Back to top

Besvarade frågor

Hur ser en godartad tumör ut alt farlig tumör

Hur ser en godartad tumör ut alt farlig tumör

Hej.

 

Det finns många olika godartade och elakartade tumörer och alla kan se väldigt olika ut. Man kan därför inte ge något specifikt svar på hur de ser ut. Men det man kan säga om elakartade tumörer är att de inte tar hänsyn till vävnaden runtomkring sig utan den kan tränga sig in i närliggande vävnad. Godartade sprider sig inte in i annan vävnad. Titta gärna på filmen "Vad är egentligen cancer?" Där förklarar dom mer.

 

Hälsningar Nära Cancer

2017-01-19

Hej! Min bästa vän, AKA en extra lärare i skolan s...

Hej! Min bästa vän, en extra lärare i skolan som är som min mamma, är snart 39 år och hade "diskbråck" innan julen, trodde hon. Nu har det kommit fram att hon har fått tillbaka en tumör i magen som nu är cancer. Hon har börjat gå på cellgiftsbehandling men har ännu inte tappat hår. Vad ska jag förvänta mig? Hur kommer hon må och när tappar hon hår? Hur stor är risken att det sprider sig osv? Kommer hon klara sig?

Heartbroken tonåring här

Hej!

 

Vi förstår att det är jättejobbigt för dig att din vän har fått cancer! 

Det är olika hur man mår av en cellgiftsbehandling, eller cytostatikabehandling som det också kallas. Det finns en mängd olika cytostatika. Beroende på vad det är för typ av cancer som ska behandlas ges den cytostatika som passar för att behandla just den cancerformen. Alla tappar inte håret av cytostatika, då det beror på vilken typ av behandling de får. Det är väldigt olika hur en person mår av att få cytostatikabehandling. En del mår exempelvis illa, en del får ont i kroppen, en del blir trötta och en del mår precis som vanligt. Du kan lära dig mer om cancer och cancerbehandling genom att titta på våra filmer med Eva Funck Så funkar cancer och vår film Vad är egentligen cancer.

Eftersom vi inte vet vad det är för typ av cancer som din vän har, om man har opererat, om tumören i magen är en metastas från en cancer som börjat någon annanstans osv är det svårt att svara på hur stor risken är att cancern sprider sig eller inte och om hon kommer klara sig. Dock vet vi att de allra flesta idag blir friska från sin cancer så vi hoppas att din vän blir det!

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-01-19

Hej Hur gör man om man misstänker att man har can...

Hej

Hur gör man om man misstänker att man har cancer? Vad gör läkarna? Vad tar man för prover osv?

Hur kan man märka att man har det, är man ofta sjuk eller kommer de från en klar himmel eller är det helt olika?

Går det att märka på vanligt blodprov?

Hälsningar Victoria

Hej.

 

Dina frågor är svåra att svara på eftersom det inte finns några generella svar. Om man tex. misstänker att man har bröstcancer så kanske det är så att man först har upptäckt en knöl i bröstet och då kontaktar sin vårdcentral för att få den undersökt. Ibland kan det vara ofarliga knölar men det kan man inte avgöra själv. Det svar som man skulle kunna ge generellt är att om man mår dåligt så är det bra att gå iväg till sin vårdcentral så man kan ta reda på varför man mår dåligt, då kan läkaren ta blodprover och undersöka kroppen. (Det finns dock inget samlat blodprov som direkt kan ge svar på om man har cancer någonstans i kroppen.) Om läkaren är osäker på något brukar den skicka en vidare antingen för fler undersökningar eller för fler provtagningar. Men många gånger rör det sig om helt ofarliga sjukdomar som man kan få hjälp med direkt från sin vårdcentral.

 

Här kan du kan lära dig mer om cancer , titta gärna på våra filmer som finns, där får man reda på vad som händer i kroppen och hur cancer uppstår.  

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

 

2017-01-10

Hej Min morfar fick prostatacancer och skelettcanc...

Hej

Min morfar fick prostatacancer och skelettcancer, min mormor fick cancer i sin urinblåsa som spreds vidare till njurar m.m

Hur stor är risken för ärftlighet?

Hej!

 

Cancer är en sjukdom som främst drabbar äldre människor. Ärftlig cancer misstänks i första hand när flera familjemedlemmar får samma slags cancer. Här kan du läsa mer om ärftlig cancer.

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

 

2017-01-10

jag har drabbats av lungcanser sen 1år tillbaka,ef...

jag har drabbats av lungcanser sen 1år tillbaka,efter cellgift o strålningar,en riktig hästkur påstod läkaren,visade röntgen att tumören minskat men att den ändå rörde på sig som de,så nu startar en ny behandling,men i reportaget sa läkaren att en förminskad tumör är en död tumör,jag undrar vad som stämmer,hoppas på svar,jag köper lotter 5 var månad och är givetvis så glad för all forkning som pågår,kram till er alla kerstin

Hej!

 

Din fråga faller inte inom Nära Cancers ramar. Vi förstår det som att du igår såg Cancerfondens gala och har frågor angående ett reportage, varpå vi rekommenderar dig att vända dig till Cancerfondens informations och stödlinje

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2017-01-10

Hej! Fick för 2 veckor sedan reda på att man hitta...

