22

brukade man säga att man fått kräfta för i tiden n...

brukade man säga att man fått kräfta för i tiden när man fått cancer?

Hej

Ja det stämmer

Ordet cancer betyder kräfta och förr i tiden använde man det ordet när man pratade om sjukdomen

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

20016-11-22

Hej. Min pappa har lungcancer, stadium 2 satt lä...

Hej.

Min pappa har lungcancer, stadium 2 satt läkaren. Undrar om det finns enågon möjlighet för honom att leva? Han har ont, han fick inte operation för att han har gott ner i vikt och är för small alltid sett min pappas så . Sen sagt läkaren med att han har ingen chans att leva. Fattar inte riktigt kan inte förstå att min pappa har cancer. Undrar vad finns för chanser att fåka bort eller leva med cancer. Tack

Hej!

 

Överlevnaden vid obotlig lungcancer varierar, här förklarar vi vilka faktorer som inverkar.

 

Lungcancer kan vara obotlig av flera skäl. Det första är att cancern spridit sig på ett sådant sätt att den inte kan opereras bort. Det andra skälet är att personen som drabbats är för sjuk eller för gammal för att orka med operation och/eller  omfattande behandling. Det har betydelse, för en av de viktigaste faktorerna när man ser på överlevnaden vid lungcancer är just allmäntillståndet. Den som mår relativt bra trots sin cancersjukdom har bättre chans att leva länge än de som är sjukare.

 

Det finns olika sorters lungcancer, de delas in två stora grupper: småcellig lungcancer och icke-småcellig lungcancer. Den småcelliga lungcancern har sämre prognos.

 

Om man räknar med dem som har lungcancer som spridit sig på flera ställen i lungorna eller lymfkörtlarna runt om, är det ungefär hälften som är vid liv efter 10 månader. Har cancern spridit sig utanför lungorna så är det ungefär hälften som är vid liv efter 6 månader. För att komma närmare sanningen för varje enskild person får man då väga in faktorer som allmäntillståndet, typ av cancer och om det är en kvinna eller man som drabbats (kvinnor har ofta bättre prognos än män).

 

Du kan läsa mer om lungcancer under rubriken Om cancer.

 

När man har cancer så kan man leva som vanligt och åka bort på resor och liknande Men allt måste såklart anpassas till den som är sjuk och vad han/hon orkar och klarar av. Vissa kanske bara klarar att vara borta över dagen medan visa kan åka på längre resor. Tala med sjukhuset där din pappa har kontakt. Dom kan hjälpa er med eventuella praktiska saker, tex om din pappa skulle behöva hjälp med något under resan så ni vet var ni kan vända er. Om ni vill åka på någon längre resa till utlandet så är det bra om ni talar med din pappas läkare. Ibland behövs intyg för att få resa och ibland behövs intyg för att få ha med sig mediciner i handbagaget. Du kan läsa mer under rubriken att leva nära cancer.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer


2016-11-16

Min mamma har aggressiv cancer och förväntas inte ...

Min mamma har aggressiv cancer och förväntas inte leva länge till. Frågan är om det är positivt att berätta för mina vänner, och hur jag ska göra det? Känns helt otroligt jobbigt. Svar/tips uppskattas!

Hej!

Vi förstår att du inte mår bra när ni fått sådana tunga besked om din mammas sjukdom. När någon i familjen fått cancer drabbas hela familjen av kris. Kris betyder att ens tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Läs mer här om kris.

 

Som vän vill man ofta vara med och ge det stöd man kan när en vän inte mår bra. Dina vänner märker säkert på dig att något är annorlunda, och kanske väntar på att du ska anförtro dig till dem så att de kan ge det stöd som du behöver. Vi rekommenderar dig att berätta för dina vänner om din mammas sjukdom och hur det påverkar dig. Ett sätt kan vara att träffas hemma hos en vän med en eller flera vänner och där berätta för dem gemensamt. Ett annat sätt är att träffa dina vänner enskilt för att berätta. Ytterligare ett sätt kan vara att skicka ett sms om det känns bättre för dig att uttrycka dig i skrift. Det finns inget rätt eller fel sätt att göra det på. Gör det som känns bäst för dig. Förhoppningsvis kommer alla dina kompisar vilja stötta dig genom det svåra du går igenom. En del kan dock ha svårt för att bemöta andras svårigheter, kanske för att de har nog med sina egna bekymmer. Ett tips är att vara med de vänner som du känner att du får vara som du är med, och som ger dig energi. Att vännerna vet om vad du går igenom innebär inte att ni måste sitta och gråta tillsammans hela tiden. Man kan också behöva göra roliga saker ihop och få vila lite från det jobbiga. Men även då är det bra att veta att vännerna vet hur du mår och vad du just nu går igenom.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-11-06

Hej ! Kan man få bröstcancer fastän man har opererat bort äggstockarna i förebyggande syfte ? Tack , vänligen Emma

Hej Emma!

 

Bröstcancer kan man tyvärr få ändå, men det kan vara en lägre risk om man har opererat bort äggstockarna i förebyggande syfte. Om man har opererat bort äggstockarna i premenopausal ålder (innan klimakteriet) minskar hormonproduktionen och då kan också risken för bröstcancer minska något. Har man redan gått in i klimakteriet påverkas risken för att få bröstcancer sannolikt inte nämnvärt.

 

Med vänlig hälsning 

 

Nära Cancer

 

2016-12-12

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)