Back to top

Besvarade frågor

Hej! Jag undrar om jag bör göra ett gentest för br...

Hej!

Jag undrar om jag bör göra ett gentest för bröstcancer då min mamma, mormor och gammelmormor har haft det. Mamma var yngst och var 49 när hon fick diagnosen.

/Undrande

Hej!

 

Ärftlig cancer är ovanligt, endast ca. 10% av alla cancerfall beror på ärftlighet. För att utreda om ärftlighet förekommer behöver man göra en särskild ärftlighetsutredning.

 

Kontakta din vårdcentral för att få hjälp med hur man går till väga.

 

Här kan du läsa mer om ärftlig cancer

 

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2017-03-07

Hej! Är en 1.5cm cysta på njuren cancer om de mås...

Hej!

Är en 1.5cm cysta på njuren cancer om de måste röntga den? Skulle det synas på blodprover om den cystan va cancer? Kan det vara cancer trots att blodproverna ser bra ut?

Vad betyder högekogena strukturer när man pratar om denna cystan?

Tacksam för svar

Hej.

 

En cysta brukar vanligen vara som en vätskefylld blåsa och kan sitta lite var stans i kroppen. Cystor kan vara olika stora beroende på var de sitter och dom är oftast ofarliga. Men man vill alltid undersöka en cysta för att se så det inte är cancer. Om cystan trycker på organ och orsakar besvär så brukar man ta bort den. Men i många fall låter man cystan vara. Man kan inte se på blodprover ifall cystan är cancer.

 

Detalajer kring just denna cysta och om vad som menas med högemetogena strukturer behöver diskuteras med en läkare.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2017-03-07

vad står siffrorna för i gleasonsystemet? ex 3 + 4...

vad står siffrorna för i gleasonsystemet? ex 3 + 4 = 7

det jag menar betyder 3: utseende/rörelse? + 4: storlek/djup?

så jag vet vad det står för och vad det är jag ser. skulle vara tacksam för svar

Hej!

 

Gleason var en patolog i USA som studerade prostata. Han såg då att prostatcancer var väldigt vanligt och man kan säga att 60% av alla 60 åringar har förändringar i prostata. Det fanns då ett behov att gradera de farliga mot mindre farliga förändringar. Man tittar då på hur cellförändringarna ser ut och hur cellerna växer.

 

Eftersom dåtidens klassificeringar inte räckte till så tittade Gleason i mikroskop och graderade cellernas utseende i en 5-gradig skala från nästan normala (=1) till farliga (=5).

 

För att kunna förklara det du funderar över så måste vi även berätta att man tar 8 st vävnadsprover i prostatan. Man sticker då in 8 st nålar på 8 st olika ställen i prostatan. Sedan tittar man på varje prov och analyserar hur cellförändringarna ser ut och hur cellerna växer. 

 

Den första siffran i ditt exempel, nr 3, visar att de flesta av cellerna i proverna hade klassifiseringen 3. Den andra siffran i ditt exempel, nr 4, visar att det fanns celler i proverna som hade klassifiseringen 4. Hade det varit omvänd ordning tex. 4 + 3 = 7 så hade det varit en allvarligare cancer eftersom den första siffran visar klassificeringen för majoriteten av cellerna.

 

Hälsningar

NäraCancer

2017-03-02

Hur många procent dör av cancer i sverige?

Hur många procent dör av cancer i sverige?

Hej!

 

År 2015 fick ca 61 000 personer en cancerdiagnos i Sverige. 50 000 av dessa fick sin cancerdiagnos för första gången. Statistik om nyupptäckta cancerfall publiceras i  Cancer i siffror och utkommer var fjärde år, senast år 2013. Cancer i siffror  är ett samarbete mellan Socialstyrelsen och Cancerfonden. Enligt Cancer i siffror dog ca 20 000 personer av cancer 2011. När man läser dessa siffror får man tänka på att de allra flesta blir friska från sin cancer och att många som inte blir det kan leva med sin cancer under många år. Därav ska man inte tänka att 20 000 av de som fått ett cancerbesked dör samma år.