Hej! Fick för 2 veckor sedan reda på att man hittat en tumör i min pappas tjocktarm när de gjorde en koleskopi. De trodde först att det var blindtarmen som inflammerats och kapslat in sig men efter en koleskopi hittade de alltså en tumör. I torsdags fick vi reda på att den ska göras en stor Operation, Hipec. Läkaren som informerade oss berättade aldrig namnet utan det gjorde sedan sköterskan som kom in efter läkaren lämnat. När jag nu läser om HIPEC på nätet så förstår j ag att det är en mycket mer allvarlig Operation än vad läkaren framställde den som. Dessutom läser jag om den ovanliga cancersjukdomen PMP som är en omfattande spridning till buken. Diagnos med blindtarm och slem stämmer ju in, är det alltså den här sjukdomen pappa har.? Varför känns det som läkarna försöker dölja det? Är sugarbaker och hipec samma sak? Var kan jag vända mig med alla dessa frågor som uppkommit? Mvh Anna

Hej Anna!

 

Vi förstår din oro. Utifrån vad du berättar kan vi tyvärr inte svara på vilken slags sjukdom din pappa har.

 

Sugarbaker-metoden är lanserad av Dr. Paul Sugarbaker från Washington Cancer Institute.

 

HIPEC-metoden betyder Hyperterm IntraPEritoneal
Cytostatika, det vill säga ljummen cytostatika i bukhålan i samband med en stor tumöroperation.

 

Båda namnen/metoderna syftar till samma typ av operation.

 

Vi tycker att ni ska ta ny kontakt med din pappas läkare och be om ett nytt samtal för att reda ut alla frågor.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

 

2016-12-27

Hej, jag är nyss fyllda 17, min pappa gick bort i ...

Hej, jag är nyss fyllda 17, min pappa gick bort i njurcancer idag, han var bara 50 år. Han hade inte ens sin diagnos i ett helt år. Hur orkar man fortsätta? När en förälder som betyder allt inte längre finns? När nån man älskar inte komma hålla ens hand längre? Hur fortsätter man att leva?

Hej!

 

Vi beklagar sorgen och förstår att du har det jobbigt nu. När någon som står en väldigt nära plötsligt inte finns längre ställs allt upp och ned.

Sorg är en process som ser olika ut för alla. Det är en känslomässig reaktion på en förlust av något slag.

Att leva vidare utan en älskad förälder tar tid, men du kommer att klara det. Du kommer så småningom att  kunna känna glädje igen.

 

Läs gärna mer om Sorgens skiftningar, samt under rubriken Hopp och sorg på vår egen sida, eller läs mer på dodsviktigt.nu.

 

Om du är intresserad av att delta i Nära Cancers stödgrupp (15-25 år) kan du skicka ett mejl till kontakt@naracancer.se 

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2016-12-27

Min pappa har cancer. Det känns som om han tinar b...

Min pappa har cancer. Det känns som om han tinar bort mer och mer för varje dag. Han har idag börjat med immunterapi men mamma säger till mig att han inte kommer bli frisk och att det här är den sista julen vi har tillsammans.

Jag blir galen.

De säger att han aldrig kommer bli frisk, men det är ingen som säger när han kommer dö? Jag känner att jag måste få veta hur lång tid vi har kvar men ingen säger något. Kan man veta?

Hej

 

Det är jobbigt att inte veta, man vill gärna ha en viss kontroll över vad som kan hända.

Tyvärr är det aldrig lätt att ange hur lång tid en person har kvar att leva.

Flera olika faktorer kan påverka, tex vilken sorts cancer personen har, om man har andra sjukdomar och hur den fysiska hälsan är.

Kan det vara möjligt att även du får vara med och prata med din pappas läkare? Läkaren kanske kan förklara vad den påbörjade behandlingen innebär för din pappa.

 

Läs mer under fliken Hopp&sorg samt När cancer inte går att bota.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2016-12-16

när börjad folk få cancer

när börjad folk få cancer

Hej!

 

Cancer har funnits väldigt länge men under många tusen år visste man inte hur man skulle kunna behandla sjukdomen. Man har hittat en papyrusrulle från 2500- talet före Kristus, där en Egyptisk läkare skrev om hur han undersökt kvinnor med knölar i bröstet och att han för dessa kvinnor inte hade någon medicinkur att ge.

På 400- talet före kristus fick cancer sitt traditionella namn kräfta. Det kommer från det grekiska ordet karkinos som betyder krabba. Detta namn gav man då vissa hårda tumörer omgivna av svullna blodkärl liknade kräftor. Det var också grekerna som myntade ordet onkos som betyder knöl. Detta ord finns i onkologi som betyder läran om cancer.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2016-12-16

Hej! En vän har hjärntumörer och nu fått feber. B...

Hej!

En vän har hjärntumörer och nu fått feber. Barnen har haft feber i v men bör hen kontakta kliniken?

Hej!

 

Det troliga är nog att din vän har blivit smittad med feber av barnen. Dock kan det det vara bra att kontakta den ansvariga kliniken ändå. Kanske har din vän någon pågående behandling som påverkas av att hen nu är sjuk? Har man feber och infektionssymtom  kan man behöva skjuta på behandlingen några dagar. Ibland vill läkarna att patienten lämnar blodprov, t.ex. CRP, en analys som visar om man har någon pågående infektion i kroppen och ibland kan man behöva få antibiotika.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer 

 

2016-12-12

Hur ser en godartad tumör ut alt farlig tumör

Hej.

 

Det finns många olika godartade och elakartade tumörer och alla kan se väldigt olika ut. Man kan därför inte ge något specifikt svar på hur de ser ut. Men det man kan säga om elakartade tumörer är att de inte tar hänsyn till vävnaden runtomkring sig utan den kan tränga sig in i närliggande vävnad. Godartade sprider sig inte in i annan vävnad. Titta gärna på filmen "Vad är egentligen cancer?" Där förklarar dom mer.

 

Hälsningar Nära Cancer

2017-01-19

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)