 

Med vänliga hälsningar 

 

Nära Cancer 

 

2017-02-17

Hej, min mamma har livmoderhals cancer. Finns det ...

Hej, min mamma har livmoderhals cancer. Finns det en risk då man aldrig kan bli av med cancern men ändå kunna leva ett normalt liv?

Hej

Cancer är en sjukdom som går att bota i många fall. Ibland kan det dock vara svårt att bota men man kan behandla med mediciner och/eller strålning så att man håller sjukdomen i schack d.v.s man kan få sjukdomen att stanna upp. Om man tål behandlingarna och inte får för svåra biverkningar kan man ofta leva ett normalt liv

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-02-10

Hej, Jag är 23 år gammal och min mamma blev för n...

Hej,

Jag är 23 år gammal och min mamma blev för några veckor sedan diagnosticerad med klatskins tumör. Jag har det senaste året varit psykiskt sjuk i depression och ångest, har legat inne på avdelning några veckor under våren och sommaren på grund av ångest och självmordstankar. Jag har under denna tid bott hemma hos mamma när jag inte varit på avdelning. Vi har haft en växelvis nära och växelvis svår relation, men hon har hjälpt och stöttat mig jättemycket under det här året på alla sätt.

De senaste veckorna har jag mått mycket bättre, klarat av att jobba heltid, träffa vänner, vara ute, etc.

Nu är mamma sjuk. Först fattade jag inte hur sjuk hon var. Sedan fattade jag det och blev jätteledsen.

Sedan har jag inte velat vara hemma hos mamma. Dels för att jag tycker att det är jobbigt att hon är konstig av smärtstillande etc, och dels för att jag inte vill bo där. Känner att jag har varit där väldigt mycket. Känner att mamma är lite jobbig.

Hon ringde mig igår för att höra efter vad som händer, varför jag inte vill bo där eller vara där alls, och inte hört av mig eller tänkt på mamma och hennes make.

Jag försökte säga till henne att jag behövde lite utrymme just nu, att det inte är för alltid men just nu.

Hon och jag blev väldigt upprörda av samtalet, och det var väldigt svårt för mig att hänga med i vad som var det hon ville och vad jag tyckte var rimligt. Känner mig som en hemsk person som inte vill vara med min mamma som har cancer, men känner samtidigt att jag inte har något att säga till henne. Jag är rädd att hon ska säga saker som sårar mig. Jag har väldigt mycket ångest över den här situationen, och det känns som att det blir fel hur jag än gör.

Hej!

 

Hur vi reagerar när någon nära fått cancer är olika, beroende på vem vi är, hur vi mår och vilken relation vi har till den som blivit sjuk.

Du skriver att du får mycket ångest över situationen som ni nu befinner er i. Av det du skriver låter det som att du inte riktigt orkar ta in att din mamma blivit sjuk och därför inte har kontakt med henne efter att hon fått sin diagnos. Stämmer det? För att minska ångesten är det alltid bra att möta det svåra så att man får en chans att bearbeta det. Du och din mamma skulle kunna behöva prata med en kurator som skulle kunna hjälpa er igenom den svåra situation som ni nu hamnat i. Har du kontakt med någon kurator/psykolog inom psykiatrin som skulle kunna hjälpa er? Annars kanske det finns en kurator på din mammas klinik eller via Vårdcentralen.

 

Du skriver att du mått dåligt under en period men att du nu mått mycket bättre en tid och att du då klarat av att jobba och träffa vänner etc. Det låter jättebra! Det är bra att behålla sitt vardagsliv så långt det är möjligt även om någon nära drabbats av cancer. Så ha inte dåligt samvete för att du också behöver ta hand om dig själv, även fast din mamma nu blivit sjuk. Gör sådant du gillar och mår bra av. Ha roligt, träffa vänner. Sov ordentligt och motionera. Är kroppen i balans är det lättare att hantera sina känslor. Är du trött och slut, blir allting tungt. Läs mer om det på Leva nära cancer

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-02-09

Hur stor chans. Är det att jag får cancer under 15...

Hur stor chans. Är det att jag får cancer under 15 år

Hej!

 

Både barn och vuxna kan få cancer men det är mer ovanligt att få cancer när man är barn. Cancer beror på att celler delar sig för mycket och inte lyder kroppens signaler och felen sitter i cellens arvsmassa, DNA. Cancer blir vanligare ju äldre man är, eftersom felen i arvsmassan hinner samla på sig under livet. Så risken att få cancer när man är under 15 år är inte så stor utan den ökar ju äldre man blir. Under rubiken om cancer kan du lära dig mer. 

 

Hälsningar

Nära Cancer

2017-02-09

Hej, Jag och min syster är oroliga över att vi kom...

Hej,

Jag och min syster är oroliga över att vi kommer få cancer, vi är 27 & 32 år.

Anledningen för att vi är oroliga är för vår farfar, morfar,faster,moster har avlidit av cancer, även vår mor har haft cancer. Hur stor risk är det att man får cancer, ska man gå på undersökningar ?

Hej!

 

När en anhörig drabbas av cancer oroar sig många för att cancern ska vara ärftlig, framförallt om det är fler anhöriga som drabbas i en familj. För det mesta är cancer inte ärftligt. Cancer är så vanligt att det kan hända att många personer i en familj får cancer utan att det behöver ha något samband.

 

Cancer beror på fel i vår arvsmassa och det är bara en tiondel av alla cancerfall som beror på att man ärvt en skadad gen och då brukar det vara flera generationer som får samma typ av cancersjukdom. De andra cancerfallen beror på genetiska skador som uppkommit under personens egen livstid. Det är därför cancer är vanligare ju äldre vi blir.

Vid en onkogenetisk mottagning kan man undersöka om en cancer är ärftlig. Kontakta er vårdcentral så kan dom bedöma om det är nödvändigt för er att utreda er. Här kan ni läsa mer om ärftlig cancer.

 

 

Hälsningar

Nära Cancer

2017-01-31

Jag har en hormonkänslig duktal cancer. 100 procen...

Jag har en hormonkänslig duktal cancer. 100 procent östrogenkänslig. Spridning till 2 lymfkörtlar.

Mår urdåligt av tamoxifen och har ett kraftigt utmattningssyndrom i botten.

Finns det något som kan ersätta tamoxifen?

Maria

Hej

Tyvärr kan antihormontabletter ge en del biverkningar och då bör man ta upp det med sin behandlande läkare

Vi rekommenderar dig att höra av dig till den klinik som har hand om dig och din behandling.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer 

2017-01-23 

har mikroskop hjälpt oss med cancer

har mikroskop hjälpt oss med cancer

Hej

Mikroskop har varit och är en stor hjälp när man ska undersöka celler i ett prov från en tumör i kroppen. För att kunna skilja på friska celler och cancerceller måste man alltså undersöka cellerna i uppförstoring.

I mikroskopet kan man dessutom se  hur cancercellernas växtsätt ser ut och det har stor betydelse för vilken behandling man kommer att kunna ge

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-01-20

Hej!

Jag undrar om jag bör göra ett gentest för bröstcancer då min mamma, mormor och gammelmormor har haft det. Mamma var yngst och var 49 när hon fick diagnosen.

/Undrande

Hej!

 

Ärftlig cancer är ovanligt, endast ca. 10% av alla cancerfall beror på ärftlighet. För att utreda om ärftlighet förekommer behöver man göra en särskild ärftlighetsutredning.

 

Kontakta din vårdcentral för att få hjälp med hur man går till väga.

 

Här kan du läsa mer om ärftlig cancer

 

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2017-03-07

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)